Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- حسین جعفری*: مدیریت شهری برخلاف گذشته در عصر حاضر، جایگاهی فراتر از ارائه خدمات عمرانی و بهداشتی به شهروندان پیدا کرده و اینک نقش مهمی در بسترسازی‌های اجتماعی و رفع نیازهای فرهنگی مردم ایفا می‌کند. هر مدیری در حوزه مدیریت شهری به دنبال تدوین یک الگوی مطلوب برای شهر خواهد بود و این مهم بدون توجه به مسائل اجتماعی و فرهنگی موفق نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سنجش و ارزیابی میزان موفقیت مدیران شهری مدیران شهری، در گرو کسب رضایت حداکثری شهروندان به عنوان کنشگرانی فعال در عرصه‌های شهری، انجام خواهد شد. اولویت‌های فرهنگی و اجتماعی در دو شکل قابل شناسایی است که در ادامه به هریک از این دو شیوه اشاره می‌شود.

در نگاه اول مدیران شهری بر مبنای رویکرد شخصی و یا بدنه اجرایی خود، اولویت‌هایی تعیین و بر مبنای آن سیاست‌های سازمانی را مشخص می‌کنند. در این شکل امکان دارد بسیاری از مطالبات اجتماعی و خواسته‌های اجتماعی شهروندان از دید مدیران شهری پنهان بماند و در نهایت با عدم رفع مهم‌ترین نیازهای فرهنگی و اجتماعی شهروندان، رسیدن به الگوی مطلوب مدیریت شهری، امکان پذیر نخواهد بود. به عقیده‌ی بسیاری از اندیشمندان حوزه مشارکت مردمی از جمله آلن بیرو، هیچ تغییر و توسعه‌ای بدون حضور و مشارکت مردمی به سرانجام نخواهد رسید.

با توجه به نقد وارد شده، شکل اول پوشش دادن نیازهای اجتماعی و فرهنگی شهروندان کاربرد زیادی نخواهد داشت و مدیران شهری بر مبنای شیوه از پایین به بالا و برمبنای شناخت جامع از نیازها و مطالبات اجتماعی شهروندان، برنامه ریزی کنند. با استفاده از روش‌های معتبر پیمایشی و مطالعات میدانی می‌توان نیازهای اجتماعی و فرهنگی شهروندان را شناسایی و بر مبنای مطالبات احصا شده، برنامه‌های عملیاتی را تدوین و جهت اجرا به واحدهای مختلف شهرداری ابلاغ کرد.

در چندسال به عنوان مجری طرح‌های کشوری و استانی در زمینه مسائل اجتماعی و فرهنگی، سابقه همکاری با سازمان‌های مختلفی از جمله اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، سازمان تبلیغات اسلامی استان، شورای فرهنگ عمومی استان، شرکت آب منطقه‌ای استان، پژوهشگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری گرگان همکاری داشته و نسبت به بیشتر نیازهای فرهنگی و اجتماعی شهروندان گرگان و استان شناخت و اشراف نسبتاً کافی دارم.

نیازها و مطالبات فرهنگی و اجتماعی مردم در قالب روش‌های علمی منسجم و معتبر شناسایی و احصا می‌شود ولی مهم‌تر این است که مدیران دستگاه‌های فرهنگی و همچنین مدیران شهری، اولویت‌های فرهنگی و اجتماعی سازمان خود را بر مبنای مطالبات شهروندان تعریف و اجرا کنند.

شهر گرگان طبق تفکیک و تقسیم بندی مکانی مدیریت شهری، دارای سه منطقه، ۶ ناحیه و در نهایت ۹۴ محله است که به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و پایگاه اقتصادی تفاوت‌های بسیار زیادی بین مردم هریک از مناطق و محلات وجود دارد. تدوین یک برنامه کلی و یکسان برای تمامی محلات شهر گرگان قطعاً نمی‌تواند گره گشا و اثرگذار باشد و باید با توجه به بافت فرهنگی و مکانی شهروندان گرگان مدل‌های محتلفی را جهت تأمین نیازها و مطالبات مردم تدوین و اجرایی کرد. قطعاً مطالبات ساکنان کوی گل تپه، کوی انتظام، کوی همت و کوی فرزانگان با مطالبات کوی میناگل، محله سروش جنگ، محله پاسارگاد و مهرگان متفاوت است و توجه به این نسبیت‌ها برای برنامه‌های اجتماعی مدیریت شهری و تدوین استراتژی‌های سازمانی، امری ضروری و مهم است.

