Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، رحمتی معاون فنی و عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی در جلسه هیات راهبردی پروژه‌های کلان شهرداری تبریز با تاکید بر اینکه مشاوران این طرح باید به انجام مطالعات سرعت دهند، گفت: در مطالعه و اجرای این پروژه باید موضوعات مختلف محوربندی شود تا بر اساس آن حرکت شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در خصوص پیشنهاد تاسیس شرکت مجزا برای پروژه پارک بزرگ، اظهار داشت: امکان تاسیس شرکت یا سازمانی مجزا برای پارک بزرگ وجود ندارد، ولی می‌توان ماهیت یکی از شرکت‌ها را تغییر داد یا با یکی دیگر از این شرکت‌ها مانند عینالی ادغام کرد.

موسایی قائم مقام شهردار تبریز گفت: کاربری‌های فضای سبز پارک بزرگ تبریز باید مشخص شود و از احتمال تحریک افراد و تغییر این کاربری‌های جلوگیری به عمل آورد.

موسایی با بیان اینکه این مجموعه می‌تواند در بسیاری از موارد به عنوان محل اسکان اضطراری شهروندان مورد استفاده قرار گیرد، افزود: از مجموعه پارک بزرگ می‌توان در حوزه پدافند غیرعامل استفاده کرد.

او  یادآوری کرد: این پارک نقش مهمی در خروج شهروندان برای گذران اوقات فراغت و مواقع بحرانی از تبریز ایفا می‌کند و باید دسترسی شهروندان به جاده این پارک را فراهم کرد.

 اسحقی معاون فنی و عمرانی شهردار تبریز گفت: برای اداره مجموعه پارک بزرگ باید یک نهاد یا سازمانی وجود داشته باشد چرا که ستاد نمی‌تواند در این حوزه ورود کند.

 اسحقی با بیان اینکه جمع‌بندی تصمیمات کمیته راهبری باید منجر به حذف سلیقه‌های فردی شود و پارک بزرگ اولویت اول و آخر مدیریت شهری باشد، افزود: گزارش مطالعات کارشناسی و مشاور پروژه، ایراداتی از جمله بحث‌های ترافیکی، مسیر دوچرخه و شبکه هوایی (تله کابین) و اتصال به ناوگان حمل و نقل عمومی دارد که باید در طرح جامعه مطالعاتی رفع شود.

انتهای پیام/ک

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: پارک بزرگ تبریز شهرداری تبریز پارک بزرگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۵۸۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روان سازی ترافیک تبریز با احداث ۶ تقاطع های غیر همسطح

جام جم آنلاین آذربایجان شرقی: سامان احمدزاده در خصوص آخرین وضعیت پروژه پل حیدرآباد افزود: عملیات عمرانی پروژه تقاطع غیرهمسطح حیدرآباد در راستای تکمیل کمربندی شمالغرب و در ادامه طرح تبادل ارس و پروژه طرح دسترسی حیدرآباد به اتوبان پاسداران با ۲۸ درصد پیشرفت فیزیکی بی وقفه تداوم دارد.

احمدزاده با بیان اینکه اجرای این پروژه با بودجه عمرانی ۷۱۰ میلیارد ریال در راستای خروج از بن بست حیدرآباد احداث می شود، اعلام کرد: پروژه دوربرگردان حیدر آباد به اتوبان پاسداران با هدف اتصال شرق پاسداران به حیدرآباد با طول عرشه ۴۵ متر و عرض ۲۰ متر، دسترسی این اتوبان از سمت میدان آذربایجان به بزرگراه شمال غرب تبریز (ارس) را میسر می کند.

معاون فنی و عمرانی شهردار تبریز همچنین از پیشرفت فیزیکی ۵۶.۶۳ درصدی پل معلم خبر داد و گفت: پروژه تقاطع غیرهمسطح معلم به طول عرشه ۳۳۴متر و عرض ۱۶ متر و با ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال بودجه با کارفرمایی شهرداری منطقه ۵ و اجرای شرکت خانه‌سازی پیش‌ساخته آذربایجان در دست احداث است که در خرداد سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد.

وی با اشاره به پیشرفت ۴۵.۸۳ درصدی پروژه تقاطع غیرهمسطح قراملک خاطرنشان کرد: پل‌های معلم و قراملک به دلیل استفاده از تکنولوژی سگمنتال، هم به لحاظ بصری معماری زیباتری خواهد داشت و هم به لحاظ فنی از مقاومت بیش‌تری برخوردار خواهد بود.

احمدزاده ادامه داد: پل قراملک به طول عرشه ۲۴۰ متر و عرض ۲۱ متر با اعتبار ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال در راستای روان‌سازی ترافیک جاده سنتو میدان کارگر در سطح منطقه ۶ اجرا می‌شود به طوری که مطابق روز شمار اعلامی، خرداد ماه امسال به بهره برداری خواهد رسید.

وی در تشریح آخرین وضعیت پل ۶۵ متری خاوران از پیشرفت فیزیکی ۳۵ درصدی با اعتبار ۲۴۰ میلیارد ریالی این پروژه خبر داد و افزود: این پل با طول عرشه ۷۰ متر و به عرض ۱۷.۵متر با هدف ایجاد دسترسی های جدید در خاوران در حال اجرا است.

احمدزاده با اشاره به پیشرفت ۱۰ درصدی تقاطع غیرهمسطح شهید حیدری نیز، یادآور شد: پس از بهره برداری از پل های روگذر ولایت و ولیعصر(عج)، سومین تقاطع غیرهمسطح مسیر اتوبان ولایت با عنوان روگذر شهید حیدری مقابل مجتمع باران واقع در انتهای کوی نصر به طول عرشه ۲۴۰ متر و عرض۲۴ متر در حال احداث است.

 

تقاطع غیر همسطح خلعت پوشان وارد فاز جدید عملیاتی شد

شهردار منطقه ۹ تبریز هم با اعلام اینکه تقاطع غیر همسطح خلعت پوشان تبریز با اتمام عملیات جایگزینی و اتصال لوله های آب شرب شرق تبریز وارد فاز اجرایی شده است، گفت: عملیات اجرای شمع های اصلی و ریزشمع ها (میکرو پل ها) در ۲ ضلع شرقی و غربی جبهه جنوبی اتمام یافته است.

اکبر دنیادوست افزود: عملیات انتقال و عبور خط لوله آب شرب شرق تبریز نیز با جایگزینی برخی لوله ها به شکل استاندارد از ۱۲ اردیبهشت سال جاری با همکاری شرکت آب و فاضلاب استان و شهرداری تبریز، در محل پروژه پل خلعت پوشان آغاز شده است.

وی ادامه داد: همچنین با اخذ مجوز از کمیسیون ماده هفت، حفظ و گسترش نباتات سازمان سیما، منظر و فضای سبز، کار انتقال درختان واقع در این ضلع در ۷۲ ساعت انجام می شود تا عملیات عمرانی در جبهه شمالی نیز اجرایی شود.

دنیادوست اظهار کرد: پیش بینی می شود، عملیات فنی و عمرانی اجرای ضلع های شرقی و غربی جبهه شمالی پل تقاطع خلعت پوشان ظرف هفت ماه آینده به اتمام برسد و این طرح در موعد مقرر افتتاح شود.

دیگر خبرها

  • ۱۵۰۰ زائر عمره‌گزار وارد کشور شدند
  • بهسازی آسفالت آرامستان بهشت معصومه (س) قم
  • ۱۵۰۰ زائر عمره‌گزار وارد کشور شدند           
  • لزوم نظارت مستمر بر اجرای مناسب پروژه‌های مشارکتی در شهر اصفهان
  • آیین‌نامه ممنوعیت سگ‌گردانی در پارک‌ها اجرایی شود
  • بازار انتخابات در تبریز داغ شد/ اوج هیجان در ستادهای تبلیغاتی
  • روان سازی ترافیک تبریز با احداث ۶ تقاطع های غیر همسطح
  • سه پروژه بهداشتی و درمانی در شهرستان چالدران به بهره‌برداری می‌رسد
  • افتتاح فاز دوم فولاد بافت؛ با این پروژه بزرگ بیشتر آشنا شوید
  • بهره‌برداری از ۱۳ پروژه ورزشی تا پایان اردیبهشت ماه در تبریز