Web Analytics Made Easy - Statcounter

بازسازی حوزه فرهنگ، رویکردی همه جانبه، فراگیر و انقلابی را می‌طلبد که علاوه بر تحول گفتمانی، تحول در نیروی انسانی را نیز ضرورت می‌بخشد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دکتر مهدی رمضانی چابک، پژوهشگر حوزه سیاست‌گذاری عمومی در یادداشتی که در زیر می‌خوانیم، به تبیین مطالبات فرهنگی جامعه از دولت سیزدهم پرداخته است و تاکید دارد که تحول‌گرایی مبتنی بر عقلانیت و انقلابی‌گری، نخستین و مهم‌ترین قدم در این مسیر است:

دولت روحانی در همه شاخصه‌ها غیرفرهنگی بود / نقش پدرانه دولت برای اهالی فرهنگ و هنر احیا شود

فرهنگ عنصر پیشران سایر حوزه‌های نظام اجتماعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشکلات و مسایل فرهنگی و اجتماعی را نمی‌توان صرفا در گستره یک نظام اجتماعی در حد مرزهای جغرافیایی تحلیل کرد. امروزه با رشد سریع تکنولوژی و انتقال فرهنگی، مصادیق فرهنگ جوامع نیز سیال و در حرکت است. در این رهگذر هر نظامی که بتواند در تحقق حکمرانی فرهنگی مسیری عالمانه را طی کند می‌تواند مشکلات منبعث از مسایل فرهنگی خود را فرو کاهد. بر خلاف نظر عده‌ای که معتقد به رهاسازی فرهنگی هستند باید به این نکته توجه داشت که مدیریت فرهنگ یکی از ارکان و اصول حکمرانی مطلوب تلقی می‌شود.

برای فروکاست مشکلات نظام سیاست‌گذاری فرهنگی ایران، اعم از سیاست‌گذاری، اجرا و نظارت، باید مسیر اصلاح برخی سازکارها و نگرش ها را برگزید. این رویکرد اصلاحی در سه سطح رویکرد و گفتمان، ساختار و کارگزار ضرورت دارد.

عدم مرجعیت و واگرایی در وضع و اجرای سیاست‌های فرهنگی کشور و عدم توجه به مبانی علمی سیاست‌گذاری فرهنگی و گفتمان انقلاب اسلامی در مقام اجرا و عمل و روی زمین ماندن بسیاری از سیاست‌های فرهنگی به دلیل عدم توجه به واقعیات و عدم نظارت دقیق و سنجیده در اجرای سیاست‌های فرهنگی معضل‌های فرهنگی متعددی را پدید آورده که در میدان جنگ فرهنگی اگر مورد توجه قرار نگیرد صدمات فرهنگی عمیقی را به دنبال خواهد داشت.

اثر مجموعه این کاستی‌ها و مشکلات را می‌توان در بیانات اخیر مقام معظم رهبری در نخستین دیدار با اعضای دولت سیزدهم یافت. ایشان در این دیدار فرمودند: "به گمان بنده، ساختار فرهنگی کشور نیاز به یک بازسازی انقلابی دارد. ما مشکل داریم در ساختار فرهنگی کشور؛ و یک حرکت انقلابی لازم است. البتّه "حرکت انقلابی" یعنی خردمندانه و عاقلانه".

لوازم و ضروت های حرکت انقلابی در مدیریت فرهنگی کشور چیست؟

1 –  تحول در رویکرد و گفتمان:

سعادت یا شقاوت یک نظام اجتماعی در گرو تعالی یا انحطاط فرهنگی آن جامعه است. از سویی دیگر به دلیل بی‌تاثیر شدن مرزهای جغرافیایی و تحقق جهان بدون مرز، جریان انتقال و تحول فرهنگی در جوامع با سرعت در حال تحقق است و این مهم ضرورت هوشمندی دستگاه سیاستگذار فرهنگی کشور را در مواجهه با جریان فرهنگی غیر بومی و مخرب دو چندان می‌نماید. آنچه در گام اول بسیار اهمیت دارد توجه به مدل حکمرانی فرهنگی و تاکید بر گفتمان انقلاب در این مدل است. آنچه سیاست‌گذار را در امر سیاست‌گذاری به سمت موفقیت نسبی سوق می‌دهد، شناخت دقیق مسایل در نظام فرهنگی است و در علم سیاستگذاری، مسایل، فاصله بین هست‌ها و بایدها هستند. ارائه طرحی عالمانه که ما را از وضعیت موجود به نقطه مطلوب می‌رساند می‌تواند مسائل را تقلیل دهد.

همچنین به لحاظ ساختاری یکی از چالش‌های مهم حوزه سیاست‌گذاری کشور فقدان مرجعیت واحد در سیاست‌گذاری فرهنگی بوده که این نقص، حوزه اجرا را با چالش مواجه نموده است. در اینجا، اهمیت نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی در سیاستگذاری فرهنگی ملموس بوده و تاثیر مهم دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در هم افزایی، هدایت، پرهیز از موازی کاری و عدم اصطکاک ظرفیت‌های فرهنگی کشور قابل اعتنا است. دبیرخانه باید نقش فعال‌تری در هدایت جریان فرهنگی کشور داشته باشد و مجریان فرهنگی کشور را حمایت و هدایت کند.

