Web Analytics Made Easy - Statcounter

«پیرمحمد ملازهی» کارشناس ارشد مسائل جنوب آسیا با اشاره به فهرست اعلامی کابینه طالبان برای دولت افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: از نظر طالبان کابینه تشکیل شده در کابل فراگیر به حساب می‌آید؛ چراکه شخصیت‌های ازبک و تاجیک در آن وجود دارند. اما واقعیت این است که این اشخاص طالب‌های تاجیک و ازبک هستند و در نهایت ما شاهد یک دولت یک‌دست طالبانی هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکته این است که قومیت‌ها، مذاهب و مابقی طیف‌های حاضر در افغانستان در این کابینه حضور ندارند و در نهایت ما شاهد یک انحصارطلبی از سوی طالبان هستیم. فهرست منتشر شده از کابینه طالبان به خوبی نشان می‌دهد که قومیت‌ها و مذاهب در این کابینه هیچ جایگاهی ندارند. اینکه دنیا قرار است با این کابینه چگونه برخورد کند، موضوعی است که اساساً بر اساس منافع کشورها استوار است. به عنوان مثال چین به دنبال معادن لیتیوم در افغانستان است که ارزش آن چیزی در حدود دو بیلیون دلار برآورد شده و صرفا به دنبال استفاده از این منابع غنی برای اهداف و آزمایش‌های خود هستند.

وی ادامه داد: این مؤلفه‌ها نشان می‌دهد که علاوه بر چین، کشورهای دیگری هم در آسیا و حتی در اروپا حضور دارند که صرفاً در حال سوءاستفاده از خروج آمریکایی‌ها از افغانستان هستند. توجه داشته باشید که چینی‌ها کاری به نوع حکومت یا اینکه آیا در افغانستان حقوق بشر یا حقوق زنان رعایت می‌شود، ندارند. آنها صرفا منافع خودشان را مدنظر قرار می‌دهند و این در حالی است که بسیاری از کشورهای غربی هم در همین راستا گام برمی‌دارند. اینکه دیده می‌شود برخی از دولت‌ها همچنان اعلام می‌کنند در حال بررسی کابینه طالبان هستیم، به نوعی ترس از واکنش جامعه خود را نمایان می‌کنند. آنها به خوبی می‌دانند که افکار عمومی کشورشان طالبان را قبول ندارند و اگر بخواهند یک باره از این کابینه دفاع کنند ممکن است اعتراض‌ها در بسیاری از پایتخت‌های دنیا تبدیل به یک بحران شود. به همین دلیل سعی می‌کنند همچنان سکوت اختیار کنند و فضای ابهام‌آلود را مدیریت کنند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: مساله دیگر که باید به آن توجه شود این است که با اعلام این کابینه احتمال دارد مردم سلاح به دست بگیرند و در کنار جبهه پنجشیر به مقابله با طالبان بپردازند. اگر این اتفاق رخ دهد، بدون تردید افغانستان شاهد یک جنگ داخلی خواهد بود و به همین دلیل است که کشورهای منطقه‌ای و بسیاری از دولت‌های فرامنطقه‌ای در شناسایی این کابینه عجله نمی‌کنند. برخی‌ دیگر هم که منافع‌شان تامین می‌شود احتمالاً در مراسم رسمی در کابل شرکت خواهند کرد. در این میان برنده اصلی این ماجرا به نظر می‌رسد که پاکستان است. پاکستانی‌ها با روی کار آمدن دولت تمام‌قد طالبانی به نوعی خط مرزی دیورند را از بین می‌برند. موضوعی که باید به آن توجه ویژه کرد این است که کابینه فعلی کابل دستپخت رئیس فعلی سازمان اطلاعات پاکستان است. به یاد داریم که او چندی پیش به کابل آمد و دو موضوع را پیگیری کرد.

