Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک رسانه آمریکایی با بیان این ادعا که شکست آمریکا در افغانستان امر محتوم نبوده نوشته اشتباهاتی که واشنگتن از همان ابتدای حمله به افغانستان مرتکب شد باعث شکست امروزش شد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «جیمز دوربینز»، نماینده ویژه سابق آمریکا در امور افغانستان و پاکستان در یادداشتی در مجله «فارن‌افرز» خاطرنشان کرده که آمریکا و متحدانش از مدت‌ها پیش جنگ در افغانستان را باخته بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در این یادداشت نوشته شکست در افغانستان، اجتناب‌ناپذیر نبوده، اما طرف‌های غربی اشتباهاتی مرتکب شده‌اند که باعث شده پیروزی دور از دسترس شود.

دوربینز پس از توصیف خلاصه‌ای از انتقادهایی که این روزها از عملکرد آمریکا در افغانستان مطرح می‌شود آن دسته از دیدگاه‌ها از جمله نظرات «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا که افغانستان را «گورستان امپراطوری‌ها» و شکست آمریکا را محتوم می‌دانسته‌اند رد کرده است.

او می‌نویسد: «حقیقت این است که شکست در افغانستان امری محتوم و از پیش تعیین‌شده نبود، اما واشنگتن خیلی زود در تلاش‌هایش برای ایجاد ثبات در این کشور دچارسرگردانی شد.»

اعتراف فرانسه: دموکراسی را نمی‌توان در افغانستان تحمیل کردیادداشت| سرنوشت آمریکا در افغانستان و تکرار تجربه تاریخیِ شکست

 

نگارنده با بیان این ادعا که هدف آمریکا از حمله به افغانستان جلوگیری از خطر «تروریسم» بوده نوشته که آمریکا برای جلوگیری از تکرار حملاتی همانند 11 سپتامبر بایستی میان اشغال دائمی افغانستان، حمله گاه به گاه به این کشور یا کمک به ایجاد حکومتی با صلاحیت‌ دست به انتخاب می‌زد. او سپس خاطرنشان کرده دولت جورج بوش، با توجه به بی‌میلی‌اش برای حکومت بر افغانستان و همچنین تهدید بازگشت القاعده گزینه سوم را انتخاب کرده اما از درک تمامی ابعاد چالش‌هایی که پیش رویش قرار داشته عاجز مانده است.

مقام سابق آمریکایی تصریح کرده عملیات اولیه دولت جورج بوش برای کنار زدن طالبان از قدرت در افغانستان بی‌دردسر پیش رفته و همین موضوع باعث شکل‌گیری این باور غلط در واشنگتن شده که مأموریت «ملت‌سازی» در مراحل بعدتر نیز به همین آسانی پیش خواهد رفت.

او می‌نویسد: «نخستین اشتباه دولت بوش این بود که ناتوانی در به دست آوردن ارزیابی کاملی از موانع جغرافیایی پیش روی تلاش‌ها در جهت بازسازی افغانستان بود. افغانستان،در آن سوی دنیا نسبت به ایالات متحده قرار گرفته و علاوه بر آنکه محصور در خشکی و غیرقابل دسترسی است دور تا دورش را چندین همسایه قدرتمند نظیر ایران، پاکستان و روسیه فرا گرفته‌اند.»

وی خاطرنشان کرده تنها راهی که ایالات متحده می‌توانسته تجهیزات و نیروهایش را به افغانستان منتقل کرده و یا از آن خارج کند از طرق پاکستان بوده، یعنی کشوری که اهداف یکسانی با آمریکا در افغانستان نداشته و حتی فعالانه تلاش کرده در تلاش‌های آمریکا اخلال ایجاد کند.

علاوه بر این، جمعیت افغانستان به مراتب بیشتر از جمعیت هر کشور دیگری بوده که آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم در آن مداخله کرده است. به عنوان مثال، جمعیت افغانستان دو برابر جمعیت ویتنام جنوبی در زمان جنگ بوده است.

از جمله دیگر اشتباهات اولیه آمریکا-به باور نگارنده- این است که دولت بوش برای ایجاد ارتش ملی افغانستان یا تشکیل پلیس قوی در این کشور تلاش کافی و لازم را انجام نداد.

او همچنین می‌نویسد: «و شاید مهم‌ترین نکته این باشد که چندین و چند سال طول کشید تا مقام‌های آمریکایی این را درک کنند که اگرچه پاکستان حمایتش از دولت طالبان را متوقف کرده اما حمایت از طالبان به عنوان یک سازمان را کنار نگذاشته است.»

