Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش «نماینده» عادل نجف زاده به اولویت‌های ضروری حوزه حمل و نقل جاده‌ای و ترانزیتی کشور در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: ظرفیت لجستیکی، یکی از مزیت‌های نسبی کشورمان بوده که بهره‌مندی از آن  تولید ناخالص ملی GDP)) را تقویت کرده و به اقتصاد رونق دهد.

برخی کشورها به دنبال حذف ایران از محور لجستیکی منطقه هستند

نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی  با اشاره به اهمیت توسعه کریدورهای شمال به جنوب و غرب به شرق کشور افزود: همزمان با اتفاقات افغانستان و نیز پیمان لجستیکی کشورهای همسایه، برخی کشورها با استفاده از موقعیت ژئوپولتیکی خود، اقداماتی با هدف حذف جمهوری اسلامی ایران از محور لجستیکی منطقه  انجام می دهند که نیازمند توجه و اقدامات لازم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه علیرغم موقعیت برتر در حوزه لجستیکی منطقه، استراتژی مناسبی در این خصوص نداریم، تاکید کرد: برای بهره‌مندی از این ظرفیت بالقوه باید زیرساخت های کریدورهای داخل کشور را به نحو مطلوبی توسعه دهیم، اما متاسفانه تاکنون توجهی کافی در خصوص نداشته‌ایم.

کریدورها باید به پایانه های مرزی متصل شوند

وی ادامه داد: به عنوان مثال مراحل ساخت کریدور شمال به جنوب که از آذربایجان و مرز ایران و ترکیه آغاز شده و به بندر امام خمینی (ره) متصل می‌شود، هنوز در ۶۰ کیلومتر انتهایی قرار دارد، در حالی که  راه های لجستیکی باید به پایانه های مرزی متصل شوند، هنوز مناطق خوی و ماکو به این محور متصل نشده اند.

حوزه لجستیک در همه دولت‌های گذشته مغفول مانده است

نجف زاده به مغفول ماندن حوزه لجستیک کشور در همه دولت‌های گذشته اشاره کرد و ادامه داد: وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم باید به صورت جدی توجه به لجستیک را به عنوان یک استراتژی برتر برای تقویت GDP)) کشور دنبال کند. در حال حاضر زیر ساخت مواصلات بین المللی ما آماده نبوده و کشورهای خارجی برای تردد در محورهای ما رغبت نداشته و ترجیح می‌دهند برای استهلاک پایین تر خودروها از سایر محورهای جدید بین‌المللی از جمله محورهای تازه تاسیس حوزه قفقاز، گرجستان و کشورهای خلیج فارس استفاده کنند.

نماینده مردم خوی و چایپاره در  مجلس شورای اسلامی  با تاکید بر اینکه جاده های نامناسب کشور، ناوگان حمل و نقل را مستهلک می‌کنند، اظهار کرد: کشورهای همسایه دقت و تلاش بسیار زیادی برای توسعه زیرساخت‌های لجستیکی خود دارند. در همین راستا ۲۳ درصد تولید ناخالص ملی امارات از محل لجستیک تامین شده که نشان دهنده اهمیتی است که به این موضوع می‌دهند.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، گفت: استراتژی حمل و نقل در تمامی دولت های ایران مغفول مانده و ناوگان حمل و نقل عمومی، داخلی و بین المللی در حال حاضر امکان رقابت با کشورهای پیرامونی مانند ترکیه را ندارد.

نجف زاده ادامه داد: شرکت‌های حمل و نقل بین المللی بارهای خودشان را به کشورهایی می‌دهند که ماشین‌های برتری داشته باشند. از این رو باید در دولت آینده به این مهم توجه ویژه داشته باشیم.

وی با تاکید بر اینکه تعداد زیادی از رانندگان در بدترین شرایط بیمه و تامین نهاده هایی خودرویی و معیشتی قرار دارند، گفت:مشکلات رانندگان نشان دهنده عمق بی‌توجهی به این حوزه است. از طرفی در حوزه حمل و نقل عمومی نیز دارای فرسوده ترین ناوگان حمل و نقلی هستیم. این در حالی است که کشورهای در حال توسعه، ناوگان حمل و  نقلی خودشان را بروز تر و تقویت می‌کنند. ناوگان شهری و عمومی ایران با کشورهای پیرامونی فاصله دارد.

ناوگان حمل و نقل عمومی نیازمند بازسازی جدی است

نجف زاده با اشاره اینکه ناوگان حمل و نقل عمومی نیازمند بازسازی جدی است، افزود: در کنار بازسازی فوری ناوگان حمل و نقل عمومی باید به سوی بهره مندی از تکنولوژی‌های نوین حرکت کنیم. باید به حوزه پایانه‌های مرزی، توسعه نقش لجستیک در GDP)) کشور و رقابت پذیر کردن سیستم حمل و نقلی با کشورهای پیرامون و نیز استفاده از  تکنولوژی های "های‌تک" در حمل و نقل توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اکثر کشور ها در حال توسعه زیرساخت های خود هستند در حالی که ما هنوز بعد گذشت چندین سال پروژه قطار سریع السیر تهران اصفهان را به اتمام نرساندیم. از این رو باید باید به این موضوع مهم و حیاتی توجه بیشتری داشته باشم.

