Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، سرپرست پیشین وزارت اموراقتصادی و داریی دولت دهم و استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی به مسئله نقدینگی موجود درساختار اقتصاد کشور و چرخش این نقدینگی در بدنه غیر مولد اقتصاد اشاره و در این خصوص تشریح کرد: در حال حاضر شرایط اقتصاد کشور در وضعیت نا به سامانی قرار دارد و در این راستا موضوع نقدینگی نخستین چالشی است که تیم اقتصادی دولت سیزدهم با آن مواجه خواهد بود؛ بر اساس اخر آمار‌های بانک مرکزی حجم نقدینگی موجود در چرخه اقتصاد کشور ۳ هزار و ۸۲۰ میلیارد تومان برآورده شده است و در سال‌های اخیر  این موضوع بر اساس مولفه‌های گوناگونی رشد شتابانی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«حسین صمصامی» افزود: علاوه بر این در سه ماه نخست سال ۱۴۰۰  میزان بدهی دولت به بانک مرکزی ۲۸۵ درصد رشد داشته است؛ دلیل این مسئله، تنخواه‌هایی است که دولت به دلیل کسری بودجه از بانک مرکزی استقراض کرده تا بتواند از طریق آن بسیاری از هزینه‌های خود را بپردازد،  طبق اعلام دولت قرار بوده این بدهی تا پایان سال جاری به بانک مرکزی بازگردانده شود بر اساس شرایط موجود در کشور به نظر میرسد که دولت از انجام تعهدات خود با بماند.

 وی ادامه داد: منابع مالی افزایش حقوقی که در دولت اصلاحات به تصویب رسیده است حاصل از تنخواه‌هایی است که دولت از بانک مرکزی دریافت کرده؛ علاوه بر این موضوع از سوی دیگر در چند سال اخیر به دلیل تحریم‌ها فروش نفت ایران نیز در وضعیت مناسب قرار نداشته و این دو مسئله درکنار هم باعث رشد روز حجم افزون نقدینگی در بدنه اقتصاد کشور شده است.

چالش نخست دولت سیزدهم؛ چگونه باید از ورود نقدینگی به بخش غیر مولد جلوگیری کرد؟

سرپرست پیشین وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت دهم در ادامه به جذابیت فعالیت‌های سوداگرایانه در اقتصاد کشور اشاره و مورد جذب نقدینگی به این گونه فعالیت‌ها گفت: در حال حاضر رشد نقدینگی عامل منفی نیست، اما زمانی این مسئله  نامطلوب می‌شود که این حجم از نقدینگی نمی‌تواند موتور اقتصاد را تحریک و به سمت رشد حرکت دهد.

 صمصامی خاطر نشان کرد: اگر رشد نقدینگی در چارچوب یک سیستم اقتصادی دقیق وارد چرخه تولید شود می‌توان انتظار این را داشت که در ساختار اقتصادی کشور یک انقلاب اقتصادی وسیعی رخ خواهد داد و در نتیجه با تحول نظام اقتصادی بسیاری از چالش‌های اقتصادی کشور از بین خواهد رفت؛ در حال حاضر مشکل مهم ما این است که ارتباطی بین رشد نقدینگی با بخش تولید اقتصاد کشور وجود ندارد.

وی اذعان کرد: در حال حاضر موضوع اصلی این است که چگونه می‌توان موج نقدینگی موجود در چرخه اقتصادی کشور را وارد بدنه تولید کرد؛ اکنون نقدیندگی موجود در شریان‌های اقتصادی کشور در بخش‌هایی درحال چرخش است که درآن سفته بازی و دلالی چنان جذابیتی دارد و همین مسئله مانع ورود نقدینگی به بخش تولید شده است.

اصلاح نظام مالیاتی، تنها راه حل دولت آینده برای هدایت نقدینگی به بخش تولید

صمصمامی در ادامه متذکر شد: یکی از عوامل رشد نقدینگی، سیستم تسهیلات دهی بانکی است و طبق آخرین آمار‌های منتشر شده میزان رشد تسهیلات ارائه شده توسط بانک‌ها بین ۹۰ تا ۸۰ درصد بوده است، یعنی در سال ۹۸ میزان تسهیلات دهی بانک‌ها ۹۷۹ هزار میلیارد تومان بوده و در سال ۹۹  این رقم به ۱۹۰۰ هزارمیلیارد تومان افزایش پیدا کرده است، با برسی این آمار‌ها این سوال پیش می‌آید که این حجم از نقدینگی در کدام بخش از اقتصاد کشور صرف شده است.

