Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدحسن حمیدی کارشناس مسائل افغانستان در گفت‌گو با  خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به تحولات اخیر افغانستان گفت: خروج نسنجیده و شتاب‌زده نیرو‌های آمریکایی از افغانستان، نقش شتاب‌دهنده و کاتالیزور در تحولات اخیر افغانستان داشته و عوامل ساختاری‌ای که سبب پدید آمدن بستر این دگرگونی شدید بوده را باید در چند سال گذشته جست‌وجو کرد؛ ناکارآمدی حکومت افغانستان و پایین بودن ضریب حکمرانی خوب از مهم‌ترین عوامل تحولات اخیر افغانستان و دستیابی طالبان به شهر کابل پایتخت این کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ارتش ملی افغانستان؛ کودکی که در همه تصمیم‌ها چشم به قیم خویش دوخت

وی افزود: متاسفانه مدیریت نادرست و حلقه‌ای معدود از اطرافیان اشرف غنی، راه را بر شکل گیری یک مجموعه همگرا یا اندیش‌ورز و کارآمد برای تصمیم‌گیری به موقع در برابر رخداد‌ها بست. ارتش (اردوی) ملی افغانستان، به رغم برخورداری از کمک‌ها و آموزش نظامی خارجی در این سال‌ها نتوانست از فرماندهی مناسب برخوردار شود و مانند کودکی که در همه تصمیم‌ها چشم به قیم خویش دوخته  و یک روز صبح که از خواب دراز چشم می‌گشاید، جای آن قیم را در خانه خالی می‌بیند، نتوانست در شرایط بحران کاری از پیش ببرد.

حمیدی با اشاره به سخنانی که این روز‌ها در جریان است و طالبان ۲۰۲۱ را با طالبان دو دهه متفاوت می کند، بیان کرد: به نظرم طالبان در راهبرد نظامی و کار رسانه ای، پیشرفت چشمگیری داشته است؛ شیوه ورود آنها به شهرها، تبلیغات رسانه ای، هماهنگی کمابیش بالای نیرو‌ها و سنجش لحظه به لحظه رخداد‌ها (آن گونه که از صبح تا شب یکشنبه درباره ورود به کابل دیدیم)، نشان از سطح بالای هوشیاری دارد، به رغم سخنانی که در بیانیه‌ها درباره حقوق زنان، حقوق بشر و آزادی‌های رسانه‌ای از طالبان شنیدیم، این ساده اندیشی است که تفاوتی بنیادین در مشی طالبان دیده شود، آنها حکمرانی برپایه برداشت خود از شریعت را به جریان خواهند انداخت.

بیشتر بخوانید

ظریف: آمریکا و ناتو باید خسارت‌های وارده به افغانستان را جبران کنند

کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به عوامل مهم پیروزی سریع طالبان، اظهار کرد: خستگی مردم از چند دهه جنگ و کشمکش، سرایت این احساس که کار تمام شده است، بی فایده دانستن ایستادگی در برابر طالبانی که با این شتاب در حال پیشروی است و به از دست رفتن جان و مال فرد می‌انجامد، از جمله مهم‌ترین عوامل موثر در پیروزی سریع طالبان بود.

حمیدی با اشاره به مقاومت‌های مردم افغانستان در برابر طالبان، گفت: مقاومت‌های مردمی به دلیل همراهی نکردن والیانشان، کار چندانی از پیش نبرد، اشرف غنی حتی والیانی نگماشته بود که وی را تنها نگذارند، در جایی مانند هرات با جمعیتی بیش از دو میلیون نفر، کمابیش هزار تن در کنار یک چهره مردمی مانند اسماعیل خان بودند و سرانجام این چهره نیز به تسلیم شد.

 وی با اشاره به خروج رئیس جمهور افغانستان از این کشور، اظهار کرد: ترک کشور از سوی اشرف غنی، آن هم با این دیرهنگامی، هم برای او و هم برای کشور افغانستان زیان‌بار بود، اگر حتی چند روز پیش می رفت، هم نام او حفظ شده بود و هم روند اوضاع بهتر پیش می رفت.

