Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@09:33:17 GMT

درباره سید محمود حسینی شاهرودی

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۵۷۰۵۱

درباره سید محمود حسینی شاهرودی

معرفی شخصیت‌های دینی به مردم و جامعه به منظور پاسداشت مفاخر علمی کشور یکی از اقدامات بسیار مهم برای تولید فرهنگ علمی است. در واقع مفاخر علمی از جمله تولیدات فرهنگی هستند که باید بیشتر شناخته و معرفی شوند. نسل امروز نیاز بسیاری به شناخت این مفاخر دارد و در این حوزه هر چه هزینه شود، سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف علمی، فرهنگی و اجتماعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیت‌اله سیدمحمود حسینی شاهرودی از نظر علمی شخصیت وارسته کشوری و بین‌المللی است که باید به مردم بیشتر معرفی شود و ارتباط ایشان با نهضت امام(ره) بیشتر باید شناسایی شود و بسیاری از ابعاد مختلف شخصیتی ایشان باید مورد توجه قرار گیرد. در این جستار به معرفی این فقیه فرزانه می‌پردازیم.

تحصیلات و تالیفات

سید محمود حسینی شاهرودی در ۱۳۰۱هجری در روستاهای شاهرود دیده به جهان گشود. وی، پس از طی تحصیلات اولیه و دوره‌ مقدمات در بسطام، عازم حوزه علمیه مشهد شد، سپس در ۱۳۲۸هجری، عازم حوزه‌ علمیه‌ نجف اشرف شد. از جمله اساتید نامدار وی می توان به آخوند خراسانی صاحب «کفایه»، میرزای نائینی و آقا ضیاءالدین عراقی اشاره کرد. میرزای نائینی او را بر دیگر شاگردانش مقدم می‌دانست و هنگامی که برای شاگردانش گواهی علمی صادر می‌کرد، نظر وی را نیز جویا می‌شد.  

گفته شده نائینی گواهی شاهرودی را گواهی دو عادل به شمار می‌آورد.  از این‌رو به او ذوالشهادتین (صاحب دو شهادت) می‌گفتند. شاهرودی بعد از فراگیری دانش در محضر این اساتید برجسته، حیات خود را در تربیت فضلا و علما و رسیدگی به امور حوزه و تدریس و تألیف سپری کرد و توانست آثاری از خود بر جای بگذارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

از آنجایی که این عالم وارسته بیشتر وقت خود را صرف بحث‌های علمی و رسیدگی به امور مؤمنان می‌کرد، بسیار اندک وقت برای نوشتن داشت. از جمله آثار بازمانده از آن فقیه فرزانه که می‌ تواند نشانه روشن توان علمی‌ اش باشد عبارتند از: تقریرات اصول فقه آیت‌الله میرزا محمدحسین نایینی؛ تقریرات بحث‌های آیت‌الله آقا ضیاء‌الدین عراقی؛ حاشیه بر کتاب شریف «وسیلة النجاة» اثر آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی؛ حاشیه بر کتاب گران‌قدر «العروة الوثقی»؛ ذخیرة المؤمنین؛ کتاب الاجارة؛ کتاب الحج و نتائج الافکار فی الاصول اشاره کرد.

لازم به ذکر است که آیت الله شاهرودی در دوره میرزای نائینی و سید ابوالحسن اصفهانی در ۳۵سالگی به اجتهاد رسید. از جمله شاگردان نامداری که از محضر وی بهره بردند، می‌توان به آیت الله علی خامنه ای، محمدتقی بهجت، شیخ محمدرحمتی سیرجانی، سید علی سیستانی، سیف الله جعفرزاده گیلانی، سید محمدحسین حسینی طهرانی، مسلم ملکوتی، شیخ محمد حسن محمدی بجنوردی، شیخ جواد تبریزی و... اشاره کرد.

فعالیت‌های سیاسی

یکی از مهم ترین فعالیت های سیاسی وی می توان به مبارزه با رژیم پهلوی در ۱۳۴۲ خورشیدی و جانبداری از امام(ره) اشاره کرد. در این سال گماشتگان محمدرضا پهلوی حوزه علمیه قم را آماج یورش‌های سنگین خود قرار دادند، آیت‌الله شاهرودی جنایت خونبار درباریان را محکوم ساخت و با فرستادن تلگراف‌های متعدد به ایران رهنمودهای لازم را به مردم و دانشوران ارایه کرد.

همچنین پس از آغاز نهضت اسلامی، به جانبداری از این حرکت پرداخت البته چندان به مجادله های سیاسی وارد نمی شد اما از اعلام مواضع خود نیز امتناع نمی کرد. این مرجع بزرگ جهان اسلام، همواره پشتیبان مبارزات انقلاب اسلامی ایران بود و متناسب با رویدادها از مبارزان مردمی حمایت می کرد. از جمله این موارد می توان به حمایت از نواب صفوی و واکنش نسبت به حمله به مدرسه فیضیه و کشتار طلاب اشاره کرد. به دنبال انتقال امام خمینی از ترکیه به نجف در مهر ۱۳۴۴ خورشیدی ساواک در گزارشی می‌نویسد: «پس از ورود آیت‌الله خمینی به نجف، عده‌ای از روحانیان ایرانی از قبیل خوئی، شاهرودی و شیخ نصرالله خلخالی به وی ملحق و مرتباً برای وی پول می‌رسد.»

فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی

توجه جدی به انجام امور عام المنفعه نیز از برجسته ترین ویژگی های این مرجع شیعه بود. تمام تلاش و همت وی بر این بود تا سهم امام را در راه‌های درست مصرف کند. به همین دلیل آثار ماندگاری از وی باقی مانده است که هم اکنون مورد استفاده مسلمانان جهان قرار می گیرد. احداث مسجد، حسینیه و مدرسه علمیه در کابل و برخی شهرهای ایران، بازسازی مدارس علمیه بخارایی و قزوینی در نجف و تأسیس بعثه حج از اقدامات سید محمود شاهرودی در دوره مرجعیتش بود.

همچنین در دوره مرجعیت او پیاده‌روی از نجف به کربلا رونق گرفت. در خصوص تأسیس بعثه حج باید خاطر نشان کرد که آیت‌الله شاهرودی از ۱۳۴۶ خورشیدی گروهی را برای پاسخ‌گویی به مسایل شرعی در مراسم حج اعزام کرد که به نام البعثة الدینیة للحج شناخته می‌شود. علاوه بر موارد گفته شده  وی، نخستین شهرک مسکونی طلاب به نام «حی الامام الشاهرودی» را در نجف اشرف تأسیس کرد. یکی از مشکلات طلاب حوزه های علمیه در آغاز کار، ازدواج و تشکیل خانواده تامین مسکن است تا جایی که برخی از آنان در اثر فشار زندگی زودتر از زمان لازم مجبور به خروج از حوزه علمیه می شوند.  

ایجاد شهرک مسکونی طلاب یکی از ابتکارهایی بود که برای نخستین بار از سوی آیت الله شاهرودی انجام شد تا طلاب بتوانند پس از ازدواج به تحصیلات خود ادامه دهند و در زمان و پایه تحصیلی مناسب از حوزه علمیه نجف به کشورها و مناطق دیگر برای تبلیغ سفر کنند. این شهرک با مساحت ۲۴ هزار متر مربع در نجف ساخته و با نام آیت الله شاهرودی نامگذاری شد.  

همچنین با رحلت آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی، رساله‌ عملیه‌ سید محمود شاهرودی در دسترس مقلدان در کشورهای عراق، ایران، لبنان، هند و پاکستان قرار گرفت و با درگذشت آیت‌الله بروجردی، مرجعیت وی در اماکن یادشده، به‌خصوص ایران و عراق و خلیج، شهرت و توسعه‌ بیشتری یافت و حوزه‌ بحث فقه و اصول ایشان در نجف، فضلا و علمای بی‌شماری را در برداشت.

