Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@03:10:36 GMT

دیپلماسی شهری چه نقشی در توسعه گردشگری اصفهان دارد؟

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۵۵۳۲۴

دیپلماسی شهری چه نقشی در توسعه گردشگری اصفهان دارد؟

در دنیای امروز نقش گردشگری در توسعه کشورها به خوبی مشهود است، حفظ ابنیه های تاریخی، اشتغالزایی برای جوانان، رونق بخشیدن به چرخه اقتصاد کشور و مواردی دیگر دال بر نقش گردشگری بر توسعه کشورها است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در دهه‌های اخیر گردشگری یکی از بخش‌های اجتماعی – اقتصادی و یکی از مؤلفه‌های عمده تجارت بین‌المللی شده که در این راستا یکی از موارد برای توسعه گردشگری واژه دیپلماسی شهری است که به معرفی شهرهای گردشگری کمک شایانی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته مفهوم دیپلماسی در چند دهه اخیر به موازات تحولات سیستم دیپلماتیک بین‌المللی دستخوش تغییرات شده، اما ارائه هر نوع تعریفی از دیپلماسی شهری باید واجد این ویژگی باشد که ارائه علایق، مفهوم و عنصر اساسی دیپلماسی شهری است.

در واقع دیپلماسی شهری نوعی از تمرکز زدایی مدیریت روابط بین الملل است که شهرها را به عنوان بازیگران کلیدی بر می‌گزیند و اعضای اصلی دیپلماسی شهری را مشاوران، مسئولان شهری شهرداری و راهنمایان شهرداری‌ها بر عهده دارند و شهروندان نمی‌توانند نقش دیپلماتیک را در مقیاس کلان بازی کنند و فقط می‌توانند در سطح دیپلماسی شهروندی ایفای نقش داشته باشند.

در این ارتباط برای آگاهی هر چه بیشتر از نقش دیپلماسی شهری در توسعه گردشگری و کسب درآمد پایدار شهرداری گفت و گویی را با «میلاد پارسافر» کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری انجام داده‌ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

لزوم توجه به دیپلماسی شهری از چه نشأت می‌گیرد؟

امروزه شهرها به خصوص کلانشهرهای کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته درگیر مسائل و مشکلاتی هستند که منجر به کاهش استانداردهای زیستی در این نواحی شده است.

افزایش فقر، دسترسی ناکافی به مسکن و خدمات اصلی شهری، گسترش زاغه نشینی و مسکن‌های غیرقانونی، سیستم حمل و نقل ناکافی، بیگانگی شهروندان، رقابت شغلی و اقتصادی نابرابر، نارسایی امکانات اصلی شهر، ویرانی محیط زیست، آلودگی هوا، تراکم جمعیت، ناکافی بودن خدمات بهداشتی اصلی، آب و بحران‌های اجتماعی را می‌توان از چالش‌های پیشروی اشاره کرد.

در کلانشهرها علاوه بر چالش‌های مذکور، می‌توان مواردی همچون حفظ و توسعه بهداشت انسان و رسیدگی به مشکلات بهداشت شهری، نظارت بیماری‌های مسری، حفاظت از گروه‌های آسیب‌پذیر، فقر و بررسی راه‌های مقابله با فقر شهروندان، تهیه منابع مالی مکفی برای اداره شهر، چالش‌های اجتماعی، بحران زیست محیطی و آلودگی هوا، تدارک سرپناه و بهبود مدیریت اسکان شهروندان، تسهیل حمل و نقل عمومی و درون شهری، مدیریت و توسعه هماهنگی منابع آب، تغییر الگوی مصرف شهری، سیستم روان و فنی حمل و نقل درون شهری، پایداری کالبدی - اقتصادی - اجتماعی و حمل و نقل را نیز به عنوان نگرانی‌ها و چالش‌های کلان شهرها برشمرد.

حل این مسائل و گذر از این بحران‌ها در سایه سرمایه‌گذاری‌های پایدار و فراهم کردن زیرساخت‌های توسعه امکان پذیر است در این میان می‌توان به نقش گردشگری به عنوان اهرمی قدرتمند اشاره کرد.

در این میان دیپلماسی شهری به عنوان یکی از ابزارهای توسعه و گسترش گردشگری شهری و ابزار اصلی تعاملات بین شهرهای نقاط مختلف در تقویت گردشگری است؛ موضوعی که اساساً در دوران پس از جنگ سرد و با گسترش فرایند جهانی شدن در چارچوب فضای جریان‌ها مطرح شده و امروزه به عنوان یکی از ابزارهای نوین، کارآمد و قدرتمند کنش در فضای بین‌الملل در برابر دیپلماسی سنتی قرار گرفته است.

ریشه شکل گیری دیپلماسی شهری مبتنی بر کاستی‌های دیپلماسی سنتی برای تحقق اهداف سیاست خارجی تأمین منافع بازیگران دولتی و غیردولتی عرصه بین‌الملل در چارچوب تعاملات فزاینده و چندجانبه اقتصاد جهانی است.

از سویی شهرداری‌ها در دنیا متفاوت از شهرداری‌های ایران، تمام فعالیت‌های خدماتی نظیر انشعابات آب، برق، مخابرات و گردشگری را نیز به عهده دارند؛ واگذاری همه خدمات به شهرداری این امکان را ایجاد می‌کند که شهرداری‌ها به منابع پایدار درآمدی دسترسی پیدا کنند، درآمدهایی که بتوانند برای پیشبرد اهداف توسعه شهری و شاخص‌های رفاه اجتماعی هزینه کنند.

با این حال منابع مالی که هم‌اکنون به شهرداری اختصاص داده شده ناپایدار و ناشی از خرید و فروش ملک یا ساخت و ساز است، بنابراین تغییرات شهری بر روی آن اثر خواهد داشت.

از سوی دیگر منابع مالی اختصاص داده شده متناسب با انتظاراتی که از این نهاد وجود دارد، نیست و در این میان لایحه درآمدهای پایدار به عنوان راهکار اساسی برای تأمین منابع مالی شهرداری‌ها سال‌ها است که مطرح شده، اما مسکوت مانده است.

مهم‌ترین عامل در توسعه پایدار شهر، منابع پایدار شهری است. با این حال چالش‌های زیادی در وضعیت موجود درآمد شهرداری‌ها باعث شده که تکلیف شهرداری‌ها به خوبی مشخص نباشد.

شهرداری اصفهان نیز با تاکید بر دوری از درآمد ناشی از تراکم فروشی، قصد دارد شهر را با مشارکت بخش خصوصی و کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری اداره کند.

درآمدهایی همچون عوارض نوسازی، مالیات بر زمین و مستغلات، همچنین درآمدهای حاصل از فروش خدمات، درآمدهای پایدار است و استمرار دارد، اما درآمدهای ناشی از تراکم یا تخلفات ساختمانی و جرایم ماده صد درآمدهای پایداری نیست، بنابراین نمی‌توان وظیفه اصلی شهرداری را که خدمات رسانی مداوم به مردم است از طریق درآمدهای ناپایدار انجام داد.

در کشورهای پیشرفته که مدیریت یکپارچه شهری حاکم است، مردم نقش اصلی را در تأمین منابع مورد نیاز برای اداره شهر دارند؛ اصفهان نیز قصد دارد در این مسیر، مردم را در جریان فرآیند تدوین، تصویب و نحوه مصرف بودجه قرار دهد تا شهروندان در تأمین درآمدهای شهرداری مشارکت کنند.

در راستای توسعه شهر، می‌توان با مشارکت مردم و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، گام‌های ارزشمندی برداشت، در این مسیر ارائه خدمات عمومی به مردم امری مستمر و دائمی است.

در واقع در جهان امروز برقراری ارتباط و تبلیغ به منظور عرضه محصول نقش اساسی در فتح بازارهای بین‌المللی دارد. گردشگری نیز از این قاعده مستثنی نیست.

در واقع بازاریابی گردشگری یکی از موارد مطرح در دیپلماسی شهری بوده که نقش اساسی در جذب درآمدهای پایدار برای شهرداری‌ها دارد.

دیپلماسی شهری چه نقشی در توسعه گردشگری شهر اصفهان دارد؟

دیپلماسی شهری به سرعت به یکی از شاخه‌های اصلی ارتباط بین المللی در جهان تبدیل شده و مدیریت بخش عمده‌ای از زیست اجتماعی انسان مدرن از طریق آن انجام می‌شود.

اهمیت دیپلماسی شهری تا حدی ناشی از اهمیت موضوع شهر و جایگاه بی‌نظیر کنونی آن در طول تاریخ تمدن‌های بشری است.

شبکه ارتباطی بین شهرها زمینه مساعدی برای پرداختن به شماری از موضوعات را فراهم می‌کند که دیگر چارچوب‌های دیپلماسی موجود توان و ظرفیت پرداختن بهینه به آنها را ندارند.

به طور کلی دیپلماسی شهری و متعاقب آن سیاست خارجی شهرها دارای ابعاد و کارکردهای مختلفی است، این ابعاد را می‌توان از پنج کارکرد دیپلماسی یعنی تسهیل ارتباطات، مذاکره، جمع‌آوری اطلاعات، ممانعت از کشمکش و اختلافات و نمادین ساختن وجود یک جامعه بین‌المللی استنباط کرد.

در صورتی که متولیان شهری اصفهان بتوانند از دیپلماسی شهری در توسعه شهر و اقتصاد شهری خود بهره کافی را ببرند، می‌توانند جهشی سریع به خواسته‌های خود داشته باشند.

رشد دیپلماسی شهری در شهرها می‌تواند خروجی‌هایی همچون توسعه گردشگری، از بین رفتن بیکاری و تأمین اشتغال، کسب درآمدهای پایدار، تقویت روابط بین دولت‌ها و شهرداران از طریق ایجاد روابط دیپلماسی با همتایان خود در دیگر شهرهای جهان به همراه داشته باشد.

