Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا- محققان کشور در یک بررسی علمی جدید، تجربیات بهبودیافتگان کووید 19 در ابعاد روان‌شناختی را ارزیابی کرده‌اند. کاری که می‌تواند به طرح‌ریزی راهکارهایی برای آسیب کمتر کرونا در این خصوص منجر شود.
به گزارش خبرگزاری آریا، دسامبر سال 2019 در شهر ووهان استان هوبئی چین بود که ویروسی ناشناخته شیوع پیدا کرد و نه‌تنها در داخل چین بلکه به‌سرعت در سطح بین‌المللی مورد توجه قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مقامات بهداشتی چین تحقیقات فوری برای تشخیص و کنترل بیماری را آغاز کردند و به اقداماتی ازجمله قرنطینه افراد مشکوک، محدودیت تماس از نزدیک، جمع‌آوری اطلاعات بالینی از بیماران و ابداع روش‌های تشخیصی و درمانی پرداختند. از آن تاریخ به بعد به دلیل انتقال سریع ویروس کووید 19 در تماس‌های انسانی و از طریق مسافرت‌های هوایی، این ویروس به‌تدریج در جهان منتشر شد.
ویروس کرونا که بنا بر گفته محققان با القاب مختلفی نظیر دشمن نامرئی و فرشته مرگ شناخته می‌شود، مهاجم عجیبی است که فارغ از مرزها، جنسیت، نژاد و قومیت و یا طبقه اجتماعی، به افراد حمله می‌کند و علاوه بر بهداشت جسمی، بهداشت روان جهانی را نیز با خطر روبرو کرده و ترس فراگیری در جهان به‌خصوص در افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، ایجاد کرده که هنوز نیز ادامه دارد. درنتیجه شیوع ویروس کرونا، بحران عظیمی در وضعیت اقتصادی، اجتماعی، اکولوژیکی و روان‌شناختی سراسر جهان ایجاد شد و مشکلات روان‌شناختی ازجمله استرس و اضطراب، افسردگی ناامیدی و احساس ناامنی، گستره بی‌سابقه‌ای پیدا کرد و دانشمندان را به بررسی راهکارهایی برای مقابله با این مسائل رهنمون شد.
در همین راستا، پژوهشگرانی از دانشگاه الزهرا به‌منظور بررسی ابعاد روان‌شناختی این بیماری، دست به انجام تحقیقی زده‌اند که در آن به واکاوی تجارب و ادراکات روان‌شناختی بیماران بهبودیافته کووید 19 پرداخته شده است.
این پژوهش با رویکرد کیفی و روی تعدادی از بیماران بهبودیافته از ویروس کرونا در استان تهران انجام‌شده و اطلاعات مورد نیاز آن، از طریق مصاحبه طراحی‌شده علمی، جمع‌آوری شده‌اند.
نتایج این پژوهش نشان می‌دهند که تجربه مبتلایان کووید 19 با یکدیگر شباهت‌ها و تفاوت‌هایی دارند و آگاهی از این تجربیات به متخصصین و سیاست‌گذاران کمک می‌کند تا از بحران روان‌شناختی در دوره پساکرونا پیشگیری و افراد جامعه را از نظر روانی برای مواجهه با اپیدمی‌ها، بهتر آماده کنند.
دراین‌باره، سحر غفوری، محقق گروه مشاوره و راهنمایی دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی دانشگاه الزهرا و همکارانش می‌گویند: «در مطالعه ما، تجربه مبتلایان به کووید 19 در 9 مضمون اصلی و در 48 مضمون فرعی تشریح و تبیین شد. 9 مضمون اصلی عبارت‌اند از: واکنش اولیه، تنهایی و نیاز به دریافت شفقت، پیامدهای منفی بیماری بر سلامت روان، احساس نزدیکی به مرگ، فعالیت‌های مؤثر در تاب‌آوری در برابر بیماری، سرایت متقابل احوالات روحی بیمار، مراقبان و کادر درمانی، اثر بیماری بر معنا و سبک زندگی بعد از طی دوران نقاهت و بهبودی، دل‌مشغولی در حوزه وظایف و تعهدات و بالاخره، پیشنهادهای کاربردی بیماران بهبودیافته».
به گفته آن‌ها، «مرور پژوهش‌های صورت گرفته در بیش از یک هزار نفر بیمار مبتلابه کرونا با هدف شناسایی عواملی که در تأثیرپذیری افراد نقش دارند و موجب برچسب خوردن از سوی اجتماع می‌شوند، نشان می‌دهد عوامل مؤثر در تأثیرپذیری روان‌شناختی عبارت‌اند از سن، جنس، تحصیلات، پایگاه اقتصادی، سیستم پشتیبانی وضعیت سلامت و منابع اطلاعاتی».
آن‌ها می‌افزایند: «همچنین عوامل مؤثر در برچسب اجتماعی عبارت‌اند از محیط زیست، سابقه بیماری‌های مزمن زمینه‌ای، تبعیض، قرنطینه کردن خود و برداشت مردم از منابع مؤثر خبری. بر این اساس، سوگیری‌های اجتماعی نسبت به افراد بیمار می‌تواند ناشی از تأثیر اخبار و تصویر رسانه‌ها باشد و برای کاهش تأثیر جهانی روان‌شناختی و برچسب اجتماعی منفی در شرایط همه‌گیری کووید 19 لازم است تحقیقات بیشتری برای درک این پدیده انجام شود».
بر اساس یافته‌های این پژوهش، باوجود تمام مطالب ذکرشده، بسیاری از محققان مثبت‌گرا در جهان معتقدند که مردم خواهند توانست بحران شیوع اپیدمی کووید 19 را نیز مانند حوادث دیگری که در گذشته با آن روبرو شده‌اند، به‌خوبی پشت سر بگذارند و تاب آور و مقاوم‌تر شوند. پژوهش‌هایی که در مورد تأثیرات واقعه 11 سپتامبر صورت گرفته، درستی این فرضیه را نشان می‌دهند.
این نتایج را «فصل‌نامه پژوهش‌های مشاوره» در قالب مقاله‌ای علمی پژوهشی منتشر کرده است. این نشریه متعلق به انجمن مشاوره ایران است.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: بهبودیافتگان کرونا روان شناختی کووید 19

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۷۱۶۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ وضعیت افسردگی در کشور

به گزارش خبرگزاری مهر، حامد مصلحی افزود: مهم‌ترین استاندارد ما پیمایش ملی سلامت روان است که ۱۰ سال یکبار بررسی می‌شود که پژوهش بسیار سنگین و پُر هزینه‌ای است که با نمونه گیری گسترده در کشور در سال ۱۴۰۱ به نتیجه رسیده و سال ۱۴۰۲ تحلیل داده‌های آن انجام شده است.

وی در پاسخ به این سوال که نتایج پیمایش ملی سلامت روان چه زمانی منتشر می‌شود، گفت: ما امیدواریم که بتوانیم این پژوهش را اوایل تابستان به نتیجه قطعی برسانیم و چون انتشار بین المللی خواهد داشت در کشور هم اعلام خواهیم کرد و با انتشار آن می‌توانیم آمار دقیق افسردگی و دیگر اختلالات روانی را به طور رسمی اعلام کنیم.

مدیرکل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت افزود: آنچه را اکنون به طور قطعی می‌توان عنوان کرد این است که بار بیماری افسردگی به تنهایی دومین رتبه را در بار بیماری‌های بعد از بیماری‌های اسکلتی عضلانی در کشور دارد و وقتی بار بیماری افسردگی با اختلالات اضطرابی که در رتبه ششم بار بیماری‌های کشور است، جمع شود؛ این دو بیماری در مجموع بار بیماری‌های روانی را در کشور به خود اختصاص می‌دهند که این موضوع نیاز به یک تمرکز ویژه دارد.

