Web Analytics Made Easy - Statcounter

با این اوضاع افغانستان، تهران دیگر جای ماندن نبود، آن هم برای ما که تشنه خبریم. برای ما که از هرچیزی بهترین را می‌خواهیم، این هزارتوی اخبار به هم پیچیده هیچ تسلی‌بخش نبود. این شد که به راه زدیم تا از نزدیک ببینیم و برای شما هم روایت کنیم.
اکنون که این مطلب کوتاه را می‌خوانید، احتمال قریب به یقین پای ما به هرات رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
اما وقتی این‌ها را برای شما می‌نویسیم هنوز در خاک ایرانیم. روز اولی که برای تهیه گزارش آمدیم، در مشهد ماندیم. هم مرز را ساعت۵ می‌بستند و هم زیارت حرم رضوی نصیب‌مان شد. علاوه بر این می‌خواستیم کمی در نزدیک‌ترین مرکز استان به افغانستان جویای حال اخبار همسایه شرقی باشیم.   مشهد، اما بر خلاف آنچه تصور می‌شد، آینه‌ای شفاف‌تر از تهران نبود. اینجا هم مثل هزار کیلومتر دورتر یعنی تهران، همه چیز گنگ و مبهم است. انگار مردم ایران در مقابل افغانستان کاملا به دو دسته تقسیم می‌شوند و در یک فضای استادیومی، یک مرده باد - زنده باد یا به قول سیاسی‌ها در یک دوقطبی کامل به سر می‌برند. بعضی‌ها اینقدر طرفدار طالبان هستند و چهره این گروه را تطهیر می‌کنند که باور نمی‌کنی کسی بتواند اصلا با چنین پدیده خوش‌یمنی مخالفت کند. از آن سو هم بعضی‌ها چنان از احمد مسعود و مقاومت در مقابل موجود سیاه و پلیدی به نام طالبان حرف می‌زنند که نمی‌توان حتی تصور کرد این طالبان همان طالبانی است که آن گروه اول از آن حرف می‌زنند. واقعیت این است هیچ‌کدام از این تصاویر درست نیستند. اینجا جنگ روایت‌هاست و هر کس چیزی را باور می‌کند که دوست دارد باور کند.
راننده ایرانی که قرار است فردا صبح ما را به هرات برساند، می‌گوید مردم، کارگرها، کاسب‌ها و در کل اظهارات رئیس‌جمهور و وزیر خارجه پیرامون مذاکرات از اصول و منطق پیروی می‌کند. ما، چون به تعهدات خود در رابطه با اجرای مفاد برجام عمل کرده بودیم، انتظار منطقی این بود که طرف مقابل هم به تعهدات خود عمل کند.   با این وصف از ابتدا مشخص بود که متن برجام اشکال دارد و از سوی منتقدان تذاکرات لازم داده شده بود، ولی دولت یازدهم و دوازدهم گوش شنوایی برای این توصیه‌ها نداشت و گمان می‌کردند با واگذاری بسیاری از دستاورد‌های کشور به نتایج برجام مشکل را حل کند، اما موفق نبود.   در حال حاضر مذاکرات موقتا متوقف شده و این مساله هم به علت تغییر دولت در جمهوری اسلامی ایران بود. طبیعتا نظرات دولت سیزدهم با مدیران اجرایی پیشین در حوزه برجام و ادامه مذاکرات متفاوت است. عموم جامعه خیلی خوشحالند. از وقتی طالبان آمده، هم ویزا ارزان‌تر شده و هم رشوه نمی‌گیرند و کار مردم را همان لب مرز و به‌راحتی راه می‌اندازند.   همه، حتی دستفروش‌هایی که قبل از این باید به هزار نفر باج می‌دادند حالا می‌توانند کاسبی کنند. می‌گوید الان با یک نفر طرف هستی و پولی که باید بدهی معلوم است، اما آن موقع از افسر مرزبانی تا ایست و بازرسی‌های سر راه از ما که قانونی کار می‌کردیم باج بی‌مورد می‌خواستند. حتی یکی از افرادی که در مشهد ساخت و ساز می‌کرد و اتفاقی در حرم با او برخورد کردیم می‌گفت کارگر‌های ما خوشحالند. می‌گفتند امروز می‌دانیم از مرز که رد می‌شویم پول‌مان کامل و بدون کم و کاستی به خانواده‌هایمان می‌رسد، کسی نیست که توی راه از ما باج بگیرد.   طرف مقابل، اما راننده افغانستانی است که در همان شرکت مسافربری چیز دیگری می‌گفت، جوانی با لهجه و لباس افغان‌ها که می‌گفت از هرات آن طرف‌تر نرفته و نمی‌رود، می‌گفت هرات فعلا آرام است و مردم از این‌که امنیت برقرار شده خوشحال هستند، اما وقتی پرسیدیم این «فعلا» را برای چه در آن جمله گفته بود بدون این‌که تغییری در چهره یخی‌اش ایجاد شود گفت مردم طرفدار مسعود هستند و در جواب سوال ما که پرسیدیم اگر خوشحالند چرا طرفدار مسعود هستند و اگر طرفدار مسعودند چرا کاری نمی‌کنند، به دوستش نگاه کرد و چیزی نگفت جز یک جمله: از ما کاری نمی‌آید!   آنچه از روز اول و در خاک ایران دستگیرمان شد، سردرگمی مردم از درست یا غلط بودن اتفاقات بود؛ اتفاقاتی که سیاسیون هم در تحلیل آن از اخبار عقب افتاده‌اند، چه برسد به مردم.
معنی فعلا آرام است او را در حال استراحت عصرگاهی فهمیدیم. وقتی تصاویر اعتراضات هرات آمد و عده‌ای به خیابان آمدند و علیه پاکستان و امارت اسلامی شعار دادند و با شلیک هوایی متفرق شدند. هرچه هست، درجه حرارت در افغانستان را یکی دارد بالا می‌برد و به نظر می‌رسد امروز آغاز یک دوره جدید در زندگی مردم افغانستان است، مردمی که به‌وضوح از آمدن طالبان هم خوشحال هستند و هم ناراحت، هم به اوضاع امیدوارند و هم از وضعیت ناامید، هم اعتراض می‌کنند و هم وضعیت را به نسبت قبل بهتر می‌دانند و این چهره واقعی افغانستان است. یک سردرگمی و پیچیدگی توام با ناامیدی و نگرانی از مخبران دولتی و اطلاعاتی.  

