Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک تحلیلگر اماراتی در گزارشی نوشت که اشتباهات فاجعه آمیز اخیر آمریکا در افغانستان این موضوع را برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس ضروری کرده که هم اکنون زمان آن رسیده که وابستگی به واشنگتن را در عرصه راهبردی کاهش دهند.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «دکتر عبدالخالق عبدالله» پروفسور اماراتی در علوم سیاسی، در مقاله‌ای در پایگاه اینترنتی «نشنال نیوز» به درس‌هایی که خروج آمریکا از افغانستان برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به همراه داشت، پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متن کامل مقاله وی به شرح زیر است:

پس از 20 جنگ و سرمایه‌گذاری وسیع در ارتش افغانستان، خروج آمریکا از افغانستان به صورتی که شایسته تنها ابرقدرت جهان نیست،‌ با شکست سیاسی و نظامی همراه شد.

پس از 20 سال عملیات بزن در رویی و پنهان شدن در غارها و نفوذ به مناطق روستایی و حومه‌ای و اقدام به عملیات تروریستی، گروه طالبان به کابل، پایتخت افغانستان بازگشت که تداعی کننده پیروزی این گروه بر اتحاد جماهیر شوروی در سال‌های 1980 بود.

تردیدها درباره توانایی آمریکا برای رهبری جهان در حال افزایش است

خروج آمریکا از افغانستان عجولانه و اشتباه بوده و برای وجهه و تصویر آمریکا فاجعه آمیز بود و این موضوع در حالی بود که تردیدها درباره توانایی آمریکا برای رهبری جهان در قرن 21 در حال افزایش است.

در حال حاضر بحث‌های داغی در اندیشکده‌ها و دانشگاه‌ها در جریان است که آمریکا چگونه در افغانستان شکست خورد.

آیا تصمیم برای خروج با دقت و برنامه ریزی شده بود یا اشتباه راهبردی وحشتناکی بود که توسط «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا اتخاذ شد و وی در انتخابات آتی بهای آن را خواهد پرداخت البته اگر وی تصمیم به مشارکت در انتخابات 2024 بگیرد. چگونه تنها ابرقدرت در جهان توسط یک گروه شبه نظامی تروریست که از عصر تاریکی آمده‌اند به عنوان یک شکست خورده ظاهر شد؟

این سوال‌ها برای مدت‌ها بدون حل باقی خواهد ماند اما مهمترین سوال برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که در فاصله 2 هزار کیلومتری افغانستان قرار دارند این است که پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان برای امنیت خلیج فارس چه خواهد بود؟

آیا خروج آمریکا از افغانستان مقدمه‌ای برای یک برنامه طولانی مدت برای خروج نظامی تدریجی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس می‌باشد؟ گزینه‌هایی که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با آن مواجه هستند، چه می‌باشد؟

کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همانند گذشته منطقه‌ای حیاتی برای آمریکا نیستند

کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بدون گزینه نیستند.احساسی در آمریکا درباره خروج از درگیری‌های خارجی ایجاد شده و صحبت‌هایی در این باره وجود دارد که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همانند گذشته منطقه‌ای حیاتی به شمار نمی‌آید.

این کشورها گزینه‌های زیادی دارند و شاید اولین و مهمترین آن، امکان توسعه قابلیت‌های دفاع از خود و جلوگیری از اشتباه تشکیل ارتشی ناکارآمد همانند چیزی که در افغانستان شاهد آن بودیم است. ارتش افغانستان در اولین تقابل با طالبان بدون کمک آمریکا شکست خورد.

تجربه امارات در ساختن ارتشی کارآمد در هر دو زمینه تهاجمی و بازدارندگی در این راستا مهم است و به عنوان پیشرو در منطقه به شمار می‌آید. قرارداد جنگنده اف-35 با آمریکا، نخستین گام در پروژه دفاع ملی آتی به شمار می‌آید.

علاوه بر توسعه توانایی‌های دفاع از خود،‌ این موضوع مهم است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، تقویت همکاری نظامی را اولویت بخشیده و ارتش‌ این کشورها از نظر عملیاتی و تنظیماتی با یکدیگر مرتبط شوند.

یک ارتش متحد از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بیش از هر زمان دیگر ضرورت دارد. تردیدی وجود ندارد که هماهنگی دفاعی نیازمند تصمیم سیاسی و راهبردی است که باید از طریق سرعت بخشیدن به مسیر آشتی و تقویت مسیر همکاری امنیتی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس صورت پذیرد.

حضور بین‌المللی در معادله امنیت خلیج فارس باید به یک ضرورت تبدیل شود

اما امنیت کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس تنها مسئولیت کشورهای این منطقه نیست. این موضوع به دلیل موقعیت راهبردی و ثروت‌های نفتی، همواره ابعادی بین‌المللی داشته است. حضور بین‌المللی در معادله امنیت خلیج فارس بعد از تحولات اخیر در افغانستان و بی‌توجهی واشنگتن در قبال تجاوزهای ایران و همچنین افزایش فعالیت‌های خرابکارانه در اطراف تنگه هرمز، به یک ضرورت تبدیل شده است.