تضمین شفاهی طالبان علت برنگرداندن دیپلمات های ایرانی در افغانستان به کشورمان است

حمیدی با اشاره به اظهارات حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی مبنی بر تلاش ایران برای برقراری ثبات در افغانستان، گفت: باتوجه به اینکه ایران همسایه نزدیک افغانستان است و اشتراکات مذهبی و فرهنگی زیادی با این کشور دارد، تحولات افغانستان تاثیر زیادی بر منافع ملی کشورمان می‌گذارد، بنابراین رئیسی واکنش به موقعی نسبت به این موضوع نشان داد.

وی افزود: البته سید ابراهیم رئیسی و تیم سیاست خارجی او باید سریع‌تر موضع ابتکاری و جدی تری در برابر تحولات افغانستان در پیش گیرند تا دیدگاه ایران را نسبت به مسائل به صورت شفاف نشان دهد، ما نباید بگذاریم که تحولات شکل بگیرد و سپس در مقابل عمل انجام گرفته، راه حلی ارائه دهیم، بنابراین پیش از شکل گیری مسائل، نیازمند مشارکت فعالانه‌ای برای شکل دهی قضایا هستیم.

کارشناس مسائل افغانستان درباره علت برنگرداندن دیپلمات‌های ایرانی در افغانستان به کشورمان، بیان کرد: با توجه به اظهارات سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه و صحبت‌هایی که کشورمان با مقامات ارشد طالبان داشتند و بیانیه‌هایی که آنها ارائه کردند، به نظر می‌رسد که این گروه نسبت به امنیت مراکز دیپلماتیک، تضمین شفاهی داده است.

وی ادامه داد: طالبان برای رسیدن به دولتی فعال، باید برای دولت‌های دیگر اطمینان ایجاد کند، فعلا چنین شیوه‌ای از جانب این گروه به صورت رسمی دور از ذهن به نظر می‌رسد، مگر اینکه به دلیل نبود دولتی مرکزی در وضعیت کنونی افغانستان و خلاء امنیتی که به وجود آمده، مشکلات امنیتی برای پاره‌ای از نمایندگان دیپلماتیک به وجود آید، اما به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی ایران در جا‌هایی مثل کابل این دغدغه را در این سطح نداشته باشد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تحولات افغانستان گروه طالبان اشرف غنی حجت الاسلام رئیسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۱۰۸۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت روزنامه جمهوری اسلامی از مدارا با طالبان بدون خط قرمز/ جازدن سیل به جای دادن حقابه!

به گزارش خبرآنلاین روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود نوشت: رواداری برای دولت‌ها یک راهبرد مفید و موثر برای دست‌یابی به موقعیت در سیاست‌های داخلی و خارجی است. اِعمال این راهبرد در زمینه سیاست داخلی هر قدر بیشتر باشد بهتر است ولی در مورد سیاست خارجی اگر مرز مشخصی رعایت نشود، قطعاً زیان‌های فراوانی به همراه خواهد داشت.

از حکمرانان یک نظام سیاسی دینی همچون نظام جمهوری اسلامی انتظار اینست که حداکثر رواداری را در سیاست داخلی اِعمال کنند و به این فرموده پیامبر خدا صلی‌الله علیه وآله پای‌بندی نشان دهند که اگر حاکم در عفو اشتباه کند بهتر است از اینکه در عقوبت کردن گرفتار خطا شود. «...فان الامام لان یخطئ فی العفو خیر له من ان یخطئ فی العقوبه». متاسفانه سیاست داخلی ما بر این توصیه رسول‌الله مبتنی نیست و بعضی از حکمرانان ما تصورشان اینست که با سختگیری و فشار حداکثری در کیفر دادن می‌توانند مردم را به مسیری که می‌خواهند سوق دهند. عجیب است که علیرغم تجربیات متعدد و مستمری که در زمینه کارآمد نبودن سیاست زور و فشار وجود دارد، این دسته از حکمرانان همواره بر استمرار این سیاست شکست‌خورده اصرار می‌ورزند.