طبق آمارهای منتشر شده توسط مرکز ملی آمار، متأسفانه گلستان در کنار استان تهران دارای رتبه اول شکاف طبقاتی در کشور است و این بدان معناست که بیشترین فاصله اجتماعی و اقتصادی در کشور، بین مردم استان گلستان وجود دارد که از جمله پیامدهای منفی این امر تنزل سرمایه اجتماعی در استان و شهر گرگان است.

براساس دیدگاه نظریه پردازانی اصلی حوزه سرمایه اجتماعی ازجمله بوردیو، پاتنام، فوکویاما و کلمن، باید گفت اساس توسعه و پیشرفت جوامع رشد سرمایه اجتماعی است و توجه مدیران شهری به این مقوله می‌تواند نقش مهمی در توسعه همه جانبه شهر و کاهش شکاف‌های اجتماعی داشته باشد. به طور مثال با توجه به فشارهای فزاینده معیشتی و کرونایی، یکی از مهم‌ترین مطالبات اجتماعی شهروندان ساکن در محلات کم برخوردار است این درحالی است که یکی از دغدغه‌های اجتماعی ساکنان محلات مرفه نشین شهر گرگان، کاهش مشکلات ترافیکی و یا جلوگیری از ورود افراد غریبه به محل سکونت آنها بوده است.

توجه به برنامه‌های فرهنگی و آموزشی در محلات از جمله فرزندپروری، مقابله با آسیب‌های اجتماعی (خشونت، اعتیاد، سرقت و غیره) تقویت نشاط اجتماعی، توسعه مکان‌های سوم، توسعه زیرساخت‌های ورزشی در محلات، توجه به اوقات فراغت خانواده‌ها، ساخت پارک کودکان، مشارکت دادن شهروندان در تصمیم گیری‌ها، عدالت عمرانی، تسهیل در ارائه خدمات شهری، زیباسازی و افزایش فضای سبز، افزایش خدمات در حوزه حمل و نقل عمومی، تأمین امنیت شهر، رسیدگی به چهره ظاهری شهر، تأمین روشنایی پارک‌ها و نورپردازی در معابر شهری، مدیریت زباله‌ها و پسماندهای جامد شهری، تأمین بهداشت محلات و نام گذاری کوچه‌ها از جمله مهم‌ترین مطالبات فرهنگی و اجتماعی شهروندان به عنوان کنشگرانی آگاه و فعال در محلات مختلف شهر گرگان است که توجه مدیران شهری به نیازهای مذکور، نقش مهمی در افزایش رضایت شهروندان از عملکرد مدیریت شهری خواهد داشت.

در یک جمع بندی می‌توان گفت مدیران شهری باید طبق بررسی‌های علمی و میدانی نسبت به نیازهای اجتماعی شهروندان در لایه‌های مختلف شهری و تمامی ۹۴ محله از شهر گرگان، اشراف و اطلاع کافی داشته باشند و پس از اولویت بندی نیازها بتوانند در قالب یک برنامه ریزی مدون و اجرایی، نسبت به رفع نیازها و مطالبات شهروندان اقدامات اثرگذاری انجام دهند.