2 – تحول در ساختار :

حرکت انقلابی در مدیریت فرهنگی کشور تحول ساختار را می‌طلبد. ساختار فرسوده و سنگین توان ایجاد دگرگونی فرهنگی کشور را ندارد. این ساختار، امکان طرح ایده‌های ناب را نداشته و جسارت اجرای خلاقانه را هم ندارد. چابک سازی ساختار گامی ضروری است تا بتوان تحول را رقم زد. نظام مسائل و موضوعات فرهنگی در مقایسه با دهه‌ها و حتی سال‌های اخیر، به کلی دگرگون شده و این جریان تحول و دگرگونی کاملا سیال و توقف ناپذیر می‌باشد و در این شرایط تغییرات و نوسازی ساختار برخی سازمان‌ها ضرورت دارد. برخی از سازمان‌های دولتی فرهنگی همچنان در فضای بروکراتیک نیم قرن پیش به سر می‌برند که اساساً اثربخشی و اثرگستری فرهنگی انقلاب اسلامی را کمرنگ می‌کند.

 

 

 


3– تحول در کارگزار :

تحول در هر امری، کارگزارانی تحول‌گرا می‌خواهد. بسیاری از نیروهای جوان مؤمن انقلابی فرهنگی در لایه‌های مختلف اجرایی کشور هستند که گرایش‌های تحول‌گرایانه دارند اما در گیر و دار نظام خسته و بروکراتیک امکان بروز و ظهور نداشته‌اند. از سویی دیگر لازم است تشکل‌های خودجوش مردمی ظرفیت عظیم فرهنگی در نقشه سیاست‌گذاری فرهنگی کشور به صورت پر رنگ دیده شود. تکیه بر تکثر و تعدد تشکل‌های فرهنگی و پراکندگی این تشکل‌ها می‌تواند به مهم‌ترین بازوان اجرایی سیاست‌های فرهنگی کشور تبدیل شوند. بازسازی انقلابی حوزه فرهنگ، رویکردی همه جانبه و فراگیر و انقلابی را می‌طلبد که علاوه بر تحول گفتمانی و ساختاری، تحول در نیروی انسانی و به کارگیری ظرفیت‌های عظیم تشکل‌های مردمی ضرورت می‌بخشد.

فقه نظام سیاسی چه پاسخی برای نیازهای روز جامعه دارد؟ + فیلممبانی و مبادی حکمرانی اسلامی در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام خسروپناه/ پیوند وثیقی بین حکمرانی و حکمت وجود دارد

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: پژوهشگاه انقلابی گری پژوهشگاه انقلابی گری سیاست گذاری فرهنگی سیاست های فرهنگی حرکت انقلابی فرهنگی کشور تشکل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۳۱۷۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایمانی پور به ارمنستان سفر کرد

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانی‌پور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به دعوت رسمی وزارت فرهنگ، علوم، ورزش ارمنستان ظهر چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت برای امضا تفاهم‌نامه فرهنگی و برنامه مبادلات بین کشور ارمنستان و ایران، وارد ایروان شد و مورد استقبال سبحانی سفیر جمهوری اسلامی ایران، محمد اسدی‌موحد رایزن فرهنگی ایران در ارمنستان و پاپویان رییس مرکز امور بین‌الملل و دیاسپارهای وزارت فرهنگ ارمنستان قرار گرفت.

پاپویان در ابتدای این سفر ابراز امیدواری کرد در با امضای برنامه مبادلات، روابط فرهنگی بین دو کشور را مستحکم‌تر کنند، برنامه‌های فرهنگی و هنری اجرایی‌تر شود و روابط دو کشور دوست و برادر ایران و ارمنستان مستحکم و عمیق‌تر شود.

در نخستین روز این سفر، ایمانی‌پور مهمان سفیر جمهوری اسلامی ایران بود. رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این ضیافت که با حضور جمعی از کارشناسان سفارت برگزار شد با مسائل فرهنگی و موضوعات جاری ارمنستان آشنا شد و راهکارهای توسعه روابط فرهنگی به‌ویژه در حوزه آموزش زبان فارسی، گسترش روابط دانشگاهی و همچنین گسترش فعالیت‌های فرهنگی ازجمله موضوع کتاب و انتشارات، ترجمه و نیز تبادلات بین دانشگاهی و هنری مورد بررسی قرار گرفت.

حجت الاسلام والمسلمین ایمانی‌پور ضمن ملاقات با مسؤولان فرهنگی و سیاسی ارمنستان، با وزیر امور فرهنگ، علوم، ورزش ارمنستان، معاون وزیر امور خارجه ارمنستان و اسقف اعظم کلیسای جامع آچمیادزین ملاقات خواهد کرد. همچنین دیدار با رئیس دانشگاه دولتی ایروان و ملاقات با اساتید و دانشجویان ایران‌شناسی و زبان ادبیات فارسی از دیگر برنامه‌های سفر ایمانی‌پور به ارمنستان است.

کد خبر 6095459 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • هزینه‌کرد ۵.۵ میلیارد یورویی دولت سیزدهم برای بهبود وضع هوا و کاهش سوختن گازهای مشعل
  • تصویب اولویت‌های اساسی در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی گیلان
  • همایش «حوزه انقلابی حوزه منتظر» به میزبانی شیراز برگزار می‌شود
  • دستور رئیسی به بانک ها درباره وام ازدواج، مسکن و اشتغال
  • ضرورت مشارکت ذینفعان حوزه علوم انسانی در تدوین سیاست‌ها
  • ایرنا : دولت سیزدهم کم خرج‌ترین دولتِ در حال توسعه شد
  • ارگان‌زدگی؛ گریبان‌گیر نمایشگاه کتاب است
  • دولت سیزدهم کم خرج‌ترین دولتِ در حال توسعه شد
  • رکوردشکنی در فروش نفت و رشد اقتصادی بالا با تکیه بر بازطراحی تجارت انرژی در دولت سیزدهم
  • ایمانی پور به ارمنستان سفر کرد