عجیب‌تر اینکه همین حضرات که اِعمال فشار حداکثری در سیاست داخلی را می‌پسندند، در زمینه سیاست خارجی به ویژه درباره بعضی کشورها که خطرناک بودنشان برای منطقه و آینده منافع ملی ایران اظهر من‌الشمس است، به رواداری کامل و بدون قید و شرط معتقدند! با اینکه طبق ضرب‌المثل معروف «مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد» حکمرانان ما باید از کسانی که بدترین سابقه تروریستی، تکفیری، بدعهدی و پای‌بند نبودن به قوانین و مقررات بین‌المللی را دارند برحذر باشند، آنها را به راحتی تحمل می‌کنند، تخلفاتشان را نادیده می‌گیرند و امتیازات زیادی در اختیارشان قرار می‌دهند.

امیرخان متقی، وزیر خارجه حکومت خودخوانده طالبان که از سران بدسابقه این گروه تروریستی تکفیری است، اخیراً ضمن انکار حضور داعش در افغانستان گفته است این گروه تحت حمایت سه کشور منطقه قرار دارد و این سه کشور داعش را حمایت می‌کنند و باعث ناامنی منطقه شده‌اند. هرچند امیرخان اسمی از این سه کشور نیاورده ولی آشنایان با تفکر او گفته‌اند منظورش سه کشور تاجیکستان، ایران و پاکستان هستند که طبق ادعای این طالب متوهم، اولی نیروی انسانی داعش را تامین می‌کند، دومی راه عبور را برایشان باز می‌گذارد و سومی بودجه و مراکز برنامه‌ریزی آنها را برعهده دارد.

جالب است که دولتمردان تاجیک و پاکستانی همواره از وجود گروه‌های متعدد تروریستی ازجمله داعش در افغانستان تحت حاکمیت طالبان خبر می‌دهند و این کشور را کانون ناامنی می‌دانند. از طرف دیگر، هر وقت قتل و غارت و جنایتی در افغانستان اتفاق می‌افتد حکومت خودخوانده طالبان آن را به گردن داعش می‌اندازد در حالی که همه می‌دانند طالبان با داعش تقسیم کار کرده و جنایت‌های خود را به گردن داعش می‌اندازد و داعش هم که با طالبان همدست است، این تقسیم کار را پذیرفته و جنایات را گردن می‌گیرد. با اینکه این واقعیت کاملاً قطعی و روشن است، امیرخان متقی با وقاحت تمام ادعا می‌کند داعش در افغانستان حضور ندارد و این سه کشور حامیان داعش هستند.

پاکستان و تاجیکستان در حال تسویه ‌حساب با طالبان هستند و آنچه مایه تاسف است اینست که ایران هنوز به سیاست مدارا با این گروه تروریستی تکفیری ادامه می‌دهد و این گروه علیرغم بدعهدی‌ها و تخلفاتی که از قوانین بین‌المللی دارد دائماً از ایران امتیاز می‌گیرد. در نزدیک سه سالی که طالبان بر افغانستان سلطه دارد هنوز حاضر نشده حقابه ایران از هیرمند را بدهد و اخیراً که سرریز سیل به سیستان رسید، طالبان آن را به عنوان حقابه ایران جا زد! امتیازات سیاسی و تجاری زیادی نیز از ایران می‌گیرد و مهم‌تر اینکه خطر ناامنی در ایران به دلیل ورود عناصر وابسته به طالبان هر روز افزایش می‌یابد ولی حکمرانان ما به هشدارها اعتنا نمی‌کنند. حالا که امیرخان هم ایران را به همکاری با داعش متهم کرده آیا باز هم سیاست مدارا با طالبان جایز است؟ خط قرمز کجاست؟

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901685

دیگر خبرها

  • فعال سیاسی اصلاح طلب: تحولات جهانی به سود ایران است
  • آمریکا: برای حفظ منافع ملی با طالبان تعامل می‌کنیم
  • روایت روزنامه جمهوری اسلامی از مدارا با طالبان بدون خط قرمز/ جازدن سیل به جای دادن حقابه!
  • تحولات جهانی به سود ایران است
  • مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد
  • تغییرات اقلیمی افغانستان را تهدید می کند
  • گرمایش جهانی چگونه بر وقوع بلایای طبیعی تاثیر می‌گذارد؟
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده‌اند
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده اند
  • حکومت افغانستان فراگیر است