* پژوهشگر حوزه مسائل اجتماعی ایران

کد خبر 5297022

منبع: مهر

کلیدواژه: گرگان شهرداری گرگان شورای شهر گرگان معضلات اجتماعی حسین جعفری ویروس کرونا واکسن کرونا بوشهر آمار کرونا خطبه های نماز جمعه سیستان و بلوچستان شیوع کرونا اردبیل گرگان کرمانشاه آتش سوزی دولت سیزدهم تالاب انزلی مجلس شورای اسلامی فرهنگی و اجتماعی اجتماعی شهروندان اجتماعی و فرهنگی نیازها و مطالبات مدیریت شهری مدیران شهری شهر گرگان بر مبنای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۱۴۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردمی‌سازی منابع طبیعی با توجه به طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ عباسعلی نوبخت در نشست سراسری - وبیناری ارائه نظامنامه مردمی‌سازی و رویکرد‌های معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان؛ به طرح و بررسی رویکرد‌های این معاونت در راستای شیوه‌های نوین حکمرانی و مدیریت مشارکتی و ایفای نقش آگاهانه و مسوولانه مردم بویژه ذی‌نفعان عرصه‌های منابع طبیعی بخصوص مراتع کشور و احاله مدیریت طرح‌های منابع طبیعی به مردم در قالب ظرفیت‌های قانونی موجود پرداخت.     وی به وسعت نزدیک به ۸۳ میلیون هکتاری مراتع کشور و ظرفیت‌های آشکار و نهان آن اشاره و اظهار کرد: باید به طور دقیق مشخص شود که مراتع چه توانمندی‌هایی در زمینه حفظ ذخایر ژنتیکی، تولید علوفه و تولید گوشت قرمز و دیگر اثربخشی‌ها دارند.   نوبخت ادامه داد: با تشکیل و توسعه تعاونی‌های مرتعداری، امر مدیریت و بهره‌برداری مراتع در قالب طرح‌های مرتعداری به ذی‌نفعان حقیقی (دامداران، ساکنان و بومیان) احاله می‌شود و در این صورت است که خود مردم با انجام بذرکاری، اقدامات بیومکانیکی و بخصوص بیولوژیک، شروع به غنی‌سازی و تقویت ظرفیت مراتع می‌کنند.   وی خاطرنشان کرد: دفتر آموزش و ترویج باید با برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای مرتعداران و روستاییان فعالیت خود را از جنبه تسهیلگری افزایش دهد، همچنین دفتر روابط عمومی نیز با اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی بیشتر در زمینه توانمندسازی جوامع بهره‌بردار و زمینه‌سازی اجرای شیوه‌نامه‌ها نقش‌آفرینی کنند.   رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، مدیریت درست عرصه‌های منابع طبیعی را مدیریت از پایین به بالا در هرم مدیریت برشمرد و با تاکید بر اجرای منطقه‌ای شیوه‌نامه‌ها و شرح خدمات طرح‌های منابع طبیعی بخصوص مرتعداری افزود: برای مردمی‌سازی درست، ما ناگزیریم برای شیوه‌نامه‌ها و شرح خدمات طرح‌ها به صورت منطقه‌ای عمل کنیم یعنی این انتظار نیست که مثلا در کل سطوح مرتع کشور به یکباره اجرا شود.   به گفته وی، امسال نیز که سال مشارکت مردم است، اگر در هر استان یک پایلوت ایجاد شود با افزایش ظرفیتی که در مراتع وجود دارد، مرتعداران تبدیل به تسهیلگر خواهند شد، بستر‌های همکاری و مشارکت‌دهی مردم در نظامنامه‌های مردمی‌سازی، لحاظ شده و فقط نیازمند عزمی جدی برای عملیاتی شدن است.   نوبخت با اشاره به عنوان "دستیار مردمی‌سازی" در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: برای مردمی‌سازی و راهبری این جلسات، ۵ کارگروه شامل کارگروه‌های آموزش و ترویج، علوم آبخیز، مالی، اطلاع‌رسانی و کارگروه اجرایی باید تشکیل شود.   وی تصریح کرد: برای مشارکت موفق مردم در بهره‌برداری و حفاظت از منابع طبیعی، توجه توأمان به سه مؤلفه طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی ضروری است و یک نگاه همه‌جانبه می‌تواند جوابگوی این مهم باشد چرا که این سه مؤلفه، لازم و ملزوم یکدیگرند و به صورت توأمان می‌توانند موفقیت در مردمی‌سازی منابع طبیعی را تضمین کنند.   بنابر این گزارش، تا انتهای سال ۱۴۰۲ و در راستای مردمی‌سازی طرح‌های منابع طبیعی در سطح کشور، ۲۰ صندوق ملی منابع طبیعی، ۱۲۰ اتحادیه استانی و ۴۲۵ تعاونی فراگیر در ۴۰۰ سامانه عرفی تشکیل شده که حدود ۱۰۰ هزار خانوار بهره‌بردار را تحت پوشش قرار می‌دهند.   گفتنی است؛ چهارمین جلسه سراسری – وبیناری تبیین سیاست‌ها، برنامه‌ها، اقدامات و عملکرد معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان با دستور کار ارائه نظامنامه مردمی‌سازی و رویکرد‌های این معاونت درخصوص جلب مشارکت مردمی و جذب سرمایه‌گذاری بخش غیردولتی برگزار شد.

دیگر خبرها

  • ۵ مددسرا و ۱۰ مرکز جامعه‌پذیری تا پایان سال افتتاح می‌شود
  • کاهش ۸۰۰ درصدی آسیب های اجتماعی با مناسب سازی زیرساخت ها | ۵۰ خودرو در خدمت گشت فوریت های اجتماعی
  • با تعامل و همکاری از فرصت باقیمانده استفاده کنیم
  • مدیریت پسماند در اصفهان رسالت بسیار سنگینی دارد
  • ماجرای چرایی ساخت مسجد در پارک‌های بزرگ شهر
  • توسعه هر منطقه‌ مرهون بهره‌گیری صحیح از ظرفیت‌های اجتماعی است
  • رویدادهای فرهنگی برای «خرم‌آباد»
  • کارگاه آموزشی جامع مدیریت امور قرآنی در یاسوج برگزار شد
  • حل مسائل نرم افزاری و سخت افزاری هرمز اولویت مدیران دولتی است
  • مردمی‌سازی منابع طبیعی با توجه به طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی