Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس حوزه اقتصاد سلامت ضمن انتقاد از فعالیت گسترده مافیای دارو در بازار این کالا خاطرنشان کرد: با اجرای کامل سامانه تیتیک مبدا و اصالت همه دارو در داروخانه و بیمارستان ها شفاف و مشخص می‌شود.

گروه بهداشت و درمان بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ این روز‌ها و در بحبوحه یکه تازی کرونا، یقینا شاهد صف‌های طولانی و ازدحام مردم در مقابل برخی از داروخانه‌های دولتی بوده اید که برای دریافت برخی از دارو‌های کمیاب و یا حتی گران قیمت به این داروخانه‌ها مراجعت کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از کارشناسان معتقدند وضعیت فعلی، ناشی ازاختلال و نقص‌هایی است که نظام توزیع دارو کشور با آن رو به رو است و اکنون به دلیل کمیابی دارو‌های وارداتی حاصل از ارز ترجیحی، مشکلات این چالش دوچندان شده است.
درحال حاضر بسیاری از افراد بر این اصل معتقدند که تعداد محدودی داروخانه‌ها و بیمارستان‌ها از بانیان این بی ثباتی در بازار دارو هستند چرا که در این خصوص بعضی از مراکز درمانی مذکور، از اصالت بخشی دارو توسط سامانه تیتک سر باز می‌زنند و تمایل دارند دارویی را که با ارز ترجیحی وارد کشور شده را با قیمت آزاد به فروش برسانند.
«داریوش چیوایی» کارشناس و پژوهشگر اقتصاد سلامت درگفتگو با بازارنیوز به مسئله فروش دارو‌های آزاد و بدون اصالت در داروخانه و بیمارستان‌های کشور اشاره و در توضیح این مسئله گفت: درخصوص این مسئله باید خاطرنشان کرد که فقط رجیستری این دارو‌ها در سامانه «تیتک» می‌تواند مبدا و اصالتشان را مشخص کند؛ با اجرای کامل اصول این سامانه، شفافقیت قابل توجهی محقق می‌شود و از این طریق می‌توان از فروش این گونه دارو‌ها در داروخانه و بیمارستان‌ها جلوگیری کرد.
این کارشناس اقتصاد سلامت تشریح کرد: درحال حاضر در بسیاری از داروخانه‌ها و بیمارستان‌ها به ویژه بخش بستری، سامانه تیتک به طور کامل اجرا نمی‌شود و بعضا مشاهده می‌کنیم که در این دو بخش دارو‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که در سامانه تیتک مورد شناسایی قرار نگرفته اند.
وی افزود: درحال حاضر برای اجرای این سامانه می‌توان حداقل با یک بخشنامه کار را شروع کرد؛ در گام نخست معاونت درمان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی به عنوان نهاد‌های مرتبط با این مسئله موظف هستند اجرای این سامانه را پیگیری کنند.
جلوگیری از اجرای «تیتک» در راستای منافع افراد سودجو
چیوایی در ادامه به دلایل اصلی عدم اجرای سامانه تیتک در نظام سلامت کشور اشاره کرد و گفت: اجرای کامل سامانه تیتک در نهایت منجر به شفافیت در سیستم توزیع دارو کشور می‌شود؛ هنگامی که سامانه‌ای در راستای ایجاد شفافیت به وجود می‌آید یقینا افرادی هم هستند که برای حفظ منافع خود مخالفت‌هایی را نسبت به عملکرد این گونه سامانه‌ها وارد کنند.
این پژوهشگر حوزه اقتصاد سلامت تاکید کرد: کسانی نسبت به این مسئله معترض هستند که به هیچ وجه مایل نیستند که بازار و سیستم توزیع دارو شفاف شود؛ نکته مهم این است که همواره شفافیت در مقابل فساد قرار دارد به طوری که هر جا که شفافیت وجود داشته باشد فساد نیست و بالعکس هر جا که فساد باشد شفافیتی در کار نخواهد بود.
وی متذکر شد: افرادی که در حوزه دارو میزان فساد مالی بالایی دارند با هر گونه سامانه شفاف کننده مخالفند و تیتک نیز یکی از دستاورد حوزه مدیریت دارو بوده و این سامانه می‌تواند یک رهگیری خوبی را از فرآورده‌های دارویی و کالا‌های بهداشت و درمان داشته باشد؛ ابعاد این مسئله به گونه‌ای است که وزیر بهداشت و آموزش پزشکی به همراه معاونان خود باید به این موضع توجه ویژه‌ای داشته باشند.
