Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-03@16:05:43 GMT

ترومای دندان چیست؟

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۷۵۰۶۱

ترومای دندان چیست؟

به گزارش جام جم آنلاین، تروما به معنی آسیب به دندان ها و بافت های اطراف آنها است که به دلیل ضربه ایجاد می شود. این امر باعث ایجاد مشکلات زیبایی، جویدن و گفتار در فرد مبتلا می شود. اقدام فوری در مواقع پیش آگهی وضعیت را بهبود می بخشد.

عوامل خطرساز آسیب دندان

ضربه به دهان که باعث ضربه به دندان می شود می تواند در هر زمان و سنی رخ دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، برخی عوامل آنها را در شرایط خاصی ایجاد می‌شود:

شروع به راه رفتن: وقتی بچه ها برای اولین بار راه رفتن را به تنهایی یاد می گیرند ، هنوز کنترل تعادل خود را ندارند و زمین خوردن در بین آنها شایع است.

برخورد دهان با مبلمان یا فرش یا اجسام دیگر و زمین خوردن همه مواردی هستند که می توانند باعث آسیب دندان شوند.

بازی های کودکان: بازی خشن، پرتاب اشیاء ، افتادن از تاب ، دوچرخه، اسکیت و اسکیت برد.

ورزش: انجام برخی از ورزش ها ، به ویژه ورزش های تماسی ، زمینه ساز آسیب به دندان ها است.

تصادفات رانندگی: این دلیلی است که می تواند در هر سنی منجر به آسیب دندان شود.

مشکلات فیزیکی: ضربه به دهان توسط یک فرد دیگر می تواند باعث آسیب دندان شود. تحقیقات، کودک آزاری را عامل آسیب به دندان کودکان می داند.

مبارزه: مبارزه با پرخاشگری جسمی نیز زمینه ساز آسیب های دندانی است.

شرایط پزشکی: بیمارانی که مشکلات حرکتی ، صرع ، بی توجهی یا بیش فعالی دارند ، بیشتر در معرض ضربه به دهان خود هستند.

اعتیاد: افراد مبتلا به مشروبات الکلی و اعتیاد به مواد مخدر نیز بیشتر در معرض آسیب دندان هستند.

شرایط دهان و دندان: مورفولوژی صورت و دهان برخی از بیماران را در معرض آسیب دندان ها در هنگام ضربه قرار می دهد. برخی از ناهنجاری ها ، مکیدن انگشت شست ، استفاده طولانی از پستانک یا بطری ، تنفس از دهان می تواند باعث آسیب سریعتر این قسمت ها شود.

انواع ضربه های دندانی

ترومای دندان می تواند به روش های مختلف خود را نشان دهد، بافت های مختلف را تحت تأثیر قرار دهد و شدت آنها متفاوت باشد. علاوه بر این، دندانهای آسیب دیده می توانند موقت یا دائمی باشند. درمان بستگی به این عوامل دارد.

انواع مختلف ترومای دندان بسته به بافت های آسیب دیده در زیر متفاوت است.

ضربه به تاج دندان

در اینجا، آسیب قسمت قابل مشاهده دندان را شامل می شود. بسته به بافت های آسیب دیده ، انواع شکستگی تاج را می توان تشخیص داد:

نقض مینای دندان: خط شکستگی به محل اتصال آملودنتینال نمی رسد یا متوقف می شود. بنابراین ، بدون آسیب رساندن به عاج ، فقط به مینای دندان آسیب می رساند. به نظر می رسد یک شکاف در مینای دندان است و هیچ گونه بافتی از بین نمی رود بنابراین دیدن آنها با چشم غیر مسلح دشوار است. یک دندانپزشک قادر به تشخیص آنها با ترانس لومیناسیون و درمان سریع آنها خواهد بود.

شریان کرونر بدون عارضه یا آملودنتینال بدون درگیری لثه: در این حالت ، بافت های دندانی از بین می رود و ضایعه فقط مینای دندان یا مینای دندان و عاج را بدون در معرض قرار گرفتن لثه ها شامل می شود.

شریان کرونری پیچیده یا آملودنتینال با درگیری لثه: این از دست دادن بافت، هم مینای دندان و هم عاج را شامل می شود و به اندازه کافی عمیق است که لثه ها را در معرض دید قرار می دهد.

ضربه به ریشه دندان:‌ در این موارد ، ناحیه ای از ریشه دندان که در داخل استخوان قرار دارد در اثر ضربه آسیب می بیند.

شکستگی ریشه داخل آلوئولار: در این موارد ، شکستگی در ریشه دندان رخ می دهد. این می تواند در یک سوم تاجی ، میانی یا آپیکی آن باشد.

شکستگی تاج: شکستگی هم تاج و هم ریشه دندان را درگیر می کند. بافتهای درگیر آن مینا ، عاج و سیمان ریشه هستند.

ریزش دندان: این پیچیده ترین و جدی ترین وضعیت بالینی است. در اینجا ، دندان کاملاً از حفره خود خارج می شود. وقتی این اتفاق در دندان دائمی می افتد ، بهتر است دندان را بردارید و در ظرفی بگذارید و بلافاصله به دندانپزشک بروید. سپس ، آنها می توانند آن را دوباره در دهان کاشت کنند.

ضربه به استخوان

آسیب به دهان می تواند استخوان آلوئول را بشکند. این آسیب فقط بافت استخوانی را درگیر می کند یا با یکی از آسیب های دیگر که قبلاً ذکر کردیم ترکیب می شود.
دندانهای دارای شکستگی آلوئول معمولاً بصورت بلوکی با تمام بافتهای اطراف حرکت می کنند. تصادفات جدی تری وجود دارد که در آن استخوان فک یا صورت دچار آسیب می شود.

تشخیص و درمان آسیب های دندانی

پس از آسیب دیدگی دندان، مطمئن شوید که در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان فوری آسیب ها پیش آگهی وضعیت را تا حد زیادی بهبود می بخشد و به آن کمک می کند.

متخصص ناحیه آسیب دیده را بررسی و لمس می کند، با استفاده از اشعه ایکس، بافت های نرم و سخت را ارزیابی می کند، تحرک دندان ها، سرزندگی آن‌ها را تجزیه و تحلیل می کند و بهترین درمان را برای هر مورد خاص تعیین می کند.

درمان بعدی نیز بستگی به دندانهای موقتی یا بالغ دارد. برخی از درمانهایی که ممکن است مورد نیاز باشد عبارتند از:

درمان بافت نرم

ضربه به دهان فقط بر دندان ها تأثیر نمی گذارد. ممکن است که بافت های نرم مانند لب ، زبان و گونه آسیب ببینند.

دندانپزشک، پس از پذیرش بیمار ، همه موارد را بررسی می کند. بافت های دهان به راحتی و زیاد خونریزی می کنند بنابراین دندانپزشک دهان را تمیز می کند و برای جلوگیری از خونریزی در برخی موارد ، ممکن است به بخیه نیاز باشد.

درمان با فلوراید

هنگامی که ضربه دندان فقط روی مینای دندان تاثیر می گذارد، لبه های ناحیه آسیب دیده صیقل داده می شود تا از اصطکاک با بافت های نرم جلوگیری شود. علاوه بر این، بافت آدامانتین با قرار دادن فلوراید روی سطح دندان محافظت می شود.

بازسازی تاج

اگر ضربه دندان باعث از بین رفتن بافت تاج دندان شده است، باید دوباره ساخته شود. دندانپزشکان این کار را بر روی دندان های اولیه و دائمی انجام می دهند.

اگر بیمار قسمتی از دندان از دست رفته را همراه داشته باشد دندانپزشک ممکن است سعی کند آن را به قسمت شکسته بچسباند.

محافظت از لثه و کانال ریشه
وقتی شکستگی علاوه بر مینای دندان و عاج روی لثه ها نیز تاثیر می گذارد ، باید به طور خاص آن را درمان کنید. نوع درمان بستگی به نوع دندان ها ، میزان شکستگی و باز بودن یا بسته بودن راس ریشه دارد.