این اقتصاددان یادآور شد: علاوه بر این مرکز آمار ایران در آخرین آمار‌های منتشر شده بیان داشته که میزان رشد اقتصادی ایران بدون درآمد نفتی تقریبا صفر، با در نظر گرفتن درآمد‌های نفتی ۷ درصد و با ایجاد سرمایه گذاری ۲ در صد برآورد شده است؛ اکنون باید توجه داشت چه اتفاقی بر سر نقدینگی افتاده است.

وی خاطر نشان کرد: در این سال‌ها مجموعه اقدامات و سیاست‌های غلطی اجرا شده است که منجر به ورود نقدینگی به سمت بخش غیر مولد اقتصاد کشور شده و در حال حاضر دولت سیزدهم می‌تواند با  اصلاح نظام مالیاتی کشور جذابیت بخش غیر مولد را کاهش و نقدیگی را به سمت تولید هدایت کند.

دولت همچون «داور مسابقه» باید بر زمین اقتصادی کشور سوار باشد

صمصامی در ادامه به بستر‌های لازم برای اصلاحات نظام مالیاتی و اثر بخشی این تحول در نظام اقتصادی کشور اشاره و در تشریح این مسئله گفت:در مرحله نخست برای اجرای چنین اصلاحاتی باید بازیگران اقتصادی کاملا مورد رصد قرار گیرند و این نظارت باید به مانند داوری باشد که در جهت اجرای صحیح قوانین موظف است بر تمامی زوایای مسئله سوار باشد.

سرپرست پیشین وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت دهم افزود:در ساختاراقتصاد ما تاکنون  چنین سیستم و سازوکاری بر بازیگران اقتصادی به ویژه بازیگرانی که در بخش‌های غیر مولد فعالیت می‌کنند اجرا نشده و همین مسئله باعث بروز مشکلات و خطا‌های متعددی می‌شود که نتیجه‌ای جز هرج و مرج اقتصادی به همراه ندارد.

وی تاکید کرد: کارآمد‌ترین اقدام برای خروج اقتصاد کشور از چنین وضعیت هرج و مرجی این است که رصد بازیگران اقتصادی می‌بایست توسط یک سیستم اطلاعاتی منجسم و به هم پیوسته‌ای انجام شود که بر اساس آن نوع رویکرد بازیگران اقتصادی کاملا مورد شناسایی  قرار گیرد؛ با اجرای شدن این مولفه، نقدینگی موجود در چرخه اقتصادی به طور خودکار وارد بخش تولید می‌شود.

اصلاح کامل نظام مالیاتی ظرف ۲ تا ۳ ماه، اگر تیم اقتصادی دولت قوی باشد

صمصامی در ادامه به نتجیه بخش بودن چنین نظارتی تاکید و درخصوص مولفه‌های موثر در نتیجه بخش بودن این نظارت گفت: انجام اصلاحات نظام مالیاتی، بستگی به متغیر‌های متنوعی دارد و در خصوص نتیجه بخش بودن رویکرد مذکور باید به مولفه مهمی  همچون اعضای تیم اقتصادی ناظر و مجری بر این سیاست اشاره کرد.

قائم مقام رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) در این مورد توضیح داد: اگر تیم اقتصادی، یک تیم اقتصادی منسجم، با سواد و مقتدر باشد چنین اصلاحات ساختاری در نظام مالیاتی کشور و نظارت بر فعالیت بازیگران اقتصادی در کوتاه مدت و تنها ظرف ۲ تا ۳ ماه محقق می‌شود.

وی تاکیدکرد: با توجه به قدرت نقش آفرینی سوداگران در ساختار اقتصادی کشور، تیم اقتصادی دولت جدید باید از یک هماهنگ لازم و مورد رضایتی برخوردار باشد و ازسوی دیگر باید از افراد مقتدر و باتجربه‌ای تشکیل شده باشد که منافع ملی را برمنافع شخصی و حزبی خود ترجیح دهند؛ با محقق شدن چنین شرایطی می‌توان دست دلالان را از اقتصاد کشور کوتاه کرد.

