Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@02:59:16 GMT

پیامدها و آسیب‌ های مخرب کودک همسری چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۶۰۹۵۵

پیامدها و آسیب‌ های مخرب کودک همسری چیست؟

کودک همسری به ازدواج زود هنگام و حتی قبل از سن قانونی دختران و پسران گفته می‌شود که در بسیاری از جوامع از جمله جامعه ما دیده می‌شود و مهمترین علل این مساله، فقر اقتصادی و فرهنگی است. در همین حال آمار ها حاکی از ازدیاد کودک همسری در جوامع در حال توسعه و کم درآمد هستند. طبق گزارش وضعیت اجتماعی و فرهنگی کشورمان که توسط مرکز آمار ایران، در بهار سال ۱۳۹۹ منتشر شد، ۷۰۰۰ ازدواج دختر بچه ۱۰ تا ۱۴ ساله و یک ازدواج دختر بچه کمتر از ۱۰ سال به ثبت رسیده است، این در حالی است که به نظر می‌رسد با شیوع ویروس کرونا و پیامد های ناشی از آن از قبیل قرنطینه و تعطیلی‌ های اجباری، بیکاری و فشار اقتصادی؛ آمار کودک همسری هم رو به افزایش باشد و افزایش کودک همسری به معنای ازدیاد تبعات جسمانی، روانشناختی و اجتماعی ناشی از آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نظر به اهمیت این موضوع، پژوهشگر ایرنا با "نازنین گمار"، روانشناس کودک و نوجوان به گفت و گو نشست. مشروح این گفت و گو را در ذیل می‌خوانید:

کودک همسری نوعی کودک آزاری 

نازنین گمار در خصوص کودک همسری و پیامدهای روانشناختی آن بیان کرد: طبق تعریف صندوق کودکان سازمان ملل متحد (UNICEF)، کودک همسری نوعی ازدواج رسمی یا غیررسمی است که در آن فرد پیش از رسیدن به ۱۸ سالگی وارد پیمان زناشویی می شود. این نوع ازدواج‌ ها که امروزه هم به یک مساله جهانی تبدیل شده، در بیشتر کشور های کم درآمد رخ می‌دهد و منحصر به یک مذهب و یا فرهنگ خاص نیست.

وی گفت: معمولا در کنار نظام پدرسالاری که از عوامل موثر بر ازدواج کودکان است، می توان به آسیب های اجتماعی خانواده از جمله فقر، جلوگیری از فساد اخلاقی، جلوگیری از ازدواج دیرهنگام جوانان، مهاجرت، محرومیت از تحصیل، اعتیاد و کاستن از بار اقتصادی خانواده اشاره کرد که باز در میان مجموع عوامل ذکر شده، عامل فقر اهمیت بسیار زیادی دارد.

این روانشناس کودک  در ادامه اظهار داشت: بر اساس نظر روانشناسان، کودک همسری نوعی کودک آزاری است. چون عوارضی که به خاطر ازدواج زود هنگام و بارداری، برکودک وارد می‌شود جبران ناپذیر است.کودکانی که باید خاطرات خوش دوران طفولیت خود را با همسالان و دوستان سپری کنند ناگهان به مرحله خانه داری و مادر شدن گام می‌گذارند. گویا یک شبه رویاهای شیرین آنان را برای همیشه به باد می‌ برد. این تصمیم نامبارک والدین برای فرزندانشان، لباسی گشاد بر تن فرشتگان کوچک است .کودکی که تمام دنیای آن عروسک بازی و خواباندن عروسک‌هایش در کنار خود است، شاید بتواند فرزندی متولد و آن را با هر شرایطی شده بزرگ کند، اما آیا می‌توان از او انتظار داشت که نقش مادری را ایفا کند که برای فرزندانش الگو است، چراکه او هنوز سن کمی دارد و برای رفع نیازهایش به مادر خود وابسته است.

تبعات جسمانی و روانی ناشی از کودک همسری

گمار پیرامون تبعات جسمانی و روانی ناشی از کودک همسری گفت: ازدواج در سنین کمتر از ۱۸ سالگی و زمانی که حتی کودکان به بلوغ فیزیکی نرسیده اند، باعث افزایش سقط، زایمان زودرس، افزایش تولد نوزادان کم وزن ،فشار زیاد برای بارداری، بلوغ زودرس، سوء تغذیه، شاخص و توده بدنی پایین، قد کوتاه، لگن باریک، زایمان طولانی، خونریزی شدید، عدم آگاهی از بهداشت باروری و تنظیم خانواده و ...می‌شود.

وی افزود: از نظر روانشناختی، نداشتن آمادگی روحی باعث شیوع اختلالات خلقی از جمله افسردگی، اختلالات اضطرابی، وسواس و اختلالات پانیک، فقدان رسیدن به استقلال شخصی و بلوغ فکری، جدایی از خانواده و دوستان و از دست دادن حمایت آن‌ها، می شود. همچنین از دست دادن آزادی تعامل با همسالان و مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی، تضعیف فرصت‌های رشد و توسعه از دیگر پیامدهای روانی ازدواج کودکان است.

