Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@08:40:45 GMT

قفل انحصار در آستانه شکسته شدن!

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۰۵۲۲۵

قفل انحصار در آستانه شکسته شدن!

به گزارش خبرنگار مهر، محیط کسب و کار به مجموعه عواملی گفته می‌شود که خارج از اراده صاحب بنگاه قرار دارد اما بر فعالیت بنگاه تأثیر می‌گذارد. یکی از این مؤلفه‌های اصلی شکل دهنده به محیط کسب و کار، وضعیت اجرای قراردادها نام داشته که ارتباط معناداری با خدمات حقوقی ارائه شده، دارد. بر این اساس هر چه خدمات حقوقی ارائه شده در هر کشور، ارزان‌تر و با کیفیت‌تر باشد؛ وضعیت اجرای قراردادها در آن کشور بهتر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس گزارش «سهولت کسب و کار» بانک جهانی، ایران در سال ۲۰۲۰ از میان ۱۹۰ کشور جهان در جایگاه ۱۲۷ قرار داشته و نسبت به سال ۲۰۱۹ با تنزل ۴ رتبه‌ای مواجه بوده است. این در حالی است که دولت بر اساس برنامه ششم توسعه می‌بایست هر سال جایگاه کشور را در شاخص سهولت کسب و کار را ۱۰ رتبه ارتقا می‌داد که این امر صورت نگرفت. موضوعی که به نظر می‌رسد یکی از علل آن عدم تغییر ساختاری در بازار خدمات حقوقی و انحصار موجود در این بازار باشد.

انحصار، عامل کیفیت پایین خدمات حقوقی

انحصار موجود در بازار خدمات حقوقی از آن جا ناشی می‌شود که نهادهای متولی صدور مجوز در این بازار که شامل کانون وکلای دادگستری و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می‌شوند به صورت سلیقه‌ای نسبت به صدور مجوز اقدام می‌کنند.

در این راستا سازمان ثبت در ۱۳ یا ۱۴ سال گذشته تنها یک آزمون برای پذیرش سردفتران برگزار کرده است و کانون وکلا هم با وجود این که آزمون صدور پروانه وکالت به صورت سالانه برگزار می‌کند اما معمولاً به دلیل ظرفیت عددی پایین، کمتر از ۵ درصد متقاضیان موفق به دریافت پروانه وکالت می‌شوند.

این انحصار در صدور مجوز وکالت و سردفتری موجب شده تا سرانه مشاغل حقوقی در ایران نسبت به سایر کشورهای دنیا پایین‌تر باشد؛ برای مثال در حالی سرانه وکالت در ایران ۷۶ وکیل به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است که این شاخص در کشورهای عراق و لبنان به ترتیب ۱۳۴ و ۱۳۹ وکیل به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر را نشان می‌دهد. در همین زمینه سرانه سردفتر در ایران ۵۲.۹ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است که نسبت به بسیاری از کشورها حداقلی ارزیابی می‌شود.

سرانه پایین وکالت و سردفتری در ایران باعث شده تا بسیاری از خدمات حقوقی ارائه شده در بازار گران و کیفیت پایینی داشته باشد که این موضوع بر وضعیت اجرای قراردادها در کشور به عنوان یکی از شاخص‌های محیط کسب و کار تأثیر منفی گذاشته است.

تصمیم مجلس برای شکستن انحصار

نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حل انحصار در بازار خدمات حقوقی و کاهش تأثیر منفی آن بر محیط کسب و کار طرح «تسهیل برخی مجوزهای محیط کسب و کار» را آماده کرده و در کمیسیون جهش تولید به تصویب رساندند و قرار است این طرح امروز در صحن علنی مجلس به رأی نمایندگان گذاشته شود.

بر اساس این طرح، شیوه پذیرش آزمون وکالت و سردفتری به صورت کامل تغییر خواهد کرد و صلاحیت علمی جایگزین تعیین ظرفیت عددی خواهد شد تا هم اعمال سلیقه ذی نفعان به حداقل برسد و هم همه افرادی که از صلاحیت علمی برخوردارند، بتوانند مجوز بگیرند.

علاوه بر این در طرح «تسهیل برخی مجوزهای محیط کسب و کار» برای جلوگیری از اعمال سلیقه نهادهای ذی نفع در زمان برگزاری آزمون‌ها هم تدابیری اندیشیده شده است و سازمان سنجش آموزش کشور موظف شده سالانه و به طور منظم نسبت به برگزاری آزمون وکالت و سردفتری اقدام کند.

خرید و فروش مجوزها باید از بین برود

در این زمینه جعفر قادری نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به بررسی طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در روزهای آینده در مجلس، گفت: در شرایط فعلی که تحریم وجود دارد به نظر می‌رسد این طرح به منزله رونق اساسی طرح‌های اقتصادی کشور است و کمک می‌کند که هزینه‌های تولید کاهش، سرعت انجام کارها افزایش و حداقل‌های شرایط رقابتی در کشور فراهم شود.

وی در ادامه به رتبه بد ایران در شاخص‌های سهولت کسب و کار و شاخص سهولت در راه‌اندازی کسب و کار اشاره و خاطر نشان کرد: کشور ما حائز رتبه ۱۲۷ در شاخص سهولت کسب و کار و رتبه ۱۷۸ در شاخص سهولت راه‌اندازی کسب و کار در میان ۱۹۸ کشور جهان است. بنابراین تنها تعداد محدودی از کشورها وضعیت بدتری نسبت به ما دارند.