شفافیت ابزاری برای پیشگیری از فساد
چیوایی در ادامه به رویکرد‌های مقابله با گروه‌های مافیایی دارویی اشاره و در تشریح این مسئله گفت: درحال حاضر بیشتر فساد‌هایی که در مورد سیستم توزیع دارو به وقوع پیوسته، ناشی از سیاست‌گذاری‌های غلطی است که در هئیت دولت گذشته به تصویب رسیده و برای جبران و مبارزه با این فساد، باید اصلاح سیاست‌های کلان در دستور کار دولت جدید قرار گیرد.
این کارشناس حوزه اقتصاد سلامت اذعان کرد: با توجه به نکته مذکور، باید این مسئله را در نظر داشته باشیم که برای مبارزه با فساد باید سازوکار جدید و منسجمی را در خصوص سیستم توزیع دارو تدوین کرد؛ یکی از نتایج چنین سازوکاری ایجاد شفافیت در زمینه پخش و توزیع دارو خواهد بود و می‌توان از طریق آن از وقوع فساد و تخلف در عرضه دارو‌های بدون اصالت جلوگیری کرد.
وی تاکید کرد: البته باید این این نکته را متذکر شد که ما نباید شافیت را برای کشف فساد در این بازار مد نظر قرار دهیم بلکه این مسئله باید به منزله ابزاری باشد که از طریق آن بتوان از وقوع فساد در سیستم توزیع دارو جلوگیری کرد، زیرا پس از اجرای شفافیت دیگر برای دلالان هیچ صرفه اقتصادی وجود نخواهد داشت.
ارز ترجیحی، عاملی مخرب در نظام توزیع دارو کشور
چیوایی با تاکید بر فساد زا بودن سیاست ارز ترجیحی برای بخش دارو گفت: ارز ترجیحی یکی از مهمترین عواملی است که تاکنون باعث وقوع فساد‌های متعددی در بخش نظام توزیع دارو کشور شده است؛ تخصیص ارز ترجیحی برای خرید دارو، در حقیقیت این سیاست یک رانت عجیب و سنگینی را برای نظام توزیع دارو به ارمغان آورده است.
این پژوهشگر حوزه اقتصاد سلامت در تشریح این مسئله گفت: درحال حاضر و بدون در نظر گرفتن نوسانات ارز، قیمت فعلی دلار در بازار حدود ۲۸ هزار تومان است و با توزیع ارز ترجیحی در اصل آن را با قیمت بسیار پایینی و به نسبت یک‌ششم و یا یک‌هفتم آن را به وارد کنندگان تخصیص می‌دهیم؛ در چنین شرایطی این موضوع می‌تواند برای واردکنندگان سود سرشاری به ارمغان بیاورد.
وی اذعان کرد: واردکننده با هر یک میلیون دلار واردات دارو از طریق ارز ترجیحی، می‌تواند ۶ تا ۷ میلیون دلار سود بدست آورد؛ چطور می‌شود جلوی چنین رانتی را گرفت؛ تا کنون سیاست‌گذاری‌های غلطی وجود داشته که باعث عدم شفافیت در حوزه توزیع دارو‌ها به ویژه دارو‌های آزاد در داروخانه و بیمارستان‌ها شده است؛ ارز ترجیحی هم نمونه‌ای از همین نوع سیاست‌گذاری غلط بود که آثار مخربی را بر روی اقتصاد ما به جا گذاشته است.
چیوایی در ادامه به مسئله واردات انسولین با استفاده از ارز ترجیحی و ظهور صادارات معکوس این دارو اشاره کرد و گفت: در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ انسولین بیشتری وارد کشور شد، اما پس از مدتی کمبود آن در بازار دارو بیشتر شد چرا که این داروی مهم با استفاده ارز ترجیحی وارد کشور شده و پس از مدتی این دارو‌ها به دلیل ضعف نظام توزیع دارو کشوردر حالت صادرات معکوس قرارمی‌گرفت.
این کارشناس اقتصاد سلامت در آخر در مورد قاچاق معکوس دارو‌هایی نظیر انسولین گفت: اگر انسولین با ۶ دلار وارد کشور می‌شود، درحقیقت هزینه واردات این دارو با ۶ دلار ارز ترجیحی انجام می‌شود، اما با قاچاق معکوس این دارو می‌تواند آن را با ۶ دلار ارز آزاد فروخت و در نتیجه چنین مبادله‌ای سود سرشاری نصیب مافیای دارو کشور می‌کند.   پایان پیام// برچسب ها: نظام توزیع دارو ، وزارت بهداشت ، داروخانه ، ارز ترجیحی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Ozu

