Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت سید‌ابراهیم رئیسی در شرایطی شروع به کار کرد که چند پرونده مهم سیاست خارجی برای ایران باز بود. از این‌رو قابل درک است که وزیر خارجه او، در همان روز‌های اول دو سفر خارجی و چندین دیدار در داخل و خارج از کشور داشته است. در شرایطی که دولت اعتدال‌گرای حسن روحانی با رویکرد وزیر خارجه‌اش، محمدجواد ظریف، به دیپلماسی جای خود را به دولتی از جریان منتقد داده است، این گام‌های اول فرصتی برای رصد رویکرد دولت جدید ایران هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرق در ادامه نوشت: در نگاه اول به تصمیمات و اقدامات روز‌های اول حسین امیرعبداللهیان، تصویر نسبتا واضحی از ترجیحات و راهبرد‌های او در حال شکل‌گیری است؛ اما به همان میزان، اتفاقات روز شنبه می‌تواند درباره توانایی تاکتیکی و اجرائی او نگرانی‌هایی ایجاد کند. در بررسی این تصویر البته قابل انکار نیست که سایه ظریف و مقایسه‌ها با او، مثبت و منفی، به این زودی‌ها از سر امیرعبداللهیان دور نخواهد شد.

به زبان میزبان

امیرعبداللهیان که پایان هفته گذشته وزارت خارجه را تحویل گرفت، ابتدای این هفته را در بغداد در نشست منطقه‌ای حمایت از عراق گذراند و با چندین مقام منطقه‌ای حاضر در این نشست دیدار کرد. او در نشستی که اکثریت میهمانانش را نمایندگان کشور‌های عرب‌زبان تشکیل می‌دادند تصمیم گرفت سخنرانی خود را به زبان عربی انجام دهد تا به این ترتیب از طرفی پیامی مثبت به حاضران ارسال کرده باشد و از طرفی آشنایی خود با منطقه را به‌عنوان وزیر خارجه‌ای یادآور شود که برخلاف سلفش، بیشتر سابقه دیپلماتیک خود را در منطقه گذرانده و در برنامه‌ها نیز بر این حوزه تأکید داشته است.

این البته از دید برخی نوعی تمایز با ظریفی را یادآور می‌شود که با سابقه چندین‌ساله در غرب، به تسلطش به زبان انگلیسی شهره بود؛ هرچند ظریف هم در سفری به عراق مهارت خود در تکلم به زبان عربی را نیز به رخ کشیده بود.

اشتباه به عدد و حروف

اما اگر تصمیم امیرعبداللهیان برای تکلم به عربی تصمیم فکرشده و معناداری بود، ظاهرا او در اجرا چندان موفق نبوده است. از طرفی برخی ازجمله محمود صادقی، نماینده سابق تهران که سابقه تحصیل حوزوی دارد، سخنرانی او را حاوی غلط‌های متعدد زبانی خوانده‌اند. از طرفی دیگر او در صحبت‌های خود اشتباه آماری نیز داشت و رقم مبادله تجاری بین ایران و عراق را ۳۰۰ میلیارد دلار خواند؛ عددی که در همان نشست از سوی مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق به ۱۳ میلیارد دلار تصحیح شد. این اشتباهات ممکن است اثری منفی روی ایده اصلی سخنرانی به عربی از سوی امیرعبدللهیان گذاشته باشند.

گپ‌وگفت با کشور بی‌رابطه

اتفاق درخور توجه دیگر در سفر عراق امیرعبداللهیان، گپ‌وگفت و قدم‌زدن او با عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصری است که سال‌هاست با ایران رابطه حداقلی داشته و دارد. او هم در جریان نشست و هم جداگانه در دیداری دوجانبه به گفتگو و رایزنی با رئیس‌جمهور مصر پرداخت؛ همان‌طور که سال ۹۳ در مراسم تحلیف السیسی نیز در شرایطی که رابطه ایران و مصر در حد حافظ منافع است، امیرعبداللهیان حضور یافت و گپ‌و‌گفت گرمی نیز با السیسی داشت. این می‌تواند پیش‌نمایشی از پتانسیل وزیر خارجه جدید برای حل چالش در منطقه به حساب بیاید.

برهم‌زدن صف؟

اما اتفاقی که در فضای عمومی بیشتر دیده شد، ماجرای عکس یادگاری سران بود. امیرعبداللهیان در حین همان گفتگو با السیسی و در کنار او برای حضور در عکس یادگاری سران حاضر شد، اما درحالی‌که جایی در ردیف دوم برای او در نظر گرفته شده بود، به صف اول رفت.

تصاویر جای خالی او کنار وزیر خارجه عربستان سعودی البته برخی حامیانش را به وجد آورد و از این اقدام او به اقتدار تعبیر شد، اما بی‌توجهی به پروتکل‌های مرسوم و پیش‌افتادن، به‌خصوص در میان جمعی که سابقه آشنایی آن‌ها با امیرعبداللهیان برخی بدبینی‌ها را نیز نسبت به رویکرد وی به دیگران در منطقه به همراه دارد، عمدا یا سهوا، تصویر مناسبی ایجاد نکرد؛ به‌ویژه آنکه انتظار می‌رفت یک دیپلمات قاعده عکس یادگاری را در نشستی که رؤسا و وزرای خارجه کشور‌ها حضور دارند، رعایت کند.

از بغداد به دمشق

سوریه غایب مهم نشست بغداد بود، اما امیرعبداللهیان که هم در بدو ورود به بغداد و هم در سخنرانی‌اش به این غیبت اشاره کرده بود، بلافاصله از عراق به سوریه رفت تا تأکیدی بر رویکرد وزارت خارجه او در زمینه منطقه و محور مقاومت نیز داشته باشد و پیام مشخصی درباره نگاه منطقه‌ای دولت جدید ارسال کند.

آنچه مشخص است، این است که امیرعبداللهیان ابتدای هفته، بدون فکر و ایده از تهران نرفت و با برنامه‌ها و پیام‌های مشخص راهی نشست مهم بغداد شد. درباره درست یا غلط‌بودن راهبرد و رویکرد او در سیاست خارجی البته در جای خود باید صحبت کرد، اما چند اشتباه او در این سفر باعث می‌شود از همین حالا توانایی تاکتیکی و تسلط او بر مدیریت صحنه‌ها زیر ذره‌بین برود؛ به‌خصوص به‌عنوان جانشین وزیر خارجه‌ای که به استفاده بهینه و حساب‌شده‌ای از همین موقعیت‌ها و تسلط بر روزمرگی‌های دیپلماسی شهره بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: امیر عبداللهیان سیاست خارجی دولت سیزدهم وزیر خارجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۵۶۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رژیم صهیونیستی عامل ریشه‌ای تمام تنش‌ها و وخامت اوضاع در منطقه است/ موضوع انسانی رهایی خدمه کشتی توقیف‌شده مورد توجه جدی ما قرار دارد

وزیر امور خارجه بر ضرورت پایان جنگ و نسل‌کُشی رژیم صهیونیستی در غزه و احترام به حقوق مردم مظلوم فلسطین تاکید کرد و گفت: رژیم صهیونیستی عامل ریشه‌ای تمام تنش ها و وخامت اوضاع در منطقه است.

به گزارش مشرق، پائولو رانگل وزیر امور خارجه جدید پرتغال در گفتگوی تلفنی با امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص مناسبات دو جانبه و اوضاع منطقه به خصوص تحولات فلسطین به گفتگو و تبادل نظر پرداخت.

وزیر امور خارجه کشورمان در ابتدای این گفتگوی تلفنی، تشکیل دولت جدید پرتغال و انتصاب پائلو رانگل به عنوان وزیر امور خارجه جدید این کشور را تبریک گفت و به سابقه روابط خوب و دیرینه فی‌مابین دو کشور اشاره کرد.

امیرعبداللهیان بار دیگر بر ضرورت پایان جنگ و نسل‌کُشی رژیم صهیونیستی در غزه و احترام به حقوق مردم مظلوم فلسطین تاکید کرد و رژیم صهیونیستی را به عنوان عامل ریشه‌ای تمامی این تنش ها و وخامت اوضاع در منطقه دانست.

پائلو رانگل وزیر امور خارجه پرتغال نیز در این گفتگوی تلفنی بر ضرورت برقراری آتش بس فوری در غزه تاکید کرد و افزود: دولت پرتغال از تشکیل دولت مستقل فلسطینی حمایت می‌کند و خواستار تلاش تمامی کشورهای منطقه برای کاهش تنش‌ها در منطقه است.

طرفین آخرین دیدگاه های خود را در مورد کشتی توقیف شده اسراییلی حامل پرچم پرتغال تبادل کردند.

امیرعبداللهیان در این ارتباط اظهار داشت: موضوع انسانی رهایی خدمه کشتی، مورد توجه جدی ماست و به سفرای‌شان در تهران دسترسی کنسولی، آزادی و ‌تحویل‌شان را اعلام کرده ایم.

دیگر خبرها

  • رژیم صهیونیستی عامل ریشه‌ای تمام تنش‌ها در منطقه است
  • امیرعبداللهیان: رژیم صهیونیستی عامل تنش‌ها در منطقه است
  • امیرعبداللهیان: رژیم صهیونیستی عامل ریشه‌ای وخامت اوضاع در منطقه است
  • امیرعبداللهیان: رژیم صهیونیستی عامل تمامی تنش‌ها در منطقه است
  • گفت‌وگوی تلفنی وزیر خارجه پرتغال با امیرعبداللهیان درباره کشتی اسرائیلی توقیف شده
  • امیرعبداللهیان: موضوع انسانی رهایی خدمه کشتی توقیف‌شده مورد توجه جدی ماست
  • رژیم صهیونیستی عامل ریشه‌ای تمام تنش‌ها و وخامت اوضاع در منطقه است/ موضوع انسانی رهایی خدمه کشتی توقیف‌شده مورد توجه جدی ما قرار دارد
  • توجه ایران به رهایی خدمه کشتی توقیف شده با پرچم پرتغال
  • رژیم صهیونیستی عامل ریشه ای وخامت اوضاع در منطقه است
  • گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و پرتغال درباره کشتی توقیف‌شده اسراییلی