متخصصان گردشگری و جاذبه‌های توریستی و صاحب‌نظران عرصه توسعه صنعت گردشگری معتقد هستند که کشورهایی که اقتصادشان را وابسته به توسعه صنعت گردشگری می‌دانند، می‌کوشند تا جاذبه‌های گردشگری را در کشور خود ارتقا بخشند و به این واسطه پول خوبی به جیب بزنند. علاوه بر این، میراث فرهنگی و آثار باستانی یکی از منابع اقتصادی است که برای مردم آن کشور مشاغل ایجاد می‌کند.

شهر اصفهان با دارا بودن ۲۰ هزار اثر تاریخی و دو هزار اثر ثبت شده و همچنین پایتختی در دولت‌های گذشته همچون آل‌بویه، سلجوقیه و صفویه و داشتن خواهر خوانده‌های متعدد، می‌تواند در توسعه دیپلماسی شهری خود بسیار مؤثر واقع شود.

تقویت روابط دائمی با دیگر شهرهای توریستی جهان، معرفی آثار به دیگران می‌تواند توسعه گردشگری اصفهان را رونق دهد. در واقع می‌توان گفت دیپلماسی شهری همانند آینه‌ای عمل می‌کند که شهر را به دیگر شهرهای جهان نشان می‌دهد.

کارکرد دیپلماسی شهری در این کلانشهر را چگونه تبیین می‌کنید؟

همگام با جهانی شدن و با رشد فناوری اطلاعات و توسعه شبکه‌های ارتباطی، شهرها در فضایی متشکل از جریان‌ها به بازیگران اصلی حوزه ارتباط و اقتصاد جهانی تبدیل شده‌اند.

تمرکز و همگرایی حوزه‌های مختلف در شهرها نشان دهنده حرکت سریع جهان به سمت شهری شدن و توسعه هرچه بیشتر کلانشهرها و تبدیل آنها به شهرهای جهانی و در نهایت جهان شهرها است.

در این فضا، شهرها با ارتقای جایگاه اقتصادی، سیاسی، فن‌آوری، فرهنگی و زیر ساختی خود از توان، نفوذ و اعتبار کافی برای اجرای فعالیت‌های دیپلماتیک برخوردار می‌شوند و در راستای فعالیت‌های خود شکل نوینی از دیپلماسی را نمایان می‌سازند که از آن با عنوان دیپلماسی شهری یاد می‌شود.

با نگاهی به تاریخ اصفهان در عصر صفوی متوجه می‌شویم که اصفهان در آن زمان محلی برای حضور شاهان و فرمانروایان دیگر کشورها بوده و این نشان دهنده جهانی بودن اصفهان و نمونه‌ای از دیپلماسی است.

همچنین امروزه نیز اصفهان نقش مؤثری را در عرصه دیپلماسی شهری برقرار کرده است؛ با مدرن شدن مدیریت شهری و توسعه نهاد شهرداری، اداره‌ای برای دنبال کردن امور بین المللی شهر ایجاد شد تا بتواند دیپلماسی شهری را به عنوان اصلی‌ترین مأموریت خود دنبال کند.

نماد سازی و برند شهری در توسعه گردشگری شهر اصفهان چقدر حائز اهمیت است؟

یکی از موضوعات مهم در توسعه گردشگری، برند سازی مقصد گردشگری است. مهمترین موضوع در برند سازی گردشگری، ساختن یک تصور ذهنی از شهر یا تصویر برند است و تصویر برند نقش مهمی در ساختن هویت برند ایفا می‌کند در حالی که تصویر برند نیز انعکاسی از هویت برند است.

اصفهان در ساخت برند سازی شهری در چند سال اخیر با همت کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اصفهان و همکاری نهادهای ذیربط فعالیت خود را آغاز کرده است.

مدیران شهری در صورتی که بتوانند اصفهان را تبدیل به یک برند و باور مثبت در نقوش مردمان دیگر کشورها کنند، شاهد رشد و توسعه گردشگری در اصفهان خواهند بود.

نقاط قوت و فرصت‌های توسعه گردشگری اصفهان از طریق دیپلماسی شهری چیست؟

بین نقش دیپلماسی شهری و توسعه گردشگری شهر اصفهان رابطه معنا داری وجود دارد.

نقاط قوت و فرصت‌ها در توسعه گردشگری از طریق دیپلماسی شهری را می‌توان برخورداری از جاذبه‌های متعدد تاریخی، طبیعی و انسان ساخت در سطح شهر، موقعیت استراتژیکی شهر اصفهان و مرکزیت آن در کشور و وجود صنایع مادر در آن، وجود مکان‌های ویژه گردشگری در شهر اصفهان همچون ناژوان و کوه صفه، وجود صنایع دستی متعدد و متنوع به همراه کارگاه‌ها و استادکاران ماهر در سطح شهر، برخورداری از میراث فرهنگی و تاریخی ملموس و ناملموس، بی‌بدیل، باستانی و غنی، امنیت شهری بالا، الگوهای معماری اصیل ایرانی در بناهای بافت تاریخی اصفهان و کمبود اعتبارات بخش خصوصی در سرمایه‌گذاری امور زیربنایی عنوان کرد.

توسعه گردشگری می‌تواند مناطق دارای استعداد و قابلیت را از انزوای جغرافیایی و اقتصادی خارج کند و تحرک چشمگیری در بنیان‌های اقتصادی منطقه به وجود آورد.

توسعه صنعت گردشگری تنها به دستاوردهای اقتصادی محدود نمی‌شود، بلکه پیامدهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن نیز حائز اهمیت است؛ بنابراین شهر اصفهان دارای توانمندی برای توسعه پایدار گردشگری با توجه به دیپلماسی گردشگری است.

پیشنهاد می‌شود به گردشگری فرهنگی - تاریخی به دلیل وجود آثار تاریخی و فرهنگی فراوان در شهر توجه ویژه شده و مسئولان رده بالای شهری به توسعه گردشگری نرم (گردشگری فرهنگی) به دلیل وجود فرهنگ و آداب و رسوم و سنت‌های منحصر به فرد شهر اصفهان بیشتر توجه کنند.

همچنین بهتر است برنامه‌هایی برای افزایش مشاغل درآمدزا و استفاده از نیروهای بومی در مشاغل مرتبط با گردشگری تهیه و تسهیلات تفریحی به منظور افزایش فضاها و مکان‌های عمومی به خصوص در نزدیکی جاذبه‌های گردشگری منطقه ایجاد شود و ارتقا یابد. تسهیلات ویژه و زمینه‌های مناسب، همچون اعطا و واگذاری وام‌های با نرخ بهره پایین و باز پرداخت بلند مدت به منظور هدایت و حمایت از فعالیت‌های بخش خصوصی می‌تواند در بسط و توسعه گردشگری داخلی و خارجی تأثیرگذار باشد.

کد خبر 517856

منبع: ایمنا

کلیدواژه: توسعه شهری گردشگری ديپلماسي شهري دیپلماسی کلانشهر شهر مدیریت شهری برنامه ریزی شهری درآمد پايدار شهری لایحه درآمد پایدار لایحه درآمد پایدار شهرداری ها دیپلماسی گردشگری اشتغالزایی گردشگری شهری دیپلماسی شهروندی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق دیپلماسی شهری توسعه گردشگری درآمدهای پایدار گردشگری شهر بین المللی شهرداری ها شهر اصفهان منابع مالی بخش خصوصی حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۵۵۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شورا انتظار بعضی تغییرات در شهرداری را داشت/ بدهکاری دلیل بی‌مهری نیست

روز شوراها بهانه‌ای شد تا در سال آخر فعالیت مدیریت شهری در دوره ششم، میزبان محمدنورصالحی رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در گفت‌وگوی بدون تعارف باشیم؛ انتصابات اخیر در شهرداری، وضعیت بودجه و پروژه‌های شهرداری و.. از محورهای این گفت‌وگو است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مردم اصفهان در ششمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر اصفهان با اعتماد کامل به لیست مجمع نیروهای انقلاب، ترکیبی از با سابقه‌ها و جوانان را برای چهار سال به عنوان نمایندگان خود در شورای شهر برگزیدند.

حالا سه سال از عمر این دوره مدیریت شهری نصف جهان می‌گذرد و به گفته اعضا پروژه‌های مهم شهری با اولویت حل اصلی‌ترین چالش‌های اصفهان همچون حمل و نقل و محیط زیست در حال اجرا است.

محمد نورصالحی از جمله باسابقه‌های این دوره مدیریت شهری است که تحصیلات و تجربه مدیریت او در سطح ملی، استانی و شهری حکایت از خبرگی و تسلط او به مسائل فنی مدیریت شهری دارد و احتمالاً با تکیه بر همین سابقه، اعضای شورای شهر به او اعتماد کرده‌اند تا در این سه سال رئیس بدون حاشیه شورای شهر باشد.

روز شوراها بهانه‌ای شد تا با محمد نورصالحی رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان به گفت‌وگو بنشینیم، انتصابات و تغییرات در مدیریت شهری، وضعیت پروژه‌های عمرانی، تعامل شهردار و اعضای شورا و… از جمله محورهای این گفت‌وگو است.

ایمنا: سه سال از عمر دوره ششم مدیریت شهری اصفهان می‌گذرد؛ اگر به قبل از انتخابات ۱۴۰۰ بازگردیم حتماً دلایلی برای حضور در جریان انتخابات و ورود به شورا داشته‌اید؛ مهم‌ترین دلیلی که موجب شد آقای نورصالحی برای شورای اسلامی شهر اصفهان نامزد شود، چه بوده است؟

نورصالحی: زمانی که نامزد انتخابات شورا شدم، به‌لحاظ اداری فردی بازنشسته بودم؛ تمام سابقه ۳۵ ساله من در حوزه فعالیت‌های شهری و شهرسازی و اجرایی بود.