انتخاب وزیر کارآمد مهم است

صمصامی در ادامه به مهمترین ویژگی‌های وزرای پیشنهادی تیم اقتصادی دولت اشاره کرد وگفت: با توجه به چالش‌های موجود در اقتصاد کشور، اعضای تیم اقتصادی دولت سیزدهم باید در مرحله نخست اشخاص مقتدی باشند که بتوانند بسیاری از اهداف اقتصادی مد نظر خود را در اقتدار کامل به مرحله اجرا بگذارند، این افراد نباید تحت تاثیر فرد و احزاب سیاسی گوناگون قرار گیرند.

این اقتصاددان افزود: علاوه بر این وزرای پیشنهادی باید هدفمند عمل کند و در طول خدمت خود موظف هستند برنامه دقیقی داشته باشند؛ برنامه‌های متعدد و گوناگون تنها تمرکز آن‌ها را از بین می‌برد؛ بدون تمرکز نمی‌شود مسائل کلان و زیر بنایی اقتصاد کشور را حل کرد.

همه دستگاه‌های اقتصادی وارد مسئله ارز شوند

صمصامی در ادامه به اهمیت بازار ارز در ساختار اقتصاد کشور و چرخش نقدینگی در این بازار اشاره و در تشریح این موضوع گفت: بازار ارز تنها مسئله‌ای نیست که فقط رئیس بانک مرکزی به آن ورود و در مورد آن سیاست‌گذاری کند؛ هریکی از وزرای تیم اقتصادی دولت سیزدهم باید به اندازه سهم خود در مورد بازار ارز نقش آفرینی کنند.

سرپرست پیشین وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت دهم خاطر نشان کرد: ماهیت بازار ارز به گونه‌ای است که  بایدکل دولت به آن ورود کند و در این راستا رئیس جمهور موظف است شخصا بر وضعیت این بازار نظاره گر باشد؛ علیرغم حضور تمامی دستگاه‌های اقتصادی ذی‌ربط، این بانک مرکزی است که می‌بایست در نوک پیکان نظارت دولت بر بازار ارز باید قرارگیرد.

وی در آخر تاکید کرد: با توجه به اهمیت چنین جایگاهی، رئیس بانک مرکزی دولت سیزدهم باید همان ویژگی‌هایی که در خصوص وزرای اقتصادی دولت آینده ذکر شد را داشته باشد، چرا که بانک مرکزی جزو یکی از حیاتی‌ترین نهاد‌های پولی و مالی کشور است که می‌تواند در هدایت نقدینگی به بخش تولید نقش موثری را ایفا کند.

منبع: بازار نیوز

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: نقدینگی اقتصادی اقتصاد حسین صمصامی دولت سیزدهم سرپرست پیشین وزارت صمصامی در ادامه بازیگران اقتصادی تیم اقتصادی دولت نقدینگی موجود دولت سیزدهم نقدینگی به بخش اقتصادی کشور نظام مالیاتی اقتصاد کشور رشد نقدینگی حال حاضر بانک مرکزی بخش تولید بازار ارز دولت دهم غیر مولد بر اساس آمار ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۹۴۷۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد

رئیس دولت سیزدهم گفت: در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، اما استفاده از این فناوری در صنعت و پتروشیمی و… دستورکار ما خواهد بود.

سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، گفت: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن است که ایران تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور و با اراده مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

آنگونه که مهر روایت کرده، وی با بیان اینکه طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران هرگز به نتیجه نخواهد رسید، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با نیروی انسانی کارآمد و با اراده و با ابتکارات و خلاقیت‌ها و با بهره مندی از فناوری‌های نوین می‌تواند در عرصه‌های مختلف برای دنیا نوآوری‌هایی داشته باشد و به جهان عرضه کند.

رئیس دولت سیزدهم افزود: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن چیزی است که به دست جوانان عزیزمان در این کشور رقم خورده و تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کرده است و این رویداد بزرگ تجاری و اقتصادی نشان‌دهنده آن است که ما توانسته ایم و باز نیز می‌توانیم.

رئیس دولت سیزدهم با بیان اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشور پیشرفته و فناور است، افزود: برای فعالیت اقتصادی و جلوگیری از خام فروشی و صادرات مواد اولیه نیازمند زنجیره کامل در تولید هستیم.

رئیسی با تاکید بر اینکه تولیدات کشاورزی و صنعتی نیازمند نقشه راه است، تصریح کرد: در این نمایشگاه هدف صرفاً دیدن یک محصول نیست، بلکه در کنار آن مذاکره و تحکیم قراردادها است، لذا از دست اندرکاران این نمایشگاه می‌خواهم در مذاکرات و پیگیری‌ها مجدانه کار را دنبال کنند.