او نوشته است با توجه به این مسائل، چشم‌اندازهای موفقیت در افغانستان از اوایل سال 2003 کمرنگ شده بود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار آمریکا اخبار آمریکا آمریکا در افغانستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۶۲۸۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است

سایت خبری – تحلیلی المانیتور در تازه‌ترین گزارش درباره معامله بزرگ جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده بین عربستان سعودی و اسرائیل نوشت: پس از جلوگیری از درگیری منطقه‌ای با جمهوری اسلامی ایران، دولت بایدن اکنون خود را وابسته به توافق آتش بس بین حماس و اسرائیل برای نجات استراتژی خود در خاورمیانه می‌بیند.

به گزارش جماران، اجزای لازم برای یک پیمان دفاعی تاریخی ایالات متحده با عربستان سعودی تقریبا فراهم شده است؛ توافقی که به عادی سازی روابط ریاض با دولت یهود کمک می‌کند و بنابراین، امکان جریان متقابل سرمایه و همکاری نظامی را فراهم می‌کند که می‌تواند ایران را بیشتر منزوی کند.

فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز دوشنبه در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفت: «در مورد توافقات دوجانبه بین پادشاهی سعودی و ایالات متحده، ما بسیار بسیار به پایان نزدیک هستیم و بیشتر کار‌ها قبلا انجام شده است.» آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز آن را تکرار کرد.

جزییات پیمان مورد نظر آمریکا و عربستان سعودی علنی نشده است. آنچه که از طریق منابع دیپلماتیک به رسانه‌ها درز داده شده نشان می‌دهد که این توافق چیزی شبیه ماده ۵ معاهده ۱۹۶۰ ایالات متحده با ژاپن که ایالات متحده را متعهد می‌کند در صورت حمله به ژاپن از این کشور دفاع کند را در دل خود ندارد. اما احتمالاً فراتر از متن توافق‌های موجود میان واشنگتن و کشور‌های عربی خلیج فارس است که برخی از آن‌ها متحد اصلی غیرناتو واشنگتن محسوب می‌شوند است. در توافق‌های فعلی صرفا بندی درباره ضرورت مشورت در مورد گام‌های دفاعی به چشم می‌خورد.

با این حال، سنگ بنای مورد نیاز برای دستیابی به موافقت کنگره برای توافق پیشنهادی، عادی سازی عربستان با اسرائیل است که همچنان مبهم باقی مانده است. یکی از خواسته‌های کلیدی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تعهد رهبران اسرائیل به برداشتن گام‌های برگشت ناپذیر به سوی تشکیل کشور فلسطین – است که هنوز برآورده نشده است. مقامات آمریکایی می‌گویند رسیدن به این هدف، مستلزم پایان جنگ در غزه است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، که با فشار داخلی شدید مواجه است، بیش از آنکه به فلسطینی‌ها امتیاز بزرگی بدهد، به دنبال پایان دادن به حیات حماس است. نتانیاهو این هفته وعده خود را برای اعزام ارتش اسرائیل به رفح "با یا بدون" توافق آتش بس تکرار کرد.

دولت بایدن همه راه‌ها را برای جلوگیری از آن انجام می‌دهد، در حالی که فشار بر حماس برای پذیرش فوری آخرین پیشنهاد آتش‌بس را مضاعف می‌کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه شنبه در پاسخ به این سوال که آیا دولت برنامه B دارد یا خیر، به خبرنگاران گفت: «فقط باید یک توافق وجود داشته باشد. اگر بتوانیم آتش‌بس به دست آوریم، می‌توانیم چیزی پایدارتر به دست آوریم، سپس شاید به درگیری پایان دهیم و با پروژه عادی‌سازی پیش برویم. اما همه این پروسه باید با یک معامله شروع شود.»

به نظر می‌رسد که دولت بایدن برای به نتیجه رساندن مذاکرات جاری و رسیدن به سنگ بنای معامله مدنظر، از هر گونه اقدام تنش آفرین و تحریک کننده اسرائیل خودداری می‌کند. اوایل این هفته، وزارت امور خارجه از تحریم چهار واحد امنیتی اسرائیل که به نظر می‌رسید قوانین بشردوستانه بین‌المللی را به شدت نقض کرده‌اند، خودداری کرد، چیزی که برخی آن را آخرین ژست آشتی‌جویانه در قبال دولت نتانیاهو تعبیر کردند.

بلینکن روز سه‌شنبه برای نزدیک به سه ساعت با نتانیاهو دیدار کرد تا برای ارسال کمک‌های بشردوستانه بیشتر به غزه و پرهیز از تهاجم ره رفح که رئیس پنتاگون می‌گوید اسرائیل به اندازه کافی برای آن آماده نیست به او هشدار داده باشد. یک منبع مطلع در مورد این دیدار گفت که این دیدار برای طرف آمریکایی خوب پیش نرفت، اما جزئیاتی ارائه نکرد.

