Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@11:59:03 GMT

جایگاه مشارکت مردمی در طرح های شهری

تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۲۹۰۴۱

جایگاه مشارکت مردمی در طرح های شهری

مشارکت جویی یکی از نیازمندی‌های روحی روانی و منشأ احترام به انسان است. مشارکت در زندگی جمعی، حقی طبیعی قلمداد شده و در دهه های اخیر مورد تأکید قرار گرفته تجربه کشورهای مختلف جهان در اداره شهرها نشان می دهد، اداره شهرها به نحو مطلوب در بسیاری موارد از توان دولت خارج است.

به گزارش خبرنگار ایمنا،. مشارکت مردم در اداره امور شهر می‌تواند به طور گونه‌های متفاوتی محقق شود و مردم به واسطه مسئولان مدیریت شهری می‌توانند نقش‌های مختلفی به عهده گیرند و در مدیریت شهری خود سهیم باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هدف این پژوهش، تعیین جایگاه و چارچوبی برای مشارکت شهروندی در طرح‌های توسعه شهری به عنوان حقوق قانونی شهروندی هست.

طبق این هدف، ابتدا مبانی نظری مشارکت مردمی و تاریخچه حقوق شهروندی در زمینه این حق بر شهر مردم، مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به اینکه هیچ ماده‌ای در قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی مصوب در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۳، اشاره مستقیمی به این نوع حقوق شهروندی نکرده و هیچ گونه مشارکت مردمی به صورت واقعی و با حضور فعال مردم در تهیه طرح‌های توسعه شهری تاکنون صورت نگرفته، چارچوبی به منظور مشخص شدن چگونگی نقش مشارکت مردمی در تمامی مراحل طرح‌های توسعه شهری شامل: مرحله پیش از طراحی و برنامه ریزی، مرحله طراحی و برنامه ریزی و مرحله سرمایه گذاری و اجرای طرح‌ها و پروژه‌های شهری در این پژوهش پیشنهاد شده و لازم است این مشارکت براساس فن‌های استاندارد اطلاع رسانی، در مرحله پیش از طراحی، مشاوره و دریافت بازخوردها در مرحله طراحی و ارائه طرح‌های تشویقی در مرحله سرمایه گذاری و اجرا، با توجه به نوع و مقیاس پروژه صورت گیرد و به عنوان ماده‌ای مجزا در قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی اضافه شود.

مشارکت شهروندان چه تأثیری بر شهر و مدیریت شهری خواهد داشت؟

«امین عبداللهی» کارشناس طراح شهری در این باره به ایمنا می‌گوید: گسترش چشمگیر شهرنشینی در سال‌های اخیر، به ویژه افزایش جمعیت در شهرهای بزرگ، مسائل و مشکلات بسیاری را بر جای گذاشته است، به نحوی که مدیریت شهری امروزه در شهرهای بزرگ دیگر قادر نخواهد بود با روش‌های سنتی و معمول گذشته این مشکلات را رفع کند.

وی می‌افزاید: آنچه امروزه توسعه و بهره‌وری خدمات شهری را تضمین می‌کند، مشارکت تمامی شهروندان در فعالیت‌های شهری است.

این کارشناس ادامه می‌دهد: مهم‌ترین و بزرگ‌ترین سرمایه هر جامعه‌ای منابع انسانی آن جامعه است که برای بهره برداری از آن روش‌های خاصی وجود دارد؛ مشارکت‌جویی یکی از نیازمندی‌های روحی روانی و منشأ احترام به انسان است.

وی با بیان اینکه مشارکت در زندگی جمعی به عنوان حقی طبیعی قلمداد شده و در دهه‌های اخیر مورد تأکید قرار گرفته است، تصریح می‌کند: در جوامع پیشرفته مشارکت مردم در برنامه‌های شهری نهادینه شده و حقوق و تکالیف مدیران شهری و شهروندان مشخص شده است.

عبداللهی خاطرنشان می‌کند: فن مشارکت مردمی می‌تواند در تمامی مراحل فرایند طراحی شهری، از مرحله پیش طراحی (سنجش وضعیت، تعیین اهداف کلان، تعیین اهداف عملیاتی) طراحی (تدوین راه حل‌ها و ارزیابی راه حل‌ها) تا اجرا (انتخاب و تصویب طرح و اجرا و پایش) ادامه داشته باشد.

وی اظهار می‌کند: امروزه ضرورت مشارکت شهروندان در بهبود وضعیت کالبدی و اجتماعی شهرها بر کسی پوشیده نیست، تجربه کشورهای مختلف جهان در اداره شهرها نشان می‌دهد، اداره شهرها به نحو مطلوب در بسیاری موارد از توان دولت خارج است.

این کارشناس طراحی شهری می‌افزاید: مشارکت نکردن شهروندان در اداره امور شهر نیز پیامدهای منفی هم برای مدیریت شهری و هم برای ساکنان شهر ایجاد خواهد کرد که از جمله می‌توان به افزایش محدودیت‌ها و مشکلات مدیریت شهری به دلیل افزایش هزینه‌ها و صرف انرژی زیاد و کاهش علاقه عاطفی شهروندان به محل زندگی خود اشاره کرد.

اعتماد میان شهروندان و مدیریت شهری چگونه برقرار خواهد شد؟

«زهرا توکلی» کارشناس حوزه شهرسازی نیز در ادامه به ایمنا می‌گوید: آگاهی از نیازها و مسائل مردم و بررسی نگرش آنان در میزان نقشی که می‌توانند در رفع مشکلات شهری داشته باشند زمینه مساعدی برای برقراری ارتباط منطقی و صحیح بین نهادهای خدمت رسان به شهروندان و خود شهروندان فراهم ساخته و اعتماد میان شهروندان و مدیریت شهری را برقرار می‌کند.

وی می‌افزاید: موفقیت برنامه‌های شهری، در گرو حرکت از مشارکت صوری به سمت مشارکت واقعی و هدفمند است به دلیل اینکه باور و اعتماد مدیریت شهری به توانمندی‌های شهروندان و اثرگذاری آنان در برنامه‌های شهری به طرح‌های توسعه عمق بخشیده و مشروعیت آنها را تضمین می‌کند.

این کارشناس حوزه شهرسازی اظهار می‌کند: به منظور تحقق پذیری طرح‌های توسعه شهری در تمامی مراحل برنامه ریزی، طراحی، اجرا و سرمایه گذاری، لازم است مشارکت مردمی در این گونه طرح‌ها، به عنوان حق مسلم شهروندان در نظر گرفته شود.

وی ادامه می‌دهد: در این رابطه، با توجه به منشور حقوق شهروندی که توسط دولت در سال ۱۳۸۳ در قانون برنامه چهارم توسعه تدوین و ارائه شد، هیچ ماده‌ای اشاره مستقیمی به این نوع حقوق شهروندی نکرده و هیچ گونه مشارکت مردمی به صورت واقعی و با حضور فعال مردم در تهیه طرح‌های جامع و تفصیلی، تاکنون صورت نگرفته، لذا توجه به حقوق شهروندی در رابطه با امکان پذیری مشارکت مردم در تمامی مراحل طرح‌های توسعه شهری ضروری بوده و لازم است خلأ موجود در منشور حقوق شهروندی در رابطه با این حق مسلم شهروندان نیز رفع شود.

کد خبر 514648

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شهر مشارکت مردمی طرح های شهری مشارکت شهروندان شهروند مشارکت مردم شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق منشور حقوق شهروندی طرح های توسعه شهری تمامی مراحل مشارکت مردمی مدیریت شهری مشارکت مردم اداره شهرها اداره شهر طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۲۹۰۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد گفت: شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور یک اقدام مهم و ضرورت اجتناب ناپذیر است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی دادگستری استان یزد، آیت‌الله محمدرضا ناصری در دیدار با دادستان کل کشور اظهار کرد: شناسایی نخبگان و جوانان متعهد یک الگوی کامل‌مدیریتی بود که در ابتدای انقلاب توسط شهید بهشتی انجام می‌شد.

وی قوه قضائیه را اصل، پایه و ریشه در رابطه با اعتدال و اعتلای جامعه ذکر کرد و افزود: اگر دستگاه قضا در کشور خوب عمل کند یک جامعه هدفمند، قانون‌مدار و به هنجار شکل خواهد گرفت.

امام جمعه یزد بیان کرد: آموزش حقوق عمومی و موازین شهروندی توسط دستگاه قضائی به آحاد جامعه را ضروری دانست و گفت: آموزش سبک زندگی، بایدها و نبایدهای حقوقی و موازین حقوق شهروندی به آحاد جامعه، از چالش‌های دستگاه قضائی کاسته و بر آرامش اجتماعی می‌افزاید.

ناصری انحصار به پشت میز نشینی یک مقام قضائی و رسیدگی صِرف به پرونده را به نقد گرفت و گفت: امروز باید یک مقام قضائی در بطن جامعه و در بین مردم باشد و اگر بی قانونی و انحرافی را دید، منشأ و علل شکل‌گیری مشکلات را دریابد و وارد عمل شود.

کد خبر 747704

دیگر خبرها

  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • پاسخگویی مدیران شهری شیراز از طریق سامانه ۱۳۷
  • شهرک بازیافت در قم احداث می شود
  • توسعه کشور و مردمی سازی صنعت نفت و گاز بدون نیاز به مدیریت و بودجه دولت
  • حرکت به سمت خودمالکی و ساخت مردمی مسکن با پرداخت تسهیلات و عرضه زمین به مردم
  • بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خرد مردمی برای توسعه پیشران‌های اقتصادی کشور
  • گشت صیانت از حقوق شهروندی در رفسنجان
  • اجرای برنامه ملی بازآفرینی/ مردم مشارکت کنند
  • ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور
  • بانوان در نظام و انقلاب اسلامی جایگاه ویژه ای دارند