فکر می‌کردم این سابقه نسبتاً طولانی و تجربه اندوخته شده، ذخیره خوبی است تا در شورا به‌عنوان سیاست‌گذار و قانون‌گذار خوب ریل‌گذاری کنیم تا مجموعه مدیریت شهری بهتر و پویاتر شود.

این انگیزه مهم من برای ورود به عرصه انتخابات شورای اسلامی شهر بود، البته از قبل هدف‌گذاری برای رئیس شورا شدن نداشتم.

ایمنا: گفتید از قبل برای ریاست شورا فکر نکردید، معاون وزیر یا معاون شهردار بودن سخت‌تر بود یا رئیس شورای اسلامی شهر؟

نورصالحی: به نسبت هر موقعیت، اینکه بتوانیم در آن جایگاه مؤثر باشید و کار کنید و به نسبت هر هدف، می‌توان به وظایف محوله به نحو احسن عمل کرد.

نهاد شورا از این لحاظ که جایگاه سیاست‌گذاری و نظارتی دارد، جایگاهی بالا نسبت به حوزه اجرایی دارد.

در مسئولیت اجرایی کار دست خود فرد است که برنامه مشخص را چگونه پیش ببرد، اما در شورا باید قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری انجام شود تا دیگران این کار را انجام دهند و مشخص نیست تیم اجرایی صددرصد سیاست‌گذاری‌های مدنظر که برای آن در صحنه حضور پیدا کردیم، همچنین تمام منویات را عملیاتی و محقق کند.

کسی که مسئولیت اجرایی دارد، می‌تواند به همه وظایف محوله عمل کند، اما ممکن است سیاست‌گذار نتواند در سیستم اجرایی تمام منویات مدنظر خود را کامل کند.

ایمنا: با نکاتی که اشاره کردید چقدر انتظارات و برنامه‌های شما برای مدیریت شهری در این سه سال محقق شد و به اهداف خودتان دست پیدا کردید؟

نورصالحی: کار در شورای اسلامی شهر، کاری دسته جمعی است، زیرا در تصمیم‌گیری‌ها هر ۱۳ نفر مساوی هستند، بنابراین به‌عنوان کار جمعی می‌توان گفت که با لطف خداوند و همدلی اعضای شورای ششم تا حدود زیادی اهداف را محقق کرده‌ایم.

البته به صددرصد آنچه انتظار داشتیم، به‌طور کامل دست پیدا نکردیم؛ از جمله دلایل آن موانع و محدودیت‌های قانونی و بودجه و اعتباری است، چراکه کار در حوزه مدیریت شهری فرابخشی است، بدان معنا که دستگاه‌های مختلف باید به هم کمک کنند تا اهداف یک دستگاه محقق شود.

کار در حوزه مدیریت شهری فرابخشی است

شهرداری و شورا نیازمند همکاری سایر سازمان‌ها از جمله استانداری به‌عنوان ارشدترین حوزه حاکمیتی در استان تا سایر سازمان‌ها و دستگاه‌های دیگر است و اگر همکاری لازم وجود داشته باشد، صددرصد اهداف مدنظر مدیریت شهری نیز محقق می‌شود.

به‌رغم محدودیت‌های موجود می‌توان گفت که در طول سه سال گذشته موفق عمل کردیم.

ایمنا: از چه مواردی به‌عنوان نقاط قوت شورای ششم یاد می‌کنید؟

نورصالحی: یکی از هدف‌گذاری‌های شورای ششم، تقویت ارتباط با شهروندان بود که محقق شد؛ ارتباطات منظم و مرتبی داشته‌ایم که البته شورا در تمام ادوار به این موضوع توجه لازم را داشته است.

یکی دیگر این بود که نیازهای فوری شهر را فارغ از بعضی کارهای رسانه‌ای و خبری احصا کردیم؛ تشخیص این بود که بالاترین نیاز شهر ارتقای زیرساخت‌های حمل‌ونقل عمومی است، از این‌رو به این حوزه نسبت به تمام ادوار گذشته خوب پرداخته شد و بیشترین میزان بودجه و اعتبار سه سال گذشته به حوزه حمل‌ونقل تخصیص پیدا کرد.

طی سه سال گذشته سعی کردیم فراتر از وظیفه مدیریت شهری در مسائل مربوط به زاینده‌رود و آلودگی هوا به‌عنوان مطالبه‌گر و مؤثر اقدام کنیم که این اقدامات نیز یکی دیگر از موفقیت‌های شورای ششم به شمار می‌رود.

سعی کردیم حوزه فرهنگی و ارتقای فرهنگ شهروندی همچون گذشته که در ادوار مختلف همت وجود داشته است،، پررونق باشد به‌ویژه بر استفاده از مشارکت شهروندان که ضعیف‌تر شده بود، بیشتر تمرکز کردیم و برای ارتقای فرهنگ دینی پررنگ‌تر و موفق‌تر عمل کردیم.