مصلحی با بیان اینکه وضعیت‌های جهانی بر اساس مرزهای جغرافیایی و سیاسی تقسیم نمی‌شوند بلکه بر اساس فرهنگ‌ها تقسیم می‌شوند، افزود: به طور مثال در خصوص آسیب روزافزون و بسیار جدی مثل مساله خودکشی در همه کشورهای جهان از جمله کشور ما در حال افزایش است، اما به کشورهای اسلامی که می‌رسد ناگهان می‌بینیم که یک اختلاف معناداری در میزانش هست، رشدش شبیه هم است، اما اگر آنجا ۱۶ در صد هزار است اینجا حدود ۶ تا ۷ در صد هزار نفر است و علتش این است که اینجا باورهای مذهبی و عقاید دینی به عنوان عامل محافظت کننده‌ای است که ممکن است فرد آرزوی پایان زندگی کند، اما اقدام را به تأخیر می‌اندازد. در منطقه ما گزارش‌ها به نحوی است که به طور جدی ما را مستثنی از کل دنیا نمی‌کند.

وی ادامه داد: وضعیت سلامت روان ما مثل سایر کشورهای دنیا نیاز به مداخله و ورود جدی دارد، اما در عین حال باید با شاخص‌های یکسانی کشورها را با هم مقایسه کرد، چراکه ممکن است گزارشی بر اساس ملاک‌های سبک زندگی و کیفیت زندگی باشد که این یک عددی در می‌آید که باید با کشورهای دیگر مقایسه کرد، اما ممکن است گزارشی مثل پیمایش ملی سلامت روان بر اساس اختلالات متعدد و اختلالات خفیف و شدید و متوسط باشد که داده‌های جهانی دقیقاً مبتنی بر این سنجه نیست، بنابراین برای آن که ما وضعیت را به درستی بفهمیم نیاز داریم که وضعیت کشورمان را با یک مقیاس واحدی با کشورهای مختلف دنیا بفهمیم به همین خاطر ما باید گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت را مورد تاکید بیشتری قرار دهیم.

مدیرکل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که مسئولان کشور ما به خصوص مسئولان وزارت بهداشت باید در خصوص سلامت روان جامعه و افراد اهتمام کامل داشته باشند، گفت: در چهار سطح باید از عوامل خطر سلامت روانی اجتماعی جلوگیری کرد؛ اول، سطح حاکمیتی با توزیع متوازن ثروت و رفع تبعیض‌ها؛ دوم، سطح مردمی با مشارکت فعال در جلوگیری از عوامل خطر؛ سوم، در سطح خانواده با آموزش مهارت‌های زندگی و فرزند پروری و چهارم، سطح فردی با انتخاب‌های بازدارنده به جای انتخاب‌های پرخطر است.

مصلحی با بیان اینکه توجه به سلامت روان با تحت پوشش بیمه قرار دادن خدمات این حوزه در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد، افزود: برای نخستین بار یک روز از هفته سلامت، با هدف توجه دادن جامعه و مسئولان به اهمیت سلامت روان به نام «سلامت خانواده؛ سلامت روانی و اجتماعی» نامگذاری شد.

وی با بیان اینکه افزایش تعداد مراکز سراج به منظور افزایش دسترسی افراد به خدمات سلامت روان از جمله مهم‌ترین برنامه‌های وزارت بهداشت است، گفت: اعتبارات حوزه سلامت روان به ۵ برابر افزایش پیدا کرد ما برنامه‌ای به عنوان سراج (سلامت روانی اجتماعی) داشتیم، مراکزی که خدمات رایگان سلامت روانی اجتماعی طولانی مدتی را ارائه می‌دهند، این مراکز در گذشته ۲۳ مرکز بود در ۶ ماه گذشته ما تعهد ایجاد ۱۰۰ مرکز را از وزارت بهداشت داشتیم که تا الان تا ۳ برابر افزایش پیدا کرده و تا ماه‌های آینده به ۱۰۰ مرکز افزایش می‌یابد.

کد خبر 6088257 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • امداد رسانی به بیش از ۵۷ هزار آسیب دیده سیلاب سیستان و بلوچستان
  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • پایش سلامت روان در کشور؛ دومین اختلال روانی درمیان ایرانیان چیست؟
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ وضعیت افسردگی در کشور