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: افغانستان مرتضی درخشان روزنامه نگار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۵۹۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک میلیون مهاجر افغان از ترس اخراج پنهان شده اند

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یورونیوز، دست‌کم ۱.۷ میلیون مهاجر افغان بدون مدرک اقامت در پاکستان زندگی می‌کنند که از اکتبر سال گذشته میلادی هدف اخراج اجباری قرار دارند.

بنا به برخی از گزارش‌ها، پاکستان از اکتبر سال گذشته که اجرای طرح اخراج اجباری مهاجران افغان را آغاز کرده، حدود ۶۰۰ هزار شهروند افغانستان را با عنوان «اتباع بیگانه و بدون مدرک» به کشورشان بازگردانده است. بنابراین دست‌کم یک میلیون افغان بدون مدرک، خود را در پاکستان پنهان کرده‌اند.

پیش‌تر برخی گزارش‌ها از دستور وزارت کشور پاکستان به همه اداره‌های مرتبط ایالتی، برای شناسایی محل سکونت جمعی مهاجران و پناهجویان افغان و بررسی اینکه آن‌ها دارای چه نوع کارت مهاجرتی هستند، حکایت داشتند.

شماری از مهاجران افغان از آنجا که امیدی به داشتن خانه و سرپناه در افغانستان ندارند، نگران بازگشت به کشورشان هستند.

یک جوان ۱۸ ساله افغان که در پاکستان به دنیا آمده و بزرگ شده است، پس از آنکه پلیس کراچی او را بازداشت و به افغانستان فرستاد، بار دیگر خود را با استفاده از قاچاقچیان انسان به پاکستان رساند.

این جوان که پدر و مادرش نیم قرن پیش به پاکستان گریخته بودند، به آسوشیتدپرس گفت که زندگی‌اش در پاکستان است زیرا «هیچ دوست یا خانواده‌ای» در افغانستان ندارد.

