Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-03@16:55:27 GMT

سهم آمریکا و طالبان در تراژدی فرودگاه کابل

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۳۳۴۴۴

اصغر زارعی در یادداشتی نوشت: طالبان پیش از این صراحتاً اعلام کرده بود کاخ سفید مسئول وضعیت مغشوش فرودگاه کابل بوده و پیش از انفجار نیز در خصوص خطر حملات انتحاری به آمریکا هشدار داده بود؛ کشوری که مردم را به مهاجرت و خروج از افغانستان ترغیب می‌کند و مقدمات و بستر‌های چنین فاجعه‌ای را از این رهگذر فراهم می‌سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرگزاری میزان _ اصغر زارعی در روزنامه حمایت نوشت: افغانستان پس از دو دهه اشغال، هفته گذشته یکی از سیاه‌ترین روز‌های خود را شاهد بود. در چند رشته انفجار انتحاری در فرودگاه کابل ۱۱۰ نفر کشته‌شده و بیش از ۱۶۰ نفر نیز مجروح شدند. با وجود اینکه همه خاک افغانستان به‌جز ولایت پنجشیر تحت کنترل گروه طالبان است و پیوسته ادعا می‌کند دوره جنگ و ناامنی به پایان رسیده، انفجار‌های فرودگاه کابل نافی این ادعاست.

دولت وابسته و فاسد اشرف غنی و سازمان‌هایش هم در افغانستان بر سر کار نیستند که اعمال آن‌ها در این انفجار‌ها مطرح شود و سوء مدیریت آن‌ها موردانتقاد قرار گیرد. با این حساب، طالبان تنها مرجعی است که موظف به پاسخگویی در قبال وضعیت امنیتی پایتخت و سراسر افغانستان است. این گروه پیش‌ازاین، اخبار مربوط به ارتباطش با القاعده را رد و همچنین به کرات اعلام کرده که با داعش اختلافات ماهوی دارد، اما به خاک و خون کشیده شدن شهروندان غیرنظامی و بی‌گناه در فرودگاه کابل نشان داد اوضاع آن‌چنان که طالبان ادعا می‌کند در کنترل آن‌ها نیست و گروه‌های تروریستی به راحتی می‌توانند وارد منطقه پرجمعیت شده و دست به عملیات بزنند.

از سوی دیگر، طالبان پیش‌ازاین ادعا کرده بود که داعش از نظر ایدئولوژی با آن‌ها تفاوت زیادی دارد و بعضی از این کشور‌ها نیز به امید مبارزه طالبان با داعش از این گروه حمایت کردند تا از این طریق، تکفیری‌ها را زمین‌گیر و مهار کنند. اتفاقات اخیراً، اما تردید‌ها در خصوص همکاری داعش و طالبان را افزایش داده و این گروه را در برابر چالشی دشوار برای شفاف‌سازی مواضع و رویکردش علیه تفکر تکفیری قرار داده است. این مسئله از آن جهت حائز اهمیت است که «ذبیح الله مجاهد»، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان اخیراً به پرسشی در خصوص شیوه برخورد این گروه با داعش پاسخ قاطع و روشنی ارائه نکرد.

بنابراین، طالبان نیز در این ماجرا سهم دارد و نمی‌تواند مسئولیتش را در عدم مهارت حملات مرگبار نادیده گرفت. ضمن اینکه وقوع چنین اتفاقات غمباری، وظایف امنیتی طالبان را بسیار مضاعف می‌کند و باید به وعده‌هایی که به همسایگان و دیگر کشور‌های جهان مبنی بر تأمین امنیت و آرامش در افغانستان دادند عمل کنند.

یک طرف دیگر ماجرا این است که امنیت فرودگاه کابل حتی پس از ورود طالبان به پایتخت در اختیار نیرو‌های آمریکایی بوده است. کنترل ترافیک هوایی افغانستان در حال حاضر، به‌وسیله پنتاگون انجام می‌شود و همه نیرو‌های خارجی باید تحت نظر وزارت دفاع آمریکا در فرودگاه حامد کرزای فعالیت کنند. هم‌اکنون هزاران نظامی آمریکایی در فرودگاه پایتخت افغانستان مستقر هستند و با همراهی صد‌ها نظامی از کشور‌های متحد واشنگتن شامل ترکیه و انگلیس در میدان هوایی کابل حاضر هستند.

بنابراین، مسئول اصلی تأمین امنیت این منطقه پرجمعیت و حساس، آمریکایی‌ها بوده و هستند؛ کشوری که در طول ۲۰ سال گذشته با همین ادعا یعنی تأمین امنیت افغانستان و منطقه، عامل اصلی و کلیدی خشونت، خونریزی و ناامنی در همسایگی شرقی ایران بوده است.

این در حالی است که سه‌شنبه هفته پیش، «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا در خصوص احتمال حملات بزرگ و مرگبار انتحاری از جانب داعش در فرودگاه کابل هشدار داده بود و متعاقب آن، دیگر مقامات غربی نیز از وقوع انفجار در میدان هوایی کابل ابراز نگرانی کرده بودند.