در حوزه محیط زیست و پسماند در دوره ششم شورا اتفاقات خوبی رقم خورد و می‌توانیم از اقدامات انجام شده در این حوزه به‌عنوان بخش دیگری از نقاط قوت فعالیت این دوره یاد کنیم.

ایمنا: تاکنون ارتباط اعضای شورای اسلامی شهر با مجموعه مدیران شهری به‌ویژه شخص آقای شهردار چگونه پیش رفته و تعامل چگونه بوده است؟

نورصالحی: سعی کردیم با توجه به اینکه هر چه همکاری و همراهی بیشتر باشد، موفقیت‌های بیشتری حاصل می‌شود، حداقل هفته‌ای یکبار جلسه گفت‌وگوی داخلی بین مجموعه شهرداری و شورا، شهردار با شورا و در بعضی موارد شهردار و معاونان با شورا برگزار شود.

در واقع سعی کردیم مباحث داخلی شورا با شورا و هم شورا با شهرداری داشته باشیم که در این سه سال استمرار داشته است.

ایمنا: در برخی از شورای شهرها، اصطکاک و مشکلاتی بین شورا و شهرداری به‌وجود آمد، اما در این دوره مدیریت شهری اصفهان به‌رغم وجود اختلاف سلیقه، همراهی‌های لازم وجود داشته است؛ به نظر شما چه چیزی از طرف شورا توانسته است این هم‌آوایی را ایجاد کند؟

نورصالحی: بی‌شک اختلاف سلیقه و نظر در تمام دوره‌ها وجود دارد و دیدگاه‌ها و نظرات متفاوت است، اما سعی کردیم با گفت‌وگو، هم‌افزایی و همفکری را ایجاد کنیم.

درک مشترک بین شخص شهردار و شورا بسیار مؤثر بوده است؛ بدان معنا که شهردار اصفهان زمانی که متوجه شد اولویت‌های شورا با اقدامات همخوانی ندارد، سعی کردند هماهنگی لازم را ایجاد کنند.

به‌نظر من دو بخش مدیریت شهرداری و شورا سعی کردند با همراهی و همگامی امور را پیش ببرند، یعنی اگر همراهی و هم‌صدایی بوده است، هر دو طرف به یک میزان تلاش و همت کردند و موجب شد شاهد کُندشدن فعالیت‌ها نباشیم.

ایمنا: چه پروژه‌های بر زمین مانده داریم؟ نقل قولی مبنی بر بدهی بالاب خط دو متروی اصفهان به پیمانکاران داشتیم، ماجرا چیست؟

نورصالحی: خط دو متروی اصفهان ۲۸ قرارداد فعال دارد و هر کدام از این قراردادها از حداقل ۲۰۰ میلیارد تومان تا رقم‌های چندصد میلیارد تومانی است.

حجم کاری که در خط دو متروی اصفهان انجام می‌شود، بسیار زیاد است؛ طی حدود ۲۰ سال گذشته که سازمان قطار شهری اصفهان فعال بوده است، در هر برهه‌ای از زمان تنها حدود سه تا پنج قرارداد فعال وجود داشته که تأمین مالی می‌شده است، اما در حال حاضر میزان تزریق مالی که به قطار شهری می‌شود، نسبت به اولین دوره ۱۰ برابر شده است؛ یعنی نیاز قطار شهری از ماهانه ۷۰ میلیارد تومان به ۷۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

کل بودجه قطار شهری نیز از حدود ۸۰۰ میلیارد تومان به ۸ هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده است؛ دائم فعالیت‌ها ادامه دارد و تولید فاکتور و صورت وضعیت می‌شود.

در تمام سال‌های گذشته در هیچ سال و دوره‌ای و در هیچ پروژه‌ای اینگونه نبوده است که اسفند، تسویه حساب انجام شود و وارد فروردین شوند، اما در دوره ششم مدیریت شهری اصفهان از این موارد زیاد داشتیم.

پروژه‌های عمرانی سازمان‌های عمران، قطار شهری، ساماندهی مشاغل شهری و پارک‌ها صورت وضعیت‌هایی از سال قبل داشت که به سال بعد منتقل می‌شد، اما حجم بالای فعالیت و میزان گسترده افراد فعال در پروژه‌ها را باید در نظر داشت.

بدهکار بودن دلیلی بر بی‌مهری به متروی اصفهان نبوده است

حدود دو هزار نفر روزانه در پروژه خط دو متروی اصفهان فعالیت و دو پیمانکار بزرگ تونل آن را اجرا می‌کنند، ده‌ها پیمانکار نیز مشغول سفت‌کاری و نازک‌کاری ایستگاه‌های مترو هستند.