در دندان های شیری، زمان باقی مانده برای دندان در دهان نیز در نظر گرفته خواهد شد. اگر به زودی می افتد، بهتر است آن را کنده و منتظر رشد دندان دائمی باشید. از طرف دیگر، اگر مدتی طول بکشد تا جایگزینی آن انجام شود ، دندانپزشک از لثه ها برای حفظ فضا محافظت می کند.

در دندانهای دائمی، اگر هنوز انتهای ریشه بسته نشده باشد ، از مواد مخصوصی استفاده می کنند که به بسته شدن آپیکال کمک می کند. با این حال ، در برخی اوقات آنها نیاز به ارتودنسی خواهند داشت سپس تاج را بازسازی می کنند تا آناتومی دندان را بازیابی کنند. اگر بیمار بافت زیادی از دست داده است ، می توان با استفاده از روکش های دندانی این کار را انجام داد.

جابجایی دندان و بی حرکتی با آتل

هنگامی که شکستگی ریشه، شکستگی استخوان آلوئولار یا اکستروژن بر دندان های دائمی تأثیر می گذارد یا تحرک وجود دارد، باید در حفره خود جابجا شوند. برای این کار، دندانپزشک ناحیه مورد نظر را بی حس می کند سپس با استفاده از اشعه ایکس، دندان را تغییر مکان می دهند.

در مرحله بعد، آنها آن را با استفاده از آتل سیم و رزین بی حرکت می کنند تا زمانی که بافت های نگهدارنده بهبود یابند، آن را در حالت ثابت نگه می دارد.

اقدامات احتیاطی دیگر

درمان علائم با داروهای ضد التهاب و استفاده از آنتی بیوتیک ها در صورت نیاز برای بهبود بافت ها و موفقیت درمان ضروری است. داشتن رژیم غذایی نرم و سرد نیز به کاهش التهاب و بهبودی ناحیه کمک می کند.

علاوه بر این، نظارت و توجه به منطقه آسیب دیده بسیار مهم است. در صورت ملتهب شدن لثه، مشاهده چرک یا تغییر رنگ دندان، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

منبع: بهداشت نیوز

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: تروما دندان تصادفات رانندگی ضربه به دهان مینای دندان ریشه دندان آسیب دندان آسیب دیده دندان ها آسیب ها بافت ها لثه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۷۵۰۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر عجیب بد جویدن غذا روی زیبایی صورت

به گزارش خبرآنلاین ،بد جویدن نه تنها باعث لبخند غیر جذاب می شود، بلکه می تواند سلامت عمومی فرد را به خطر بیاندازد. در بعضی از موارد جدی، نه تنها استخوان فک و چانه به خطر می افتد، بلکه می تواند مشکلاتی در هضم و یا حتی در قلب و عروق فرد را نیز ایجاد کند و همچنین ممکن است که ویژگی های صورت در فرد بهم بریزد که در این قسمت از بخش سلامت نمناک به آن ها اشاره کرده ایم.

نمناک در خبری نوشت:نشاید هرگز به این فکر نکنید که بد جویدن غذا این چنین می تواند روی ظاهر و سلامت بدن شما تاثیر گذار باشد اما بهتر است واقع بین باشید و بعد از مطالعه ی این مطلب علمی هر نوع غذا و خوراکی را به صورت صحیح یعنی با استفاده از هر دو طرف فک بجوید چرا که استفاده از یک سمت فک برای جویدن یا فشار بیش از حد به دسته ای از دندان ها برای جویدن غذا دقیقا همان اشتباهی است که باعث ایجاد نازیبایی در صورت مان شده است.

عوارض جویدن نادرست غذا روی صورت و چهره ۱. عدم تقارن صورت:

مقدار کمی ناقرینگی در صورت نمی تواند ظاهر بد را ایجاد کند اما در صورت شدید شدن شاید کمی غیر طبیعی شود و اگر شخصی طرز جویدن نامناسب را داشته باشد، ناقرینگی شدید در بالای صورتش به وجود می آید مثلا اگر یک کودک دندانش را در سن پایین از دست دهد یا اگر یک جوان دندان هایش کامل نباشد، دهان او شکل غیر طبیعی به خود می گیرد:مثلا یک طرف صورت او پایین تر از قسمت دیگرش می باشد و ممکن است یک چشمش پایین تر از چشم دیگر باشد.

اگر مشکل از دست دادن دندان یا بد جویدن حل نشود، ناقرینگی صورت می تواند در طول زمان شدیدتر شود.

۲. انحنای ستون فقرات و نامتعادل بودن بدن:

اگر یک فرد جویدن نامناسب داشته باشد، می تواند با کمری گرد روبرو شود که روی فعالیت های فیزیکی او تاثیرگزار خواهد بود و این اتفاق برای کسانی بیشتر می افتد که سبک زندگی ناسالمی دارند و تاثیر این خمیدگی ستون فقرات زمانی مشخص می شود که فرد شدیدا خسته باشد.

۳. برآمدگی بالای دندان و چانه از عوارض جویدن نادرست غذا:

سه نوع از این مشکل وجود دارد.

کلس ۱: دهان به حالت عادی بسته می شود اما یکی از ردیف دندان ها جای کافی را ندارد و با ردیف دیگر در خط موازی قرار نخواهند گرفت.

کلس ۲: ردیف بالایی دندان ها جلوتر از ردیف پایین هستند و بیرون زده می باشد و هنگام بسته شدن دهان روی یکدیگر قرار نمی گیرند.

کلس۳: لب ها روی هم هستند اما چانه پایین به شدت جلو زده است.

۳. کلیک کردن و درد چانه :

در این حالت، مفصل فرد در قسمت چانه مشکل دارد و به همین دلیل بعضی از این افراد ممکن است درد مفصل را احساس کنند یا صداهایی مثل کلیک کردن را در این قسمت بشنوند که این صداها معمولا هنگام حرکت چانه رخ می دهد و هیچ درمان جدی برای این مشکل نیاز نیست اما بهتر است که برای راحتی فرد این مشکل را برطرف کرد.

۵. سردرد از عوارض جویدن نادرست غذا:

اگر دندان ها به خوبی بسته نشوند، باعث می شود که فرد برای جویدن غذا فشار زیادی را به دندان هایش وارد کند و گاهی اوقات این اتفاق باعث درد در عضلات چانه می شود که می تواند به شقیقه نیز سرایت کند و این درد فقط در هنگام جدیدن غذا ایجاد نمی شود. بخش سلامت دهان و دندان نمناک اشاره کرده است که اگر دندان های عقبی اجازه ندهند که چانه به طور طبیعی حرکت کند، عضلات چانه در این زمان ها کشیده می شوند و این موضوع باعث می شود که حس ناخوشایندی در شقیقه ها داشته باشید که به این مورد سردرد عصبی می گویند و در موارد شدید تر این اتفاق می تواند باعث شود که نتواند به خوبی دندان هایش را باز و بسته کند.

اگر می خواهید بینید که دندان ها باعث سردرد شما شده است یا خیر، آن ها را به محکمی روی هم پرچ کنید و اگر حس کردید که سردرد شما بدتر شد، حتما باید به ارتودنتیست مراجعه کنید.

۶. اشتباه جویدن غذا و مشکلات مربوط به حالت صورت و پیری زودرس:

رشد جمجمه در کودکی و جوانی متوقف نمی شود و بعضی از تعییرات آن ممکن است در جوانی نیز رخ بدهد و جویدن نامناسب می تواند کل صورت فرد و حالت گونه ها، گوشه های لب ها را تحت تاثیر قرار دهد و صورت شما حالتی افتاده پیدا می کنند.

فقدان یا وجود دندان عقل نیز می تواند باعث به وجود آمدن این مشکلات شود و بسیاری از سلبریتی ها دندان عقل خود را می کشند تا گونه هایشان برجسته تر نشان دهد، اگرچه که در بیشتر موارد این کار باعث لاغر شدن صورت نخواهد شد.

