Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@09:38:43 GMT

۳ برنامه ملی برای توسعه ۲۴ گونه گیاهان دارویی

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۸۰۱۲۸

۳ برنامه ملی برای توسعه ۲۴ گونه گیاهان دارویی

سه برنامه ملی برای توسعه فناوری و فرآوری ۲۴ گونه گیاه دارویی در کشور با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف و اجرایی شد.

به گزارش ایسنا، برنامه ۱۰ ساله توسعه فناوری و فرآوری بذر و اندام رویشی گیاهان دارویی که توسط موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تدوین شده است، به دنبال حفظ و ثبت ذخایر ژنتیکی ۲۴ گونه گیاه دارویی در کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گیاهانی چون گل محمدی، کدو کاغذی، انواع آویشن، بابونه، انواع مرزه، نعناع، انواع زیره، گشنیز، ترخون فرانسوی، گل راعی، سنبل‌الطیب، رزماری، سرخارگل، زوفا، ماریتیغال، بادرنجبوبه، گل ساعتی، مرزنجوش، زعفران، مریم گلی، آلوئه ورا، رازیانه، گل همیشه بهار و چای ترش.

یکی از زمینه‌های بکر و مستعد در عرصه کشاورزی ایران استفاده از ظرفیت عظیم گیاهان دارویی کشور است که بنا به دلایلی تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با وجود اینکه از تعداد حدود ۸ هزار گونه گیاهی در کشور بیش از دو هزار و ۵۰۰ گونه در تقسیم‌بندی گیاهان دارویی قرار گرفته‌اند، اما فعالیت‌های تحقیقاتی و اجرایی صورت گرفته طی یک دهه اخیر درصد ناچیزی از نیاز موجود در این زمینه را پاسخگو بوده است.

در حوزه گیاهان دارویی کشور به دلیل ابهامات علمی موجود دستیابی به بذر و اندام رویشی مناسب و واجد اصالت و سلامت بسیار دشوار است و تهیه و اجرای طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی بویژه در زمینه فناوری و فرآوری بذر گیاهان دارویی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

با تعریف سه برنامه ملی قرار است این خلأها پر شود و توسعه فناوری و فرآوری ۲۴ گونه بذر و اندام رویشی گیاهان دارویی اجرایی شود.

ثبت ذخایر ژنتیکی گیاهی و ارقام بومی و محلی گیاهان دارویی

یکی از برنامه‌ها در این حوزه ثبت ذخایر ژنتیکی گیاهی و ارقام بومی و محلی گیاهان دارویی است. این کار نیازمند جمع‌آوری توده‌های بومی و محلی گیاه، کاشت و تهیه شناسنامه مورفولوژیک یا به عبارتی انجام آزمون های تمایز، پایداری و یکنواختی به مدت حداقل دو سال است. بنابراین با فرض برنامه‌ریزی برای انجام آزمون‌ها در مورد ۴ گونه گیاهی در سال می‌توان سالانه ۲ گونه گیاهی و طی ۱۰ سال ۲۰ گونه گیاهی را به ثبت رساند.

افزایش استانداردهای مزرعه و بذر، نهال و نهالستان گیاهان دارویی

استانداردها در این حوزه یا در جلسات مشورتی تدوین  یا با استفاده از استانداردهای مشابه انتخاب می‌شود. در مواردی که اطلاعات موجود در منابع علمی پاسخگوی تعیین شاخص‌های استاندارد نیست، باید طرح‌های تحقیقاتی تهیه و نسبت به بررسی موضوع اقدام کرد. با فرض تدوین استاندارد دو گونه گیاه دارویی در سال، طی ۱۰ سال می‌توان استاندارد بذر و یا اندام رویشی ۲۰ گونه گیاه دارویی را تدوین کرد. در حال حاضر با حمایت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حدود ۱۰ استاندارد در این حوزه تعریف شده است.