در حال حاضر ریل‌گذاری مسیر خط دو مترو از سمت شمال آغاز و این اقدامات موجب شده است حجم صورت وضعیت‌هایی که ماهانه و روزانه برای ذیحسابی قطار شهری می‌رود، به حدی زیاد باشد که در هر مقطعی این سازمان رقمی به پیمانکار بدهکار باشد؛ در مقطعی نیز این عدد حدود ۹۰۰ میلیارد تومان شده است که البته به سرعت کاهش پیدا می‌کند.

از یک سو ۳۰۰ میلیارد تومان تزریق و میزان بدهی کم می‌شود و از سوی دیگر صورت وضعیت دیگری جای آن‌ها را می‌گیرد.

این موضوع بیانگر مدیریت قوی در حوزه قطار شهری است، زیرا می‌تواند به‌طوری اقدام کند که پیمانکاران مطالبات قابل توجهی دارند و این مطالبات با پول نقد، ملک، اوراق مشارکت و تسهیلات وام تسویه می‌شود.

مخلص کلام اینکه بدهکار بودن دلیلی بر بی‌مهری به متروی اصفهان نبوده است.

ایمنا: مهم‌ترین پروژه‌های در حال تکمیل شهر اصفهان کدامند؟ تمرکز مدیریت شهری روی چه مواردی است؟

نورصالحی: خط دو متروی اصفهان و تکمیل نواقص خط یک مترو، همچنین رینگ چهارم و پروژه‌های فضای سبز و خدماتی از جمله باغ مشاهیر و پروژه‌های خرد مناطق، به‌علاوه چند پروژه که برای اجرا در سال جاری در مرحله طراحی است، بخشی از این پروژه‌ها به‌شمار می‌رود.

ایمنا: اولویت‌های اصفهان ۱۴۰۳ با اصفهان ۱۴۰۰ چه تفاوتی دارد؟

نورصالحی: بیشتر به سمت انجام اقدامات برای زیست‌پذیرتر شدن شهر اصفهان پیش رفتیم؛ در حال حاضر شاهد آن هستیم که هزاران خودروی جدید شماره‌گذاری می‌شود، به‌طوری که بر اساس آمارها روزانه بین ۶۰ تا ۱۰۰ خودرو شماره‌گذاری می‌شود و مدیریت شهری باید به قدری کار کند که بتواند پذیرای این حجم خودرو باشد.

در ۱۴۰۳ باید بتوانیم تعداد بیشتری از شهروندان را متقاعد کنیم که با استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی سفرهای درون شهری خود را انجام دهند تا وضعیت ترافیک بهبود پیدا کند.

شبکه آب‌های خاکستری شهر اصفهان را توسعه می‌دهیم

تلاش می‌کنیم در سال جاری مقدار بیشتری به حجم پساب تصفیه شده اضافه کنیم و شبکه آب‌های خاکستری شهر اصفهان را توسعه دهیم تا اطمینان داشته باشیم فضای سبز شهر اصفهان وضعیت خوبی دارد، چراکه در حال حاضر شهروندان با دیدن برخی درختان که احتمال خشکیدن آن‌ها وجود دارد، نگران هستند.

در حوزه پسماند نیز اتفاقات خوبی در جمع‌آوری و تبدیل به بیوگاز و مواد بازیافتی افتاده است.

ایمنا: از بودجه ۱۴۰۳ راضی هستید؟

نورصالحی: بودجه از سوی شهرداری به شورا آمد؛ اینکه بگوییم صددرصد خواسته‌ها در بودجه محقق شده است، اینگونه نیست، زیرا با محدودیت منابع مواجه هستیم.

رسیدن به برنامه‌های شورا و شهرداری چند برابر رقم بودجه اعتبار می‌خواهد، در نتیجه ناچار به صرفه‌جویی هستیم و باید در این راستا بعضی پروژه‌ها را حذف و پروژه‌های اولویت‌دار را اجرا کنیم.

ایمنا: به‌عنوان فردی با تجربه و متخصص در حوزه‌های مالی و شهرسازی، وضعیت فعلی شهرداری اصفهان را به لحاظ شهرسازیشهرسازی و مالی چگونه می‌بینید؟

نورصالحی: شهرداری در سه سال گذشته در حوزه شهرسازی با عدم همکاری دستگاه‌های هم‌رده مواجه بوده است و به همین جهت پاسخگویی آن به مردم سخت‌تر بوده و بار سنگینی بر دوش آن برای الکترونیکی شدن خدمات شهرسازی گذاشته شده است که به همین جهت در این زمینه موفقیت کمتری داشته است و باید بیشتر اقدام شود.

در حوزه مالی شهرداری، شهرداری مواجه با رشد سرسام‌آور هزینه‌های مواد اولیه، دستمزد و هزینه‌های پیمانکاری مواجه شده است و باید رشد چندبرابری را در سه سال تحمل می‌کرد، کمااینکه بودجه شهرداری طی ۱۴۰۰ تاکنون چند برابر شده است و از طرفی تحمل آن ممکن است برای مردم و تأمین آن برای مدیران شهرداری سخت باشد.

آنچه در این حوزه‌ها شاهد هستیم، همه تلاش می‌کنند تا بهترین خدمت‌رسانی و سرویس‌دهی را به شهروندان داشته باشند.