این تغییرات در صورت می تواند باعث ایجاد چین و چروک در صورت فرد شود و ممکن است که این اتفاق در یک طرف صورت بیشتر مشخص باشد.

۷. اشتباه جویدن غذا و خطر دندان های آسیب دیده:

اگر سطح دندان شما از حرکت طبیعی چانه جلوگیری می کند، مینای آن ضعیف تر می شود و دندان را برای حضور باکتری در خود مستعد می کند و هنگام جویدن غذا، خطر شکسته شدن دندان نیز برای فرد در این حالت وجود خواهد داشت پس بهتر است که دندان آسیب دیده را ترمیم کنید و این کار راحت تر از آن است که حتی فکرش را هم می کنید.

۸. هضم و گوارش ضعیف با بد جویدن غذا:

اگر فردی با چنین مشکلاتی روبرو باشد و نتواند غذا را به خوبی بجود، غذا به خوبی در معده او جای نمی گیرد و باعث می شود که هضم و گوارش صحیحی نداشته باشد و این مشکلات می تواند باعث رفلاکس اسید معده، نفخ شکم، اسپاسم و باد شکم شود. به علت اینکه نمی توان دندان را به خوبی مسواک زد، باکتری در دندان باقی می ماند و باعث می شود که سیستم گوارش دچار مشکل شود.

۹. مشکلاتی در صحبت کردن با جویدن نادرست غذا:

مطالعات نشان می دهد که مشکلات جویدن می تواند در تولید کردن صدا توسط فرد نیز مشکل ایجاد کند. قسمت بالای چانه در این حالت دچار آسیب می شود و نمی توان صدا ها را توسط آن تولید کرد و باعث می شود که فرد صداها و حروف را نا واضح ادا کند.

۱۰. مشکلات قلبی و تنفسی با بد جویدن غذا:

در مورد سوالی که یکی از کاربران با بخش سلامت نمناک مطرح کرده بود باید در این قسمت پاسخ دهیم که اگر این مشکل یعنی جویدن نادرست غذا و ساختار نامناسب دندانی درمان نشود، می تواند نتایجی مثل اسپاسم ماهیچه، مشکلات تنفسی در طول خواب، سایش دندان، بیماری های انسداد ریه و حتی مشکلاتی در سیستم ایمنی فرد شود.

محققان به وجود رابطه ای بین این مشکل و نزدیک بینی دست پیدا کرده اند و موارد شدید مشکلات جویدنی می تواند باعث مشکلات قلبی و فشار خون بالا شود و گاهی اوقات بین دندان های این بیماران لوازمی را قرار می دهند که بتوانند راحت تر دهان خود را ببندند و از فشار وارد شده روی دندان ها بکاهند.

۱۱. افزایش حساسیت دندان:

اگر چانه به خوبی سر جای خود بسته نشود و یا به تلاش زیادی برای جویدن غذا نیاز داشته باشد، می تواند باعث آسیب به استخوان نزدیک دندان شود و در نتیجه لثه ها شکل طبیعی خود را از دست می دهد و پوست آن ها نازک می شود و این اتفاق باعث می شود که دندان ها نسبت به دما، شیرینی، نمک و حتی برخورد فیزیکی مثل مسواک حساسیت بالایی پیدا کنند .

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902361

دیگر خبرها

  • تاثیر عجیب بد جویدن غذا روی زیبایی صورت
  • از استخر‌های بزاق تا وجود میلیون‌ها باکتری در دهان
  • مست عشق ؛ علیرضا قربانی
  • علت اصلی سیاه شدن لثه و درمان فوری تیرگی لثه با طب سنتی
  • اجرای پویش سلامت دهان و دندان در تربت حیدریه
  • سریع‌ترین راه‌های از بین بردن بوی سیر دهان
  • پرتاب آب دهان بر روی پرچم فلسطین توسط پلیس آمریکا + فیلم
  • ایستادن
  • پرتاب آب دهان بر روی پرچم فلسطین توسط پلیس آمریکا
  • مصرف عسل چه کمکی به سلامت دهان و دندان می‌کند؟