ارتقای پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های کنترل و گواهی بذر و نهال گیاهان دارویی

به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، کنترل و گواهی بذر گیاهان دارویی نیازمند تدوین پروتکل‌ها و دستورالعمل‌ها برای اعمال استانداردها در مراحل مختلف است. «تعیین شاخص‌های کیفی بذر»، «تعیین مقادیر شاخص‌های کیفی در مزرعه»، «تعیین مقادیر شاخص‌های کیفی در آزمایشگاه»، «تعیین روش‌های بازرسی مزارع تولید گیاهان دارویی» و «روش‌های نمونه‌برداری از بذر (حقیقی و غیر جنسی) گیاهان دارویی» از جمله این پروتکل‌ها و دستورالعمل‌ها است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: گياهان دارويي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري گونه گیاه دارویی فناوری و فرآوری گیاهان دارویی ریاست جمهوری معاونت علمی گونه گیاهی ۲۴ گونه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۸۰۱۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همکاری وزارت علوم و معاونت علمی در حوزه دارایی‌های فکری

به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز و در حاشیه رویداد روز جهانی مالکیت فکری، توافق‌نامه‌ای میان معاونت فناوری وزارت علوم و مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با موضوع گسترش همکاری و مشارکت طرفین با هدف ترویج، فرهنگسازی، برنامه ریزی و مدیریت توسعه فناوری و کمک به بهره برداری از دارایی های فکری ایجاد شده در وزارت علوم به امضا رسید.

این توافق نامه با توجه به اهمیت نشانه‌های جغرافیایی و طرح‌های صنعتی دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری و با عنایت به ظرفیت‌های موجود در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نمایندگی دکتر سجاد محمد علی‌نژاد معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به نمایندگی دکتر شقایق حق جوی جوانمرد، رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست‌جمهوری منعقد شد.

تهیه اسناد سیاستی و فرایندهای اجرایی مدیریت دارایی های فکری در وزارت علوم و مجموعه های تابعه، توسعه و ترویج و ظرفیت‌سازی سرمایه‌های انسانی مدیریت زنجیره ارزش توسعه و مدیریت فناوری با تأکید بر مدیریت دارایی‌های فکری از مسیر آموزش و تامین محتوای مکتوب و چندرسانه‌ای،تدوین استراتژی مالکیت فکری برای دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارک ها، تسهیل در خصوص بسترسازی برای بهره برداری از دارایی های فکری، راه اندازی نشریه تخصصی مالکیت فکری، پیگیری راه اندازی مقاطع تحصیلات تکمیلی مالکیت فکری در حیطه های تخصصی مدیریت، اقتصاد و فناوری های نوین مالکیت فکری از زمینه های همکاری این دو نهاد به شمار می رود.

در این توافقنامه وزارت علوم متعهد به راه اندازی واحد مالکیت فکری در دانشگاه، پژوهشگاه ها و پارک ها و پیاده سازی و راهبری سامانه نان در حوزه مالکیت فکری و ایجاد ارتباطات بین سامانه با هماهنگی مرکز توسعه فناوری های راهبردی شده است. همچنین همکاری فنی در سیاستگذاری و تدوین استراتژی مالکیت فکری برای دانشگاه ها و پژوهشگاه، همکاری در جهت طراحی و پیاده سازی فرایند ساز و کار ارزش گذاری دارایی های فکری از تعهدات معاونت علمی به شمار می رود.

کد خبر 6090889 مهتاب چابوک

دیگر خبرها

  • ۷ موجود زنده‌ای که می‌توانند سیارۀ ما را نجات دهند
  • حمایت از طرح‌های نوآورانه و ایجاد اشتغال نخبگان در دانشگاه
  • سرزده‌های استاندار جدید لرستان از ادارات
  • شهرک صنعتی «کشت و صنعت» لرستان به‌زودی بهره‌برداری می‌شود
  • همکاری وزارت علوم و معاونت علمی در حوزه دارایی‌های فکری
  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • گیاهان دارویی بومی ایلام، در خطر انقراض
  • توسعه صادرات گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش
  • پارک های جنگلی، اکوسیستمی ارزشمند اما بحرانی
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار