Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-30@13:40:27 GMT

تولید صنعتی؛ آماده اما منتظر

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۳۹۳۹۲

تولید صنعتی؛ آماده اما منتظر

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، وضعیت ویژه پیک پنجم کرونا از یک سو و نااطمینانی طرف تقاضا از تغییرات سیاستگذاری کشور از سوی دیگر، برای پنجمین‌ماه پیاپی به رکود بازارها دامن زده و کسب‌وکارها را به واسطه کاهش فروش، با مشکل مواجه کرده است. در این میان، ادامه روند افزایشی قیمت مواداولیه و تجهیزات مورد نیاز تولید نیز به وخامت اوضاع بنگاه‌های اقتصادی انجامیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 اطلاعات شاخص مدیران خرید (PMI) که یک معیار پیش‌نگر است و در ایران با عنوان شامخ منتشر می‌شود، حاکی از این است در مردادماه میزان فعالیت‌های کسب‌وکارها با شدت بیشتری کاهش پیدا کرده و به یکی از کمترین مقادیر خود در 2 سال گذشته رسیده است. از نگاه فعالان اقتصادی، کاهش تقاضای مشتریان ناشی از نوسانات شدید قیمت‌ها و بلاتکلیفی تصمیمات سیاسی، افزایش شدید قیمت مواداولیه و کمبود برخی از این مواد، نوسانات نرخ ارز، محدودیت‌های کرونا و تداوم قطعی برق در برخی مناطق کشور، اصلی‌ترین عوامل کاهش فعالیت‌های اقتصادی و نامساعدی شرایط تولید هستند. البته در مردادماه هرسال، تعطیلات تابستانی کارخانه‌های بزرگ نیز از دلایل کاهش تولید قلمداد می‌شود.

اقتصاد انقباضی

براساس گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، شاخص مدیران خرید اقتصاد ایران (شامخ) در مردادماه به 46.59واحد رسیده که نسبت به تیرماه (۴۴.۶۲) با شیب ملایم‌تری کاهش داشته است. در مردادماه عدد همه زیرشاخص‌های اصلی به‌غیر از انجام و تحویل سفارش‌ها و میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی زیر ۵۰ بوده که از وضعیت رکودی و انقباضی فعالیت‌ها در هر سه بخش خدمات، کشاورزی و صنعت حکایت دارد. طبق نظرسنجی انجام شده از بنگاه‌های اقتصادی کشور، تبعات تعطیلات ناشی از پیک پنجم کووید- 19در مردادماه نیز بر فعالیت کسب‌وکارها اثرگذار بوده و همزمان تحت‌تأثیر کاهش تقاضای مشتریان ناشی از بلاتکلیفی تصمیمات سیاسی و نوسانات شدید قیمت‌ها، شاخص میزان سفارش‌های جدید مشتریان نیز با شیب ملایم‌تری نسبت به ‌ماه قبل کاهش پیدا کرده است. در این میان، شاخص قیمت خرید مواداولیه یا لوازم خریداری شده همچنان صعودی مانده و بیشترین شدت افزایش را در بخش ساختمان داشته؛ این در حالی است که شاخص میزان فروش کالاها و خدمات در تیرماه به‌شدت کاهش یافته و به 40واحد رسیده که طی ۲۱‌ماه گذشته کم‌سابقه بوده است.

این کاهش و رکود در بازار ناشی از تعطیلات و کاهش شدید تقاضای مشتریان است. البته در همین شرایط نیز شاخص میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی نسبت به تیرماه رشد کرده و به 52.23واحد رسیده که افزایش آن باوجود کاهش در بخش ساختمان ناشی از افزایش استخدام در بخش خدمات، کشاورزی و صنعت بوده است. بخشی از این افزایش می‌تواند حاصل خوش‌بینی فعالیت‌های اقتصادی به تحولات آینده و بهبود اوضاع باشد.

بخش صنعت؛ آماده اما منتظر

رکود و انقباض مردادماهی فعالیت‌های اقتصادی و بنگاه‌ها، در شاخص مدیران خرید بخش صنعت نیز مشهود است. شامخ این بخش در مردادماه به 45.24درصد رسیده و از بین همه زیرشاخص‌های اصلی شامخ صنعت، فقط شاخص سرعت انجام و تحویل سفارش و شاخص میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی عدد بالای ۵۰ واحد را به ثبت رسانده و سایر زیرشاخص‌ها زیر 50واحد بوده‌اند. در این میان شاخص مقدار تولید محصولات، کمترین مقدار را داشته و به‌جز صنایع فرآورده‌های نفت و گاز، چوب، کاغذ، مبلمان و صنایع کانی غیرفلزی، مابقی رشته فعالیت‌ها در رکود بوده و عدد شاخص کل صنعت برای آنها زیر ۵۰ واحد بوده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد تحت‌تأثیر محدودیت‌های پیک پنجم کرونا و همچنین تعطیلات تابستانی کارخانه‌های بزرگ، تولید صنعتی کشور کاهش پیدا کرده و شاخص مقدار تولید محصولات در مرداد با شدت بیشتر نسبت به تیرماه افت کرده است. در این شرایط، شامخ بخش صنعت به 40.26واحد رسیده که در 31‌ماه گذشته (به‌جز فروردین هرسال و اسفند ۹۸) کمترین مقدار محسوب می‌شود.

نکته دیگر در حوزه تولید صنعتی اینکه تحت‌تأثیر تغییرات سیاسی در کشور و همچنین به‌دلیل افزایش شدید نرخ ارز، طرف تقاضا به‌شدت در تصمیم‌گیری دچار بلاتکلیفی شده و شاخص میزان سفارش‌های جدید مشتریان در این ‌ماه با شدتی ملایم‌تر نسبت به تیرماه، همچنان کاهشی بوده است. همچنین روند کاهشی شاخص موجودی مواداولیه نیز ادامه پیدا کرده و با رسیدن به رقم ۴۲.18به کمترین مقدار خود طی 10‌ماه اخیر رسیده؛ آن هم در شرایطی که شاخص قیمت خرید مواداولیه به فتح قله 82.53واحدی، به بیشترین مقدار خود طی 4‌ماه اخیر رسیده است.

به عقیده فعالان اقتصادی، افزایش شدید قیمت مواداولیه و نوسانات نرخ ارز باعث شده تا بنگاه‌ها با کمبود مواداولیه در بخش صنعت مواجه شوند و همزمان تحت‌تأثیر افزایش قابل‌توجه نرخ ارز و رشد قیمت خرید مواداولیه، شاخص قیمت محصولات تولیدشده نیز رشد کرده و با ثبت رکورد 60.01واحدی در بالاترین مقدار طی 4‌ماه قرار گرفته است. در این شرایط، شاخص میزان فروش محصولات همچنان روند کاهشی شدیدی داشته و به رقم 38.22واحد رسیده که یکی از کمترین مقادیر است.

فعالان اقتصادی معتقدند: این کاهش در فروش، تحت‌تأثیر کاهش در تقاضا، افزایش شدید قیمت مواداولیه، تغییرات دولت و عدم‌تصمیم برای خرید مشتریان به‌وجود آمده؛ اما در همین شرایط نیز خوش‌بینی آنها به بهبود فعالیت‌ها در بخش صنعت طی ماه‌های آتی باعث شده شاخص میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی در مردادماه نسبت به تیرماه افزایش یافته و به 51.02واحد برسد. شاخص انتظارات تولید در‌ماه آینده 65.98واحد بوده که نشان‌دهنده خوش‌بینی فعالان اقتصادی به بهبود اوضاع در شهریورماه است و طی 4‌ماه اخیر بیشترین مقدار را ثبت کرده است. رفع محدودیت‌های ناشی از تعطیلات کرونایی یکی از دلایل افزایش انتظارات مثبت است.

پربیننده ترین خروج سیمان از بازار سنتی / قیمت به زودی متعادل می شود تراز تجاری مثبت شد / چین مشتری اول کالاهای ایرانی سهم یک درصدی نفت از صادرات ایران به اتحادیه اروپا / واردات از اتحادیه اروپا ۳درصد افت کرد دو انتصاب جدید در وزارت صنعت، معدن و تجارت عقبگرد التهاب در بازار سیمان

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: تولید صنعتی فعالان اقتصادی قیمت مواداولیه نسبت به تیرماه افزایش شدید شاخص میزان فعالیت ها پیدا کرده شدید قیمت تحت تأثیر بنگاه ها بخش صنعت نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۳۹۳۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳

شاخص کل بورس روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در نهایت با کاهش ۳۷۳۷ واحدی بر روی کانال ۲ میلیون و ۲۸۱ هزار و ۹۶ واحد آرام گرفت. گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ را بخوانید. به گزارش نبض بورس، بورس امروز ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ : خبر‌های مهم برای بورس امروز: ۱- خاندوزی: گفتگوی بسیارسازنده‌ای با همتای سعودی داشتیم. جناب فیصل ابراهیم با هر ۵ پیشنهاد ایران موافقت نمود و بر تدوین نقشه‌راه همکاری‌های اقتصادی بخش دولتی - خصوصی و سرعت در اجرای آن، تاکید کرد ۲- رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به رئیسی: با سیاست‌های بانک مرکزی منتظر شوک ارزی باشید ۳- دالبر افزایش نرخ گرفت: نرخ فروش برخی از محصولات این شرکت به جهت پوشش هزینه‌های ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه و اقلام بسته بندی افزایش یافته است. ۴- کماسه بر اساس مصوبه هیأت مدیره شرکت تامین ماسه ریخته گری، با توجه به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و رشد قیمت تمام شده محصول تولید شده، هیأت مدیره با اعمال افزایش نرخ محصولات شرکت به طور متوسط حدود ۲۱% از تاریخ ۱۴۰۳/۰۲/۱۶ موافقت نمود. ۵- محصولات «شلیا» گران شد: شرکت مواد ویژه لیا اقدام به افزایش نرخ فروش محصول تیشو الیاف شیشه به مقدار ۲۳ درصد نموده است. ۶- «سیمرغ» میزان افزایش سرمایه را افزایش داد: شرکت سیمرغ تغییر خبر داد که میزان افزایش سرمایه از ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ میلیون ریال به ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ میلیون ریال شرکت سیمرغ که به تصویب هیئت مدیره رسیده است. ۷- مهم برای حکشتی: واگذاری سهام متعلق به دولت به سازمان تامین اجتماعی ۸- مجوز افزایش سرمایه ۱۰۰% وجامی از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی صادر شد ۹- حجم مبنای شرکت سرمایه‌گذاری جامی (وجامی ۱)، از روز یکشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۱۶ معادل ۱۰ درصد سرمایه پایه شرکت (۲۵۰، ۰۰۰، ۰۰۰ سهم) لحاظ خواهد شد. ۱۰- افزایش سرمایه ۱۲۵ درصدی "ثفارس" به ثبت رسید. صف‌های خرید و فروش در پیش گشایش تعداد نماد‌های در صف خرید: 47 نماد | ارزش صف‌های خرید:  301.2 میلیارد تومان تعداد نماد‌های در صف فروش: 31 نماد | ارزش صف‌های فروش:  313.5 میلیارد تومان گزارش بازار: شاخص کل امروز ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ 

شاخص کل: 2 میلیون و 268 هزار و 845 واحد | کاهش 12226 واحدی | معادل منفی 0.54 درصد

شاخص کل قیمت وزنی-ارزشی: 470 هزار و 845 واحد | کاهش 2537 واحدی | معادل منفی 0.54 درصد

