Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@20:19:47 GMT

رمزگشایی از تغییر آرایش آمریکا در مذاکرات

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۲۸۷۴۸

رمزگشایی از تغییر آرایش آمریکا در مذاکرات

بسیاری از منابع غربی اذعان کرده‌اند در این نشست دو نفره، مقامات ارشد آمریکایی و صهیونیستی، درک واحدی در خصوص معمای برجام نداشته و نشست آنها بدون دستیابی به خروجی مشخصی پایان یافته‌ است.

در این زمینه جام‌جام گفتگویی اختصاصی با طارق رئوف، مدیرکل سابق حوزه امنیت و شفاف‌ سازی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت داده‌است:

دیدار اخیر جوبایدن و نفتالی بنت در کاخ‌سفید با هدف بررسی آخرین تحولات مربوط به مذاکرات وین را چگونه ارزیابی و تحلیل می کنید؟ نظر شما در خصوص خروجی این دیدار و نشست دوجانبه چیست؟

اکنون مذاکرات برجام در مرحله مبهمی قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنوز مذاکرات مجدد آغاز نشده‌است و مشخص نیست پشت میز مذاکرات چه چیزی روی می دهد.

من فکر می‌کنم بایدن در دیدار با نخست‌وزیر اسرائیل صراحتا از وی خواسته‌است از موضعگیری آشکار علیه هرگونه توافقی با ایران اجتناب کند.

همچنین شاید رئیس‌جمهور آمریکا به نفتالی بنت این چراغ سبز غیرآشکار را داده‌باشد که در صورت شکست مذاکرات برجام یا پیشرفت‌های بیشتر ایران در برنامه هسته‌ای خود، به کارشکنی‌هایش در تقابل با ایران ادامه دهد.

با این حال بایدن با ایده‌هایی از جمله ایجاد منازعه نظامی (هر چند محدود) با ایران از طریق حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران همراه نیست.او می داند چنین ایده‌هایی پرهزینه هستند.

رابرت مالی، مسؤول مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات، اخیرا دان شاپیرو، سفیر سابق آمریکا در تل آویو را به تیم مذاکره‌ کننده هسته‌ ای با ایران اضافه کرده‌است. دلیل این موضوع چیست و آیا تغییری در رویکرد آمریکا در خصوص برجام ایجاد خواهدشد؟

تصور نمی‌کنم رابرت مالی شخصا دان شاپیرو را به تیم مذاکره‌کننده آمریکا اضافه کرده‌باشد. شاپیرو از سوی کاخ‌سفید و وزیر خارجه آمریکا( آنتونی بلینکن) به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا ملحق شده‌است تا رابرت مالی و برخی مذاکره‌کنندگان دیگر آمریکایی را در پروسه مذاکرات زیر نظر داشته‌باشد. شاید اصرار برخی اطرافیان بایدن در خصوص این‌که رابرت مالی فردی نرم در مذاکرات محسوب می شود، در اتخاذ این تصمیم تاثیرگذار بوده‌باشد.

مقامات آمریکایی از ابتدای حضور بایدن در کاخ‌سفید، از یک سو قصد دارند امتیازاتی را از ایران در پروسه بازگشت به برجام دریافت کنند و از سوی دیگر، از رفع همه تحریم‌های مغایر با توافق هسته‌ ای به بهانه‌های گوناگون اجتناب کنند. این رویکرد کاخ‌ سفید را در مذاکرات وین چگونه ارزیابی می کنید؟

مقامات آمریکایی بعضا اعلام کرده‌اند شرایط امروز با سال 2015 میلادی (زمان انعقاد برجام) تفاوت دارد اما فراموش کرده‌اند ایران نیز در حوزه دستیابی به فناوری هسته‌ ای پیشرفت‌های بسیاری صورت داده و شرایط قبل از خروج دولت قبلی آمریکا (دولت ترامپ) از توافق هسته‌ ای با ایران را ندارد. قطعا ایران نیز حاضر نیست با امتیازات مبهم و اندک و بدون توجه به حل و فصل دغدغه‌های خود، بازگشت آمریکا به برجام را پذیرا باشد. خواسته‌های ایران در مذاکرات مشخص است و باید اینها در پروسه بازگشت به برجام مدنظر قرار گیرد.

مقامات دولت بایدن مدعی هستند که نباید در روند احیای برجام و بازگشت آنها به توافق هسته‌ای، راستی‌ آزمایی و سنجشی از سوی ایران و دیگر بازیگران بین‌المللی صورت گیرد. دلیل این موضوع چیست؟

بدیهی است طرح این موضوع از سوی ایران کاملا منطقی است. در روند بازگشت به برجام، آمریکا باید تضمین‌های قوی به ایران دهد.از سوی دیگر، هدف از راستی‌آزمایی بازگشت آمریکا به برجام این است که ایران اطمینان یابد شرکت‌های خارجی در مراوده با این کشور، هراسی از اعمال تحریم‌ها و محدودیت‌ها علیه خود ندارند. پس ایران به دنبال رفع واقعی تحریم‌هاست نه رفع ظاهری آنها. در هر حال باید مشاهده کرد در دور جدید مذاکرات (مذاکرات وین 7) که در آینده‌ای نزدیک برگزار خواهدشد، آمریکا تا چه اندازه‌ای در این خصوص آمادگی دارد و چه مباحثی پشت میز مذاکرات طرح خواهدشد.

تصویب قطعنامه علیه ایران غیرسازنده است

قرار است به زودی نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با محوریت بررسی فعالیت‌های هسته‌ای ایران برگزار شود. وزارت خارجه ایران نیز هشدار داده‌است اتخاذ هرگونه رویکرد سیاسی و غیرحقوقی در قبال این کشور، در روند مذاکرات اخلال ایجاد کرده و مضر خواهدبود. تحلیل شما از ماهیت و هدف برگزاری نشست آتی آژانس چیست؟

در ابتدا بگویم که بعید است در نشست آتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، شورای حکام با تصویب قطعنامه خواستار همکاری بیشتر ایران در مورد مواد و اقلام هسته‌ای «اعلام نشده» و دسترسی به سایت‌های مربوط شود یا از ایران بخواهد به صورت یکجانبه به محدودیت‌های مشخص شده در متن توافق هسته‌ ای (برجام) باز گردد. البته این مساله بستگی به گزارشی دارد که رافائل‌گروسی، مدیرکل آژانس‌بین‌المللی انرژی‌اتمی ارائه خواهدکرد. گزارش وی هفته آینده در وین ارائه می‌شود و شورای حکام نیز بر اساس آن گزارش تصمیم‌نهایی خود را اتخاذ می کند. با این حال، تصویب قطعنامه علیه ایران در نشست پیش روی آژانس غیرسازنده خواهدبود.

حامد علیزاده - بین‌الملل / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: حامد علیزاده برجام رابرت مالی توافق هسته ای راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی توافق هسته رابرت مالی هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۲۸۷۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسرائیل درمانده است ایران قواعد بازی را تغییر داد | این جمله یک اشتباه بزرگ از سوی بایدن بود

به گزارش همشهری آنلاین، مایکل دوران ضمن انتقاد از رویکرد بایدن در قبال تنش اخیر در رابطه میان ایران و اسرائیل می‌نویسد: ایرانی‌ها حدود ۳۵۰ پهپاد، موشک کروز و موشک بالستیک به سمت اسرائیلی‌ها پرتاب کردند. دولت بایدن مدعی است که رهگیری موشک‌ها و پهپادها و ساقط کردن برخی از آن‌ها یک موفقیت استراتژیک بود. من فکر می‌کنم هر چیزی بود جز موفقیت استراتژیک. واقعیت آن است که حمله ایران، یک شکست آشکار برای آمریکا بود؛ یک شکست در بازدارندگی. بایدن از زمان روی کار آمدن خود تلاش کرده تا روابط با ایران را بهبود بخشد و تنش‌ها را در منطقه از طریق تماس با تهران و اجازه دادن به ایران برای فروش نفت به چین کاهش دهد.

ایرانی‌ها نشان دادند حمله شنبه‌شب‌شان صرفا یک چشاندن طعم بود. آنان ظرفیت آن را دارند که اگر بخواهند احتمالا خیلی بیشتر سرعت عملیاتی را برای یک یا دو هفته حفظ کنند. آنان حتی می‌توانند این سرعت را در برابر اسرائیل حفظ کنند. اسرائیل رهگیرهای کافی برای ساقط کردن همه موشک‌ها نخواهد داشت. اسرائیل همچنین پول کافی برای پرداخت هزینه دفاعی در برابر کارزار حملات پایدار احتمالی ایران را نخواهد داشت. ایران در حال انجام یک بازی سیاسی - نظامی است.

اکنون دکترین بایدن این است: ایران مجاز است با موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و پهپاد به هر کشوری که می‌خواهد ضربه بزند، اما هیچ کس از جمله ایالات متحده اجازه ندارد به ایران ضربه بزند! حتی زمانی که ایران از طریق نیروهای نیابتی به نیروهای آمریکایی ضربه بزند ایالات متحده به ایران کاری ندارد. اسرائیل مدت‌هاست که درگیر یک جنگ سایه بوده‌اند، اما حمله اخیر ایران موضوعی کاملا متفاوت بود. حمله ایران به اسرائیل با هدف عادی‌سازی این اقدام انجام شد. بایدن از طریق تُرک‌ها به ایران پیام داد که آمریکا قصد ورود به درگیری را ندارد. پس از حمله بایدن تنها از اسرائیل خواستار خویشتنداری شد و به طور علنی اعلام کرد که ایالات متحده در هیچ اقدام تهاجمی علیه ایران شرکت نخواهد کرد. این جمله یک اشتباه بزرگ از سوی بایدن بود. حتی اگر او قصد وارد شدن در درگیری را نداشت با بیان علنی این موضوع تنها باعث شد ایران اطمینان کسب کند که اقدامی از سوی آمریکا صورت نخواهد گرفت.

ایران قواعد بازی را تغییر داد و با عواقب و مجازاتی مواجه نشد. هرچه بایدن بیشتر بر اسرائیل فشار بیاورد ایرانی‌ها را بیشتر تشویق می‌کند تا از شکاف بین واشنگتن و تل‌آویو استفاده کنند. بایدن در آستانه انتخابات می‌خواهد نفت ایران در بازار باقی بماند تا افزایش قیمت جهانی صورت نگیرد. بایدن همچنین به دنبال اجتناب از تشدید تنش با ایران از ترس آن است که ممکن است ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای عجله کند. مقامات ایران متقاعد شده‌اند که اکنون زمان بازنگری در کل نظم بین‌المللی در خاورمیانه و ایجاد شکاف بین ایالات متحده و اسرائیل فرا رسیده است.

کد خبر 847635 منبع: کیهان برچسب‌ها ایران و اسرائیل خبر ویژه آمریکا و اسرائیل

دیگر خبرها

  • علیرضا عسگری؛ سوژه‌ای سوخته برای فرار از شکست
  • عضو کنست صهیونیستی: هیچ چیز مهمتر از بازگشت اسرا نیست
  • اسرائیل درمانده است ایران قواعد بازی را تغییر داد | این جمله یک اشتباه بزرگ از سوی بایدن بود
  • خبر احتمال مذاکرات هسته ای،قیمت دلار را در بازار تهران ریخت
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • الهندی: پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادربه حفاظت از خود نیست
  • الهندی:پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادر به حفاظت از خود نیست