در اینجا چند احتمال مطرح می‌شود؛ نخست اینکه اگر آمریکا و متحدانش از وقوع حملات انتحاری اطلاع داشتند، چرا اقدامات پیشگیرانه را در دستور کار قرار ندادند و برای ورود به منطقه هوایی، پست‌های ایست بازرسی و تمهیدات دیگر را فراهم نکردند؟ پاسخ اول این است که آمریکا به‌عنوان خالق داعش از این حمله نه تنها اطلاع داشت، بلکه تروریست‌های تکفیری را مأمور کرده بود تا با انجام حملات انتحاری از فشار فزاینده مهاجران بکاهد تا بتواند عملیات تخلیه شهروندان و نیروهایش را پیش از ۳۱ آگوست (ضرب الاجل تعیین‌شده توسط طالبان) کامل کند.

پاسخ دوم عبارت است از اینکه در مدیریت و ساماندهی این حملات با داعش هماهنگ نبود، اما از آن اطلاع داشته و مانع از آن نشد و یا اینکه نتوانست مانع از انجام این عملیات شود. پاسخ این سؤال هر چه باشد، مسئول مستقیم انفجار‌های روز پنجشنبه در فرودگاه کابل، آمریکایی‌ها هستند. به‌خصوص اینکه هم در عراق و سوریه و هم در افغانستان گزارش‌های قابل‌اعتنا و موثقی وجود دارد مبنی بر اینکه یانکی‌ها در عملیات هلی برن و پشتیبانی نیرو‌های داعش نقش کلیدی داشته‌اند.

طالبان پیش‌ازاین نیز صراحتاً اعلام کرده بود کاخ سفید مسئول وضعیت مغشوش فرودگاه کابل بوده و پیش از انفجار نیز در خصوص خطر حملات انتحاری به آمریکا هشدار داده بود؛ کشوری که مردم را به مهاجرت و خروج از افغانستان ترغیب می‌کند و مقدمات و بستر‌های چنین فاجعه‌ای را از این رهگذر فراهم می‌سازد.

نکته اینجاست که تراژدی فرودگاه کابل یکی از نقاط تاریک تاریخ ابرقدرتی است که ادعا می‌کند برای نجات ملت‌ها دست به مداخله نظامی و تجاوز می‌زند، اما از تأمین یک فرودگاه کوچک هم عاجز است. برخی چگونه از ابرقدرت ناتوان و ذلیلی همچون آمریکا انتظار دارند که کشتی طوفان‌زده کشور‌ها را به ساحل آسایش و آرامش برساند. آمریکا به هر منطقه‌ای که پا گذاشته و در هر نقطه‌ای از جهان که مداخله نظامی کرده است، دستاوردی جز کشتار هزاران و میلیون‌ها نفر نداشته و بذر دائمی ناآرامی و مشکلات بعدی را نیز در آنجا کاشته است.

پس، بنا به این قاعده که پیشگیری بهتر از درمان است، اخراج آمریکا از منطقه بهترین راهکار از وقوع چنین رویداد‌های دردآوری است و صرف طرد شدن اشغالگران، آینده‌ای روشن با همکاری جمعی همه ملت‌ها را نوید می‌دهد.

بیشتر بخوانید: ننگ تاریخی آمریکا در افغانستان

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: طالبان افغانستان

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: طالبان افغانستان فرودگاه کابل حملات انتحاری کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۳۳۴۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت روزنامه جمهوری اسلامی از مدارا با طالبان بدون خط قرمز/ جازدن سیل به جای دادن حقابه!

به گزارش خبرآنلاین روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود نوشت: رواداری برای دولت‌ها یک راهبرد مفید و موثر برای دست‌یابی به موقعیت در سیاست‌های داخلی و خارجی است. اِعمال این راهبرد در زمینه سیاست داخلی هر قدر بیشتر باشد بهتر است ولی در مورد سیاست خارجی اگر مرز مشخصی رعایت نشود، قطعاً زیان‌های فراوانی به همراه خواهد داشت.

از حکمرانان یک نظام سیاسی دینی همچون نظام جمهوری اسلامی انتظار اینست که حداکثر رواداری را در سیاست داخلی اِعمال کنند و به این فرموده پیامبر خدا صلی‌الله علیه وآله پای‌بندی نشان دهند که اگر حاکم در عفو اشتباه کند بهتر است از اینکه در عقوبت کردن گرفتار خطا شود. «...فان الامام لان یخطئ فی العفو خیر له من ان یخطئ فی العقوبه». متاسفانه سیاست داخلی ما بر این توصیه رسول‌الله مبتنی نیست و بعضی از حکمرانان ما تصورشان اینست که با سختگیری و فشار حداکثری در کیفر دادن می‌توانند مردم را به مسیری که می‌خواهند سوق دهند. عجیب است که علیرغم تجربیات متعدد و مستمری که در زمینه کارآمد نبودن سیاست زور و فشار وجود دارد، این دسته از حکمرانان همواره بر استمرار این سیاست شکست‌خورده اصرار می‌ورزند.

