Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک استاد دانشگاه گفت: حمل و نقل دریایی اهمیت بسزایی دارد و باید در این حوزه سرمایه گذاری‌ها ادامه پیدا کند، تا در کنار درآمدهای غیر نفتی بتوان درآمد در بخش‌های ترانزیت کالا به دست آورد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، آلبرت بغزیان درباره حمل و نقل دریایی و فعالیت های که در این بخش باید صورت گیرد به پایگاه اطلاع رسانی سازمان بنادر و دریانوردی، اظهار داشت: بخش‌های مختلفی در جا‌به‌جایی کالا فعالیت می‌کنند که بخش هوایی؛ گران‌ترین و از سویی دیگر شاید ارزان‌ترین وسیله حمل و نقل؛ زمینی و ریلی باشد ولی زمانیکه حجم کالا زیاد است، تنها بخشی از حمل و نقل که می‌تواند اثرگذار و ایمن‌ترین باشد؛ حمل و نقل دریایی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه ایران نوار ساحلی طولانی در شمال و جنوب دارد و این مهم یک مزیت محسوب می‌شود، تصریح کرد: در بخش جنوبی نوار ساحلی کشور مشخص است اما در نوار شمالی هنوز کشورهای حاشیه دریایی خزر به رژیم حقوقی مشخص دست پیدا نکردند؛ بدین جهت همه کشورها تلاش (و حتی مشاجره) می‌کنند تا سهم خود را در این حوزه افزایش دهند و این امر نشان می‌دهد که داشتن دریا در اقتصاد کشورها اهمیت قابل توجهی دارد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حمل و نقل دریایی از نظر قوانین بسیار مهم تر و پیچیده تر از سایر شقوق حمل و نقل است و باید نسبت به تقویت حمل و نقل دریایی گام های مهمی برداشته شود.
وی خاطر نشان کرد: بخشی از حمل و نقل دریایی، ترانزیت کالا است که می تواند برای کشور درآمدزایی خوبی داشته باشد و نمونه این اتفاق در چابهار در حال پیگیری است؛ کالا از هند به بندر چابهار می آید و از این بندر به افغانستان ترانزیت می شود و این اتفاق را می‌توان در تمام بنادر کشور دنبال کرد.
بغزیان اظهار داشت: ما باید در زمینه افزایش توزیع کالا از بنادر کشور به بنادر کشورهای همسایه اقدام کنیم و انجام این مهم می‌تواند موقعیت ما را در منطقه بیش از گذشته تثبیت کند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: خوشبختانه در حوزه حمل و نقل دریای، اقدامات وسیعی شده است و البته باید این مسیر رشد و توسعه را دنبال کرد تا بتوان از ترانزیت و تخلیه و بارگیری کالا به درآمد مستمر و پایدار دست یافت.
وی تاکید کرد: در شدیدترین تحریم‌ها؛ بنادر کشور به فعالیت خود ادامه دادند و این بدان معنا است که کشورهای ذینفع به دلیل موقعیت بنادر ایران و بحث لجستیک نیازمند شبکه حمل و نقل دریایی ایران هستند و لذا باید این موقعیت را تقویت کرد تا بتوان بنادر را بیش از گذشته فعال کرد.
بغزیان گفت: توان تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور افزایش یافته است و همین امر باید دلیلی شود تا فعالیت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه ای وسعت بیشتری پیدا کند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: حمل و نقل دریایی بنادر کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۸۰۱۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هرگونه افزایش قیمت در حوزه کالا‌های اساسی گرانفروشی است

مسعود امرالهی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه کمبودی در عرضه اقلام اساسی نداریم، گفت: با توجه به تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، هیچ گونه افزایش قیمتی در حبوبات و دیگر کالاها نداریم.

به گفته او، با توجه به آنکه هیچ تغییر قیمتی در گروه کالایی صورت نگرفته است، از این رو مغازه داران موظف به رعایت هستند، در غیراین صورت با گرانفروشی برخورد می شود.

امرالهی ادامه داد: وظیفه نظارت بر خرده فروشی ها با سازمان حمایت است که بازرسان این سازمان با خرده فروشان متخلف باید برخورد کنند و چنانچه پس از بررسی واحد صنفی متوجه شدند که گرانی مربوط به حلقه تامین است، موظف به دریافت فاکتور و ارائه به بازرسان وزارت جهاد هستند تا برخوردهای لازم با شرکت تولیدکننده، تامین کننده و واردکننده در این خصوص صورت بگیرد.

مدیرکل بازرسی وزارت جهاد با بیان اینکه هیچ گونه تغییر قیمتی در کالاهای اساسی نداریم، افزود: بازرسان سازمان حمایت و اتاق اصناف موظف به برخورد با گرانفروشی و تخلف در  حوزه خرده فروشی ها هستند و در صورت تخلف در حوزه تامین باید موضوع را به مجموعه ما و جهاد استان ها اعلام کنند تا برخورد لازم صورت بگیرد.

او با بیان اینکه هیچ گونه کمبودی در عرضه شکر، حبوبات و دیگر کالاهای اساسی سبد خانوار نداریم، گفت: با توجه به تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان و اعلام معاون اول رئیس جمهور مبنی بر ثابت ماندن ارزش افزوده یک درصدی کالاهای اساسی هرگونه افزایش قیمت شکر و حبوبات به بهانه های مختلف تخلف است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد
  • بهبود شاخص ایمنی عملیات بندری بنادر کشور/ افزایش ضریب ایمنی بندرانزلی
  • بارورسازی ابرهای کشورهای همسایه ربطی به بارش سیل‌آسای ایران ندارد
  • ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور داریم
  • آیا بارورسازی ابرها در کشورهای همسایه باعث بارش سیل‌آسا در ایران شد؟
  • علی‌آبادی: از کشورهایی کالا می‌خریم که از ما کالا بخرند
  • وزارت کار: تورم و حقوق کارگران به یک اندازه افزایش یافته است
  •  تاکید بر افزایش همکاری‌های بنادر گلستان و بندر امیرآباد
  • هرگونه افزایش قیمت در حوزه کالا‌های اساسی گرانفروشی است
  • نصب علائم کمک ناوبری در مسیر تردد شناورهای دریایی گلستان