مقام‌های طالبان پس از ورود این جوان افغان که از ۱۵ سالگی به عنوان مکانیک در یک تعمیرگاه خودرو در پاکستان کار می‌کرده است، به او ۳۴ دلار می‌دادند.

این جوان افغان شش هفته پس از ورود به افغانستان، با پرداخت ۷۰ دلار به قاچاقچیان انسان توانست به پاکستان بازگردد.

او در پاکستان برای همان مدارکی که خانواده‌اش دارند، درخواست داده است اما این کشور برای پناهجویان افغان یا فرزندانشان مدارک اداری صادر نمی‌کند.

برخی از گزارش‌ها حکایت از آن دارند که شهروندان افغان ساکن پاکستان از پیش از اجرای طرح اخراج اجباری مهاجران افغان از این کشور، تحت نظر ادارات محلی بوده‌اند. این گزارش‌ها همچنین به شایعاتی اشاره دارند که از تصمیم پاکستان برای اخراج همه افغان‌ها از جمله افغان‌های دارای مدرک اقامتی در این کشور حکایت دارند. البته پاکستان اعلام کرده است که چنین تصمیمی ندارد.

بنا به گزارش آسوشیتدپرس، پلیس پاکستان اعدادی را روی خانه‌های محله این جوان افغان ثبت کرده تا نشان دهد چند نفر در آنجا زندگی می‌کنند و چند نفر دارای مدرک اقامت هستند.

در این گزارش آمده است که از زمان آغاز اجرای طرح اخراج مهاجران افغان از پاکستان، بسیاری از افغان‌های ساکن محله این جوان ۱۸ ساله، خانه‌های خود را ترک و برخی هم خود را پنهان کرده‌اند.

برخی از مهاجران افغان که در پاکستان زندگی می‌کنند، کارت‌های شناسایی‌شان در زمان ژنرال ضیاء‌الحق، رئیس جمهور و حکمران نظامی پاکستان صادر شده است.

این گروه از افغان‌ها یا از خانه‌هایشان خارج نمی‌شوند یا در خانه‌ای زندگی می‌کنند که به نام دیگری اجاره شده است.

پیش‌تر مهاجران افغان برای کسب درآمد یا دریافت خدمات درمانی از محلات زندگی خود به مرکز کراچی سفر می‌کردند، اما پس از اجرای طرح اخراج مهاجران افغان از پاکستان، آنها دیگر نمی‌توانند به این منطقه سفر کنند زیرا احتمال دستگیری و بازگرداندنشان به افغانستان وجود دارد.

برای این گروه از مهاجران افغان، پرداخت اجاره مسکن و خرید مواد خوراکی سخت‌تر شده است، زیرا آن‌ها شغل‌های خود را رها کرده‌اند.

برخی از شهروندان پاکستان که در محلاتشان مهاجران افغان زندگی می‌کردند نیز از اینکه زندگی روزمره و کسب و کارشان با اجرای طرح اخراج اجباری مهاجران افغان مختل شده، شکایت دارند و منتقد این طرح هستند.

کد خبر 848184 برچسب‌ها خبر ویژه اتباع خارجی پاکستان افغانستان

دیگر خبرها

  • ارائه خدمات ضروری به بیش از ۸۰۰ هزار نفر در افغانستان
  • آغاز دیوار کشی در مرز افغانستان
  • طرح انسداد مرزهای شرقی افغانستان آغاز شد
  • از سرگیری پروازهای ترکیش ایرلاین به افغانستان
  • حضور ویرانگرِ آمریکا | افغانستان
  • سرگیجه در کشتی؛ محمدعلی گرایی به تیم ملی دعوت شد
  • ۶ نفر در حمله به نمازگزاران در هرات افغانستان جان باختند
  • یک میلیون مهاجر افغان از ترس اخراج پنهان شده اند
  • (ویدئو) گزارش دیدنی فیروز مشعوف از صعود افغانستان به جام جهانی
  • ببینید | دعوای ایران و افغانستان بر سر آب؛ مگر سیلاب به داد مردم سیستان برسد