عجیب‌تر اینکه همین حضرات که اِعمال فشار حداکثری در سیاست داخلی را می‌پسندند، در زمینه سیاست خارجی به ویژه درباره بعضی کشورها که خطرناک بودنشان برای منطقه و آینده منافع ملی ایران اظهر من‌الشمس است، به رواداری کامل و بدون قید و شرط معتقدند! با اینکه طبق ضرب‌المثل معروف «مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد» حکمرانان ما باید از کسانی که بدترین سابقه تروریستی، تکفیری، بدعهدی و پای‌بند نبودن به قوانین و مقررات بین‌المللی را دارند برحذر باشند، آنها را به راحتی تحمل می‌کنند، تخلفاتشان را نادیده می‌گیرند و امتیازات زیادی در اختیارشان قرار می‌دهند.

امیرخان متقی، وزیر خارجه حکومت خودخوانده طالبان که از سران بدسابقه این گروه تروریستی تکفیری است، اخیراً ضمن انکار حضور داعش در افغانستان گفته است این گروه تحت حمایت سه کشور منطقه قرار دارد و این سه کشور داعش را حمایت می‌کنند و باعث ناامنی منطقه شده‌اند. هرچند امیرخان اسمی از این سه کشور نیاورده ولی آشنایان با تفکر او گفته‌اند منظورش سه کشور تاجیکستان، ایران و پاکستان هستند که طبق ادعای این طالب متوهم، اولی نیروی انسانی داعش را تامین می‌کند، دومی راه عبور را برایشان باز می‌گذارد و سومی بودجه و مراکز برنامه‌ریزی آنها را برعهده دارد.

جالب است که دولتمردان تاجیک و پاکستانی همواره از وجود گروه‌های متعدد تروریستی ازجمله داعش در افغانستان تحت حاکمیت طالبان خبر می‌دهند و این کشور را کانون ناامنی می‌دانند. از طرف دیگر، هر وقت قتل و غارت و جنایتی در افغانستان اتفاق می‌افتد حکومت خودخوانده طالبان آن را به گردن داعش می‌اندازد در حالی که همه می‌دانند طالبان با داعش تقسیم کار کرده و جنایت‌های خود را به گردن داعش می‌اندازد و داعش هم که با طالبان همدست است، این تقسیم کار را پذیرفته و جنایات را گردن می‌گیرد. با اینکه این واقعیت کاملاً قطعی و روشن است، امیرخان متقی با وقاحت تمام ادعا می‌کند داعش در افغانستان حضور ندارد و این سه کشور حامیان داعش هستند.

پاکستان و تاجیکستان در حال تسویه ‌حساب با طالبان هستند و آنچه مایه تاسف است اینست که ایران هنوز به سیاست مدارا با این گروه تروریستی تکفیری ادامه می‌دهد و این گروه علیرغم بدعهدی‌ها و تخلفاتی که از قوانین بین‌المللی دارد دائماً از ایران امتیاز می‌گیرد. در نزدیک سه سالی که طالبان بر افغانستان سلطه دارد هنوز حاضر نشده حقابه ایران از هیرمند را بدهد و اخیراً که سرریز سیل به سیستان رسید، طالبان آن را به عنوان حقابه ایران جا زد! امتیازات سیاسی و تجاری زیادی نیز از ایران می‌گیرد و مهم‌تر اینکه خطر ناامنی در ایران به دلیل ورود عناصر وابسته به طالبان هر روز افزایش می‌یابد ولی حکمرانان ما به هشدارها اعتنا نمی‌کنند. حالا که امیرخان هم ایران را به همکاری با داعش متهم کرده آیا باز هم سیاست مدارا با طالبان جایز است؟ خط قرمز کجاست؟

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901685

دیگر خبرها

  • استقبال طالبان از قهرمانان فوتسال افغانستان
  • قربانی بهبود روابط کابل اسلام آباد شده ایم
  • کشته و زخمی شدن ۱۵۴ نفر در حملات داعش در افغانستان
  • حملات داعش در افغانستان بیش از ۱۵۰ کشته و زخمی برجای گذاشته است
  • بازخوانی یک جنایت
  • بیش از ۳۵ کشته در حملات داعش در افغانستان
  • طالبان حمله تروریستی داعش در ولسوالی گذره را محکوم کرد
  • طالبان خواستار افزایش همکاری‌های تجاری با ازبکستان شد
  • روایت روزنامه جمهوری اسلامی از مدارا با طالبان بدون خط قرمز/ جازدن سیل به جای دادن حقابه!
  • داعش مسئولیت حمله به نمازگزاران شیعه در هرات را پذیرفت