وی گفت: کشور ظرفیت‌های بسیاری دارد. امروز اگرچه غرب تلاش می‌کند کشور ما به فناوری‌های نوین دسترسی پیدا نکند، اما به لطف خداوند و به برکت تلاش نیروهای ما این دانش در کشور ما بومی شده است. تصور نشود اگر دو دانشمند و متخصصان را تحت فشار قرار دهند، می‌توانند ما را از دسترسی به دانش بازدارند.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: آنجا که بیشترین فشار دشمن وجود دارد، ما بیشترین موفقیت‌ها را داشتیم؛ برای مثال، در صنایع هسته‌ای و نظامی بیشترین فشار دشمن را داشتیم، در حالی که بیشتر پیشرفت‌ها در همین صنایع اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، اما استفاده از این فناوری در صنعت و پتروشیمی و… دستورکار ما خواهد بود.

رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه نمی‌تواند ملت‌های مصمم و دولت‌های مستقل را از پیشرفت بازبدارد، تصریح کرد: دنیا بداند علی رغم خواست نظام سلطه امروز توانایی بسیاری وجود دارد، لذا جوانان می‌توانند با ابتکار، خلاقیت و نوآوری برای ملت خود و کشورهای منطقه و جهان مؤثر باشند.

وی گفت: قدرت نظامی بسیار مهم است، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. آنچه می‌تواند یک کشور را قدرتمند کند، قدرت تولید، اقتصاد و توانایی برای صادرات است، لذا به تولید کنندگان تاکید می‌کنم امروز در جایگاه تولید قدرت هستید. خط ترانزیتی ایران بسیار به صرفه و مطمئن و با زمان بسیار محدود می‌تواند زمینه‌ای مناسب برای حمل و نقل باشد.

رئیسی با بیان اینکه باید مسأله تجارت با ارزهای ملی گسترش یابد، تصریح کرد: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران یک کنش جمعی برای رفاه اجتماعی و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی محسوب می‌شود. امیدواریم این نمایشگاه موجب همگرایی، هماهنگی و مشارکت فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و بازرگانان و موجب رشد اقتصادی کشور و منطقه و جهان شود.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: خداوند همه امکانات را به صورت عادلانه در اختیار بشر قرار داده و می‌توان با فکر و اندیشه، همکاری و همگرایی و هم‌اندیشی، نیاز بشر را رفع کرد و او را به نقطه کمال و رفاه رساند، اما متأسفانه جریان تحریم‌ها نمادهای ظلم به دولت‌ها و ملت‌ها است، نه فقط ظلم به یک ملت بلکه ظلم به تمام ملت‌ها است.

وی با تاکید بر اینکه اگر با ایجاد تنگنا ملتی را از رسیدن به هدف و دستیابی به امکانات محروم کرد، این ظلم به یک اقلیم نیست بلکه به همه ملت‌ها و اقلیم‌ها است، اظهار داشت: تحریم نوعی جنگ است اما نه جنگ نظامی، جنگی که با این ابزار ملتی را از آنچه می‌تواند به آن دست یابد، محروم کند.

رئیسی گفت: در جنگ اراده‌ها ملت ایران اراده کرد که با توکل بر خدا و با اتکا به داشته‌ها و توانایی‌های ملی تحریم‌ها را پشت سر بگذارد، به نحوی که نه ما بلکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کند فشارهای حداکثری به جمهوری اسلامی مفتضحانه شکست خورده است.

دیگر خبرها

  • لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم سازوکار مشارکت مردم در بخش مولد را تسهیل خواهد کرد
  • مسئله مردم نرخ رشد نقدینگی نیست، مردم تورم را می‌بینند
  • یک برگ دیگر از ناکارآمدی های دولت سیزدهم/ تولیدات خودروسازان داخلی کجاست؟
  • معافیت‌های هدفمند مالیاتی منجر به افزایش مشارکت مردم در تولید کشور خواهد شد
  • غول کنکور در دولت سیزدهم جادو شد/ معلم ستون فقرات نظام آموزشی است
  • نقدینگی‌های جامعه باید به‌سمت بخش مولد اقتصاد یعنی نفت و گاز هدایت شود
  • بیش از ۱۰ هزار واحد صنعتی به چرخه تولید بازگشتند
  • انتقاد غیرمنصفانه، شجاعت مدیران را سلب می کند
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • گام‌های بلند دولت سیزدهم برای رونق اقتصادی در گلستان