Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، میدان آزادگان از میدان‌های نفتی بزرگ ایران است، که در منطقه دشت آزادگان، در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از غرب اهواز مستقر می‌باشد. این میدان نفتی مشترک از شمال در مجاورت میدان مجنون عراق قرار دارد. میدان آزادگان به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده است که میزان نفت درجای میدان آزادگان شمالی در حدود 5.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

86 میلیارد بشکه و نفت قابل استحصال آن 420 میلیون بشکه برآورد می‌شود. همچنین نفت درجای میدان آزادگان جنوبی نیز 28.2 میلیارد بشکه و نفت قابل استحصال آن در حدود 1.6 میلیارد بشکه برآورد شده است.

در دولت دهم توسعه هر دو میدان آزادگان شمالی و آزادگان جنوبی توسط چینی‌ها در دستور کار قرار گرفت اما در دولت یازدهم علیرغم به اتمام رسیدن طرح توسعه میدان آزادگان شمالی، توسعه میدان آزادگان جنوبی دچار تصمیمات عجولانه و اشتباهات استراتژیک شد تا سرنوشت این میدان همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار گیرد و بسیاری از کارشناسان به کاریکاتوری بودن و بی‌ثمر بودن اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم در توسعه این میدان اذعان کنند.

در این راستا برای بررسی جزئیات اتفاقات و تصمیماتی که در طول دولت یازدهم و دوازدهم درباره توسعه میدان آزادگان جنوبی اتخاذ شد با نصرالله زارعی معاون توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت که مسئولیت توسعه میدان آزادگان جنوبی را بر عهده داشته است به گفتگو نشستیم.

باید اشاره کرد که این مصاحبه در تاریخ 1400/04/02 انجام شده بود که به دلیل ابتلای خبرنگار مربوطه به کرونا و ترافیک خبری ایام رأی اعتماد کابینه دولت سیزدهم، انتشار آن به روزهای اخیر موکول شد.

بخش اول مصاحبه با عنوان «کارنامه ژاپنی‌ها، چینی‌ها و ایرانی در توسعه آزادگان جنوبی/ چگونه توسعه آزادگان جنوبی «سهلِ ممتنع» شد؟» منتشر شده است.

مشروح بخش دوم مصاحبه به شرح زیر است:

*پروژه آزادگان جنوبی زیر سایه احداث خط لوله گوره-جاسک از اولویت خارج شد

فارس: در بخش اول مصاحبه درباره تاریخچه توسعه میدان آزادگان جنوبی صحبت کردیم تا رسیدیم به بحث واگذاری واحد فرآورش مرکزی (CTEP) به شرکت پتروپارس. عملکرد پتروپارس در این حوزه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

زارعی: قرارداد واحد فرآورش مرکزی (CTEP) 18 آذرماه سال 98 امضاء شد و بلافاصله زمین اجرای موضوع قرارداد که همراه مبادله قرارداد، از شروط موثر شدن قرارداد بود را به پتروپارس تحویل دادیم و جهت کمک به تسریع در کار حتی بخش‌هایی از کمپ استراحتگاهی و کمپ اداری موجود و در ملکی کارفرما را نیز همزمان در اختیار پیمانکار قرار دادیم.

کارفرما یک تعهد مالی تحت عنوان پیش‌پرداخت در حدود 44 میلیون یورو داشت که در دو بخش و با تأخیر قابل توجهی پرداخت شد. بخش اول پرداخت حدود 10 میلیون یورو بود که در مردادماه سال 99 پرداخت شد و حدود 34 میلیون یوروی آن هم اسفندماه سال 99 پرداخت شد. پس در بعد تزریق مالی تا حدی حق با شرکت پتروپارس است. البته پتروپارس هم در ارائه ضمانت‌نامه و اعلام شماره حساب بانکی تاخیراتی داشت.

فارس: الان پیشرفت پروژه واحد فرآورش مرکزی چند درصد است؟

زارعی: طبق برنامه اولیه پروژه می‌بایستی حدود 85 درصد پیشرفت فیزیکی میداشت که الان پیشرفت واقعی حدود 20 درصد  است. البته سال گذشته پیمانکار در برنامه اولیه تجدید‌نظر نمود که طبق آن برنامه، باید پیشرفت پروژه حدود 45 باشد نه 20 درصد. یعنی پتروپارس پنجاه درصد در عملکرد عقب‌ماندگی از برنامه دارد.

در پروژه CTEP از قبل خودِ کارفرما یک سری اقلام دیرتحویل را به عنوان long-lead-Item سفارش‌گذاری کرده بود. از سال 98 کارفرما تمرکز ویژه‌ای برای تحویل به موقع این اقلام به پیمانکار احداث واحدCTEP  در دستور کار قرار داد و اضافه بر کالای دیر تحویل، دستگاه‌ها و ظروف بخش مهم نمک‌زدایی که سال 97 انجام شده بود، دستگاه‌های ظروف تحت فشار، پکیج‌های هیترها و مبدل‌های حرارتی هم به تدریج به سایت حمل و توسط پیمانکار روی فونداسیون‌ها قرار گرفتند و مانده تعدادی از ظروف و مبدل‌ها نیز در دست سخت و ارسال به سایت می‌باشند.

در جلسات مربوطه در حضور وزیر محترم نفت و دیگر مقامات محترم ارشد شرکت ملی نفت و پس از امضای قراردادها، جداول جریان نقدینگی (cash follow) موردنیاز میدان را ارائه دادیم و گفتیم اگر تامین مالی برای این پروژه صورت بگیرد، شهریورماه سال 1400 واحد CTEP را در بخش نفت آن به بهره‌برداری می‌رسانیم.

با ارائه توضیحات مسیر بحرانی پروژه و وضعیت اقلام دیرتحویل که در کارفرما بود، اشاره کردیم اگر این پروژه به صورت TASK FORCE یا FAST TACK مورد توجه و تمرکز قرار گیرد این تاریخ و حصول این هدف، شدنی است. وزیر نفت وقت (زنگنه) هم خیلی تأکید و تصریح کرد که باید این کار حتماً انجام شود، ولی خوب به تشخیص مقامات عملا این مهم در اولویت دوم قرار گرفت.

کلا از اواخر سال 98 به بعد تمرکز وزارت نفت و شرکت ملی نفت بر اولویت اول یعنی پروژه خط لوله گوره-جاسک قرار داشت و جلسات مجازی معدود و تنها یک جلسه حضوری در خصوص آزادگان جنوبی برگزار شد و در بخش تامین مالی هم به همین ترتیب عمده منابع مالی به پروژه خط گوره-جاسک تزریق شد.

*اخطار کم‌کاری برای پیمانکار

فارس: شما اشاره کردید که از سوی کارفرما منابع مالی دیر به پروژه تزریق شد و از سوی دیگر عملکرد پتروپارس هم ظاهرا موردقبول نبوده است. روی هر دو قرارداد پیمانکار عمومی و پیمانکار واحد فرآورش مرکزی به پیمانکار اخطار کم‌کاری دادید؟ البته بحث فعلی ما روی واحد فرآورش مرکزی است و در بخش بعدی به موضوع «پیمانکار عمومی» می‌پردازیم.