اکنون همه چیز به دستیابی حماس و اسراییل به یک توافق آتش بس بستگی دارد تا فشار بر دولت اسرائیل را به امید سازش در آینده کاهش دهند.

مقامات پیشین امنیت ملی آمریکا به المانیتور گفتند که به نظر می‌رسد پیشنهاد بلینکن در اوایل این هفته مبنی بر اینکه ایالات متحده و عربستان سعودی در حال آماده کردن توافقنامه دفاعی دوجانبه خود هستند، با هدف جلب نظر رهبران اسرائیلی بوده است، نه نشان‌دهنده هرگونه پیروزی قریب‌الوقوع برای واشنگتن.

عربستان سعودی مدتهاست که به دنبال دسترسی بیشتر به تسلیحات پیشرفته ایالات متحده، از جمله دفاع هوایی و موشکی، و کاهش کنترل صادرات ایالات متحده بر روی تراشه‌های پیشرفته مورد استفاده برای توسعه سیستم‌های هوش مصنوعی بوده است. ممکن است یک توافق دوجانبه موقت به عنوان یکی از راه‌های محدود کردن نفوذ استراتژیک چین بر ریاض تا زمانی که دولت آینده اسرائیل آماده ارائه امتیازاتی به فلسطینیان باشد، تلقی شود.

یکی از مقامات ارشد سابق آمریکایی می‌گوید که راه‌هایی وجود دارد که می‌توان چنین توافقی را بدون نیاز به تصویب سنا پیش برد. دولت بایدن در سال ۲۰۲۱ به قطر موقعیت متحد اصلی غیر ناتو اعطا کرد و سال گذشته یک توافق راهبردی گسترده با بحرین امضا کرد که به منامه اجازه دسترسی ممتاز به اشتراک اطلاعات، دفاع موشکی و همکاری در زمینه هوش مصنوعی را داد. یکی از مقامات ارشد کاخ سفید در آن زمان از توافق اخیر به عنوان «الگو» یی برای منطقه یاد کرد.

اما دیگر مقامات سابق امنیت ملی در مورد این گزینه تردید دارند. هر پیمانی که متضمن تضمین‌های دفاعی ایالات متحده و انتقال تسلیحات عمده برای عربستان سعودی باشد، مستلزم کسب مجوز از جانب کنگره است. از سوی دیگر تحقق درخواست محمد بن سلمان برای برخورداری عربستان از پروسه غنی‌سازی کامل هسته‌ای، نگرانی‌های آمریکا در مورد اشاعه تسلیحات هسته‌ای را به همره دارد. در غیاب عادی سازی رابطه عربستان با اسرائیل، جمهوری خواهان سنا احتمالاً این توافق را برای ایالات متحده ناکافی می‌دانند.

جاناتان لرد، مدیر برنامه امنیتی خاورمیانه در مرکز امنیت جدید آمریکا در واشنگتن می‌گوید: بخش بزرگی از این توافق میان عربستان و آمریکا از لحاظ سیاسی و استراتژیک مربوط به عادی سازی رابطه ریاض با اسرائیل بود. بدون آن، دولت بایدن احتمالاً باید عربستان سعودی را متقاعد کند که با واگذاری امتیازات اضافی موافقت کند تا شاید بایدن بتواند با دست پرتر اعضای کنگره را با خود همراه سازد. یکی از این امتیاز‌ها می‌تواند محدودیت‌های گسترده‌تر بر همکاری امنیتی عربستان و چین و تعهد عمیق مقامات سعودی برای ادغام نظامی با دیگر شرکای آمریکایی در منطقه باشد.

مقامات سعودی حداقل به طور علنی هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه ولیعهد مایل است به چیزی کمتر از تضمین‌های کامل دفاعی ایالات متحده و راهی برای تشکیل کشور مستقل برای فلسطینیان رضایت دهد، بروز نداده اند. یک مقام منطقه‌ای آشنا به مذاکرات به المانیتور گفت که پذیرش هر چیزی جز این «برای ریاض بسیار دشوار خواهد بود».

دیگر خبرها

  • پروژه آمریکا برای مهار مقاومت یمن چیست؟
  • افشای اشتباهات بزرگ ارتش اسرائیل | گنبد آهنین خودزنی می کند
  • ادعای عجیب ژاوی بعد از قهرمانی رئال!
  • به عراق صادرات داریم اما بخاطر مسائل بانکی نمی توانیم پولش را بگیریم
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • (ویدئو) اهتزاز پرچم فلسطین در دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا
  • ژاوی: مایه شرمساری است، خیلی عصبانی‌ام!
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • ویدیو/ تحلیلگر عرب: بیداری جوانان آمریکایی شوک بزرگی برای دولت واشنگتن بود
  • تلاش استکبار جهانی برای فراموشی مساله غزه بی‌نتیجه است