شاخص کل هم وزن: 750 هزار و 804 واحد | کاهش 6018 واحدی | معادل منفی 0.80 درصد

شاخص قیمت هم وزن: 420 هزار و 255 واحد | کاهش 3368 واحدی | معادل منفی 0.80 درصد 

شاخص آزاد شناور: 2 میلیون و 927 هزار و 63 واحد | کاهش 18969 واحدی | معادل منفی 0.64 درصد

شاخص بازار اول: یک میلیون و 758 هزار و 902 واحد | کاهش 11088 واحدی | معادل منفی 0.63 درصد

شاخص بازار دوم: 4 میلیون و 274 هزار و 728 واحد | کاهش 18335 واحدی | معادل منفی 0.43 درصد

شاخص سهامداران خرد امروز ۱۱ اردیبهشت  ۱۴۰۳ 

(شاخص ارزش دارایی سهامداران با دارایی کمتر از ۱۰ میلیارد تومان)

شاخص سهامداران خرد:  135 هزار و  655 واحد | کاهش 928 واحدی | معادل منفی 0.68 درصد

ارزش و حجم معاملات

تعداد معاملات: 295 هزار و 392 نوبت معاملاتی

ارزش معاملات: 36 هزار و 18 میلیارد ریال

حجم معاملات: 5 میلیارد و 779 میلیون برگه اوراق بهادار

ارزش دلاری بورس

ارزش دلاری بازار: 153 میلیارد دلار

نماد‌های تاثیرگذار

۷ نماد تاثیرگذار بر شاخص کل بورس: فولاد ، فملی ، شپنا ، شبندر ، وامید ، وبملت ، فارس

صف‌های خرید و فروش

تعداد نماد‌های در صف خرید: 54 نماد | ارزش صف‌های خرید: 1473 میلیارد تومان
سنگین‌ترین صفوف خرید: ملت ، ثزاگرس ، وسدید

تعداد نماد‌های در صف فروش: 56 نماد | ارزش صف‌های فروش: 3174 میلیارد تومان
سنگین‌ترین صفوف فروش: همگام ، فنرژی ، وثنو

سرانه خرید و فروش بازار

سرانه خرید: 20.1 میلیون تومان

سرانه فروش: 24.8 میلیون تومان

برترین عرضه و تقاضا

۳ نماد با برترین تقاضا در بورس:  ملت ، وسدید ، وتوس

۳ نماد با برترین عرضه در بورس:  فنرژی ، وثنو ، توریل

بیشترین و کمترین قیمت

۳ نماد با بیشترین افزایش قیمت در بورس: وتوس ، غشاذر ، دکوثر

۳ نماد با بیشترین کاهش قیمت در بورس: پاسا ، فسازان ، خلنت

ورود و خروج پول حقیقی:

میزان خروج پول حقیقی: 238 میلیارد تومان

۳ نماد با بیشترین ورود پول حقیقی: دعبید ، فروژ ، فزر

۳ نماد با بیشترین خروج پول حقیقی: فولاد ، خودرو ، زاگرس

نقشه بازار امروز ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳     

گزارش بازار هر روز راس ساعت ۱۳:۳۰ در نبض بورس منتشر خواهد شد.

دیگر خبرها

  • گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • بزرگترین واحد تولید اسپری در تویسرکان آماده راه‌اندازی است
  • اسفند ماه «مرغ حذفی» بیشترین افزایش قیمت را داشت
  • نرخ تورم سالانه در مرغداری‌های صنعتی به ۵۷.۸ رسید
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد
  • نرخ بیکاری در قزوین به ۴.۷ درصد کاهش یافت
  • انواع ورق صنعتی مهم کدام‌اند؟ چه کاربردی دارند؟
  • تورم نقطه به نقطه تولید در فروردین ۲۳.۸ و سالانه ۳۱.۲ درصد شد
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری