Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@05:40:20 GMT

ازسرگیری مذاکرات وین؛ دور یا نزدیک

تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۹۲۹۸۴

ازسرگیری مذاکرات وین؛ دور یا نزدیک

مذاکرات هسته ای وین از ۳۰ خرداماه امسال با ورود به رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری در ایران متوقف شد و تا کنون نزدیک به سه ماه از آن می گذرد. یکی از پرسش هایی که ذهن بسیاری از مردم و فعالان سیاسی را به خود مشغول کرده، زمان ازسرگیری مذاکرات است؛ گفت وگوهایی که تا کنون زمان دقیق ازسرگیری آن مشخص نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسوولان عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران بارها در اظهارات خود از بازگشت تهران به میز مذاکره سخن به میان آورده اند. حجت الاسلام «سیدابراهیم رییسی»، رییس جمهوری در نخستین گفت‌ و گوی زنده تلویزیونی خود به صراحت گفت :«گفت‌وگو و مذاکره در دستور کار دولت است. آنچه ما دنبال آن هستیم، رفع تحریم‌ هاست». او تاکید کرد که جمهوری اسلامی خواستار مذاکره نتیجه‌ محور است و مذاکره برای مذاکره را نمی‌پذیرد.

هفته پیش نیز «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه مواضعی مشابه اتخاذ کرد و در نشست هفتگی با رسانه‌ها با بیان اینکه گفت‌ و گوهای وین انجام خواهد شد، گفت: آمریکا باید با دستورکار واقعی به وین بیاید و ایران تا ابد منتظر نمی‌ماند آمریکا با اهرم غیرقانونی تحریم فشار بر مردم وارد کند.

تعیین بازه زمانی برای ازسرگیری مذاکرات در اظهارنظر «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه دولت سیزدهم اما با واکنش طرف غربی و در عین حال تکاپوی دیپلماتیک آنها مواجه شد. امیرعبداللهیان مدتی پیش در گفت وگوی ویژه خبری با بیان اینکه «اتلاف وقت را نمی‌پذیریم»، تصریح کرد: طرف مقابل این درک را دارد که دو، سه ماه طول می‌کشد که دولت جدید در ایران مستقر شود و بتواند برنامه‌ریزی کند ولی حتما مذاکرات وین و برجام یکی از موضوعات در دستورکار وزارت خارجه و دولت است.

از آن زمان شاهد از سرگیری تکاپوی دیپلماتیک غربی ها برای آغاز مذاکرات وین هستیم. مقامات کشور های اروپایی و آمریکا بر این باورند به موازات افزایش فاصله بین دو نشست ششم و هفتم وین، احیای برجام دشوارتر خواهد شد. تهران نیز در صدد احیای برجام است اما بازگشت به اصل برجام نه توافقی که مطالبات جدید غربی ها در آن گنجانده شود.

«رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در این روز ها بر تلاش دیپلماتیک خود افزوده است. وی پس از رایزنی با وزیر خارجه روسیه در صفحه توئیتر خود نوشت: «دیدارهای خوب و سازنده در مسکو با معاون وزیر خارجه روسیه، ریابکوف، درباره اهداف مشترکمان برای بازگشت به مذاکرات و بازگشت سریع همه طرف‌ها به برجام داشتم.»

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران همچنین عازم اروپا شد و با مقامات کشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان درباره برجام گفت وگو کرد. مالی پس از پایان مذاکراتی در پاریس با سازنده خواندن این گفت وگو ها اظهار کرد: یک دور از دیدارهای سازنده درباره آینده مذاکرات برجام و ضرورت بازگشت سریع به اجرای تعهدات با همکاران اتحادیه اروپا و سه قدرت اروپایی در پاریس انجام شد.

تکاپوی دیپلماتیک تنها به مالی محدود نماند و مقامات تروئیکا نیز همواره خواستار ازسرگیری مذاکرات شده اند. در هفته‌های اخیر «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه دستکم در دو تماس تلفنی با رییسی خواستار بازگشت جمهوری اسلامی به میز مذاکرات هسته‌ای شده است. گفت وگوی تازه تلفنی بین رییسی و «شارل میشل» رییس شورای اروپا درباره برجام نیز از تداوم این رایزنی ها نشان دارد.

از نگاه ناظران یکی از موانعی که تا کنون در مسیر ازسرگیری مذاکرات قرار داشته است به تغییر دولت در ایران و تشکیل تیم دیپلماتیک جدید مربوط می شود؛ گره ای که تا حدی با انتخاب امیرعبداللهیان به عنوان وزیر امور خارجه، «محمد اسلامی» به عنوان رییس سازمان انرژی اتمی گشوده شده اما باید دید که این تغییر و تحولات تا کی ادامه خواهد یافت.

مانع دیگری که در مسیر ادامه مذاکرات قرار دارد، بی‌اعتمادی تهران به غرب و به ویژه آمریکا است. این بی اعتمادی که حاصل خروج «دونالد ترامپ» از برجام بود و با تداوم این سیاست از سوی بایدن تداوم یافته به آسانی از بین نخواهد رفت. از نگاه ناظران تجربه ناکام اعتماد به غرب در این سال ها از جمله دلایل گرایش بیشتر دولت سیزدهم به سمت کشور های همجوار و منطقه است؛ نگاهی که حتی به مناطق دور دست در آمریکای لاتین و کارائیب دوخته شده است.

کنشگران سیاسی، تکیه آمریکا بر «ابزار تحریم» و «زبان تهدید» را مانع جدی دیگر در مسیر مذاکرات ارزیابی می کنند. به رغم شدت تحریم های آمریکای ترامپ در قالب «کارزار فشار حداکثری» و ادامه این راه توسط بایدن اما جمهوری اسلامی ایران هرگز به زیاده خواهی های آنان تن نداده و از این پس نیز با روی کار آمدن دولتی اصولگرا در کشور به آن تن نخواهد داد.

بی تردید دولت رییسی زمانی به میز مذاکرات برمی گردد که طرف غربی اراده واقعی برای اجرای مفاد برجام و بازگشت به اصل توافق را داشته باشد و از بکارگیری ابزار فرسوده تهدید و تحریم دست بردارد. همان گونه که رییس جمهوری کشورمان میانه این ماه تاکید کرد؛ «بازگشت به مذاکرات هسته‌ای در دستور کار دولت او قرار دارد اما این مذاکرات نباید تحت فشار برگزار شود.»

برچسب‌ها برجام تحریم وین حسین امیر عبد اللهیان جو بایدن رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران سیدابراهیم رییسی رییس جمهوری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام تحریم وین برجام تحریم وین جو بایدن رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران ازسرگیری مذاکرات جمهوری اسلامی ویژه آمریکا رییس جمهوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۹۲۹۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش آمریکا برای در اختیار گرفتن خلیج فارس محقق نمی‌شود

رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه گفت: خلیج فارس به عنوان شاهراه استراتژیک و منطقه‌ای ژئوپلتیک است و آمریکا تلاش دارد تا منطقه را در اختیار بگیرد و طبیعتاً چنین ادعایی با واکنش جمهوری اسلامی ایران مواجه می‌شود. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم،‌ نشست تخصصی "خلیج فارس، اقتدار ملی، حُسن همجواری" امروز (دوشنبه 10 اردیبهشت‌ماه) با حضور حسن عبدلیان‌پور؛ رئیس مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضاییه، اساتید دانشگاه و جمعی از کارشناسان این حوزه برگزار شد.

حسن عبدلیان‌پور در ابتدای این نشست با بیان اینکه کارهای علمی زیادی برای نام بزرگ خلیج فارس در مرکز وکلا انجام شده است، گفت: آنچه باعث شده است توجهات به منطقه خلیج فارس افزایش پیدا کند اقدامات کشورمان مبنی بر پایان دادن به هژمونی آمریکا در منطقه است.

وی ادامه داد: خلیج فارس مظهر نقش مؤثر ایران در ثبات و امنیت منطقه است و آنچه سبب افزایش توجهات به خلیج فارس در دهه‌های اخیر شده، اقدام جمهوری اسلامی ایران مبنی بر پایان دادن به هژمونی آمریکا در منطقه بوده است.

سخنگوی قوه قضاییه خبر داد: صدور سند برای جزایر 3گانه خلیج فارس

عبدلیان‌پور با بیان اینکه روز دهم اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز و خلیج‌ فارس است و در تقویم به نام روز خلیج فارس نامگذاری شده؛ گفت: خلیج فارس از شمال با ایران، از غرب با کویت و عراق و از جنوب با عربستان، بحرین، قطر و امارات همسایه است؛ وسعت این پهنه آبی 240 هزار کیلومتر است و توسط تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریا‌های آزاد راه دارد.

وی ادامه داد: اهمیت خلیج فارس به دیروز و امروز نیست و ریشه در تاریخی به درازای قرن‌ها و سده‌ها دارد، اما آنچه سبب شد تا این پهنه آبی بیش از هر زمانی اهمیت یابد، پیروزی انقلاب اسلامی است که سبب خاتمه یافتن هژمونی آمریکا در منطقه شد.

رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه افزود: با پیروزی انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که امنیت خلیج فارس مربوط به حوزه داخلی منطقه است و ربطی به کشور‌های بیگانه ندارد و قرار نیست بازیگران خارجی در تأمین امنیت آن نقش داشته باشند.

وی ادامه داد: خلیج فارس به عنوان شاهراه استراتژیک و منطقه‌ای ژئوپلتیک است؛ آمریکا تلاش دارد تا منطقه را در اختیار بگیرد و طبیعتاً چنین ادعایی با واکنش جمهوری اسلامی ایران مواجه می‌شود؛ ایران معتقد است که امنیت منطقه خلیج فارس، مربوط به کشور‌های حوزه و پیرامون خلیج فارس و نه مربوط به آمریکاست.

عبدلیان‌پور به جعل نام خلیج فارس از سوی برخی کشورها اشاره کرد و گفت: وجود سند‌های متعدد مبنی بر هویت فارسی خلیج فارس گواه بر کذب این ادعا است. کشور‌های حاشیه خلیج فارس از طریق جعل نام خلیج فارس به دنبال تبلیغاتی و روانی هستند همه آنها می‌دانند که نام خلیج فارس، همین خلیج فارس است، اما در چارچوب اعمال فشار سیاسی و روانی بر جمهوری اسلامی ایران، به این مسأله دامن می‌زنند.

وی گفت: خلیج فارس برای ما یک مسأله استراتژیک و دائمی است و هیچکس هم نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر بدهد.

عبدلیان‌پور افزود: خلیج فارس، خلیج همیشه فارس بوده و خواهد بود و هیچ عاملی نمی‌تواند نام و موقعیت ژئوپلتیک این خلیج را عوض کند؛ امنیت این منطقه به هیچ وجه به دست بازیگران خارجی نخواهد افتاد. اگر امنیت و ثباتی در منطقه خلیج فارس است، با نام جمهوری اسلامی ایران گره خورده است؛ جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با کمک کشور‌های منطقه می‌تواند ثبات و امنیت منطقه را به خوبی تأمین کند.

رئیس مرکز وکلا گفت: همه می‌دانیم جعل نام خلیج فارس از موضوعات سیاسی است و مجموعه وکلا و حقوقدانان  همواره به عنوان کنش‌گران فعال عرصه مسایل بین‌الملل در این خصوص موضع‌گیری کرده‌اند.

وی در ادامه به جنبش‌های دانشجویی در حمایت از مردم غزه اشاره کرد و گفت: در سال 1393رهبر انقلاب در نامه‌ای به جوانان اروپایی و آمریکایی نوشتند و اشاره کردند که من از شما جوانان می خواهم اجازه ندهید با چهره‌پردازی موهن و سخیف بین شما و واقعیت سدی ایجاد کنند.

عبدلیان‌پور گفت: خیزشی که ایجاد شده است مصداق صحبت‌های رهبر انقلاب است. ایشان اشاره کردند که این قضیه ظلم هفتاد ساله حتماً مردم آمریکا را به واکنش شدید وادار خواهد کرد و حتماً جنبش‌های دانشجویی به میدان خواهند آمد.

رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه گفت: در نظرسنجی صورت گرفته در آمریکا 52 درصد از مردم آن اعلام کردند که یک دولت در فلسطین می‌تواند باشد و آن دولت فلسطین است، ما نیز به عنوان جامعه وکلا از این حق پایمال شده مردم فلسطین دفاع و حمایت می‌کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بررسی توسعه روابط ایران و تانزانیا در حوزه ارتباطات و فناوری
  • طرح آمریکا و مکزیک برای سخت‌گیری بیشتر نسبت به مهاجران
  • روحانی: پاسخ من به شورای نگهبان به زودی منتشر می‌شود تا مردم از سطح درک اعضای این شورا از مسائل حیاتی کشور مطلع شوند!
  • افشاگری روحانی درباره دلایل ردصلاحیتش
  • طرح آمریکا و مکزیک برای سخت گیری بیشتر نسبت به مهاجران
  • بازگشت هیئت حماس از قاهره برای تکمیل رایزنی‌ها
  • معاون رئیسی : بهترین فرصت برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور فراهم است
  • ادعای اقدام علیه املاک دولت ایران؛ باکو قصد مصادره اموال کرده است؟
  • تلاش آمریکا برای در اختیار گرفتن خلیج فارس محقق نمی‌شود
  • عضو کنست صهیونیستی: هیچ چیز مهمتر از بازگشت اسرا نیست