Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-03@03:01:05 GMT

آیین نخل گردانی در محله دولاب

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۶۵۴۷۸

آیین نخل گردانی در محله دولاب

همشهری آنلاین_مژگان مهرابی:  این حسینیه وسعتی بالغ‌ بر ۶۰۰‌مترمربع دارد و تا سال ۱۳۳۳ به‌صورت چادر بوده و در ماه‌های محرم و صفر پهلوانان محله با علم کردن ۲ تیرک و چادر بزرگ، خیمه امام حسین(ع) را آنجا برپا می‌کردند. اما بعد از دهه ۳۰ «احمد متبحری» یکی از معتمدان محله برای ساخت حسینیه اقدام کرد و با کمک اهالی این مکان ساخته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاخصه این تکیه به غیر از قدمت بالای آن، وجود نخلی است که در ظهر عاشورا در محله گرداننده می‌شود و اهالی دولاب ارادت بالایی به آن دارند.

به گفته اهالی، نخل را فردی به نام «ارباب مهدی» ساخته است. آن‌طورکه قدیمی‌های محله تعریف می‌کنند، ۷۰ – ۸۰ سال پیش ارباب مهدی با مباشرش به نام «حسین علی» در ایام محرم به یزد می‌رود و در آن جا با نخل آشنا می‌شود. بعد از سفر، ارباب مهدی درخت‌های کاج باغش را قطع کرده و به کارخانه چوب‌بری می‌برد و از آنها نخل بزرگی درست می‌کند. از آنجا که نخل وزن زیادی داشت و حمل‌ونقل آن دشوار بود، ارباب مهدی، نگهداری از نخل را برعهده حسین علی که فردی تنومند بوده واگذار می‌کند.

«جواد متبحری» متولی تکیه چالی درباره نخل می‌گوید: «نخل، نمادی از تابوت نداشته امام حسین(ع) است. حسین علی ارادت خاصی به امام حسین(ع) داشت. برای همین ماه محرم پای پیاده از شمیران به دولاب می‌آمد. او همیشه جلو نخل را روی دوشش می‌گذاشت و چون قامت بلندی داشت جلو نخل با عظمت خاصی بالا می‌آمد و صحنه‌اش دیدنی می‌شد. البته برای حمل آن چند نفر از مردان قوی دولاب هم او را یاری می‌کردند.»

از رسم‌های جالب محرم دولاب، آیین نخل گردانی است، با شروع ماه محرم، نخل ۸۰ ساله سیاهپوش شده و تا ظهر عاشورا در خود حسینیه می‌ماند. ظهر عاشورا عزاداران حسینیه عسکری دولاب با سینه‌زنی به طرف تکیه چال دولاب حرکت کرده و در آنجا به اقامه عزا می‌پردازند. سپس نخل دولاب را که نماد تابوت و تشییع جنازه است از تکیه چال به طرف بقعه چهل تن و مزار شهدای گمنام حرکت می‌دهند. سپس سر مزار شهدای گمنام در بقعه چهل تن رفته و به نوحه‌سرایی می‌پردازند. به گفته اهالی، مصداق نخل تکیه چال در تهران وجود ندارد.  

کد خبر 625045 برچسب‌ها فرهنگ همشهری محله تعزیه تاریخ - آثار باستانی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: فرهنگ همشهری محله تعزیه تاریخ آثار باستانی ارباب مهدی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۶۵۴۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکیه خاتون‌آبادی؛ محور دومین رویداد تکیه‌گرد

ایسنا/اصفهان  مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد از برگزاری دومین رویداد تکیه‌گرد با محوریت تکیۀ خاتون آبادی خبر داد.

ابراهیم عمرانی، در گفت‌وگو با ایسنا و با اشاره به رویدادهای هفته فرهنگی اصفهان که امسال با شعار «اصفهان؛ شهر زنده، شهر زندگی» برگزار شد، اظهار کرد: شهر اصفهان از ظرفیت‌های بالایی در زمینۀ گردشگری برخوردار است که بخش عمده‌ای از آن‌ها به حوزۀ تاریخی، فرهنگی، مذهبی و هنری مرتبط است. بخش‌ مهمی از این ظرفیت‌ها مجموعۀ تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد است که هفته فرهنگی اصفهان فرصتی را فراهم کرد تا سرزمین تخت فولاد به‌عنوان یکی سرمایه‌های عظیمِ شهر بیش از پیش معرفی شده و شناسانده شود.

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد ادامه داد: در راستای معرفی ظرفیت‌های تاریخی، معماری و گردشگری تکایا، مجموعه تخت فولاد تلاش کرد تا رویدادی را با عنوان «تکیه‌گرد» و با تمرکز بر ظرفیت‌های این مجموعۀ تاریخی، فرهنگی و مذهبی برگزار کند.

او با اشاره به برگزاری اولین برنامۀ «تکیه‌گرد» در سال گذشته، خاطرنشان کرد: اولین برنامه از رویداد «تکیه‌گرد» سال گذشته و هم‌زمان با هفته فرهنگی، با محوریت تکیه میرفندرکسی برگزار شد، و قرار است تا دومین برنامه از سلسلۀ رویدادهای «تکیه‌گرد» نیز با محوریت تکیۀ خاتون آبادی برگزار شود که طی آن، شرکت‌کنندگان در این برنامه با روایت‌ها و ظرفیت‌های گردشگری و بناهای معماری این تکیه آشنا خواهندشد.

عمرانی اضافه کرد: در حاشیۀ برگزاری دومین رویداد «تکیه‌گرد»، مسابقه عکاسی با موبایل از بناهای آرامگاهی و معماری و عناصر گردشگری تکیۀ خاتون آبادی برگزار می‌شود و در پایان نیز به برگزیدگان جوایز ارزنده‌ای اهدا خواهد شد.

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، برگزاری رویداد «تکیه‌گرد» را فرصتی مغتنم دانست و بیان کرد: این رویداد کمک خواهدکرد تا با دقتی به مراتب بیش از گذشته، به جزئیات و زوایا و ظرفیت‌های تکیۀ خاتون آبادی نگاه شود و نگاه مصرفی به تکیه‌ها و بناهای آرامگاهی تخت فولاد تغییر کرده و تکریم و مرمت و برجسته‌سازی تکیه‌ها رخ دهد.

به گزارش ایسنا، رویداد گردشگری «تکیه‌گرد» پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت‌ماه، ازساعت ۱۶ تا ۱۹ بعدازظهر، در تکیۀ خاتون آبادی برگزار می‌شود و عموم شهروندان و گردشگران می‌توانند در این رویداد شرکت کنند. ضمن اینکه علاقه‌مندان برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره ۰۹۰۲۸۰۱۱۳۵۵ تماس بگیرند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آیین گرامیداشت حاج حسین ندیم پدر شهیدان احمد و اسماعیل ندیم
  • جهش تولید بدون تکیه بر نیروی کار میسر نیست
  • تکیه خاتون آبادی؛ محور دومین رویداد تکیه گرد
  • تکیه خاتون‌آبادی، محور دومین رویداد تکیه‌گرد
  • تکیه خاتون‌آبادی؛ محور دومین رویداد تکیه‌گرد
  • رسیدگی به ۵۳ فقره پرونده دادگستری مازندران با هدف تکریم ارباب رجوع
  • چهار هزار میلیارد ریال صرف احداث طرح های جمع آوری آبهای سطحی و ساماندهی آبگرفتگی معابر کرج شده است.
  • چالشی به نام بازار گردانی
  • سرآسیاب قدیمی ترین حسینیه محله کن
  • «اسب قاتلین» ۲ اجرایی شد