ایمنا: سال اول شورا با سال آخر شورا چه تفاوتی دارد؟

نورصالحی: سال اول شورا همچون سال اول زندگی مشترک است که هر انسانی، ایده‌ها و آرزوها و بلندپروازی‌ها دارد و سال‌های آخر، سال رسیدن به واقعیت‌ها و تحقق اهداف است و تا حدودی فشار روحی و روانی برای تحقق برنامه‌هایی که قول و وعده‌های آن داده شده، زیاد است.

سال اول فشار کار کمتر و ایده‌آل‌گرایی بیشتر است، اما سال آخر فشار کار و واقع‌گرایی بیشتر می‌شود.

ایمنا: تغییرات در آرایش مدیریت شهری توسط شهردار چقدر مطابق با توصیه‌های شورای اسلامی شهر اصفهان بوده است؟

نورصالحی: شورا دخالتی در عزل و نصب‌ها و حوزه‌های تصمیم‌گیری مدیریتی ندارد، اما کندبودن حرکت و روند کار در بعضی حوزه‌ها برای شورا و شهرداری مشهود بود، از این‌رو شهردار اصفهان برای ایجاد تغییر به جمع‌بندی رسید و در واقع به‌نوعی شورا نیز انتظار بعضی اصلاحات و تغییرات را داشت.

این تغییرات دور از انتظار نبود و شهردار اصفهان در باب همکاری، جابه‌جایی و اصلاحات را انجام داد تا بتوانند به اهداف پیش‌بینی شده به‌ویژه در ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ که سال‌های سخت است و انتظار تحقق برنامه‌ها می‌رود و شهروندان امکان پرداخت هزینه‌ها را ندارند، دست پیدا کند.

وقتی هزینه‌های ساخت‌وساز بیشتر می‌شود، متقاضیان دریافت پروانه ساختمانی نیز کاهش پیدا می‌کنند و اینها سختی‌های این سال‌ها است؛ معتقدم این سختی‌ها روی دولت هم وجود دارد، زیرا هر سال با کمبود بودجه و پیشرفت کم بودجه مواجه است.

ایمنا: برخی بر این باورند که بسیاری از انتصابات در شهرداری اصفهان با فشار شورای اسلامی شهر بوده است!

نورصالحی: واقعاً این‌طور نیست؛ شهردار، خود برای عزل و نصب‌ها تصمیم می‌گیرد.

ممکن است در جلسات پیشرفت‌نکردن کارها و تحرک در بعضی حوزه‌ها به شهردار منتقل می‌شود، اما اینگونه نبوده که در انتصابات دخالتی داشته باشد.

ایمنا: کدام انتصاب‌ها بیشتر برای شما حرف و حدیث به همراه داشته است؟

نورصالحی: هیچکدام؛ ممکن است فشارها و حرف و حدیث‌ها برای شهردار وجود داشته باشد، اما در شورا موردی نبوده است.

ایمنا: از اعضای شورای اسلامی شهر راضی هستید؟

نورصالحی: بله، خودم هم عضوی از این شورای اسلامی شهر هستم و امیدوارم سایر اعضا هم از من راضی باشند.

ایمنا: شما در لیست مجمع نیروهای انقلاب بودید، آیا فشاری از طرف گروه سیاسی برای انتصابات به شما بوده است؟

نورصالحی: به‌هیچ‌وجه نبوده است.

ایمنا: و سوال آخر؛ آقای نورصالحی در دوره بعد شورای اسلامی شهر اصفهان نامزد می‌شود؟

نورصالحی: باید ببینم چه کسانی کاندیدا می‌شوند، بعد تصمیم می‌گیرم.

گفت‌وگو از: راضیه کشاورز

کد خبر 748302

دیگر خبرها

  • تحقق مدیریت هماهنگ شهری در شرکت توسعه شهرداری اصفهان/ شوراها مصداق بارز مردم سالاری است
  • تفریح حق مسلم شهروندان است/ برگزاری تورهای رایگان گردشگری ویژه محلات کم‌برخوردار اصفهان
  • آیین بهره‌برداری بیش از ۱۵ پروژه تفریحی و گردشگری در مجتمع گردشگری صفه آغاز شد
  • توسعه استان اصفهان با توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و گردشگری
  • اضافه شدن ۱۰۴ بوستان طی ۸ سال در قم
  • شورا انتظار بعضی تغییرات در شهرداری را داشت/ بدهکاری دلیل بی‌مهری نیست
  • توسعه و گردشگری از اهداف اصلی شهرداری بندرعباس است
  • اقدامات منطقه هفت حوض برای توسعه گردشگری مشهد در ۱۴۰۳
  • زنجیره افتتاح پروژه‌ها در شهر اصفهان آغاز می‌شود/ تشکیل شوراها موجب جهش در مدیریت شهری شد
  • کارخانه نوآوری اصفهان هوشمند راه‌اندازی می‌شود