معرفی کتاب

برای شناساندن این عالم گرانقدر تاکنون کتاب‌های زیادی به چاپ رسیده‌اند که از جمله آنها می‌توان به کتاب «الامام الشاهرودی السید محمود الحسینی» اثر سید احمد حسینی اشکوری (درباره زندگی وی که به زبان عربی نوشته شده است، اشاره کرد.) زندگی و مبارزات آیت‌الله العظمی سید محمود حسینی شاهرودی به روایت اسناد، تألیف داوود قاسم‌پور و شاهین رضایی از دیگر آثاری است که به صورت جامع و دقیق به بررسی زندگی‌نامه شاهرودی می پردازد. این کتاب توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در ۱۳۸۹خورشیدی در ۳۵۲ صفحه منتشر شده است.

وفات

سرانجام این فقیه فرزانه در شعبان ۱۳۹۴ هجری (شهریور ۱۳۵۳خورشیدی) دیده از جهان فروبست و در حرم مطهر امیرمؤمنان علی (ع) به خاک سپرده شد.

برچسب‌ها حوزه علميه انقلاب اسلامی ایران شیعه مقام معظم رهبری نجف اشرف امام خمینی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: حوزه علميه انقلاب اسلامی ایران شیعه حوزه علميه انقلاب اسلامی ایران شیعه مقام معظم رهبری نجف اشرف امام خمینی محمود حسینی شاهرودی آیت الله شاهرودی حوزه علمیه سید محمود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۵۷۰۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از برنامه برای رفع نقاط پرتصادف تا تمهیدات تسهیل تردد زائران اربعین حسینی

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی به تشریح اقدامات و عملکرد این وزارتخانه در حوزه‌های ایمنی راه‌ها، ترانزیت و برنامه ریزی برای سفرهای اربعین حسینی امسال پرداخت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سید کمال هادیان فر با اشاره به عملکرد وزارت راه و شهرسازی در حوزه ایمنی راه‌ها و رفع نقاط حادثه‌خیز اظهار کرد: برخی از نقاط پر تصادف مربوط به گذشته است و باید توجه داشت که ۴۶ هزار کیلومتر از ۲۷۰ هزار کیلومتر راه موجود در کشور را راه‌های شریانی و برخوردار از جدا شونده و نیوجرسی تشکیل می‌دهند، اما راه‌های فرعی بسیاری با استانداردهای مخصوص خود و بدون برخورداری از جداشونده نیز در دست بهره برداری هستند که ارتقای راه‌ها و تبدیل به دوبانده یا تعریض آنها نیازمند منابع مالی زیادی است.

وی افزود: در جلساتی که با حضور مسئولان سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و پلیس راهور فراجا برگزار شد، از ۳۲۰۰ نقطه، بالغ بر ۸۸۷ نقطه پر تصادف شناسایی شده است که ۴۱۲ نقطه با منابع داخلی وزارت راه و شهرسازی برطرف شده و ۴۷۵ نقطه دیگر در اولویت برنامه‌های امسال قرار دارد.

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: دولت برای برنامه هفتم توسعه ۳ هزار میلیارد تومان برای تسریع رفع نقاط پر تصادف پیشنهاد کرده بود که مورد قبول مجلس قرار گرفت اما در برخی بخش‌ها ابهامات مختصری برای نمایندگان به وجود آمد که در جلسات برگزار شده این موارد روشن شد و امید است در چند روز آینده به تصویب برسد.

۶۰ درصد تصادفات در ۳۰ کیلومتری ورودی شهرها رخ می‌دهد

هادیان فر با بیان اینکه ۶۰ درصد تصادفات در ۳۰ کیلومتر ورودی شهرها رخ می‌دهد، گفت: این آمار به رفتار رانندگی از جاده به بزرگراه درون شهری بر می‌گردد و بی توجهی به کاهش سرعت یا خستگی و خواب آلودگی بر آن تأثیر دارد. از این رو وظایف مربوط به رفع مشکلات حریم جاده و حریم شهر به استانداران محول شده است تا نسبت آن اقدام کنند.

وی با اشاره به اهمیت برگزاری مستمر کمیسیون ایمنی ترافیک و شورای عالی ترافیک تصریح کرد: برگزاری جلسات کمیسیون ایمنی راه‌ها با حضور دستگاه‌های عضو بسیار تأثیرگذار است. به طور مثال در جلسه گذشته کمیسیون ایمنی راه‌ها طرح کاهش ۱۰ درصدی تصادفات سالانه ارائه شد و مورد تاکید وزیر راه و شهرسازی قرار گرفت.

حوزه ترانزیت ساماندهی می‌شود

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی در ادامه به حوزه ترانزیت و حمل و نقل بین‌المللی اشاره کرد و گفت: با جدیت کامل به دنبال تکمیل شاخه ریلی کریدور شمال-جنوب و قطعه رشت به آستارا هستیم.

هادیان فر افزود: هدف ما در معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی، سازمان یافتگی در حوزه ترانزیت است و نیازمند ایجاد بستری هستیم که نقش تمامی دستگاه‌های دست‌اندرکار ترانزیت در آن دیده شود و صاحب کالا از قیمت، زمان و سطح خدمات ارائه شده در کریدور ترانزیتی عبوری از ایران آسوده خاطر باشد.

وی بر ابتکار وزیر راه و شهرسازی با عنوان "ایران راه" تاکید کرد و گفت: باید پلتفورم نام برده ایجاد شود و استقبال صاحبان کالا برای عبور بار بین‌المللی از کریدورهای عبوری از داخل ایران به عنوان مسیرهای امن، ارزان و سریع جلب شود.

امسال ۴ میلیون زائر در مراسم اربعین شرکت می‌کنند

معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی به تدابیر اندیشیده شده برای جابه‌جایی زائران اربعین حسینی در سال جاری اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین مسائل ما اقدام برای رفع ناترازی ناوگان نسبت به زائرین در ایام اربعین است که طبق پیش‌بینی‌ها امسال بالغ بر ۴ میلیون زائر در این مراسم شرکت می‌کنند که در این راستا از طرف عراقی درخواست شده، خودروهای زائران ایرانی بتوانند با تمهیداتی که در نظر گرفته شده وارد خاک عراق شوند. همچنین ۱۵۰ میلیون یورو به واردات ۲۰۰۰ دستگاه اتوبوس با کارکرد زیر ۵ سال اختصاص داده شد.

کد خبر 748610

دیگر خبرها

  • تقدیر از معلمان شاهرودی/ برنامه هفته معلم مدرسه محور است
  • هزینه ۳۰۰ میلیارد تومانی شهرداری در حوزه گردشگری همدان
  • چهره متفاوت بازیگر نقش علی در آینه عبرت بعد از ۳۵ سال
  • دیدار معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با آیت الله حسینی بوشهری
  • آیت‌الله حسینی‌بوشهری: طلاب در مسکن و معیشت دچار مشکل هستند
  • تقدیر از ۲۷۸۰ معلم شاهرودی/ برنامه هفته معلم مدرسه محور است
  • اربعین حسینی برابر استکبار جهانی بازدارندگی ایجاد می‌کند
  • از برنامه برای رفع نقاط پرتصادف تا تمهیدات تسهیل تردد زائران اربعین حسینی
  • مشارکت مردم در اقتصاد باید به خوبی تبیین و هدایت شود
  • از مشهد تا کربلا با پای دل در طولانی‌ترین پیاده‌روی اربعین