غیبت آمریکا باید توسط اروپایی‌ها، چین، هند و کره‌جنوبی جبران شود

هرگونه غیبت آمریکا باید توسط حضور ارتش انگلیس، فرانسه و کشورهای اروپایی و همچنین حضور نظامی چین، هند و کره جنوبی جبران شود. بین‌المللی کردن امنیت خلیج فارس، یکی از گزینه‌های بعد از دوره آمریکا در این منطقه است.

خروج شتاب زده آمریکا از افغانستان، بازگشت قدرتمندانه طالبان به پایتخت افغانستان و افزایش تهدید ایران، نشان دهنده آن است که معادله امنیت خلیج فارس در این قرن بسیار متفاوت با قرن گذشته خواهد بود.

خلیج فارس درآستانه تحولات بزرگ امنیتی و نظامی است

خلیج فارس درآستانه تحولات بزرگ امنیتی و نظامی است که چه بسا بزرگترین تحولات از سال 1971 و زمانی که آمریکا مسئولیت امنیت این منطقه را بر عهده گرفت، باشد.

آمریکا پیشتر و پس از شکست در جنگ ویتنام، به سرعت نقش رهبری خود را به خصوص پس از فروپاشی شوروی سابق به دست آورد. امروز این کشور با شکستی دردناک از افغانستان خارج شد و پروژه این کشور در عراق نیز در حال رنگ باختن است. در هر کدام از این موارد، واشنگتن اشتباهات وحشتناکی در محاسبات خود درباره قدرت خود و توانایی مخالفان و دشمنان خود کرده است.

احساسات مردم آمریکایی‌ در مخالفت با ماجراجویی‌های خارجی در حال تقویت شدن است

آمریکا آنچه از قدرت نظامی،‌ سیاسی و مالی خود در دوران پس از افغانستان باقی مانده را حفظ خواهد کرد اما این موضوع قطعی است که احساس عموم آمریکایی‌ها در مخالفت با ماجراجویی‌های خارجی در حال تقویت شدن است و جهان در حال ورود به دوران پس از آمریکاست که طی آن، واشنگتن نمی‌تواند و نمی‌خواهد تا به تنهایی امور جهان را مدیریت کند.

 

این موضوع به وضوع در دکترین «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا و پس از آن «جو بایدن» رئیس جمهور کنونی تجسم یافته و هر دو این منطق را دنبال می‌کنند که موضوعات داخلی بسیار مهمتر از موضوعات خارجی هستند.

هزینه مرگبار اشتباهات آمریکایی‌ها توسط آمریکا پرداخت نخواهد شد

آمریکا این حق را دارد که تصمیماتی را اتخاذ کند که بهترین نتیجه را برای منافع ملی‌اش به همراه داشته باشد اما این تصمیمات محدود به آمریکا نخواهد بود. هزینه مرگبار اشتباهات آمریکایی‌ها توسط آمریکا پرداخت نخواهد شد بلکه این هزینه توسط دوستان و شرکا نظیر افغانستان پرداخت می‌شود.

هم اکنون زمان آن فرا رسیده که وابستگی به واشنگتن در عرصه راهبردی کاهش یابد

اشتباهات آمریکا اخیر فاجعه آمیز بوده است و برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس ضروری است که از این اشتباهات درس بگیرند. هم اکنون زمان آن فرا رسیده که وابستگی به واشنگتن در عرصه راهبردی کاهش یابد. اعتماد به آمریکا نیز باید بازبینی شده و تجدید نظر عمیق و اساسی درباره آن نیاز است. حتی اتحاد قدیمی با آمریکا که مناسب شرایط قرن بیستم بوده،‌ ممکن است مناسب شرایط قرن 21 نباشد و این اتحاد نمی‌تواند با شرایط پدیدار شدن کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به عنوان قدرتی فزاینده در منطقه عربی تطابق داشته باشد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: افغانستان جنگ آمریکا خلیج فارس برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خروج آمریکا از افغانستان وابستگی به واشنگتن امنیت خلیج فارس هم اکنون زمان بین المللی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۷۵۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب

طی روزهای اخیر رسانه های منطقه ای گزارش های متعددی از تشدید وضعیت امنیتی-سیاسی در کشورهای عربی همچون مصر، عربستان و اردن داده اند که این امر در ارتباط با تحولات فلسطین بوده است. در همین رابطه بلومبرگ گزارش داد که عربستان سعودی تعدادی از منتقدان جنگ علیه فلسطین را دستگیر کرده است.

این رسانه با اشاره به اینکه این موج از دستگیری ها موجب نگرانی فعالان حقوق بشر شده تاکید می نماید که یکی از مدیران اجرایی که در پروژه‌های اقتصادی موسوم به ۲۰۳۰ حضور دارد نیز در میان افراد دستگیر شده قرار دارد. بلومبرگ در این گزارش تاکید کرده که نگرانی از فعالان حمایت از فلسطین تنها در عربستان سعودی نیست.

پایگاه «میدل ایست آی» هم در این راستا گزارش داد که مقامات مصری دستکم ۱۲۰ نفر را به اتهام همدردی با فلسطین از زمان آغاز جنگ غزه دستگیر کرده اند. قاهره طی سال های گذشته به دلیل همراهی با رژیم صهیونیستی در محاصره غزه مورد انتقاد افکار عمومی بوده است و این درحالی است که اهالی غزه از نظر فرهنگی و حتی لهجه بیشترین قرابت را با مصر دارند.

علاوه بر این، روزنامه «العرب» هم در گزارشی با اشاره به نگرانی درخصوص فعالیت های اجتماعی و سیاسی در حمایت از فلسطین مدعی شد که تقویت همکاری امنیتی در زمینه مقابله با عناصر اخوانی موجود در کویت یکی از محورهای رایزنی عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر با شیخ مشعل امیر کویت در سفر اخیرش به قاهره بوده است. اخوانی های کویت به طور سنتی روابط نزدیکی با فلسطینی ها داشته اند و از ۷ اکتبر کویت بارها شاهد تظاهرات های حمایت از فلسطین بود که البته این روند طی دو ماه اخیر بطور قابل توجهی متوقف شد.

«القدس العربی» هم با اشاره به نگرانی از فعالیت های مردمی علیه رژیم صهیونیستی در اردن به ویژه تظاهرات های مستمر مقابل سفارت این رژیم در امان تاکید کرد که نگرانی های جدی درخصوص تکرار موج اعتراضی جدید در جهان عرب در نتیجه استمرار جنگ غزه به وجود آمده است. همین رویکرد باعث شده تا دستگاه اطلاعاتی اردن حساسیت بیشتری نسبت به اخوانی ها داشته باشد و از ائتلاف این گروه با "حراک الشعبی"(معارضان شرق عشایر اردن) نگران باشد. این نگرانی زمانی تشدید می شود که ابوعبیده در آخرین پیام اش به مناسبت دویستمین روز نبرد از تظاهرات های مردم علیه سفارت رژیم صهیونیستی در اردن تقدیر و خواستار ادامه آن شده بود.

این ارزیابی ها درحالی است که تجربه تاریخی نیز گواه حساسیت افکار عمومی عربی نسبت به تحولات فلسطین است و اغلب کشورهای عربی بعد از شکست نظامی در سال ۱۹۶۸ شاهد دگرگونی های سیاسی و بی ثباتی های عمیقی مشابه  تحولات دهه ۱۹۷۰ بودند. در آن برهه از تاریخ، شکست اعراب در جنگ ۶ روزه ۱۹۶۷ برابر رژیم صهیونیستی منجر به ظهور نیروهای راستگرا و ملی گرایی شد که سایه آن چند دهه بر منطقه عربی باقی ماند.

از سوی دیگر، خیزش های دانشجویی در آمریکا و سپس دیگر جوامع غربی نیز زنگ خطری برای دولت های عربی بوده و آنها را نسبت به سرایت این اعتراضات نگران کرده است. کما اینکه در دهه ۱۹۶۰ اعتراضات دانشجویی ضد جنگ ویتنام در آمریکا به مرور به آلمان غربی، فرانسه و دیگر کشورهای جهان صادر شد. طبعا وقوع چنین بحرانی در کشورهای عربی که به دلیل مشکلات سیاسی و اقتصادی در سال های اخیر همواره آبستن تحولات بوده اند، می تواند منجر به برهم خوردن ثبات داخلی شود.

کشورهای عربی فوق الذکر به این دلیل نگران هستند که مسئله فلسطین می تواند با شکاف‌های داخلی ناشی از نوسازی اجتماعی، مشکلات اقتصادی و یا جمعیت بالا در این کشورها تقاطع پیدا کند. در مجموع به نظر می رسد که دستگیری و تشدید شرایط امنیتی در برخی کشورهای عربی خلیج فارس و شمال آفریقا از این امر نشأت گرفته، ولی در صورت استمرار قتل عام مردم غزه توسط صهیونیست ها این امر می تواند مقدمه ای بر غلیان اجتماعی مجدد در جهان عرب شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • آبشناس: آمریکا به دنبال آشوب در کشورهای حوزه نفوذ روسیه است
  • طرح توهمی نتانیاهو برای غزه بعد از قتل عام فلسطینی‌ها
  • آمریکا دیگر هژمونی ندارد/ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب
  • نگرانی از اعتراضات ضدصهیونیستی در عربستان،‌ مصر و اردن
  • ویدیو/ تحلیلگر عرب: بیداری جوانان آمریکایی شوک بزرگی برای دولت واشنگتن بود
  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • جابجایی جنگنده‌های آمریکایی در خلیج فارس