Web Analytics Made Easy - Statcounter

از نگاه من، سوگواره هنر عاشورایی، رویداد هنری است که هنرمندان را به قلم‌زدن در مورد این حماسه بزرگ و ثبت آن وامی‌دارد، البته سخنم به این معنا نیست که اگر جشنواره‌ها، سوگواره‌ها و ... نباشد.

به گزارش مشرق، حامد مغروری، ازجمله هنرمندان جوان و موفق در عرصه هنرهای تجسمی است که همکاری نزدیکی با سوگواره هنرعاشورایی داشته‌است، او که طراح و مدرس دانشگاه است، علاوه بر تجربه داوری در دوره‌های گذشته سوگواره، پوستر سیزدهمین دوره این رویداد بزرگ هنری را نیز طراحی کرده است، با مغروری درباره سوگواره و اهداف آن به گفت‌وگو نشستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امسال سیزدهمین دوره «سوگواره هنر عاشورایی» برگزار می‌شود، گذشت بیش از یک دهه از شروع فعالیت این رویداد هنری و مذهبی فرصت خوبی است تا به بازبینی آنچه گذشته است بپردازیم، آقای مغروری می‌توانیم با این سوال شروع کنیم که اصلا برگزاری سوگواره هنر عاشورایی چه اهمیتی دارد؟


درحال‌حاضر در سراسر کشور، جشنواره‌ها  و رویدادهای هنری مختلفی با موضوع حماسه بزرگ عاشورا برگزار می‌شود، در این میان اما سوگواره هنر عاشورایی که ازسوی حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار می‌شود، از اولین‌ها بوده و امسال هم سیزدهمین دوره آن در حال برگزاری است که بیانگر ریشه‌دار بودن آن است.


از نگاه من، سوگواره هنر عاشورایی، رویداد هنری است که هنرمندان را به قلم‌زدن در مورد این حماسه بزرگ و ثبت آن وامی‌دارد، البته سخنم به این معنا نیست که اگر جشنواره‌ها، سوگواره‌ها و ... نباشد هنرمندان کاری در این زمینه انجام نمی‌دهند اما بدون شک سوگواره منبعی است برای ثبت آثار هنرمندان امروز ایران در تاریخ. این رویداد هنری در آینده نشان می‌دهد که در این سرزمین، در این دوره و در عرصه فعالیت هنرمندانه درباره حماسه عاشورا، هنرمندان ایرانی چه کارهای ماندگاری را انجام داده‌اند درحالی‌که اگر این رویداد نبود شاید بسیاری از آن‌ها به این شکل ثبت نمی‌شد.


به‌عنوان کسی که از نزدیک در جریان برگزاری سوگواره هنر عاشورایی بوده‌اید فکر می‌کنید چه نقاط ضعفی وجود دارد که با مرتفع‌شدن آن‌ها، سوگواره سریع‌تر و بهتر روبه‌جلو حرکت می‌کند؟


به‌عنوان کسی که در عرصه هنرهای تجسمی فعالیت می‌کند و درعین‌حال درزمینه فعالیت هنرمندانه و عاشورا دغدغه دارد می‌توانم بگویم موضوعی که در سوگواره و سایر رویدادهای هنری عاشورایی کمتر به آن توجه می‌شود این است که استفاده از آثار خلق‌شده ازسوی هنرمندان، تنها در حد برگزاری چند نمایشگاه می‌ماند و در بیشتر موارد هدف اصلی هنرمند که واردشدن اثرش به زندگی مخاطب عام و مردم جامعه است برآورده نمی‌شود، این درحالی است که توقع می‌رود محصولاتی را که برای سوگواره خلق می‌شود سال بعد در هیات‌ها و تجمعات عاشورایی ببینیم، توقع هنرمندی که با تمام توان برای خلق یک اثر عاشورایی فعالیت می‌کند این است که از آن اثر در سطح شهر استفاده شود، فایل‌های آثار تولیدی‌اش در اختیار هیات‌ها قرار گیرد و برای عموم مردم اکران شود، نه اینکه فقط برای تماشای یک عده مخاطب خاص، در گالری‌ها و نمایشگاه‌ها قرار داده شود، یا حداکثر اینکه یک کتاب از مجموعه آثار هنرمندان چاپ بشود و این به نظر من، مشکلی است که باید برطرف شود.
 
  شما چه پیشنهادی در این زمینه دارید؟


  وقتی این آثار تاثیرگذار هستند که در سطح شهر، در هیات‌ها و حتی در روضه‌های خانگی دیده شوند، باید تدبیری اندیشیده شود تا آثار تولیدشده ازسوی هنرمندان به‌صورت رایگان در اختیار مردم قرار بگیرد، آن‌وقت است که کار درست انجام شده است.
پیشنهادم به‌طور مشخص این است که مرکزی مانند حوزه هنری که امکانش را دارد بیاید و یک سایت ایجاد کند تا فایل باکیفیت آثار برگزیده در سوگواره در آنجا قرار گیرد، هم جلوی سوءاستفاده برخی سودجویان که بدون اجازه اقدام به انتشار آثار هنرمندان می‌کنند گرفته می‌شود و هم مخاطب عام به آثار باکیفیت و پرمحتوا دست پیدا می‌کند.
 حتی شاید بتوان بودجه‌ای از طرف سوگواره هنر عاشورایی برای خرید آثار هنرمندان اختصاص داده شود تا این آثار با رضایت خالق اثر، به‌رایگان در اختیار مردم قرار گیرد، این مبلغی که هنرمند برای خرید اثرش دریافت می‌کند، پول هنگفتی نیست اما «برکت» زندگی‌اش می‌شود و او هم بیشتر تشویق می‌شود تا در این مسیر، کار تولید کند. اگر به این مدل برخورد شود، کارهای خوب را می‌شود در اختیار مردم قرار داد، در غیر این صورت، چنین رویدادهای بزرگ هنری، فقط در جمع‌آوری آثار خلاصه می‌شود و اتفاق خاصی نمی‌افتد. علاوه بر فضای مجازی، می‌شود آثار را به فضای اماکن مذهبی برد و به ماندگاری آن‌ها کمک بیشتری‌کرد.


 


 

دراین‌باره بیشتر توضیح می‌دهید؟


 حوزه هنری انقلاب اسلامی و سازمان‌ها و نهادهای مشابه آن می‌توانند با متولیان برخی از اماکن مذهبی و مخصوصا حرم‌های متبرکه وارد مذاکره شوند و از آن‌ها درخواست کنند که آثار هنرمندان بر دیوارهای این اماکن حک شود. من به‌عنوان یک هنرمند وقتی خوشحال می‌شوم که اثرم فراتر از پوستر و رسانه‌ها در اختیار مردم قرار گرفته باشد، وقتی که اثرم از طریق حک شدن بر دیوار حرم در قلب مردم بنشیند یعنی به هدفم رسیده‌ام. این کار علاوه بر آن می‌تواند نشان دهد که هنر در دوران جمهوری اسلامی تا چه حد با تکیه بر هنر اصیل ایرانی پیشرفت داشته است، آثار هنری دوران ما آن میزان اعتبار دارد که بتواند در کنار هنر دوره صفویه و قاجاریه قرار گیرد.
علاوه بر این، می‌توان به راه‌حل‌های دیگری برای ماندگار شدن اثر اندیشید مثلا اینکه می‌شود با همکاری با مجسمه‌سازان کاری کرد که اثرهای تاپیوگرافی سوگواره با هنر مجسمه‌سازان درهم‌آمیخته شده و به یک اثر ماندگارتر تبدیل شود. امکان دارد این اثر با فلز کار شود و در میادین شهر در معرض دید همه مردم قرار گیرد.
 
به‌عنوان یک داور و هنرمند حرفه‌ای چه توصیه‌هایی را برای شرکت‌کنندگان دارید؟


 نکته اول اینکه، ‌هنرمندی که اثری عاشورایی و برای ابراز ارادت به امام حسین(ع) خلق می‌کند، باید بداند که او جدای از آنکه قرار است در یک رقابت شرکت کند به احترام حماسه عاشورا باید اثری درخور شأن آن بزرگان بیافریند، هنرمند باید وقت و خلاقیت زیادی صرف کند تا به موضوع از زوایای دیگری نگاه کند، باید از ظواهر بگذرد و به باطن روشن این واقعه برسد.نکته دوم اینکه هنرمند  برای خلق اثر، بهتر است بیشتر به‌صورت محتوایی  به واقعه عاشورا نگاه کنند تا اثر دلنشین‌تر و بهتری تولید شود و بهتر به جان مخاطب بنشیند. یک کار جامع، قوی و مفهوم‌گرا می‌تواند نظر همه را جلب کند.

منبع: صبح نو

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا تحولات افغانستان عاشورایی عاشورا انقلاب اسلامی سوگواره هنر عاشورایی سوگواره هنر عاشورایی اختیار مردم قرار آثار هنرمندان رویداد هنری قرار گیرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۴۱۲۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتشار فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»، فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر» توسط بنیاد آیه های ایثار و تلاش، با هدف تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری و ابلاغ سیاست های کلی مبتنی بر تبیین مولفه‌های فرهنگ ایثار، شهادت، مقاومت زنان در تاریخ انقلاب اسلامی الگوسازی از زنان فرهیخته ایثارگر تشویق و ترغیب هنرمندان ایران اسلامی به فعالیت موثر در زمینه ترویج این مولفه ها در مسیر فرهنگ ایرانی اسلامی و با موضوع نقش زنان ایثارگر و جایگاه حماسی آن ها در انقلاب و جبهه مقاومت منتشر شد.

بر اساس اعلام دبیرخانه این رخداد فرهنگی هنری با هدف گذاری در ۷ زمینه؛

۱- پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری در حوزه انقلابیگری زنان و پرچمداری آنها در نهضت اسلامی ایران

۲- شناسایی و معرفی ظرفیت ها، استعدادها و توانمندی های زنان در حوزه های فرهنگی و هنری به منظور اثر بخشی مضاعف آنان در پیشبرد فرهنگ ایثار و مقاومت

۳- توجه به نقش ارزنده زنان و معرفی ظرفیت های موجود جامعه هنری جهت کاهش آسیب های اجتماعی به‌ویژه مقابله با تهاجم نرم دشمن و آندلسی کردن ایران

۴- الگوسازی شخصیت های موفق علمی، فرهنگی و اجتماعی زنان ایثارگر ایران و جبهه مقاومت برای نسل های آینده و جهان اسلام بعنوان الگوی سوم زنان در جهان

۵- تقویت فعالیت های جهادی، فرهنگی، هنری و رسانه ای در حوزه زنان

۶- تبیین و تحکیم بنیان خانواده و لزوم افزایش جمعیت در پیشرفت و تعالی کشور

۷- ایجاد بانک اطلاعاتی و مطرح کردن چهره های شاخص زنان نخبه کشور برای دسترسی جوانان

در دستور کار جشنواره قرار گرفته است.

جشنواره پنجم فیلم «کوثر» در چهار بخش سینمای ایران شامل فیلم های سینمایی، داستانی بلند (تله فیلم)، مستند کوتاه و نیمه بلند، مستند بلند و آثار کوتاه داستانی، پویا نمایی و نماهنگ است.

همچنین در بخش مسابقه سینمای ایران، عنوانی با نام مسابقه ویژه گنجانده شده که عبارت است:

نقش زنان و کودکان در مقاومت: این بخش ویژه آثار تولیده شده پیرامون موضوعات مرتبط با ایثارگری و نقش زنان و کودکان در کشورهای حوزه مقاومت و مقابله با داعش و رژیم صهیونیستی و مظالمی که بر آنها رفته، است.

حجاب، عفاف: این بخش اختصاص دارد به آثار مرتبط با ترویج فرهنگ حجاب و عفاف و افشای ماهیت توطئه های دشمنان برای آندلسی کردن ایران.

بخش طرح‌ها و ایده ها، بخش بین الملل و بخش غیررقابتی نیز سایر بخش های چهارگانه جشنواره را تشکیل می دهند؛ نمایش های ویژه، نشست های تخصصی، نکوداشت ها و بزرگداشت ها، برپایی نمایشگاه عکس و برگزاری همزمان جشنواره در استان ها و سایر مراکز فرهنگی هنری کشور از دیگر بخش های پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر» هستند.

بر پایه اعلام دبیرخانه جشنواره، متقاضایان شرکت در این رویداد می توانند با مطالعه فراخوان در هر بخش، لینک قابل دانلود فایل آثار خود را در فرمت‌های مشخص شده در فراخوان به صندوق الکترونیکی دبیرخانه به آدرس، kovsarfestival@gmail.com ارسال کنند و در صورتی که حجم فایل اثر بیشتر از ۱۰ گیگ است و یا امکان ارسال ایمیل وجود ندارد صاحبان آثار می توانند اثر خود را به‌صورت پستی و یا حضوری به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. آخرین مهلت ارسال آثار تا روز شنبه پنجم خرداد ماه سال جاری در نظر گرفته شده است.

نشانی دبیرخانه جشنواره: تهران، میدان فردوسی، خیابان انقلاب، چهار راه کالج، خیابان حافظ، خیابان غزالی، پشت سفارت روسیه، پلاک ۱۱ مرکز تشکل های شاهد و ایثارگر - آقای صیادی (دبیرخانه جشنواره)

تلفن و دورنگار: ۰۲۱۶۶۷۵۷۴۰۶ – ۰۹۳۶۹۸۴۴۳۹۵

آدرس پست الکترونیکی: kosarfilmfestival۶۷@gmail.com

آدرس وبسایت: www.isartalash.ir

پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر» تیر ۱۴۰۳ در تهران با دبیری ناصر باکیده و با همکاری شهرداری تهران، سازمان امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار می‌شود.

فایل PDF کامل فراخوان را از اینجا می‌شود.

کد خبر 6093985 سید امیر شایان حقیقی

دیگر خبرها

  • فراخوان پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر منتشر شد
  • انتشار فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»
  • در هفته هنر انقلاب اسلامی یزد چه گذشت؟
  • ملت ایران توانایی ایستادگی روی پای خود را دارد
  • وحدت و برادری نیاز مهم امروز کشور است
  • جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • لزوم ایجاد یک سایت فرهنگی و هنری در استان البرز
  • نوای موسیقی مقامی خراسان در سواحل خلیج فارس
  • مروری بر آثار ایرانی در بینال ونیز/ آنجا که نگاه پایان می‌گیرد
  • نمایشگاه آثار هنری کنگره جهانی محمد(ص) در شورای شهر شیراز برپا شد