Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@13:05:46 GMT

توجه ایران‌شناسان به تعزیه‌خوانی

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۵۷۰۷۳

توجه ایران‌شناسان به تعزیه‌خوانی

تعزیه‌خوانی در میان شاخه‌های عاشوراشناسی همواره مورد مطالعه و پژوهش سیاحان، اسلام‌شناسان و شرق‌شناسان بوده و آثار بسیاری در این زمینه ترجمه شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایرج عنایتی‌زاده، رییس گروه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی این سازمان با بیان این‌ مطلب گفت: الکساندر خودزکو، یک ایران‌شناس لهستانی است که ۳۳ نسخه تعزیه را از یک شاه قاجار خریداری کرد و این نسخ را به زبان فرانسوی ترجمه و منتشر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

او ادامه داد: تعزیه‌خوانی یکی از بخش‌های قابل توجه در نگارش سفرنامه سیاحان است. ارنست ارسل از جمله سیاحان است که به حزن و اندوه تعزیه  اشاره کرده است.

رییس گروه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: از قدیمی‌ترین آثار با موضوع تعزیه‌خوانی که در کتابخانه ملی ایران نگهداری می‌شود، می‌توان به اثری تحت عنوان «مجموعه لوئیس پلی» اشاره کرد، این کتاب را یک مستشرق و ایران‌شناس انگلیسی به رشته تحریر درآورده و شامل ۳۷ مجلس تعزیه مربوط به عصر قاجار می‌شود. مجموع این مجالس تعزیه‌خوانی در سال ۱۸۷۹ میلادی چاپ شده است.

 عنایتی‌زاده اظهار کرد: خودزکو یکی از کامل‌ترین نسخه‌های تعزیه‌خوانی را در اختیار می‌گیرد، اصل این کتاب مربوط به سال ۱۸۷۸ میلادی است و نسخه تجدید چاپ‌شده این اثر مربوط به سال ۱۹۷۶ میلادی  است که در تالار اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی کتابخانه ملی ایران نگهداری می‌شود. این اثر یکی از کتاب‌های قدیمی از حوزه تعزیه‌شناسی و تعزیه‌خوانی به شمار می‌رود.

رییس گروه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سپس بیان کرد: اثر بعدی مربوط به خاورشناسی به نام «ویلهلم لیتن» می‌شود، او حدود ۱۴ نسخه اصلی از مجلس تعزیه‌خوانی را عکس‌برداری می‌کند و عیناً در کتاب خود به چاپ می‌رساند. این اثر در سال ۱۹۲۹ میلادی چاپ می‌شود.

او افزود: ژان کالمان محقق فرانسوی،پ در حوزه تعزیه‌خوانی عصر قاجار کتابی را نوشته و درباره تعزیه تحقیق کرده است. در دوره متاخر آثار شاخص دیگری درباره این بعد از عاشوراشناسی (تعزیه‌خوانی) به چاپ رسیده است که از جمله می‌توان به اثری از پیتر چلکوفسکی شرق‌شناس امریکایی اشاره کرد،  او یکی از محققان برجسته شیعه‌شناس غربی در عصر معاصر است و  کتابی را درباره رسوم ایرانیان به رشته تحریر درآورده  که در آن به تعزیه و تعزیه‌خوانی اشاره کرده است.

عنایتی‌زاده  در ادامه گفت: اثر دیگری که در کتابخانه ملی ایران در همین ارتباط نگهداری می‌شود، کتابی در حوزه ردیف و دستگاه موسیقی و تعزیه‌خوانی است. در حوزه اسلام‌شناسی، شیعه‌شناسی و عاشوراشناسی صدها نسخه کتاب و چندین عنوان پایان‌نامه در کنار بخش قابل ملاحظه‌ای سفرنامه در تالار ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی کتابخانه ملی ایران نگهداری می‌شود.

او افزود: بخشی از منابع شیعه‌شناسی کتاب‌هایی هستند که به مفاهیم ایدئولوژی شیعی پرداخته‌اند، برخی از این منابع شامل دایره‌المعارف‌ها و فرهنگ‌نامه‌های شیعی است، تعدادی از این آثار مشخصا به مساله عاشوراشناسی می‌پردازند و در این آثار به زندگی و شخصیت ائمه و  به خصوص امام حسین (علیه السلام) توجه ویژه‌ای شده است.

رییس گروه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: از سده ۱۸ و اوایل سده نوزدهم دانش اسلام‌شناسی شکل گرفت و در حوزه کشورهای آلمانی زبان و فرانسوی‌زبان به این مهم توجه ویژه‌ای شد. یکی از مباحث مورد پژوهش محققان غربی، توجه شیعیان به شهرهای مذهبی از جمله عتبات عالیات بوده است اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، محققان غربی با رویکرد و دیدگاه‌های جدیدی به این مساله توجه کردند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: محرم ۱۴۰۰ تعزيه خواني سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود تعزیه خوانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۵۷۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان

بنای رخت‌شوی‌خانه یا مجموعهٔ تاریخی رخت‌شوی‌خانه در قلب بافت تاریخی شهر زنجان که منطبق بر حصار قدیمی شهر می‌باشد، در یک منطقهٔ پرتراکم مسکونی قرار دارد.این بنا در حال حاضر تعمیر و مرمت شده و به عنوان موزهٔ مردم‌شناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مردم می‌توانند از آن بازدید کنند. مجموعه‌‌ ی تاریخی‌ رخت‌شوی‌خانه‌، در فهرست‌ آثار تاریخی ایران‌ به‌ ثبت‌ رسیده‌ است‌ به اشتراک بگذارید: https://tn.ai/3076070 درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار ؛ جدیدترین اخبار لحظه به لحظه امروز پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS تلگرام اینستاگرام توییتر   آپارات   سروش   آی‌گپ   گپ   بله   روبیکا   ایتا
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

دیگر خبرها

  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • غفلت ایران از سریلانکا بازار نفت آن را از ایران گرفت و به عربستان سپرد / لزوم توجه ایران به خلیج فارس در جاده نوین ابریشم
  • جریان حکمت عراق ۲هزار نسخه کتاب به کتابخانه‌های عمومی اهدا کرد
  • کری‌خوانی سرمربی تایلند برای ایران پیش از فینال
  • به برکت نگاه اسلام، شاهد ارتقای جایگاه کار و کارگر پس از انقلاب هستیم
  • امت اسلام در کنار همدیگر به یک دشمن واحد توجه کنند
  • مسئولان نسبت به ایمنی راه‌ها توجه بیشتری داشته باشند
  • معلم تراز در جمهوری اسلامی باید روحیه انقلابی و جهادی داشته باشد
  • (تصاویر) عمارت انگورستان ملک
  • زوج شاهنامه‌خوان بام ایران در شهر‌های ایران خوان خرد می‌گسترانند