زارعی: بله، در هر دو قرارداد دو اخطار داده شد. عرض کردم دلیل تاخیر در دو قرارداد یکی بعدش مالی بود و یک بعد دیگرش هم مربوط مدیریت پروژه توسط این شرکت. در هر دو قرارداد وفق مفاد قرارداد و با پیش فرض زمان پرداخت‌ها و میزان مبالغ پرداختی که پبشرفت متناسب اخذ نشده بود به پیمانکار اخطار دادیم.

اتفاقا در آخرین جلسه که در تاریخ 21 اسفند 99 در این خصوص خدمت وزیر محترم نفت بودیم، جمله ایشان در سال 92 را حضورشان یادآور شدم که گفته بودند: «مشکل عقب افتادگی پروژه‌های ما تنها موضوع مالی نیست و موضوع مدیریت هم مهم هست».

معتقدم که وظیفه زیرمجموعه گزارش تخصصی، دقیق، شفاف و صادقانه به مافوق است و گزارش‌های باملاحظه و به نوعی سیاسی کاری، در نهایت باعث خسارت و انحراف مسیر امور و عدم تحقق اهداف برنامه‌ها می‌گردد. در یک پروژه آن هم مثل آزادگان جنوبی که یک میدان مشترک با ویژگی‌های خاص خودش است، از ضعف مدیریتی هیچ پیمانکاری حتی پتروپارس که به نوعی زیرمجموعه شرکت ملی نفت می‌باشد نباید ملاحظه و مماشات نمود و تکلیفِ قراردادی و محوله به مجری باید انجام شود.

اصولا اخطار و برکناری را در قرارداد برای جلوگیری از تعلل و دور شدن از اهداف پروژه در قرارداد تعریف نموده‌اند و نباید پیمانکاران احساس کنند این بندهای قرارداد تشریفاتی هست و پیمانکاران احساس امنیت تمام با هر عملکردی داشته باشند و به نظرم مدیران مافوق هم باید از این رویکرد تخصصی مجریان که حافظ منافع شرکت ملی نفت و کشور هستند استقبال و حمایت کنند. در همین مدت یک خلع ید در سال 98 را مافوق با مجری همراهی نمود که اگر همراهی مدیران ارشد نبود، عملاً در آزادگان جنوبی اتفاقی برای افتتاح توسط رئیس جمهور محترم وجود نداشت.

*اختلاف بین پیمانکار و کارفرما در توسعه آزادگان

فارس: شما نسبت به عملکرد شرکت پتروپارس انتقاد کردید، به نظرم بهتر است ابتدا توضیح دهید که مگر عملکرد این شرکت چگونه بود که به آن اخطار دادید؟ با توجه به اینکه خودتان هم اشاره کردید که منابع مالی به موقع به این شرکت نمیرسید و اشاره کردید دلیل این قضیه هم این بود که وزارت نفت و شرکت نفت تمامی تمرکز مالی خود را بر روی پروژه خط لوله گوره به جاسک گذاشته بود.

زارعی: شرکت متن طبق قرارداد سه‌جانبه تامین مالی مشهور به SPV ، تنها مجری قراردادهای طرح‌ها می‌باشد و صورت وضعیت‌های پیمانکاران و پیش پرداخت‌ها را جهت پرداخت به شرکت ملی نفت اعلام و ارسال می‌نماید. شرکت متن طبق قراردادی که با پتروپارس امضا شده بود موظف بود پیش‌پرداخت را از شرکت نفت مطالبه کند.

در این راستا چندین نامه به شرکت ملی نفت نوشتیم که برای توسعه این میدان بودجه تخصیص و صورت وضعیت‌ها و پیش‌پرداخت‌ها را پرداخت کند. بالاخره به صلاحدید مسئولین بالادست، تشخیص و اولویت پرداخت‌ها به مقدار درخواست شده در برنامه و بودجه و جریان نقدینگی اعلامی محقق نشد و مقرر شد به صورت کارکردی و به اصطلاح خرد خرد و متناسب پیشرفت کار، تزریق مالی هم صورت پذیرد.

به پیمانکار  اعلام کردیم که فعلا امکان پرداخت مبلغ  44 میلیون یورو به صورت یکجا نیست و کلی مکاتبه شد که شماره حساب اعلام کنند و نهایتا 10 میلیون دلار در مرداد 99 و 34 میلیون یورو هم در اسفند 99 به پتروپارس پرداخت شد. البته مبالغی نیز در این حد فاصل به پیمانکار پرداخت شد.

ما برای از بن‌بست خارج کردن کار، روشی را در قالب صورت جلسه به پیمانکار ارائه نمودیم که پتروپارس به صورت بخش به بخش و پیمان به پیمان، پروژه را به پیمانکاران واگذار کند، مناقصه‌هایش را برگزار کند. بعد مابه‌ازای این کارها، شرکت نفت هم خرد خرد پول را به پروژه تزریق کند که این تدبیر در عمل اجرا نگردید.

بارها به پتروپارس گفتیم که شما پیمانکار برای فلان بخش از پروژه را آماده و به خط کنید، مطمئن باشید که کارفرما (شرکت متن) پول آن بخش از پروژه را از شرکت نفت می‌گیرد. چون ما می‌توانستیم مثلاً یک میلیون یا دو میلیون دلار را از شرکت نفت بگیریم، ولی 44 میلیون دلار را یکجا امکان‌پذیر نبود.

از طرفی شرکت پتروپارس اصرار داشت که حتما باید 44 میلیون دلار را یکجا بدهید تا کار را شروع کنم. لذا تا شهریورماه سال 99 این شرکت عملا کاری نکرد. یعنی از آبان‌ماه سال 98 که قرارداد با این شرکت منعقد شد تا شهریورماه سال 99 در اجرای پروژه کاری نکردند درحالیکه آن CTEP فنس‌کشی شده بود و زمینش آماده کار بود. بعد از پرداخت مبالغِ پیش‌پرداخت هم با عملکرد نامناسب پیمانکار مواجه بودیم و پیمانکار ما به ازای وجوه دریافتی پیشرفت مناسبی در کار نداشت و لاجرم از ابزار قراردادی یعنی اخطار استفاده شد.

پیمانکار می‌توانست از همان سال 98 کار را کلید بزنند، شاید هم یک دلیل این بود که سابقه پروژه‌های پتروپارس نشان می‌دهد که در عین اینکه در جمیع جهات و در میان سایر پیمانکاران یک پیمانکار موفق بوده است، ولی به نوعی عادت به دریافت وجوه بالا داشته است. ما انتظار داشتیم که توسعه میدان آزادگان با همان سرعتی که  توسط شرکت متن انجام می‌شود، با ورود پتروپارس این سرعت دوچندان شود که این انتظار محقق نشد. در بخش تامین مالی هم عرض کردم تعیین اولویت و تخصیص منابع خارج از عهده شرکت متن بوده است.