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: نظام توزیع دارو وزارت بهداشت داروخانه ارز ترجیحی داروخانه و بیمارستان ها نظام توزیع دارو کشور حوزه اقتصاد سلامت سیستم توزیع دارو داروخانه ها سامانه تیتک ارز ترجیحی درحال حاضر وارد کشور دارو ها کشور شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۴۵۵۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دردسر جدید بیمه‌ها برای داروخانه داران/ بدهی ۲۶ همتی سازمان‌های بیمه‌گر به داروخانه‌ها

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، حوزه دارو در نظام سلامت از همیت ویژه‌ای برخوردار است و در این میان سازمان‌های بیمه گر به عنوان یکی از ارکان مهم میان مردم و داروخانه‌ها محسوب می‌شوند، عدم پرداخت مطالبات داروخانه‌ها از سوی سازمان‌های بیمه گر می‌تواند مشکلات زیادی را برای داروخانه‌ها ایجاد کند؛ از سوی دیگر داروخانه‌ها یکی از حلقه‌های درمانی و ارکان مهم نظام سلامت هستند که به عنوان مرکزی ازچرخه درمان مورد توجه قرار دارند و حمایت از اقتصاد داروخانه‌ها در حقیقت حمایت از چرخه درمان است.

اخیرا خبری منتشر شد مبنی بر بدهی ۲۶ همتی سازمان‌های بیمه گر به داروخانه‌ها که عدم پرداخت این بدهی می‌تواند مشکلات زیادی را برای نظام سلامت به همراه داشته باشد.

کمبود نقدینگی مسئله ای جدی برای داروخانه‌داران

محمدرضا کشاورز بازرس انجمن داروسازان در گفتگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا بیان داشت: یکی از مشکلات استراتژیک بزرگی که گریبان‌گیر شرکت‌های داروسازی شده، فروش اینترنتی دارو بوده که این موضوع عمل توزیع دارو را در کشور با مشکل مواجه کرده است.

بازرس انجمن داروسازان افزود: از سوی دیگر در حال حاضر کمبود نقدینگی یه یک مسئله جدی برای داروخانه‌داران تبدیل شده است، شرکت‌های دارویی و داروسازان هم با مشکل کمبود نقدینگی رو به رو هستند در تامین نقدینگی مورد نیاز چالش دارند در نتیجه تمامی این صنف‌های مرتبط با یک مشکل مشترک دست و پنجه نرم می‌کنند. همچنین از زمان اجرا طرح دارویار ۳۰ درصد افزایش قیمت را شاهد بودیم.

کشاورز در ادامه گفت: بد عهدی برخی از بیمه‌ها و سازمان برنامه و بودجه در بحث نقدینگی باعث شده است تا زنجیره دارو در کشور با برخی از مشکلات رو به رو شود.

بازرس انجمن داروسازان اظهار کرد: در بحث کمبود دارو با دو وجه مواجه هستیم؛ یکی بحث کمبود ارز مرغوب و تحریم و یکی دیرکرد تخصیص اعتبار از بانک مرکزی که مورد دوم نقش بسیار پررنگ تری در کمبود دارو دارد. وقتی در پرداخت وجه تاخیر ایجاد می‌شود، چرخه تولید با کندی مواجه شده و جبران این کمبود پس از تخصیص وجه، ۳ تا ۶ ماه زمان‌بر خواهد بود.

کشاورز در پاسخ به سوالی در مورد در خصوص گران شدن و یا نایاب شدن برخی دارو‌ها بیان کرد: تغییر ارز ترجیهی به ارز نیمایی یکی از عوامل گرانی دارو بوده است ولی برای جبران گرانی دارو شرکت‌های بیمه موظف شده اند تا مابه‌تفاوت قیمت‌های قبلی و جدید را پرداخت کنند، اما متاسفانه برخی از بیمه‌ها بد عهدی می‌کنند.

