Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش خبرگزاری فارس، مهدی امین‌فروغی پژوهشگر موسیقی مذهبی با حضور در برنامه «سلام تهران» گفت: قدیمی‌ترین نوحه‌هایی که در تهران قدیم خوانده می‌شده و در دست هست؛ نوحه‌های زمینه‌خوانی است که مرحوم میرزا حسین ‌بابا مشکین آن را ابداع کرد. او موسیقی‌دان، شاعر بود و در هنرهای آئینی مانند پرده‌خوانی و نقالی، فعالیت داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او این نوحه‌ها را در دورۀ پهلوی اول که عزاداری‌های حسینی ممنوع شده بود و مردم نمی‌توانستند آزادانه و در ملأ عام نوحه‌خوانی کنند، ابداع کرد تا مردم بتوانند به دور از دید مأموران حکومتی در خانه‌های خودشان بنشینند، آرام بر سینه بزنند و بدون هیاهو سوگواری کنند.  

وی افزود: این سبک از نوحه‌ها که به زمینه‌خوانی شهرت دارد، متناسب با دستگاه‌ها، آوازها و گوشه‌های موسیقی سنتی کشورمان است. مشکین از دوستان عارف قزوینی بود. زمینه‌خوانی، برخلاف نوحه‌های روزگار ما که نگاهی عاطفی به بخشی از وقایع عاشورا دارد، داستان‌های عاشورایی را از ابتدا تا انتها به صورت جامع و مفصل بیان می‌کند. در واقع مرحوم مشکین در زمینه‌خوانی، تلفیق شعر و موسیقی را با هم انجام داده و آهنگسازی کرده است. 

این پژوهشگر موسیقی مذهبی در پاسخ به اینکه آیا زمینه‌خوانی تنها متعلق به تهران است، اظهار کرد: پیوسته مردمان با ملت‌ها، فرهنگ‌ها و مناطق جغرافیایی مختلف تعامل داشته و دارند؛ بنابراین نمی‌توانیم پدیده‌ای را تنها متعلق به یک منطقه بدانیم. این نوحه‌ها عمدتا در تهران قدیم که مرکز کشور بوده خوانده می‌شده ولیکن در قزوین، شهرری و نقاط دیگر هم نشانه‌هایی من باب استفاده از این نوحه‌ها می‌بینیم. 

امین‌فروغی با اشاره به احاطه نوحه‌خوانان قدیمی به موسیقی، تأکید کرد: در گذشته به خصوص در دوران قاجار شاهد آن هستیم که نوحه‌خوان‌ها و روضه‌خوان‌های مشهور آن دوران، نامشان در زمرۀ موسیقی‌دان‌ها ثبت شده. پس از دورۀ قاجار هم، خوانندگان بزرگ ما مانند تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، غلامحسین بنان، جواد بدیع‌زاده و ... شاگردان روضه‌خوان‌ها و نوحه‌خوان‌ها بودند اما در زمان حال ذاکران و مرثیه‌خوان‌ها، موسیقی‌دان نیستند و تحت تاثیر برخی از نواها قرار می‌گیرند. بعضی از مداحان امروزی، نواهایی که شایستۀ دستگاه سوگواری اباعبدالله(ع) نیست را در نوحه‌ها می‌آورند. ما اگر بخواهیم کاری بایسته تحویل دستگاه اباعبدالله(ع) بدهیم باید کاری پاک و مبتنی بر اصول علمی و هنری باشد. 

این پژوهشگر موسیقی مذهبی در پایان به نقش مؤثر تعزیه در حفظ موسیقی ایرانی اشاره کرده و گفت: بی‌تردید تعزیه، نقش بسیار مهمی در حفظ و حراست موسیقی ما داشته. از زمان صفویه به بعد که موسیقی در ایران ممنوع شد و تعزیه رواج پیدا کرد، تعزیه‌خوان‌ها، الحان و نغمات موسیقی را حفظ کردند و در تعزیه به کار بردند. موسیقی و تعزیه هر دو، وام‌دار هم هستند.

 

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: نوحه مداحی قاجاریه سلام تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۳۴۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکریم و معارفه روئسای قدیم و جدید هلال احمر شهرستان سلماس 

ظهر امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت با حضور؛ ذبیح الله کاظمی فرماندار شهرستان سلماس، دکتر جابر ثوابی معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر آذربایجان غربی و شورای اجرایی هلال احمر سلماس در محل فرمانداری این شهرستان آئین تکریم و معارفه روئسای قدیم و جدید جمعیت هلال احمر سلماس برگزارشد؛   به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،با حکم حمید محبوبی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر آذربایجان غربی؛ از حجت رستمی مدیر امور اجرایی پیشین جمعیت هلال احمر شهرستان سلماس تکریم و مهدی رضایی به عنوان سرپرست جمعیت هلال احمر این شهرستان معارفه شد.   ذبیح الله کاظمی فرماندار شهرستان سلماس گفت:برخی از افراد این توفیق را پیدا می‌کنند که مدتی از عمر خود را به خدمتگزاری مردم مشغول شوند و شرایط به‌گونه‌ای برای این افراد فراهم می‌شود که در چارچوب نظامی که احکام حیات بخش و فروزان اسلامی در آن حاکم است، تحت لوای قرآن کریم و درس گرفتن از زندگی ائمه اطهار (ع) خدمت به مردم را سرلوحه کار خود قرار دهند.   کاظمی در تقدیر از فعالیت‌های هلال احمر و داوطلبان این جمعیت افزود: شاهد حضور هلال احمر در صحنه‌های سخت از جمله زلزله، سیل و ... بودیم و دیدیم که نیرو‌های هلال احمر چگونه به داد مردم رسیدند و اگر پای کار نبودند بی‌شک تلفات بسیاری داشتیم. هلال احمری‌ها ناجی جان مردم هستند و انسانیت را معنی کرده اند و کار‌ها را بدون ادعای پیروزی انجام می‌دهند. هلال احمر نهادی است که در سخت‌ترین شرایط حضور پیدا می‌کند و هر جا که گرفتاری است داوطلبان هلال احمر حضور دارند.

دیگر خبرها

  • عکس| نمایی متفاوت از مقبره نادرشاه در مشهد قدیم
  • قیمت آپارتمان در محدوده «تهران قدیم»
  • تکریم و معارفه روئسای قدیم و جدید هلال احمر شهرستان سلماس 
  • اعتراف «آسترازنکا» برای اولین‌بار درباره عوارض جانبی خطرناک واکسن خود
  • (تصاویر) بازنمایی اصفهان قدیم
  • بازنمایی اصفهان قدیم (عکس)
  • برپایی کاروان اصفهان قدیم در چهارباغ + فیلم
  • ساخت و ساز در یک شهرک جیرفت با شکایت میراث متوقف شد
  • فریاد خوان کوادرادو در جشن قهرمانی اینتر: هرکس نَپرد، یوونتوسی است! + فیلم
  • قیمت سکه و طلا امروز ۱۰ اردیبهشت؛سکه طرح قدیم هم کاهشی شد