عضو کمیسیون ویژه جهش تولید مجلس با برشمردن عوامل کند شدن فرآیند اعطای پروانه یا مجوزهای مشاغل حرفه ای مانند وکالت عنوان کرد: عامل اول مربوط به رانت‌های ایجاد شده در مجموعه دستگاه‌های مختلف می‌شود. عامل دیگر هم به تشکیلات عریض و طویل اداری که به جای اینکه تسریع کننده باشند، دائماً مشکل ایجاد می‌کنند، مربوط می‌شود. عامل سوم هم نگاه غلطی است که بخشی از مدیران دولتی دارند بدین ترتیب که اصل را بر اعطای مجوز از سوی دولت می‌گذارند.

قادری ضمن اشاره به موضوع خرید و فروش مجوز کسب و کارهایی نظیر سردفتری و داروخانه با قیمت‌های نجومی ۷ و ۱۵ میلیارد تومانی در بازار سیاه، گفت: هیچ فردی نباید چنین حقی داشته باشد که وقتی بازنشسته شد یا زمانی که می‌خواهد از کار خارج شود، امکانی برای فروش مجوز داشته باشد. اگر کسی از کسب و کاری خارج می‌شود باید فرد واجد شرایط دیگری که حداقل صلاحیت را دارد ورود پیدا کند. خرید و فروش مجوز در بازار سیاه کار زشتی است که در حقیقت یک رانتی برای عده‌ای خاص به وجود آورده است.

بهبود محیط کسب و کار در صورت تصویب طرح مجلس

برگزاری آزمون صدور مجوزهای وکالت و سردفتری بر اساس صلاحیت علمی و زمان بندی مشخص موجب خواهد شد تا ساختار مجوزدهی در بازار خدمات حقوقی ایران به صورت قابل توجهی ارتقا یابد و انحصار و بازار سیاهی که پیرامون برخی از مجوزهای مشاغل حرفه ای ایجاد شده است، رفع شود. موضوعی که در سند تحول قضائی هم به آن اشاره شده و رفع انحصار هدف گذاری شده است.

در این بین لازم است تا برای شکستن انحصار این مشاغل، طرح «تسهیل برخی مجوزهای محیط کسب و کار» علاوه بر کمیسیون جهش تولید در صحن علنی مجلس هم به تصویب برسد تا بلکه اجرای این طرح بتواند با کاهش قیمت و افزایش کیفیت خدمات حقوقی موجب بهبود محیط کسب و کار ایران شود.

کد خبر 5304194

منبع: مهر

کلیدواژه: فضای کسب و کار آزمون سردفتری آزمون وکالت انحصارزدایی طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار قیمت دلار وزارت جهاد کشاورزی اقتصاد روسیه لوازم خانگی وزارت نفت وزارت راه و شهرسازی رستم قاسمی قیمت جهانی طلا قیمت نفت اقتصاد آمریکا قیمت یورو قیمت گذاری دستوری نرخ ارز گمرک ایران بازار خدمات حقوقی محیط کسب و کار وکالت و سردفتری سهولت کسب و کار شاخص سهولت فروش مجوز صدور مجوز بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۰۵۲۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «برای قلب های شکسته» منتشر شد

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «برای قلب‌های شکسته» نوشته مریم هاشمی به تازگی توسط نشر نزدیکتر منتشر و روانه بازار نشر شده است. این کتاب به گفته نویسنده‌اش شامل یک روایت بلند درباره عشق است.

این کتاب درباره انسان‌هایی است که در تلاطم روزمرگی‌ها زمانی را نیز به عاشقی اختصاص می‌دهند و در میان تمامی آشوب‌ها و سختی‌های اجتماعی، شعله عشق و محبت را در دل خاموش نمی‌کنند.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

«وقتی دلت می‌شکند همه این کلمات گم می‌شوند و تا بیایی دوباره پیدایشان کنی بخش زیادی از عمر گذشته و این در حالی است که ما فقط یک بار زندگی می‌کنیم و فقط یک بار صد درصد با شور و اشتیاق عاشق می‌شویم و اعتماد می‌کنیم و وای به حال آن‌هایی که این صددرصد ها را کم و کمتر می‌کنند… از آدم‌های صادق خوشم می‌آید، از آنهایی که تکلیفشان با خودشان و دیگران معلوم است، اصلاً آدم‌هایی که رک هستند و مثلاً وقتی تو را می‌بینند و از تو خوش‌شان نمی‌آید محکم حرف‌شان را پرت می‌کنند توی صورتت، اما حداقل با دروغ مثل یک خنجر ذره ذره درون تو فرو نمیبرندش تا کم کم زجر بکشی و از بین بروی… آنها حداقل کمتر وقت زندگی‌ات را می‌گیرند!»

این کتاب با ۶۴ صفحه و شمارگان ۳۰۰ نسخه عرضه شده است.

کد خبر 6089786 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • حضور ۲۵۰ جت نیمه سبک آموزشی در ایران/ هیچ جت شخصی مالکیت فردی ندارد
  • حقوقی‌ها از بازار سرمایه دست کشیدند/ بورس سرخ‌پوش شد!
  • الجزایر در آستانه پیوستن به بانک بریکس
  • کتاب «برای قلب های شکسته» منتشر شد
  • قوانین و مقررات در کشور جلوتر از مصادیق مالکیت فکری است
  • ربات انسان نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار
  • دیدار وزرای دفاع ایران و روسیه در آستانه
  • (ویدئو) رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد
  • هر ایرانی که از این جاده بازدید کند از شکسته شدن غرور ایرانی خجالت می‌کشد
  • تشدید تدابیر امنیتی در آستانه مسابقات قهرمانی اروپا در آلمان