فارس: شما گفتید در مکاتبات‌ با شرکت ملی نفت آنها میگفتند که با توجه به منابع مالی موجود اولویت‌های دیگری دارند. چه اولویتی بالاتر از توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی؟ یعنی بودجه صرف چه کاری می‌شد؟

زارعی: هیچ وقت نفت کتبا نگفت ما پول نداریم ولی در عمل با عدم پرداخت صورت وضعیت‌های طرح آزادگان جنوبی، ما همین برداشت را کار آنها داشتیم. بالاخره محدودیت مالی ناشی از تحریم و محدودیت صادرات نفت خام وجود داشته و هنوز هم ادامه دارد. بنده صرفا در مقام مجری طرح آزادگان جنوبی بودم. مجری طرح هم باید مطالباتش را بگوید که گفته‌ام. من چندین مکاتبه جهت پیگیری این مهم از همان سال 98  داشتم و شرکت متن هم همین نامه‌ها را عینا به نفت اعلام نمود، ولکن تشخیص و تصمیم با طرح آزادگان و شرکت متن نبود.

هر چند به هر حال پروژه گوره-جاسک در اولویت اول قرار گرفت و به اندازه کافی به غرب کارون و میدان آزادگان جنوبی توجه نشد و تأمین مالی این پروژه توسط شرکت ملی نفت انجام نشد ولی به نظرم پتروپارس هم می‌توانست با همان تدبیری که ما اندیشیدیم که پروژه را بخش بخش جلو ببرد و پروژه را به پیشرفت‌هایی برساند ولی خوب این تدبیر هم به جایی نرسید، به دلیل اصرار پیمانکار بر دریافت یکجای پیش پرداخت‌ها. 

*جزئیاتی از پیشرفت بسته‌های کاری شرکت متن در پروژه آزادگان جنوبی

فارس: تا این جای کار درباره پروژه واحد فرآورش مرکزی و دلایل تاخیر در انجام آن صحبت شد. بحث را وارد بخش بعدی کنیم. درباره قرارداد «پیمانکار عمومی» شدن شرکت پتروپارس توضیح دهید. عملکرد پتروپارس در این حوزه چگونه بود؟ اصلا چه شد که پتروپارس تبدیل به پیمانکار عمومی پروژه شد؟

زارعی: در ماجرای تبدیل شدن پتروپارس به پیمانکار عمومی به صورت مستند و با عدد و رقم مشخص است که مشکل در این بخش مشکل مدیریتی اجرایی در بخش پیمانکار بوده است و در این بخش پیمانکار خیلی روی تزریق مالی محق به گلایه نیست. به ما دستور دادند که همه پیمان‌های موجود و بسته‌های واگذار نشده میدان آزادگان جنوبی را به پتروپارس بدهید.

در آن زمان 22 بسته کاری واگذار نشده بود و 19 بسته کاری نیز در دست اجرا بود. من در جلسه دی ماه سال 98  که با وزیر محترم نفت بود، کلی اصرار کردم که حالا که این بسته‌هایی در حال اجرا است، حداقل اجازه دهید خود شرکت متن کار را ادامه و تکمیل نماید. ولی نهایتا تصمیم بر آن شد که همه پیمان‌ها و بسته‌ها به پتروپارس واگذار شود.

در یک پیمان نه با پیشرفت 70 درصد، بلکه با پیشرفت‌های در حد 10-15 درصد هم در صورت تغییر و تحول و تغییر کارفرمایی از شرکت متن به پیمانکار GC  مشکلات  فراوانی قابل پیش‌بینی بود. نهایتا در آبان ماه سال 99 تصمیم بر این شد که چند پیمان دارای پیشرفت بالای 60 درصد پیشرفت فیزیکی در خود شرکت متن مدیریت و ادامه داده شود و پنج قرارداد سطح‌الارضی که شامل اجرای خطوط لوله جریانی، تأسیسات سرچاهی، برق‌رسانی بود در بخش کارفرما باقی ماند.

جدا کردن همین قراردادها باعث شد که امروز ما در آزادگان جنوبی حرفی هر چند کم برای گفتن از عملکرد با این محدودیت مالی داشته باشیم. خداراشکر قرارگاه خاتم با وجود اینکه مبلغ قراردادش نسبت به بقیه کمتر بود، ولی چهار تا منیفولد را بیش از چهار ماه است که به مرحله‌ای رسانده که ما بتوانیم نفت به آن بدهیم، یعنی قابل بهره‌برداری شده است. البته کارهای مختصر ابزار دقیقی و روشنایی آن مانده است ولی کار اصلی‌ که بتوان قابل تولیدش کرد را انجام داده‌اند.

شرکت ایتوک هم کارهایش را برای ساخت منیفولد شروع کرده است. در منیفولد 8 به خاطر شیوع کرونا کمی کارها تعویق افتاد ولی من فکر کنم تا آخر سال چهار تا منیفولد آن به بهره‌برداری می‌رسد. شرکت آسفالت طوس نیز هر دو گاسپ شمالی و جنوبی را به حدود 98 درصد رسانده است.

شرکت مهندسی و صنایع نفت نیز در بخش مال میدان بخش‌های قابل انجام را تکمیل نموده است و منتظر دریافت لوله‌های امانت داده شده به دیگر پیمانکاران می‌باشد و شرکت مارون مکانیک نیز دو منیفولد و چاه‌های خود را تحویل موقت نموده است. در پایان شرکت مهام شرق در برق‌رسانی نیز فعالیت‌های خوبی بعد از برگرداندن این پنج قرارداد به متن داشته است و خلاصه مطلب اینکه اگر واحد (CTEP) آماده بود، تقریبا می‌توان گفت کارهای قبل از واحد بهره‌برداری به مرحله عملیاتی شدن رسیده بود.

فارس: چقدر در چارچوب این قرارداد به پروژه تزریق مالی شده که پیشرفت این میزان بوده است؟ یعنی معتقدید این پیشرفت کم ناشی از تزریق نکردن منابع مالی نبود؟

زارعی: قرارداد GC ماهیتش بدین صورت است که پیمانکار باید کار کند و کارفرما به آن پول بدهد. البته این قرارداد یک پیش‌پرداخت داشت که همانطور  که گفتم آن را به پتروپارس پرداخت کردیم. بعد از این اتفاق پیمانکار عمومی باید بسته‌های کاری را به مناقصه ببرد، ضمانت‌نامه بیاورد تا برای هر بسته به او پول بدهیم. در ادامه هم باید پیمانکار کار را جلو ببرد، صورت‌ وضعیت تولید کند یعنی پیشرفت پروژه انجام شود، تا با این فرایند به پیمانکار صورت وضعیت‌ها پرداخت شود. تا الان صرفاً دو یا سه صورت وضعیت بعد از یک سال توسط پتروپارس به ما داده شده است.

ساده‌ترین کار در پروژه‌های نفتی عملیات خاکی هست. کمپرسی گل، سنگ و شن بریزد و ....،  پتروپارس سه تا قرارداد عملیات خاکی دارند که حدوداً از شهریور و مهر پارسال شروع شده است، الآن فکر کنم پیشرفت واقعی‌ این قراردادها که دو سه ماه بیشتر تا انتهای موعد قراردادشان نمانده است حدودا و میانگین زیر 30 درصد است. پس مشخص است که مشکل فقط پول نیست که بگوییم تقصیر کارفرماست.

قبل از اینکه پتروپارس وارد این پروژه شود، در سال 98 ما 10 تا دکل حفاری در منطقه داشتیم و حدود 20 تا چاه را تا ابتدای سال 98 حفاری کردیم ولی متأسفانه از ابتدای سال 99 تاکنون یک چاه هم حفاری نشده و به تولید نرسیده است. قرارداد پیمانکاری عمومی میدان (GC) سال 98 امضاء شد، ابتدای سال 99 این قرارداد فعال شد و پول آن نیز با دو ماه تأخیر پرداخت شد. امروز که خدمت شما هستم فکر کنم پیشرفت پروژه GC حدود 7-8 درصد است.

فارس: یک سوالی مطرح می‌شود مبنی بر اینکه اگر پتروپارس که یک شرکت قدیمی و با کارنامه قوی است نتوانست، پس چه شرکتی  می‌تواند؟ چون وزارت نفت اینگونه استدلال میکرد که ما تحریم هستیم، پیمانکارهای بزرگ خارجی با ما کار نمی‌کنند. پس مجبوریم از شرکت‌های داخلی در این پروژه‌ها استفاده کنیم. پتروپارس هم یک پیمانکار قوی نفتی محسوب می‌شود. یعنی مدل پیشنهادی شما چیست؟

زارعی: بحث واگذاری کل کار به صورت GC از سال‌های قبل و حدود 96 مطرح بوده است و بنده بارها در جلسات مختلف از واگذاری کار به صورت GC دفاع کردم چرا که به نظرم GC شدن پتروپارس حداقل این مزیت را داشت که مسئولیت خواهد داشت و دیگر مثل قرارداد مدل MC قبلی نبود که در هر صورت پتروپارس مبالغ ثابتی به هر وضعیت طرح، دریافت می‌نمود. در حالت فعلی اگر پتروپارس کار نکرد جریمه می‌شود. می‌‌توان به این شرکت اخطار داد و حتی او را خلع ید کرد.

واقعیت امر اینکه هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که پتروپارس با توجه به آن کارنامه مطلوبی که داشت در این پروژه چنین عملکردی توضیح داده شد داشته باشد. ما می‌گفتیم در این پروژه پتروپارس را می‌آوریم که یک ساختار چابک دارد و دیگر مثل ما (شرکت متن) درگیر مقررات گوناگون نیست. تصور ما این بود با چابکی ساختاری و دستورالعمل‌هایی که در پتروپارس هست یک جهشی در توسعه میدان آزادگان جنوبی اتفاق می‌افتد.

فارس: پس به نظر شما مدل مطلوب برای ادامه کار همان مدلی بود که شرکت مهندسی و توسعه نفت قبل از آمدن پتروپارس کار را مدیریت میکرد؟

زارعی: بله، با اطلاعات امروز، اگر همان مسیر را ادامه می‌دادیم، تا حالا قاعدتا کار تمام شده بود. الان حدود دو سالی هست که بنده مسئول توسعه آزادگان جنوبی شده‌ام. از این دو سال حدود یک سال و نیم، معطل این مدل GC هستیم. در حال حاضر پس از بازگرداندن چند قرارداد به خود متن، در این پروژه چند منیفولد آن کامل شده است، گاسپ‌های آن حدود 98 درصد پیشرفت داشته است. قبل از پتروپارس با مدیریت شرکت متن، پروژه آزادگان جنوبی به پیشرفت 69 درصد رسید. اما از زمان حضور پتروپارس در آزادگان تنها 5 درصد پیشرفت داشته است. یعنی از 69  درصد به 74 درصد رسیده است.

از حدود 980 میلیون دلار بودجه پیش بینی شده برای سال‌های 98 و 99 و تا این تاریخ (تیر ماه 1400) کلاً حدود 200 میلیون دلار به پروژه تزریق مالی شده است که بخش قابل توجهی از این مبلغ که آن صورت وضعیت‌های پیمانکاران حفاری و حدود 70 میلیون دلار هم به پتروپارس پرداخت شده است.

این نکته را هم عرض کنم که به عنوان مجری طرح، مطالبه‌گر موضوعات طرح در درون سازمان کارفرمایی و همچنین پیگیری امور با پیمانکاران را بر عهده داشته‌ام و از سال 98 اطلاع‌رسانی و مکاتبات لازمه و مربوطه انجام شده است و این مصاحبه تلقی ابراز این موضوعات در این دو سه ماه مانده به پایان دولت دوازدهم نگردد. سوابق مکتوب این موضوع در سیستم موجود می‌باشند. بالاخره در ساختار فعلی مجری طرح اختیارات محدود دارد و در واقع مجری سیاست‌ها و تصمیمات بالادستی است.

فارس: ظاهرا شرکت ملی نفت تصمیم داشت میدان آزادگان جنوبی را به دو بخش تقسیم کند. یعنی میدان آزادگان در مجموع به سه بخش تقسیم می‌شود: میدان آزادگان شمالی، مرکزی و جنوبی. نظر شما درباره این موضوع چیست؟

زارعی: این سیاست و تصمیم در شرکت ملی نفت اتخاذ گردید ولی درکل به نظر بنده پیمانکار قرارداد IPC باید دو مزیت اصلی داشته باشد: 1- سرمایه 2- تکنولوژی. سوال این است که این پیمانکارهایی که در آزادگان جنوبی کار به آنها واگذار کردند کدامشان سرمایه و تکنولوژی دارند؟ عملکرد اجرایی و توان  تأمین مالی آنها در پروژه‌های در دست اجرای فعلی آنها چگونه بوده است؟

* آیا عملکرد شرکت ملی نفت باعث خشک شدن هورالعظیم شد؟

فارس: سوال آخر در خصوص بحث این روزهای مربوط به عملکرد شرکت ملی نفت ایران در هورالعظیم و باور برخی از فعالان محیط زیست به نقش شرکت ملی نفت در خشک شدن هورالعظیم است. آیا شما با سابقه و اطلاعاتی که در طرح آزادگان بیان کردید، این موضوع را می پذیرید؟

زارعی: توسعه در میدان‌های واقع در هورالعظیم با انجام مطالعات جامع در روش‌های قابل اجرا برای توسعه و مطالعات زیست‌محیطی کامل کلید خورد و مجوزهای مربوطه نیز اخذ شده است. هر چند مشابه دو دهه اخیر به دلیل خشکسالی، بخش عمده هورالعظیم خشک بوده ولی در توسعه میدان جاده‌ها و پدها و براساس کدهای ارتفاعی اعلامی از وزارت نیرو (سازمان آب و برق خوزستان) احداث شده است. گواه دیگر، این آبگرفتگی حدود 96 درصدی هور پس از بارش‌های سال 98 بود که با وجود کالورت‌ها و احداث شکاف‌ها و آبراهه‌های جدید، آب در تمامی پنج مخزن هورالعظیم توزیع شد و صیادی و حیات وحش و زندگی به هورالعظیم برگشت.

خوب اگر شرکت نفت تمایل نداشت یا مانع بود که آبگرفتگی تا حدود 96 درصد اتفاق نمی افتاد. شرکت ملی نفت ایران برای جبران آثار این آبگرفتگی‌ها حدود 1000 میلیارد تومان دچار خسارت مستقیم شد و اگر خسارت گران‌تر قطع تولید چندین چاه را هم اضافه کنیم، نتیجه می‌گیریم که شرکت ملی نفت ایران، رسالت خود را در مرحله اول حفظ محیط زیست و تالاب هورالعظیم و در مرحله دوم توسعه و تولید نفت تعریف کرده است.

این نکته مهم را هم توضیح دهم که هورالعظیم با احداث جاده‌ها و دایک‌های احداث شده در زمان جنگ تحمیلی و بعد از آن و قبل از ورود شرکت نفت برای توسعه، با دو دایک شمالی و جنوبی مرزی و دژ شهید باکری و چند جاده شرقی غربی، امام رضا، شط علی، شهید همت، سیدالشهداء به صورت مخازن پنج گانه‌ای درآمده بود. در جریان سیل سال 98 با شکاف‌ها و پل‌های موقت که در جاده‌های شط علی، همت، سیدالشهدا انجام شده و پل جاده امام رضا عملاً هورالعظیم به دو مخزن تبدیل شد.

خلاصه، عامل اصلی خشک شدن هورالعظیم عدم تخصیص حق آبه و خشک سالی بوده است. البته منکر تاثیرات حداقلی توسعه میادین در هور العظیم نیستیم، ولی عامل تعیین‌کننده و اثرگذار نبوده است. بالاخره 36 میلیارد بشکه نفت خام در زیر هورالعظیم ذخیره است و یک ثروت ملی می‌باشد.

 در پایان امیدوارم که در این دو سه ماه باقی‌مانده تا پایان دولت دوازدهم و اکنون که پروژه گوره و جاسک رو به اتمام و عملیاتی شده است، طرح آزادگان جنوبی مجددا اولویت اول شرکت ملی نفت ایران قرار گیرد و دولت بعد نیز توسعه غرب کارون که پتانسیل بالایی برای افزایش تولید نفت کشور و در کنار آن عمران و محرومیت‌زدایی شهرها و روستاهای منطقه دشت آزادگان را دارد، در دستور کار جدی خود قرار دهد.

چالش اصلی توسعه میادین غرب کارون سرمایه و استفاده از تکنولوژی‌های جدید برای افزایش ضریب بازیافت است و در صورت مهیا شدن این دو عامل تعیین کننده، ما خواهیم توانست مشابه بخش‌های مشترک این میادین در کشور همسایه تولید داشته باشیم انشاا... .

مصاحبه از سید احسان حسینی

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: نفت توسعه دولت دوازدهم آزادگان جنوبی پتروپارس نصرالله زارعی معاون توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت توسعه میدان آزادگان جنوبی میدان آزادگان شمالی شرکت ملی نفت ایران خشک شدن هورالعظیم واحد فرآورش مرکزی پیمانکار عمومی پروژه تزریق توسعه آزادگان شرکت پتروپارس صورت وضعیت ها پیشرفت پروژه میلیارد بشکه درصد پیشرفت بهره برداری میلیون یورو طرح آزادگان میلیون دلار منابع مالی تزریق مالی تامین مالی دو قرارداد پیش پرداخت گوره جاسک انجام شده پرداخت ها پرداخت شد ماه سال 99 مجری طرح 44 میلیون شرکت متن کار قرار شرکت نفت پروژه ها داده شد بسته ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۱۷۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت ارتباطات به زودی از ماهواره‌های جدید رونمایی می‌کند/ گردشگری در ایران رشد کرده است/ بدهی های ایران به بانک توسعه اسلامی صفر شد

به گزارش تابناک، احمد وحیدی، وزیر کشور امروز در حاشیه هیات دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه عفاف و حجاب از ارزش‌های ملی مذهی و سنتی ماست، گفت: غالب بانوان عفاف و حجاب را راعایت می کنند و خود را متعهد می دانند. تعداد اندکی هستند که رعایت نمی کنند که عده قابل توجهی با اندک تذکری رعایت می کنند، در میان آنها افرادی که در برابر قانون مقاومت می کنند انگشت شمار هستند.

وی افزود: فراجا در چارچوب های قانونی خود را موظف به رعایت قوانین می داند. به فراجا گفته شده که بین کسی که اغفال و اهمال دارد با کسی که ساختار شکنی می کند فرق بگذارند، اساس این است که با تذکر اصلاح شوند.

وحیدی ادامه داد: اجرای این طرح جزو وظایف ذاتی فراجا به عنوان ضابط قضایی است این کار به عنوان ضابط قوه است و اگر مشکلی باشد باید به قوه قضاییه ارجاع شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش به برگزاری دور دوم انتخابات پرداخت و توضیح داد: دور دوم انتخابات در ۲۱ اردیبهشت، و در ۲۲ حوزه برگزار می‌شود. از این ۲۲ حوزه، در ۸ حوزه که شامل تهران هم می‌شود انتخابات به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود.

وزیر کشور در خصوص آموزش‌های مورد نظر به مردم برای برگزاری انتخابات الکترونیکی، گفت: آموزش‌های لازم در این خصوص به مردم از طریق صدا و سیما و سایر مراکز اطلاع رسانی، داده خواهد شد. ضمن آنکه در دوره قبل که در چند الکترونیکی برگزار کردیم بسیار موفقیت آمیز بود.

وی در خصوص تبلیغات داوطلبان اظهار کرد: تبلیغات نمایندگان از یک هفته قبل از شروع دور دوم انجام خواهد شد.

وزیر کشور درباره نشست های امنیتی ایران و پاکستان اظهار داشت: در سفر به پاکستان با مسئولان امنیتی مذاکراتی داشتیم؛ نظرهای طرفین یکی بود، و هر دو در خصوص برقراری امنیت تأکید داشتند و معتقدیم جریان های تروریستی که هم در خاک ایران و هم پاکستان عمل می کنند از طرف جریان های تروریستی خارجی هدایت می‌شوند.

وی تصریح کرد: برای برقراری هماهنگی های بیشتر در کنترل مرز و هماهنگی های اطلاعاتی بیشتر، مذاکراتی صورت گرفت که امیدواریم در عمل شاهد امنیت بیشتر مرزها باشیم.

به زودی ماهواره‌های جدید رونمایی می‌کنیم

عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری ارتباطات نیز در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: اکنون بیش از ۷ میلیون خانوار و بیش از یک‌سوم کشور تحت پوشش قرار گرفته است و هدفگذاری ما این است که امسال حداقل به ۱۴ میلیون خانوار تحت پوشش برسیم.

وی ادامه داد: هدفگذاری دیگری که کرده‌ایم این است که حداقل دو میلیون از این خانوارها، مشترک و متصل شوند در حال حاضر حدود نیم میلیون خانوار متصل هستند و حدود ۴۰۰ نفر فقط فیبر می‌گیرند برخی هم روی فیبر وی دی اس ال گرفته‌اند اما مشترکین فیبر امسال حداقل ۴-۵ برابر خواهد شد.

زارع پور بیان کرد: هدفگذاری که کرده‌ایم کار بسیار سختی است فرض کنید در طی ۱۰ سال ۴۰۰ – ۵۰۰ هزار نفر و ما می‌خواهیم طی یکسال این را ۵ برابر کنیم که انشاالله این اتفاق با همکاری خوب شهرداری‌ها، مسئولین محلی در شهرها و مردم رقم خواهد خورد.

وی درخصوص ماهواره گفت: امسال برنامه‌ریزی‌هایی فراوانی درخصوص ماهواره‌ها انجام داده‌ایم که هم در ساخت ماهواره و هم در پرتاب، رویدادهای فضایی متعددتری را نسبت به سال گذشته داشته باشیم که ظرف یکی دو ماه آینده اولین رویدادها هم در مورد رونمایی از ماهواره‌های جدید و هم پرتاب آنها اتفاق خواهد افتاد.

وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر گوگل‌پلی گفت: دو بار درخواست رفع فیلتر گوگل‌پلی و بار سوم هم قبل از عید این درخواست را به کارگروه ارائه دادیم و قرار شد بررسی مجدد صورت بگیرد امیدواریم در جلسه آتی هفته آینده دوستان همراهی کنند که این اتفاق بیفتد.

زارع پور تصریح کرد: کارگروه ۱۲ به اضافه یک عضو دارد ، ۱۲ عضو که صاحب رای هستند و مرکز ملی هم سیزدهمین عضو است وزارت ارتباطات هم یک عضور از این ۱۳ عضو است، ۶ رای هم دولت دارد و عملا اکثریت در این کارگروه با اعضای دولتی نیست و باید جمعی تصمیم‌گیری شود.

آمارها نشانگر رشد قابل‌توجه گردشگری است

عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری نیز در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: برخی دستگاه‌ها از جمله مرکز پژوهش‌های مجلس متاسفانه برمبنای آمار و اطلاعات نادرست گزارشی منتشر کرده که سفر از سبد خانوار حذف شده اما این گزاره حتماً نادرست است. این همان چیزی است که دشمن می‌خواهد. آمار امسال را که بررسی می‌کنیم هم نسبت حضور گردشگران خارجی بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.

وی توضیح داد:  کاهش اولیه ۱۲ درصدی گردشگری در شروع تعطیلات و ماه رمضان نشان داد که بخش زیادی از مردم ترجیح می‌دهند سفر نروند، روزه بگیرند و در محل زندگی بمانند. این موضوع به معنای این نیست کسانی که به سفر رفتند چیزی کمتر دارند اما بخشی از جامعه تشخیص داد که اکنون زمان روزه‌گرفتن است. اما وقتی به انتهای ماه رمضان رسیدیم، مردم جبران کردند و حال خوب خود را در گردشگری نشان دادند. این افزایش ۵.۱۸ درصدی نسبت به سال گذشته - که سال موفقی هم در انجام سفرهای نوروزی بود - نشان می‌دهد حال مردم مقداری خوب هست که به سفر می‌روند.

بدهی های ایران به بانک توسعه اسلامی تا سال ۱۴۰۲ صفر شد

سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد نیز در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین مراجع بین‌المللی که برای تأمین مالی پروژه‌ها استفاده می‌شود، بانک توسعه اسلامی است و هفته آینده پنجاهمین سالگرد تأسیس این بانک در عربستان سعودی با حضور ۴۷ کشور برگزار می‌شود.

وی‌افزود: متأسفانه در سال‌های گذشته تأمین مالی از سوی این بانک صورت نمی‌گرفت و یکی از اولویت‌های ما رفع موانع پرداخت اقساط کشور بود تا کاری کنیم این بانک برای ۱۱ پروژه عمرانی ما تأمین مالی کند.

وزیر اقتصاد تاکید کرد: این اتفاق رخ داده و ما مسیر دور زدن تحریم در پرداخت بدهی ایران به این بانک را پشت سر گذاشتیم و بدهی‌های ایران را تا سال ۱۴۰۲ به صفر رساندیم و فرآیند بازپرداخت اقساط ۱۱ پروژه عمرانی آغاز شده است.

خاندوزی با تاکید بر اینکه بیش از ۴۰ میلیون یورو بازپرداخت جدید برای تکمیل پروژه‌هامان از بانک توسعه اسلامی دریافت شده است، اظهار کرد: امیدواریم در نشستی که هفته آینده در ریاض برگزار خواهد شد، مجوز پرداخت‌های بیشتری را دریافت کنیم و برای سه پروژه جدید دیگری که معرفی کردیم و رئیس بانک توسعه اسلامی هم این سه پروژه را تعریف کردند، برای امسال خبررسانی کنیم.

وزیر امور اقتصاد و دارایی درباره نشست مشترک مجلس و دولت و تصمیماتی که در این باره گرفته شده است، اظهار کرد: جلسه بسیار مفصلی با حضور کمیسیون‌های تخصصی مجلس از جمله اقتصاد، برنامه و بودجه، جهش تولید، صنعت و معدن با رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد تا همگرایی بین دو قوه در حوزه اقتصاد و سیاست‌های ارزی بیش از گذشته انجام شود.

خاندوزی گفت: البته امروز هم دومین جلسه با موضوع سیاست‌های ارزی در مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد تا هفته آینده هم نتیجه آن جلسه اطلاع رسانی خواهد شد.

وی درباره اقدامات لازم برای افزایش مشارکت مردم در طرح‌ها و پروژه‌های اقتصادی طبق «شعار سال» تاکید کرد: غیر از سیاست‌های جلب مشارکت مردم در اقتصاد که پیش از این در سال‌های گذشته وجود داشته و باید تسریع شود، تدابیر جدید برای سال ۱۴۰۳ آغاز شده که به عنوان نوآوری‌های مشارکتی مردم قلمداد می‌شود، امروز جلسه‌ای برای آن تدابیر جدید برگزار خواهد شد و بعد از پایان جلسه محتوای نشست در خصوص افزایش مشارکت مردم در حوزه تولید و مدیریت اطلاع رسانی می‌شود.

خاندوزی همچنین با اشاره به واگذرای سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، گفت: در جلسه ای که با حضور وزیر ورزش و جوانان برگزار خواهد شد، جزییات آن پس از جلسه اطلاع رسانی می‌شود.

۱۰۰۰ هنرستان جدید در کشور ساخته می شود

رضا مراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش نیز اعلام کرد که تا ۵ سال آینده، ۱۰۰۰ هنرستان جدید در کشور ساخته می شود .

وی با اعلام اینکه پس از ۱۲ سال از تصویب سند تحول بنیادین، نخستین آیین نامه برای اجرای این سند یعنی بخش مهارت آموزی دانش آموزان تصویب شد گفت: این آیین نامه در ۱۰ ماده به تصویب هیات دولت رسید. بر این اساس تا ۵ سال آینده، ۱۰۰۰ هنرستان جدید در کشور ساخته می شود و تعداد دانش آموزان در رشته های مهارتی در هنرستان به نیمی از دانش آموزان کل کشور می رسد. این عدد الان ۳۹ درصد است.

همه تیم‌ها در لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا حضور پیدا می‌کنند

کیومرث هاشمی، وزیر وررزش و جوانان هم  در حاشیه جلسه هیات دولت درباره واگذاری سهام باشگاه استقلال و پرسپولیس به خبرنگاران گفت: هیچ سهامی از استقلال و پرسپولیس برای دولت باقی نخواهد ماند و  انشاالله همه تیم‌های ما از جمله دو تیم پرطرفدار استقلال و پرسپولیس در لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا بدون هیچ مشکلی حضور پیدا می‌کنند.

برای تعامل سازنده با مجلس آینده آماده ایم

سید محمد حسینی، معاون رئیس جمهور در امور مجلس نیز  در حاشیه جلسه هیأت دولت به خبرنگاران گفت: کار خوب مجلس این بود که اشکالی که شورای نگهبان به اجاره بها گرفته بود را رفع و مصوبه را نهایی کرد خصوصا با توجه به این‌که در آستانه تابستان و فصل نقل و انتقالات هستیم، امیدواریم شورای نگهبان نیز سریع‌تر آن را تصویب کند تا وزارت راه و شهرسازی بتواند به آن عمل کند.

وی افزود: تحقیق و تفحص مجلس از سازمان آفات و نباتات هم بیشتر متعلق به دولت قبل و تا ۱۴۰۰ است.

حسینی در مورد اجرای ماده ۲۳۴ درخصوص کمبود دارو اظهار داشت: در این مورد توضیحاتی داده شد که نمایندگان قانع شدند این قضیه به قوه قضائیه ارسال نشود. وزارت بهداشت و صمت و دستگاه مختلف هم همه تلاش‌شان را انجام می دهند که این مسائل رفع شود. چون ظلمی صورت نگرفته بنابراین بحث ارسال این مورد به قوه قضائیه منتفی شد. با وجود کمبودهایی که در قضیه دارو وجود دارد، تمام تلاش دولت بر جبران این کمبودهاست.

وی با اشاره به مدت باقی‌مانده از مجلس یازدهم تصریح کرد: در ۳ هفته باقیمانده بیشتر به بحث بودجه پرداخته می‌شود و مواردی نظیر پیشگیری از آسیب به زنان، بحث تجمعات و راهپیمایی‌ها که امیدواریم در این مجلس نهایی شود. خودمان را برای تعامل سازنده با مجلس آینده آماده می‌کنیم.

حسینی در پاسخ به سوالی در مورد نظر دولت نسبت به تعطیلی پنجشنبه یا شنبه، تأکید کرد: نظر دولت از ابتدا روشن بود و تعجب می کنم چرا کمیسیون اجتماعی هر بار یک روز را مطرح می‌کند! دولت از ابتدا این را مطرح کرد که تعطیلات دو روز باشد، غیر جمعه یک روز دیگر هم باشد به اختیار دولت؛ در شرایط فعلی عملا تهران پنجشنبه ها تعطیل است، مدارس در کل کشور پنجشنبه ها تعطیل است، دانشگاه‌های وزارت علوم و وزارت بهداشت هم پنجشنبه ها تعطیل است، برخی از استان‌ها هم پنجشنبه ها تعطیل هستند. در مورد ارتباطات هم مهم‌ترین شهری که با دنیا در تعامل است تهران است، به این ترتیب نظر دولت بر تعطیلی پنجشنبه هاست.

رتبه کاربرد هوش مصنوعی در ایران ارتقا خواهد یافت

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی رئیس‌جمهوری هم امروز با اشاره به اینکه مرکز ملی هوش مصنوعی که سال گذشته تأسیس شد، افزود: کارور ملی هوش مصنوعی که بزودی تحت عنوان شرکت تقریباً خصوصی که زیرساخت‌های پردازشی و داده‌ای کتابخانه‌های بزرگ را فراهم می‌کند، از جمله ابزارهایی است که کمک می‌کند جریان کاربردی‌سازی هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف پزشکی، ارتباطات و مالی و دیگر موارد شکل گیرد.

وی یادآور شد: با تمرکزی که معاونت علمی، مرکز ملی هوش مصنوعی و شخص رئیس‌جمهوری بر موضوع هوش مصنوعی دارند، پیش‌بینی این است سال جاری یک سال پربار از نظر عملیاتی و اجرایی شدن کارهای کاربردی باشد تا کشور هم از نظر رتبه کاربرد هوش مصنوعی ارتقای سریعتر پیدا کند.

جمع‌شدن برخی شیرخوارگاه‌های تهران پس از اصلاح دستورالعمل فرزندخواندگی

انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری نیز در جمع خبرنگاران از جمع‌شدن برخی شیرخوارگاه پس از ترمیم دستورالعمل فرزندخواندگی، خبر داد.

وی افزود: طبق گزارش بهزیستی استان تهران با ترمیمی که در دستورالعمل فرزندخواندگی صورت گرفته، برخی شیرخوارگاه‌ها به دلیل ایجاد صف فرزندخواندگی جمع‌آوری شده‌اند و بچه‌ها به خانواده‌ها سپرده شده‌اند.

دولت سیزدهم پس از ۶ سال کنوانسیون دریای خزر را احیا کرد

سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست نیز امروز در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: کشورهای حوزه آبریز خزر باید در قالب کنوانسیون تهران وظایف خود را اجرا کنند؛ دولت سیزدهم پس از ۶ سال این کنوانسیون را احیا کرد.

وی  درباره میزان عقب نشینی آب دریای خزر، گفت: در میانگین نوسانات وضعیت فعلی طبیعی است. دریای خزر شرایط نوسانات متعدد دارد و با توجه به شرایط اقلیمی و بهره بردای ۵ کشور از این دریا، این احتمال دارد که در فصول و سال های مختلف عقب نشینی یا بالاآمدگی داشته باشد.

وی همچنین در خصوص جمع آوری کیسه های نایلونی، گفت: طبق اساس نامه دولت،کیسه‌های زیر ۲۵ میکرون از چرخه تولید و توزیع و مصرف در بازه زمانی ۵ ساله حذف می شود.

در سدسازی به جایی رسیدیم که برای دیگر کشورها پروژه اجرا می‌کنیم

سپهر خلجی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت امروز (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت: اقدام بزرگی در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی در سریلانکاه انجام شد که به پایان رسیده است. از رئیس جمهور دعوت کردند که برای افتتاح این پروژه حضور داشته باشد.

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت اضافه کرد: قریب ۴۰۰ نفر از مهندسان ما در حوزه سدسازی، سالهاست در سریلانکا فعالیت می‌کنند. یک سد پیشرفته به لحاظ مختصات مهندسی که دارای مسیر انتقال آب از یک سطح به سطحی دیگر بوده است، همچنین به صورت همزمان یک نیروگاه و یک سد پیشرفته مبتنی بر کار علمی در این کشور انجام شده است. علاوه براینکه این پروژه‌ها اثرات خوبی در سریلانکا داشته، در این شرایطی تلاش می‌کنند نشان بدهند جمهوری اسلامی ایران تحریم است، ما کیلومترها دور تر از خاک خودمان توانستیم یکی از بزرگترین افتخارات صنعت مهندسی را ارائه کنیم.

وی ادامه داد: ان‌شاءالله این اقدام زمینه‌ای برای کارهای بیشتر در آن منطقه می‌شود و نمونه‌ای از توان صنعت فنی و مهندسی ما خواهد بود که می‌تواند کارهای بزرگ انجام دهد. یکی زمانی در گذشته، یعنی قبل از انقلاب این قبیل کارها در کشور ما را کارشناسان خارجی انجام می‌دادند. الان بحمدلله با توان کارشناسان جوان ما اتفاقاتی افتاده که در همین صنعت سدسازی در داخل، با ظرفیت‌های داخلی و به اتکا دانشمندان و متخصصان انجام میدهیم و الان هم برای کشورهای دیگر این پروژه را اجرا می‌کنیم.

خلجی افزود: این تنها مربوط به سدسازی است؛ در حوزه‌های دیگر مانند راه‌سازی، پل‌سازی و مسیرهای ریلی، متخصصان ما توانمندی بسیار بالایی دارند که همین‌ها نمونه‌ای است تا بتوانیم به سایر کشورهایی که به این تخصص‌ها نیاز دارند، خدمات بدهیم.

وی با اشاره به اقدامات دولت به منظور تحقق شعار سال، تصریح کرد: هفته پیش در جلسه هیأت اعلام شد که پیرو شعار سال که رهبر انقلاب فرمودند و دولت به عنوان مجری موظف است اوامر و دستورات ایشان را عملیاتی کند، دولت بسته‌ای را آماده کرده که به تصویب اعضای هیأت دولت رسید. در این بسته سهم همه دستگاه‌های اقتصادی و غیراقتصادی در تحقق این شعار مشخص شد.

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت بیان داشت: در این آیین‌نامه مشخص شده که همه این دستگاه‌ها تا پایان سال باید چه کارهایی انجام دهند تا شعار سال محقق شود که متن آن به زودی منتشر می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: دولت تا قبل از اردیبهشت ماه بلافاصله پس از فرمایشات رهبر معظم انقلاب، کارگروه‌های مربوطه را تشکیل داد. به دلیل اینکه همه دستگاه‌ها در این مسأله دخیل هستند، ظرفیت‌ها باید سنجیده و نظرات دریافت می‌شد. کار بزرگی انجام شد و تا آخر فروردین دستورالعمل اجرایی تحقق شعار سال با مشخص کردن وظیفه همه دستگاه‌ها تهیه شد.

خلجی ابراز امیدواری کرد، طبق همین برنامه که به دستگاه‌ها ابلاغ می‌شود، کار دنبال شود و در پایان سال بتوانیم گزارشی از میزان تحقق شعاری که رهبری فرمودند و دولت موظف بود پیگیری کند، ارائه کنیم.

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت با اشاره به مهم‌ترین تدابیر این بسته، گفت: همه دستگاه‌ها یک بخشی از کار را به عهده گرفتند. برخی از دستگاه‌ها مثل وزارت صمت و جهاد کشاورزی و نفت در ارتباط با شعار سال وظیفه بیشتری دارند. لذا همه اینها مهم است و ما باید مسیری را طی کنیم که عنوان «جهش» در آن معنا پیدا کند. یعنی یک رشد معمولی نیست.

وی اظهار کرد: این اقدامات عنوانی ندارد و برای هر دستگاهی یک سلسله اقداماتی طراحی و تدبیر شده و همه آنها مهم است و اگر همه آنها اتفاق بیفتد ما شاهد جهش تولید خواهیم بود. امید است با همین اقدامات بتوانیم در جهت اجرای دستورات رهبر انقلاب و تحقق شعار سال گام رو به جلویی برداریم.

نظارت سازمان تعزیرات بر گران‌فروشی و احتکار موثرتر می‌شود

علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران با تسلیت سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی گفت: جلسه امروز هیات وزیران با توجه به اینکه رئیس جمهور در سفر سریلانکا به سر می‌برد به ریاست معاون اول و با حضور وزرا تشکیل شد. هم مباحث اجرایی و موضوعات جاری مورد بحث بررسی قرار گرفت و هم مصوباتی داشت که به برخی از این مصوبات اشاره می‌کنم.

وی در ادامه بیان کرد: به منظور نظارت موثرتر بر بازار، قانون تعزیرات حکومتی روی لایحه اصلاحیه‌ای وزارت دادگستری ارائه کرده بود که در کمیسیون حقوقی دولت مفصل مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود و امروز هیات وزیران با قید دو فوریت با این لایحه موافقت کرد که برای مجلس شورای اسلامی ارسال شود تا هم بتواند فرایندهای رسیدگی سازمان تعزیرات حکومتی را سرعت بخشی کند و هم بتواند ضمانت اجراهای محکومیت‌ها و مجازات‌های سازمان تعزیرات حکومتی را تقویت کند و نظارت بسیار موثرتری بر مواردی که احیانا ًگران فروشی و احتکار و موارد تخلفات و جرایم تعزیراتی است را داشته باشد.

سخنگوی دولت خاطر نشان کرد: از دیگر مصوبات امروز هیات وزیران موافقت با پیشنهاد بانک مرکزی است تا سهمیه ایران در صندوق بین‌المللی پول افزایش یابد و حق امتیاز و حق رأی ایران حفظ شود.

بهادری جهرمی بیان کرد: پیش از این وزارت آموزش و پرورش، آیین‌نامه‌ای ارتقای مهارت‌آموزی در حوزه آموزش و پرورش ارائه کرده بود که تکالیف متعددی برای دستگاه‌های مختلف دربر داشت و همدلی مناسبی هم از سوی بخش‌های مختلف دولت دریافت کرد و این آیین‌نامه امروز در هیئت وزیران به تصویب رسید. امیدواریم با این اقدام، ارتباط آموزش با صنعت و اشتغال هرچه بیشتر شود.

دیگر خبرها

  • وزارت ارتباطات به زودی از ماهواره‌های جدید رونمایی می‌کند/ گردشگری در ایران رشد کرده است/ بدهی های ایران به بانک توسعه اسلامی صفر شد
  • توسعه کتابخانه‌های سیار در دستورکاراست/ایجادزنگ کتابخوانی درمدارس
  • بهره برداری از ۲ پروژه راهگشای عمرانی در بزرگراه آزادگان
  • فرصت طلایی «مشارکت مردم» در توسعه طلای سیاه
  • بهره‌برداری از ۲ پروژه راهگشای عمرانی در بزرگراه آزادگان تهران
  • خاندوزی: تمام بدهی های کشور به بانک توسعه اسلامی را تسویه کردیم
  • امضای قرارداد فشار افزایی با ابهامات باقی مانده
  • کتاب اولویت های پیشنهادی مجلس دوازدهم منتشر شد
  • تأسیس شرکت پروژه راهکاری برای تحقق جهش تولید
  • سخنگوی دولت: پس از بارش‌های اخیر بخشی از حقابه هیرمند آزادسازی شد / معیشت مردم و ایجاد رشد اقتصادی اولویت مذاکرات مشترک دولت و مجلس دوازدهم خواهد بود