بدهی ۲۶ همتی سازمان‌های بیمه به داروخانه‌ها

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران در اظهاراتی کرد که بدهی سازمان‌های بیمه گر به داروخانه‌ها به ۲۶ همت رسیده است که داروخانه‌ها را در خطر ورشکستگی قرار داده است.

احمدی در ادامه افزود: در کل کشور۱۶ هزار داروخانه فعالیت دارد که با بیمه‌های پایه قرارداد دارند و سازمان‌های بیمه گر هم باید به تعهدات خود عمل کنند.

وضعیت داروخانه‌ها مناسب نیست

وی ادامه داد: وضعیت داروخانه‌ها به علت تاخیر در پرداخت مطالبات مناسب نیست هر سه سازمان بیمه گر تامین اجتماعی، بیمه سلامت و نیرو‌های مسلح به داروخانه‌ها بدهکار هستند.

احمدی گفت: سازمان‌های بیمه گر باید یک ماه پس از دریافت اسناد مطالبات داروخانه‌ها را پرداخت که تا کنون این مهم اتفاق نیافتاده است.

آخرین پرداخت؛ آذر سال گذشته!

وی ادامه داد: سازمان تامین اجتماعی آخرین پرداختی که به داروخانه‌ها داشته مربوط به اذر پارسال بوده آنهم فقط در بخشی از داروخانه‌های کشور و آخرین پرداخت بیمه سلامت هم مربوط دی ماه پارسال است و در بیمه نیرو‌های مسلح نیز به همین صورت است.

احمدی گفت: در حال حاضر داروخانه‌ها در خرید شیرخشک مشکل دارند و چرخه اقتصادی داروخانه‌ها مشکلات جدی دارد، چون پولی جهت تهیه شیر خشک ندارند.

وی گفت: سازمان هدفمندی یارانه‌ها و بیمه سلامت منابع تهیه شیر خشک را به داروخانه‌ها پرداخت نکرده اند.

تسویه بیمه سلامت با داروخانه‌ها

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت نیز در اظهاراتی بیان کرد که سازمان بیمه سلامت، پرداخت مطالبات اسفند ۱۴۰۲ در داروخانه‌های سراسر کشور را از امروز آغاز کرده است و به زودی مطالبات فروردین امسال نیز پرداخت می‌شود.

محمد مهدی ناصحی افزود: پرداخت بدهی بیمه سلامت به داروخانه‌ها به ویژه داروخانه‌های خصوصی در اولویت سازمان بیمه سلامت است و مطالبات اسفند داروخانه‌ها امروز پرداخت شد و مطالبات داروخانه‌ها مربوط به فروردین امسال نیز ظرف ۱۰ روز آینده پرداخت می‌شود.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: رسیدگی اسناد به سرعت انجام می‌شود و در کل هزینه قابل پرداخت در داروخانه‌های خصوصی ۶۰۰ تا ۶۵۰ میلیارد تومان است.

محمد مهدی ناصحی با بیان اینکه سهم ارز ترجیحی طرح دارویار از اختیارات ما خارج است، افزود: پرداخت سهم ارز ترجیحی داروخانه‌ها بر عهده سازمان هدفمندی یارانه هاست و از عهده ما خارج است و آخرین پرداخت دراین بخش مربوط به دی سال قبل است و منابع این بخش را باید سازمان هدفمندی یارانه‌ها تامین کند.

ناصحی افزود: تامین منابع و واریز نهایی بر عهده سازمان هدفمندی است و ما در این خصوص نقشی نداریم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • داروخانه‌ها هم رتبه‌بندی می‌شوند
  • داروخانه‌های خاطی در توزیع انسولین شناسایی شدند
  • رتبه‌بندی داروخانه‌ها بر چه اساسی است؟
  • رتبه بندی داروخانه‌ها براساس شاخص شفافیت
  • رتبه بندی داروخانه‌ها بر اساس شاخص شفافیت
  • دردسر جدید بیمه‌ها برای داروخانه داران/ بدهی ۲۶ همتی سازمان‌های بیمه‌گر به داروخانه‌ها
  • لزوم تسریع در اجرای آیین نامه توزیع دارو در بستر سکو‌های اینترنتی
  • جزئیات تازه از پرداخت یارانه دارو و بیمه سلامت
  • پرداخت یارانه دارو ربطی به بیمه سلامت ندارد
  • آیین‌نامه توزیع اینترنتی دارو بر بستر سکوها ابلاغ شد