کرونا و شیوع کودک همسری

این روانشناس درباره تاثیر کرونا بر افزایش کودک همسری گفت: ازدواج کودکان در اثر کرونا و تبعات و پیامد های ناشی از آن برای خانواده‌ ها، افزایش یافته است. زیرا کرونا زمینه های بیکاری و فقر گسترده برای برخی خانواده‌ ها را فراهم و برای برخی دیگر را تشدید کرده است.  همین امر عاملی بر افزایش میزان ازدواج کودکان زیر ۱۵ سال خصوصا دختران شده است. به طوریکه حتی طبق گزارش های یونیسف، تاثیر حایز اهمیت بیماری کووید-۱۹بر زندگی زنان و دختران در برخی کشورها می تواند منجر به ۱۰ میلیون مورد کودک همسری دیگر در این دهه شود. عواملی مثل تعطیلی مدارس، فشار اقتصادی، اختلال در ارائه خدمات و مرگ والدین به دلیل همه گیری بیماری، آسیب پذیرترین دختران را در معرض افزایش خطر کودک همسری قرار می دهد.

راهکار چیست؟

گمار در پایان با اشاره به راهکارهایی برای جلوگیری از کودک همسری؛  بیان داشت: تامین منابع، پرورش و حمایت از اعضای خانواده، پرورش ارزش‌ های اخلاقی که در جهان مدرن امروز به شدت مورد توجه قرارگرفته، توسعه مهارت‌های زندگی، نگهداری و مدیریت سیستم خانواده، راهنمایی و هدایت، فرهنگ سازی و نظارت بر قوانین تصویب جرایم سنگین برای افرادی که در پدیده کودک همسری دخیل هستند، می‌تواند راهکارهای  مناسبی برای جلوگیری از بروز آن باشد.

برچسب‌ها کودک همسری طرح افزایش حداقل سن ازدواج طرح کودک همسری پرسش از خبر اقتصاد کرونا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کودک همسری طرح افزایش حداقل سن ازدواج طرح کودک همسری کودک همسری طرح افزایش حداقل سن ازدواج طرح کودک همسری پرسش از خبر اقتصاد کرونا ازدواج کودکان کودک همسری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۶۰۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای گازگرفتگی کودک کرجی چه بود؟

حمله سگ به کودک ۱۲ ساله کرجی در حالی اتفاق افتاد که وی در پارکی واقع در منطقه جغرافیایی کرج نو در حال بازی بود و ناگهان مورد حمله سگ ولگردی قرار گرفت و به شدت آسیب دید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از البرز، جمعیت سگ‌های ولگرد در حاشیه شهرها روز به روز بیشتر می‌شود و نبود مدیریت صحیح باعث شده است که این معضل روز به روز پیچیده‌تر شود. حیوان‌گزیدگی روبه‌رشد، حفظ و تداوم چرخه بیشتر عوامل عفونی مهلک مشترک میان انسان و دام و تهدید حیات وحش کشور، سه ضلع مثلث بحران سگ‌های ولگرد را تشکیل می‌دهد.

شمار حیوان گزیدگی‌ها در فاصله سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱، یک روند صعودی را به خود اختصاص داده است، به نحوی که اطلاعات تخمینی موجود، این شمار را در سال ۱۳۹۷، ۲۰۰ هزار مورد و در سال ۱۴۰۱، بیش از ۳۵۰ هزار مورد عنوان می‌کند. آمار موجود نشان می‌دهد که بیش از ۸۰ درصد حیوان گزیدگی‌ها در کشور ناشی از حمله سگ‌های گله به افراد است.

همین شرایط موجب شد تا احمد وحیدی وزیر کشور بهمن سال گذشته دستور جمع‌آوری سگ‌های ولگرد را صادر و تاکید کند که شهرداری‌ها موظف هستند سگ‌های ولگرد را جمع‌آوری کنند.

ظواهر امر نشان می‌دهد که این تاکید وزیر کشور هنوز به مرحله اجرا نرسید و اخباری مبنی بر حمله سگ به افراد در گوشه و کنار کشور به گوش می‌رسد، سگ گزیدگی کودک کرجی نیز آخرین خبری بود که در فضای مجازی حسابی سر و صدا به پا کرد، گروهی این حادثه را نشات گرفته از آزار و اذیت سگ توسط افراد می دانند، گروهی دیگر نیز انگشت اتهام را به سمت حیوان گرفته‌اند و هزار شنیده و باورهای قدیمی خود را علت حادثه اعلام کرده‌اند.

موضوعی که در این راستا حائز اهمیت است، لزوم رسیدگی به مسئله جمع‌آوری حیوانات موذی است که تحقق آن نیازمند اجرای صحیح قانون توسط شهرداری‌ها است. ماجرای حمله سگ به کودک ۱۲ ساله کرجی در حالی رقم خورد که وی در پارکی واقع در منطقه جغرافیایی کرج نو در حال بازی بود و به ناگهان مورد حمله سگ ولگردی قرار گرفت و به شدت آسیب دید.