منبع: نماینده

کلیدواژه: ایران عادل نجف زاده عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ناوگان حمل و نقل عمومی مجلس شورای اسلامی بین المللی نجف زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۵۰۷۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور داریم

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در حاشیه افتتاح نمایشگاه توانمندی صادراتی ایران در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران، در پاسخ به سوالی در خصوص چگونگی نقل و انتقال پول با دیگر کشورها گفت: در روش‌های پولی و بانکی و شبه سوئیفت اتفاقات خوبی روی داده است و با نزدیک به ۱۰ کشور تعاملات مستقیم مالی و از طریق ارزهای ملی انجام می‌دهیم اما به دلیل محرمانگی درباره آنها تبلیغات نمی‌کنیم.

ضیغمی در ادامه گفت: با دستور رئیس جمهور مشوق‌های صادراتی به تجار پرداخت خواهد شد و از طرفی خطوط مستقیم دریایی و هوایی با کشورهای هدف راه‌اندازی می‌شود.

حضور هیأت تجاری کره شمالی در ایران اکسپو

وی در مورد نمایشگاه ایران اکسپو هم اظهار کرد: ۱۰۳ کشور برای حضور در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. همچنین بیش از ۳۵۰۰ شرکت‌کننده درخواست حضور داشتند که با توجه به محدودیت‌های زیرساختی تنها توانستیم ۲۵۰۰ نفر را پذیرش کنیم. امیدواریم با افزایش زیرساخت‌ها بتوانیم در سال‌های آینده ۵ هزار نفر بازدیدکننده تجاری را از این نمایشگاه پذیرا باشیم و مشکلات موجود رفع شود.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در این نمایشگاه ایران توانمندی‌های صادراتی خود را در حوزه‌های مختلفی از جمله فولاد، خدمات، فنی مهندسی، ساختمان، پتروشیمی، ماشین‌آلات، صنایع غذایی، تجهیزات پزشکی، دانش‌بنیان و … در معرض دید بازدیدکنندگان داخلی و خارجی قرار می‌دهد.

وی افزود: در این نمایشگاه تلاش شده که تمرکز نمایش فعالیت‌های ایران در حوزه‌های صنایع غذایی دانش‌بنیان، ساختمان، تجهیزات پزشکی و حوزه‌های غیرپزشکی باشد زیرا ظرفیت‌های مناسبی برای صادرات این محصولات به دیگر کشورها داریم. همچنین قراردادهای مختلفی توسط بخش خصوصی در این نمایشگاه منعقد می‌شود که امیدواریم فضای مذاکره دوجانبه با فعالین اقتصادی کشورهای مختلف فراهم شود.

ضیغمی در پاسخ به سوالی در ارتباط با ورود هیأت تجاری از کشور کره شمالی به ایران برای بازدید از این نمایشگاه گفت: این کشور نیز مانند سایر کشورها برای بازدید از نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی به ایران آمده است.

معاون وزیر صمت افزود: کشورهای دیگری که با ایران در حوزه‌های نفت همکاری می‌کنند، ظرفیت‌های دیگر ایران را نمی‌دانند و حتی بسیاری از کشورهای دوست و همسایه نیز به ظرفیت‌های صادراتی ایران آگاه نیستند که امیدواریم این نمایشگاه زمینه را برای شناخت ظرفیت‌های صادراتی ایران در بخش‌های دیگری به غیر پتروشیمی، نفت و فولاد بشناساند. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران

وی اظهار کرد: بسیاری از شرکت‌هایی که در سالهای گذشته با ایران قرارداد بستند امسال برای توسعه روابط به ایران می‌آیند؛ جزئیات قراردادهای منعقد شده در روز آخر به طور کامل منتشر خواهد شد.

کد خبر 6090013 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • کدام کشورهای جهان از سال ۲۰۱۰ غمگین تر شده‌اند؟ (+ اینفوگرافی)
  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد - برد با دیگر کشورها است
  • کدام کشورها در رویداد اقتصاد دریامحور ایران شرکت می‌کنند؟
  • به اندازه یک استخر هم از اقیانوس فرصت‌ها در آفریقا استفاده نکرده‌ایم
  • فارن افرز: از اتحاد عبری-عربی علیه ایران خبری نیست/ همسایگان عربی ایران به دنبال جنگ با تهران نیستند
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم
  • ارتباط شبه سوئیفت با ۱۰ کشور داریم
  • ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها
  • حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران
  • رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند