Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@12:39:18 GMT

رنگ و بوی محرم در کالبد شهر

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۵۶۸۳۷

رنگ و بوی محرم در کالبد شهر

فرآیندهای مذهبی در فضاهای شهری جایگاه رشد و تکامل جامعه شهری است و همچنین به عنوان بطن حیات اجتماعی شهری و عنصر اصلی در تعیین هویت شهر و ارتقاء فرهنگ شهروندان آن هستند.

به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس یادداشتی از " حسین فتحی اکبری"، دانش‌آموخته مطالعات شهری، امروزه دگرگونی‌های اتفاقات افتاده در همه ابعاد شهری سبب از دست رفتن فرآیندهای مذهبی در فضاهای شهری یا کم رنگ شدن عملکرد و خصوصاً نقش آن‌ها در برقراری و تقویت ارتباطات اجتماعی شده است و این سوالات را مطرح می‌کند که پایگاه نظری برای تحلیل عزاداری در فضاهای شهری چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ آیا این پایگاه می‌تواند «لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ» باشد؟ آیا این پایگاه می‌تواند با جامعه شناسی و جامعه و مدیریت موجود ایران بی‌ارتباط باشد؟ اگر این پایگاه با اصول و واژه‌هایی تدوین شود که در ایران معنا ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پایگاه می‌تواند مفید باشد؟ و از همه مهم‌تر این پایگاه باید چه شرایطی داشته باشد تا شهر ایرانی را به زبان خودش بفهمد. خصوصاً روزهای جنگ با کرونا را تفسیر کند؟

شهرهای ایران در روزگار کرونایی از مسائل متعددی رنج می‌برد. از طرفی در برخی از قسمت‌ها مسائل زونینگ و تک کاربری شدن مشکل ایجاد کرده از طرف دیگر غلبه شدید توده بر فضا در برخی محلات کمبود فضاهای عمومی مشکل است و در برخی محلات مسئله امنیت فضای عمومی جدی است‌ در چنین شرایطی تقسیم‌بندی بافت بر اساس ویژگی‌های اساسی آن بسیار مفید است. در درجه اول این دسته‌بندی می‌تواند به نوشتن راهنماهای طراحی شهری در روزهای درگیری با کرونا کمک کند و از طرف دیگر گونه‌شناسی می‌تواند شخصیت‌های محلات را روزهای محرم و عزاداری حفظ کند.

از آنجا که ایرانیان چه پیش از اسلام و چه پس از آن مردمانی دین‌دار و معتقد بوده‌اند و دین و مذهب در عمق وجودشان (از همه اقشار اجتماعی) رسوخ کرده است. این عامل می‌تواند به عنوان یک عامل اصلی در خاطرات جمعی یک فضا مطرح شود، خاطره‌ها مرجع انسانی در تفکر به زندگی خویش هستند. زندگی انسان در محدوده‌ای مطرح می‌شود که خاطره‌ها در آن شکل گرفته باشند و خاطره بدون واقعه معنی ندارد. برخی از خاطرات جمعی به مکان‌های فرهنگی (مثل مساجد و زیارتگاه‌ها و…) مربوط می‌شود. خاطره جمعی دیگر، مربوط به فضاهایی می‌شود که به هنگام برپایی مراسم تغییر عملکرد می‌دهند مثل برخی خانه‌ها، سراها، تیمچه‌ها، میادین، چهارراه‌ها. خاطره جمعی دیگر مربوط به نام مراسم است که اصولاً ذکر و یادآوری آن خاطره‌ای را به ذهن، بسته به نوع مراسم در میان جمعیت‌های مختلف متفاوت است.

خیابان شریان قوی فرهنگی است که قشر فرهنگی در سراسر ایران با آن در روزهای ماه محرم آشنایی دارند. این نکته نشان‌دهنده پتانسیل قوی موجود در خیابان به عنوان یک فضای شهری است. رویدادها و اتفاقات نقش مهم‌تری را از کالبد ایفا می‌کنند و باعث معنادار بودن محیط معماری می‌شود. آئین و مراسم مذهبی نیز که عامل وحدت بخش میان انسان‌هاست، می‌تواند به عنوان یک عامل اساسی در زنده نگه داشتن این فضا مطرح شود. پتانسیل موجود در خیابان فرصتی مناسب برای ایجاد فضایی درخور برای شهروندان در روزها و شب‌های محرم است. پتانسیلی که برای ایجاد آن در فضاهای دیگر به صرف هزینه‌های هنگفتی نیاز است، اما در این مکان به دلیل موجود بودن این پتانسیل‌ها فقط نیاز به اندکی تفکر و تأمل و صرف انرژی مدیریتی برای خلق فضای شهری دارد.

بنابراین با در نظر گرفتن فضا و اندیشیدن به تدابیری در جهت افزایش حس مشارکت در این فضا می‌توان به اهداف سلامت و بهداشت محیطی در روزهای عزاداری محرم دست یافت. در حقیقت برای بهبود کیفیت فرآیندهای مذهبی در سطح محلات باید برنامه‌ریزی‌هایی به جهت افزایش سلامت و بهداشت محیطی صورت گیرد که در فضاهای مسکونی در بعد کوچک‌تر در میان همسایگان و در مقیاس محلات تشکیل فضاهای عمومی خاص است که با در نظر گرفتن بخش‌هایی به جهت مسئولیت‌پذیری بستری برای تعاملات بیشتر باشد.

کد خبر 515569

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شبهای محرم محرم در شهر فضاهای شهری شهر فرهنگ شهروندی شهروند آموزش شهروندی مراسمات مذهبی مراسم مذهبی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۵۶۸۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت فضاهای آموزشی در مناطق محروم شهرستان دیر

فرماندار شهرستان دیر از همکاری خیرین و مشارکت صنایع در قالب مسئولیت‌های اجتماعی در ساخت فضاهای آموزشی در نقاط محروم شهرستان دیر خبر داد و گفت: در این راستا واحدهای آموزشی در روستاهای محروم بردخون دیر افتتاح و اجرایی شد. - اخبار استانها -

یونس باربرز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرستان دیر، با بیان اینکه یکی از رسالت‌های مهم صنایع به ویژه شرکت‌ها و مجتمع‌های بزرگ صنعتی توجه به مناطق پیرامونی است، اظهار داشت: در این عرصه شهرستان دیر در جوار منطقه ویژه پارس جنوبی دارای مشکلات مختلفی در زمینه زیرساخت‌های مورد مطالبه مردم است.

وی یکی از مطالبات مهم مردم در نقاط محروم شهرستان دیر را فضاهای آموزشی و ورزشی دانست و بیان کرد: در این حوزه در نشست با خیرین و شرکت‌های مختلف صنعتی و تولیدی طرح‌های مورد نظر برای اجرا ارائه شده است.

فرماندار دیر با اشاره به ساخت فضاهای آموزشی با همکاری خیرین و صنایع همجوار شهرستان دیر خاطرنشان کرد: با همکاری خیرین و مشارکت صنایع در قالب مسئولیت‌های اجتماعی در ساخت فضاهای آموزشی در نقاط محروم شهرستان دیر واحدهای آموزشی در منطقه بردخون دیر افتتاح شد.

باربرز از افتتاح فضای آموزشی در قالب 2 کلاس درس در روستای سجادیه بخش بردخون با اعتبار 10 میلیارد ریال خبر داد و گفت: این طرح در راستای افزایش جمعیت دانش‌آموزان و نیاز شدید این منطقه به فضای آموزشی با همکاری شرکت پتروشیمی متانول در شهرستان دیر احداث شده است.

فرماندار دیر تأکید کرد: با توجه به کمبود اعتبارات دولتی، برای ساخت کلاس درس نیازمند همکاری و مشارکت خیرین و شرکت‌های پیرامونی شهرستان دیر هستیم.

وی ضمن قدردانی از همکاری شرکت پتروشیمی متانول دیر در ساخت این واحدهای آموزشی اضافه کرد: این صنعت نیز یک مدرسه شش کلاسی با اعتبار 150 میلیارد ریال در روستای اولی شمالی شهرستان دیر اجرایی کرده است.

باربرز با اشاره به نیاز مردم محله « خور خندل » دیر به مدرسه تأکید کرد: تفاهم‌نامه احداث مدرسه 12 کلاسی در 2 طبقه توسط شرکت پتروشیمی متانول شهرستان دیر منعقد شده و به‌زودی عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

انتهای پیام/190

دیگر خبرها

  • ملاقات محرم با خانواده موسس سپاهان در رفسنجان
  • افزایش تعداد مددسراها و پایگاه‌های خدمات اجتماعی در پایتخت
  • ارتقای سرانه فضاهای آموزشی هرمزگان در دستور کار قرار دارد
  • افزایش تعداد مددسرا‌ها و پایگاه‌های خدمات اجتماعی در پایتخت
  • مسی ها آماده و سرحال برای دربی کرمان (عکس)
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • مقابله با گرمای شهری از طریق باغ‌های گیاه‌شناسی
  • ساخت فضاهای آموزشی در مناطق محروم شهرستان دیر
  • میثم تیموری: محرم نویدکیا جنتلمن است