در حال بررسی جزئیات این اتفاق هستیم

حمزه صالحی، مسئول محیط شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج با اشاره حادثه تلخی که برای پسربچه ۱۲ ساله در پارک بهار محدوده کرج نو اتفاق افتاده است، اظهار کرد: این پسر بچه از ناحیه صورت و دست دچار آسیب شده و برای طی مراحل درمانی در بیمارستان مدنی بستری شده است.

وی با اشاره به اینکه عصر دیروز برای استعلام وضعیت این کودک به بیمارستان مدنی رفتیم، افزود: باید صورتجلسه نیروی انتظامی بررسی شود،چراکه شبهاتی از اینکه این کودک از طریق سگ صاحب‌دار مورد آسیب قرار گرفته است، وجود دارد.

مسئول محیط شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج عنوان کرد: اگر به طور قطع مشخص شود که این آسیب از طریق سگ بلاصاحب به این کودک وارد شده است، امکان پیگیری قضایی و پرداخت قانونی دیه از طریق پیمانکار شهرداری وجود دارد.

صالحی اضافه کرد: احتمال اینکه این سگ صاحب داشته باشد وجود دارد،چراکه طبق رفتارشناسی سگ‌های بلاصاحب، این سگ‌ها در مکان‌های شلوغ و به صورت تکی به کسی حمله نمی‌کنند، در حال بررسی جزئیات این اتفاق هستیم و به زودی نتیجه نهایی اطلاع‌رسانی خواهد شد.

وی با اشاره به معضل حل نشده سگ‌های بلاصاحب در کرج، تاکید کرد: تمام تلاش خود را در این زمینه انجام می‌دهیم، اما این مسئله‌ای نیست که در کوتاه‌مدت نتیجه‌بخش باشد.

مسئول محیط شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج ادامه داد: در بهار و پاییز بیشتر با تراکم زاد و ولد سگ‌های بلاصاحب مواجه هستیم که همین آمار تردد گله‌ای آن‌ها در سطح شهر را افزایش می‌دهد.

صالحی تاکید کرد: زمانی که سگ آماده باروری می‌شود، تعداد زیادی سگ نر را از فواصل دور به خود جذب می‌کند که همین امر باعث افزایش تردد سگ‌های بلاصاحب در ماه‌هایی از سال می‌شود.

وی اضافه کرد: در این شرایط اکیپ‌های جمع‌آوری خود را از دو مورد به چهار اکیپ افزایش داده‌ایم تا سرعت جمع‌آوری و عقیم‌سازی آن‌ها افزایش پیدا کند، اما با توجه به اینکه سگ مدام در حال جابه‌جایی است، هر روزه شاهد ورود سگ‌های جدیدی از شهرهای نزدیک به کرج هستیم.

مسئول محیط شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج تصریح کرد: برای ساماندهی جمعیت سگ‌های بلاصاحب عقیم‌سازی بهترین گزینه است که نتیجه آن در میان مدت مشخص می‌شود، البته تنها تلاش شهرداری کرج در این زمینه کافی نیست و شهرهای اقماری و شهرستان‌های مجاور کرج نیز باید در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند.

آسیب رساندن گونه سگ ولگرد در فصل بهار که فصل زادآوری حیات وحش است، دارای اهمیت بالاتری است و تاکنون نیز شاهد حمله سگ‌های ولگرد به بره آهو، بره گوسفند وحشی، بزغاله بز وحشی، خرگوش وحشی، پرندگان و حتی خزندگان بوده‌ایم. سگ‌های ولگرد علاوه بر حمله به انواع گونه‌های حیات وحش و از بین بردن آن‌ها، می‌توانند عامل انتقال انگل به حیات وحش نیز باشند؛ بنابراین لازم است راهکارهایی در این زمینه مدنظر قرار گیرد تا از آسیب به شهروندان در نواحی شهری جلوگیری شود.

کد خبر 749265

دیگر خبرها

  • تبلیغات عجیب در اینستاگرام برای آرایشگاه؛ مروج کودک‌همسری بازداشت شد! + تصویر
  • دستگیری مدیر یک آرایشگاه زنانه به خاطر تبلیغ کودک‌همسری
  • بازداشت مروج کودک همسری برای تبلیغ آرایشگاه زنانه
  • ترویج کودک همسری در اینستاگرام برای تبلیغ آرایشگاه زنانه
  • بازداشت مروج کودک‌همسری برای تبلیغ آرایشگاه زنانه در اینستاگرام
  • بازداشت مروج کودک همسری برای تبلیغ آرایشگاه زنانه در اینستاگرام
  • بازداشت مروج کودک‌همسری برای تبلیغ آرایشگاه زنانه دراینستاگرام
  • جوانی جمعیت نیازمند اغنا سازی است
  • بحران کودک‌همسری در آمریکا
  • ماجرای گازگرفتگی کودک کرجی چه بود؟