ملازهی افزود: موضوع اول بحث کمک اطلاعاتی نظامی و لجستیکی به طالبان برای مقابله با جبهه پنجشیر بود و مساله دوم حل اختلاف میان شبکه حقانی و شورای کویته بوده است. بر اساس داده‌های موجود، شبکه حقانی در جلسه مشترک خود با شورای کویته اعلام کرده که باید در کابل، امارت اسلامی برپا شود و حتی تهدید کرده که اگر جریان‌های دیگر با این شبکه بیعت نکردند باید از ساختار جدید کنار بروند. در مقابل شورای کویته خواهان حکومتی غیر از امارت اسلامی بوده تا بتوانند با روی کار آمدن دولت جدید در کابل، مشروعیت منطقه‌ای و جهانی کسب کنند. بر این اساس رئیس سازمان اطلاعات پاکستان توانست با ورود خود به کابل این مساله را حل کند و کابینه جدید را متشکل از عناصر شورای کویته و شبکه حقانی تشکیل دهد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم اگر کابینه جدید که توسط طالبان معرفی شده از سوی کشورهای منطقه‌ای به رسمیت شناخته شود، به احتمال زیاد آنها بحث برپایی امارت اسلامی را علنی می‌کنند اما اگر فشارهای منطقه‌ای و بین‌المللی افزایش پیدا کند، صراحتاً اعلام می‌کنند که این کابینه یک دولت موقت برای گذار از وضعیت فعلی است، اما معتقدم که در این حالت هم طالبان مجدداً امارت اسلامی را مطرح می‌کند. اگر اوضاع به این سمت برود که در هر دو صورت پرچم امارت اسلامی در کابل برافراشته شود، احتمال دارد که یک گسل به شدت عمیق میان طالبان و مردم افغانستان ایجاد شود که این می‌تواند زمینه‌ساز جنگ داخلی شود. حتی برخی از سران منطقه و قدرت‌های همسایه افغانستان بحث تجزیه را مطرح می‌کنند؛ چرا که دنیای امروز صرفا محلی برای تامین منافع است.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: افغانستان پاکستان چین طالبان شبکه حقانی پنجشیر معادن افغانستان امارت اسلامی شورای کویته منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۵۶۹۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ کشته براثر ریزش کوه و صاعقه در افغانستان

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از کابل، دفتر مطبوعاتی استانداری ننگرهار امروز اعلام کرد: چهار نفر براثر ریزش کوه در منطقه «درونته» از توابع استان لغمان در شرق افغانستان جان خود را ازدست دادند. این حادثه زمانی بوقوع پیوست که سنگ‌های سرازیر شده از کوه بر سر خودرو‌های سواری در این مسیر فرود آمد، جان باختگان این حادثه سرنشینان دو خودرو سواری بودند. درپی این حادثه جاده پرتردد کابل- جلال آباد نیز به روی رفت و آمد بسته شد.
خبر دیگر اینکه براثر صاعقه در استان‌های پنجشیر و بدخشان افغانستان نیز دو نفر از جمله یک زن و یک مرد جان خود را از دست دادند.
باران‌های شدید و حوادث ناشی از آن از جمله جاری شدن سیل در کمتر از بیست روز گذشته در افغانستان بیش از صد کشته برجای گذاشت.
افغانستان در سال دو هزار و بیست و سه میلادی چهارمین کشور آسیب پذیر جهان از وقوع حوادث طبیعی شناخته شد.
فردا یکشنبه نیز باران‌های شدید و احتمال جاری شدن سیل در بیست و هشت استان افغانستان پیش بینی شده است.

 

دیگر خبرها

  • قزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارند
  • سیل در افغانستان/ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
  • خبر خوب برای دانشجویان افغان در ایران
  • ۶ کشته براثر ریزش کوه و صاعقه در افغانستان
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • دیدار رایزن فرهنگی ایران با معاون سیاسی طالبان 
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان
  • پایان نمایشگاه بین‌المللی افغان-قزاق در کابل
  • وزیرخارجه پاکستان: سفر رئیسی حائز اهمیت است/تحریم‌های آمریکا اهمیتی ندارد
  • سفر رئیسی حائز اهمیت است/ تحریم‌های آمریکا اهمیتی ندارد