Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@09:58:06 GMT

چرا لاک‌پشت‌ها عمر طولانی دارند؟

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۲۷۶۲۰

چرا لاک‌پشت‌ها عمر طولانی دارند؟

به گزارش جام‌جم آنلاین به نقل از لایو ساینس، در جزیره سنت هلنا در آتلانتیک جنوبی، موجودی زندگی می‌کند که به تعبیر رکورد‌های جهانی گینس «قدیمی‌ترین حیوان روی زمین» است؛ جاناتان یک لاک‌پشت غول‌پیکر است. بر اساس رکورد‌های گینس، جاناتان در سال ۱۳۹۸/۲۰۱۹، ۱۸۷ ساله بوده است. این لاک‌پشت که در سال ۱۲۱۱/۱۸۳۲ به دنیا آمده است، هنگامی که کشتی تایتانیک در اعماق اقیانوس اطلس غرق شد، ۸۰ سال داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  عکس سال ۱۳۹۶/ ۲۰۱۷ از جاناتان، لاک‌پشت غول پیکر سیشل که تصور می‌شود قدیمی‌ترین خزنده‌ای است که روی زمین زندگی می‌کند. جاناتان در سنت هلنا، قلمرو برون‌مرزی بریتانیا در اقیانوس اطلس جنوبی زندگی می‌کند.
به گفته جردن دونینی، استاد زیست‌شناسی و بوم‌شناس لاک‌پشت در کالج ایالت جنوب غربی فلوریدا، جاناتان و دیگر لاک‌پشت‌های غول‌پیکر تنها لاک‌پشت‌هایی نیستند که به مدت طولانی عمر می‌کنند. وی در این رابطه می‌گوید: «لاک‌پشت‌های دریایی می‌توانند ۵۰ تا ۱۰۰ سال زندگی کنند و لاک‌پشت‌های جعبه‌ای می‌توانند بیش از یک قرن عمر کنند. در حقیقت، دانشمندان حداکثر طول عمر بسیاری از گونه‌های لاک‌پشت را نمی‌دانند، فقط به این دلیل که انسان‌ها خودشان آنقدر عمر نمی‌کنند که بتوانند متوجه شوند.

اما چرا لاک‌پشت‌ها این‌قدر عمر می‌کنند؟ لوری نویمان لی، استادیار فیزیولوژی در دانشگاه ایالتی آرکانزاس که به مطالعه لاک‌پشت‌ها و خزندگان دیگر می‌پردازد، معتقد است این سوال یک پاسخ تکاملی و یک پاسخ زیستی دارد.

پاسخ تکاملی نسبتاً ساده است: حیواناتی مانند مار و راکون عاشق خوردن تخم لاک‌پشت هستند. لاک‌پشت‌ها برای انتقال ژن‌های خود، باید مدت زیادی زنده بمانند و مرتباً زاد و والد داشته باشند، گاهی اوقات چندین بار در سال و در هر بار زاد و ولد نیز تعداد زیادی تخم بگذارند. نیومن لی تصریح می‌کند: «این عجیب است که با توجه به تعداد فرزندان لاک‌پشت‌ها دنیا تحت کنترلشان قرار نگرفته است!»

مکانیسم زیستی پشت عمر لاک‌پشت‌ها کمی پیچیده‌تر است. نیومن لی می‌گوید: «یک سرنخ برای طول عمر لاک‌پشت‌ها در تلومر‌های آن‌ها نهفته است، ساختار‌هایی که از رشته‌های غیر کدکننده دی‌اِن‌اِی تشکیل شده‌اند و انتهای کروموزوم‌ها را می‌پوشانند. این ساختار‌ها در حین تقسیم سلول‌ها از کروموزوم‌ها محافظت می‌کنند. با گذشت زمان، تلومر‌ها کوتاه‌تر یا تجزیه می‌شوند، به این معنی که آن‌ها دیگر نمی‌توانند از کروموزوم‌های خود نیز محافظت کنند، که منجر به مشکلات مربوط به تکثیر دی‌ان‌ای می‌شود. اشتباهات در تکثیر دی‌ان‌ای می‌تواند منجر به مسائلی مانند تومور‌ها و مرگ سلولی شود.

نیومن لی می‌افزاید: «اما لاک‌پشت‌ها در مقایسه با حیوانات با عمر کوتاه‌تر، میزان کمتری کوتاه‌شدگی تلومر در هر بار تقسیم سلولی را نشان می‌دهند. این بدان معناست که آن‌ها در برابر انواع خاصی از آسیب‎هایی که ممکن است ناشی از اشتباهات تکثیر دی‌ان‌ای باشد، مقاوم‌تر هستند.»

دانشمندان هنوز همه عوامل مؤثر در عمر طولانی لاک‌پشت‌ها را شناسایی نکرده‌اند، اما ایده‌هایی را ارائه کرده‌اند. در مقاله‌ای که ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ در پایگاه داده پیش‌چاپ bioRxiv ارسال شد و هنوز مورد داوری قرار نگرفته است، تیمی از دانشمندان تعدادی از مکانیسم‌ها و موادی را که منجر به آسیب و مرگ سلولی می‌شوند، بررسی کردند و نحوه پاسخ سلول‌های چندین گونه لاک‌پشت، از جمله یک لاک‌پشت غول‌پیکر (مانند جاناتان)، زیر نظر گرفتند.

بر اساس این مقاله، به نظر می‌رسد لاک پشت‌های غول‌پیکر و چند گونه لاک‌پشت دیگر می‌توانند از خود در برابر اثرات طولانی مدت آسیب سلولی محافظت کنند. نیومن لی در این رابطه می‌گوید: «آن‌ها این کار را با کشتن سریع سلول‌های آسیب دیده، با استفاده از فرایندی به نام آپوپتوز یا مرگ برنامه‌ریزی شده سلول انجام می‌دهند.»

در این مطالعه در یک آزمایش از ماده‌ای که باعث ایجاد استرس اکسیداتیو (نوعی استرس که به طور طبیعی در سلول‌های زنده ایجاد می‌شود) استفاده شد. استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد است که مولکول‌های بسیار واکنش‌پذیری هستند و به طور طبیعی در اثر فرآیند‌های متابولیکی ایجاد می‌شوند. هنگامی که سلول‌های لاک‌پشت تحت اثر این استرس قرار می‌گیرند، به سرعت به سمت مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی می‌روند.

نیومن لی در این خصوص توضیح می‌دهد: «یکی از مواردی که این مقاله روی آن مهر تأیید می‌زند این فرضیه است که در واقع مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی یا همان آپپتوز ویژگی بسیار مهمی در حیات موجودات است، زیرا اگر موجودی بتواند سلولی را که آسیب دیده است به سرعت حذف کند، می‌تواند از مواردی مانند سرطان در امان باشد.»

در واقع، سلول‌های همه گونه‌ها به جز یکی از گونه‌ها در آزمایشی که قرار بود عملکرد آنزیمی به نام لیگاز که برای فرآیند تکثیر دی‌ان‌ای ضروری است، مختل شود، واکنشی نشان ندادند. به عبارت دیگر، لیگاز لاک‌پشت‌ها به عملکرد صحیح خود ادامه داد. آیا این بدان معناست که این لاک پشت‌ها کاملاً در برابر چالش‌های مربوط به تکثیر دی‌ان‌ای مقاوم هستند؟! هنوز پاسخ این سوال مشخص نشده است. اما این موضوع می‌تواند پاسخی احتمالی برای این سوال باشد که چرا لاک‌پشت‌ها تا این اندازه عمر می‌کنند.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: لاک پشت جاناتان مطالعه طول عمر عمر لاک پشت تکثیر دی ان ای لاک پشت لاک پشت ها غول پیکر سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۲۷۶۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نحوه تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیسن نت، یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که آسپرین چگونه در برابر سرطان روده بزرگ عمل می‌کند.

طبق یافته‌های منتشر شده، به نظر می‌رسد آسپرین جنبه‌های پاسخ ایمنی بدن را در برابر سلول‌های سرطانی تقویت می‌کند.

دکتر «مارکو اسکارپا»، محقق ارشد و جراح عمومی دانشگاه پادووا در ایتالیا، گفت: «مطالعه ما مکانیسم مکمل پیشگیری یا درمان سرطان با آسپرین را در کنار مکانیسم دارویی کلاسیک آن که شامل مهار التهاب است، نشان می‌دهد.»

برای این مطالعه، محققان نمونه‌های بافتی را از ۲۳۸ بیمار که بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ تحت عمل جراحی سرطان روده بزرگ قرار گرفته بودند، به‌دست آوردند. از این تعداد، حدود ۱۲ درصد مصرف‌کننده آسپرین بودند.

به گفته محققان، نمونه‌های بافتی از مصرف‌کنندگان آسپرین، گسترش کمتر سرطان به غدد لنفاوی و فعالیت تهاجمی‌تر سلول‌های ایمنی در برابر تومورها را نشان داد.

در آزمایشگاه، آنها کشف کردند که قرار دادن سلول‌های سرطانی روده بزرگ در معرض آسپرین، توانایی سلول‌های ایمنی را برای هشدار به یکدیگر در مورد وجود تومورها افزایش می‌دهد.

به طور خاص، سلول‌های ایمنی شروع به بیان بیشتر پروتئینی به نام CD۸۰ کردند. به گفته محققان، در بیماران مبتلا به سرطان رکتوم، مصرف‌کنندگان آسپرین بیان CD۸۰ بالاتری در بافت‌های سالم داشتند که نشان می‌دهد آسپرین توانایی سیستم ایمنی را برای جستجو و از بین بردن سلول‌های سرطانی افزایش می‌دهد.

اسکارپا گفت: «گام بعدی یافتن راهی برای ورود آسپرین به عمق روده و تقویت اثرات ضد سرطانی آن خواهد بود.»

کد خبر 6090456

دیگر خبرها

  • ساخت نخستین سلول مغزی مصنوعی با آب و نمک 
  • با این فناوری انقلابی می‌توان درون سلول‌های سرطانی را مشاهده کرد!
  • برای عمر طولانی‌تر از پله‌ها بروید
  • واکنش پرستاران گرگان به اضافه‌کار اجباری
  • ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • نحوه تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • شیر گاو یکی از چالش برانگیزترین مشکلات پزشکی را حل کرد
  • ثبت نام طولانی‌ترین پیاده‌روی اربعین آغاز شد
  • ببینید | تدابیر پیشگیری از خواب آلودگی بهاری