Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای یک بازی برد – برد است، اضافه شدن ایران به آن سازمان؛ هم برای تهران و هم برای کشورهای عضو یک مزیت بزرگ استراتژیک ایجاد می‌کند.

سرویس سیاست مشرق- سال ۱۳۹۲ حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری در اولین سفر دیپلماتیک خود به قرقیزستان سفرکرده تا در نشست سازمان همکاری‌های شانگهای شرکت کند؛ آن روزها رئیس‌جمهور وقت گمان می‌کرد که کلید حل مشکلات بین‌المللی ایران در دست آمریکایی‌ها است؛ او به‌وضوح اعلام کرده بود که باید به سراغ خانه کدخدا رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از مدیران وزارت خارجه در شرح آن روزهای دولت می‌گویند: «آقای رئیس‌جمهور پایش در شرق و دلش در غرب بود».

از آن روز بیش از هشت سال گذشته و رؤیاهای روحانی نقش بر آب شد؛ سیاست ارتباط با آمریکا و همکاری با اروپا حتی نتوانست در موارد ضروری چون واردات واکسن و دارو به‌درستی عمل کرده و تنها دستاورد آن‌همه هیاهو فقط چندتخته پتو، کانال مالی بی‌فرجام اینستکس و درنهایت عکس یادگاری سفیر سوئیس در تهران با چند داروی تاریخ‌مصرف گذشته بود.

به نظر با پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در ارتباطات دیپلماتیک با تغییرات اساسی روبرو خواهد شد. به طرز جالب‌توجهی رئیسی نیز مانند روحانی اولین سفر خارج از کشور خود را با حضور در دوشنبه پایتخت تاجیکستان و به مناسبت برگزاری اجلاس شانگهای آغاز می‌کند. اما این بار در تیم دیپلماتیک ایران نه خبری از توهم رابطه با غرب است و نه تصورات غیرواقع بینانه از ارتباط با کشورهای بلوک شرق. جمهوری اسلامی ایران با تکیه‌بر مؤلفه‌های قدرت درونی و نگاهی روشن نسبت به همکاری با همسایگان به پنجره سیاست خارجی نگریسته و به دنبال آن است که از حداقل ظرفیت‌های موجود؛ حداکثر بهره‌برداری را انجام دهد.

برخی رسانه‌ها در روزهای اخیر خبر از قطعیت تغییر وضعیت ایران در سامان همکاری‌های شانگهای داده‌اند. به نظر می‌رسد به‌زودی وضعیت ایران در این سازمان مؤثر منطقه‌ای از عضو ناظر به دائم تغییر خواهد کرد؛ هرچند قرار است در اجلاس پیشروی سران کشورهای عضو این سازمان در خصوص آغاز پذیرش ایران در سازمان همکاری شانگهای تصمیم‌گیری گردد، اما با عنایت به اینکه روند پذیرش در این سازمان یک مرحله‌ای نیست و رویه خاصی در اسناد آن پیش‌بینی‌شده است، ایران آمادگی کامل خود را برای آغاز روند مذاکره برای توافق بر سر اسنادی که بر اساس آن‌ها ایران به چارچوب قانونی و قراردادی سازمان همکاری شانگهای ملحق می‌شود، اعلام کند.

رئیس‌جمهور کشورمان در جریان این سفر می‌تواند با تصویرسازی از یک دیپلماسی متوازن و یکپارچه جامع، اعتمادسازی لازم را برای تکمیل عضویت دائم ایران در سال‌های پیشروی سیاست خارجی دولت سیزدهم را فراهم کند.

در مقابل تهدیدات آمریکا، همکاری بیشتر ایران با متحدان شرقی در قالب سازمان همکاری شانگهای ضرورت دارد، اما نکته مهم آن است که ایران قصد تسری دادن مسائل دوجانبه خود با آمریکا به اعضای سازمان همکاری شانگهای را ندارد و فقط تهدیدات مشترک ناشی از یک‌جانبه‌گرایی آمریکا در نظام بین‌الملل و تأمین امنیت منطقه‌ای را در سرلوحه اهداف خود در جریان همکاری با این سازمان را در برنامه دارد.

شعیب بهمن کارشناس روابط آسیای میانه و حوزه قفقاز درباره سفر رئیس جمهور به دوشنبه به «مشرق» می‌گوید: عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای یک بازی برد – برد است، اضافه شدن ایران به آن سازمان  هم برای تهران و هم برای کشورهای عضو یک مزیت بزرگ استراتژیک ایجاد می‌کند.

در ادامه بخش‌های مهم این گفتگو را می‌خوانید:

همکاری‌های منطقه‌ای فشار غربی‌ها را شکست

کارشناس مسائل قفقاز درباره اولین سفر منطقه ای ابراهیم رئیسی همزمان با نشست شانگهای گفت: سفر آقای رئیسی از دو زاویه قابل‌بحث و بررسی است، بخش اول آن حضور در سازمان همکاری شانگهای است؛ ایران از مدت‌ها قبل عضو ناظر این سازمان بوده و این بار احتمال آن وجود دارد که در نشست آتی مسئله عضویت دائم ا به رأی گذاشته‌شده و موردپذیرش واقع گردد. بخشی از همکاری‌های منطقه ایران می‌تواند در قالب سازمان شانگهای تأمین شود. سازمان شانگهای بستری برای توسعه مناسبات و همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه با کشورهای عضو آن است. علاوه بر این دیدارهای دوجانبه میان رئیس‌جمهور ایران با مقامات حاضر در اجلاس صورت می‌گیرد که این رایزنی‌ها نقش مهمی در ایجاد پل ارتباطی میان ایران و کشورهای منطقه دارد. توسعه همکاری‌های منطقه‌ای به معنای شکست فشارهای غرب برای انزوای ایران است و هم به معنای پیگیری سیاست اولویت همسایگان و نگاه به شرق در دولت آقای رئیسی است.

 عضویت ایران شانگهای: بازی برد- برد هم برای ایران هم برای اعضاء

 شعیب بهمن در تشریح نتایج واقع بینانه از عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای می‌گوید:‌سازمان شانگهای بر اساس همکاری‌های چندجانبه امنیتی؛ اقتصادی و فرهنگی تشکیل‌شده است؛ سازمان شانگهای شبیه سازمان امنیتی چون ناتو یا سازمان اقتصادی چون اکو نیست؛ این سازمان در سال‌های گذشته تلاش کرده همه جوانب منطقه‌ای و بین‌المللی را موردتوجه قرار دهد. مشارکت ایران می‌تواند تسهیل‌کننده توافقات دوجانبه با کشورهای منطقه شود. وقتی قرار است توافق دوجانبه با کشوری انجام دهیم نیاز به طراحی پیش‌زمینه و ظرفیت‌سازی دارد؛ اما همکاری در قالب سازمان باعث می‌شود بخشی از میسر همکاری از قبل طی شده و مناسبات به هم گره بخورد. این اتفاق زمینه را برای همکاری بالا می‌برد.

با توجه به استعدادهای اقتصادی که در کشورهای عضو شانگهای وجود دارد و نیز ظرفیت‌ها؛ توانایی‌ها و مزیت‌های اقتصادی؛ سیاسی و امنیتی که در ایران وجود دارد، توسعه مناسبات می‌تواند تأمین‌کننده منافع همه طرفین باشد. کشورهای آسیای مرکزی می‌تواند بازاری مناسب برای کالاهای ایران باشد. از سویی در بستر شانگهای میزان همکاری‌های ایران با روسیه و چین بالا می‌رود. از سویی موقعیت جغرافیایی ایران فرصتی مناسب برای ترانزیت کالا و حمل نقل آن برای کشورهای حوزه شانگهای ایجادمی کند. عضویت ایران هم برای ایران و هم برای کشورهای عضو یک مزیت به شمار می‌رود.

در اجلاس دوشنبه عضویت ایران در شانگهای قطعی نشده است.

کارشناس مسائل منطقه درباره احتمال عضویت ایران در سازمان شانگهای در نشست شهر دوشنبه گفت: با توجه به رایزنی‌ها صورت گرفته احتمال عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای بالا است؛ اما این موضوع قطعی نشده است. باید منتظر ماند تا اجلاس تشکیل‌شده و نتیجه رأی‌گیری مشخص شود.

سازوکار سازمان شانگهای به این‌گونه است که حتی اگر یک کشور نیز مخالف عضویت کشوری جدید در آن باشد؛ عضویت دائم موردپذیرش واقع نمی‌شود. در شانگهای نیاز به اجماع همه‌جانبه است؛ البته رایزنی‌های خوبی صورت گرفته است. عضویت در سطح ناظر در سازمان همکاری‌های شانگهای به معنای آن است که تنها می‌توان روی اقدامات سایر کشورها از دور نظر داشت؛ اما در عضویت دائم سطح همکاری‌ها و تعهدات  بالا می‌رود. عضویت ایران در این سازمان گامی مؤثر در افزایش و توسعه همکاری‌های بین‌المللی است.

از داخل برخی نمی‌خواستند ایران عضو سازمان شانگهای شود

شعیب بهمن درباره دلایل عدم عضویت ایران در سال های گذشته گفت:در سال‌های گذشته برخی کشورها برای عضویت ایران در شانگهای کارشکنی می‌کردند؛ اما مسئله مهم‌تر در عدم پیوستن ایران به سازمان شانگهای آن بود که در داخل اقدام قابل‌توجه و روشنی صورت نگرفته بود؛ به عبارتی بهتر برخی دولت‌های میلی به عضویت در این سازمان استراتژیک نداشتند.

 وزارت امور خارجه رایزنی مهمی قبل از آغاز اجلاس انجام نداده و صرفاً مسئله عضویت ایران در بحبوحه روزهای آغازین آن پیگیری می‌شد. وضعیت دیپلماتیک ایران به‌گونه‌ای بود که هرسال قبل از آغاز این نشست مسئله عضویت ایران در رسانه‌ها و محافل سیاسی مطرح‌شده و پس از برگزاری به دست فراموشی سپرده می‌شد.

با تغییر دولت و نگرش آقای رئیسی در تقویت سیاست نگاه به شرق؛ هم رایزنی‌ها جدی شده و هم پیام به کشورهای قدرتمند در آن سازمان(روسیه و چین) ارسال شده که نگاه تهران به سازمان همکاری‌های شانگهای دیگر تاکتیکی نیست و ما توجه استراتژیک به آن داریم.

عضویت ایران در شانگهای بر توافق ۲۵ ساله مؤثر است

 کارشناس آسیای میانه درباره اثرات همکاری در سازمان شانگهای در اجرای توافق ۲۵ ساله با چین گفت: عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای بر قرارداد ۲۵ ساله با چین مؤثر است، پیش‌ازاین تصور چینی‌ها نسبت به ایران بدان گونه بود که تهران براثر ضرورت و تاکتیک با پکن ارتباط برقرار می‌کند (روس‌ها نیز چنین تصوری دارند) اما توافق ۲۵ ساله سطح همکاری‌های دوجانبه را راهبردی کرده و عضویت در سازمان همکاری‌های شانگهای و حضور جدی ایران می‌تواند چالش‌های اجرایی توافق  را برداشته و زمینه‌ای برای توسعه روابط دو کشور باشد.

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا تحولات افغانستان سازمان همکاری شانگهای شعیب بهمن سید ابراهیم رئیسی تاجیکستان وزارت خارجه سازمان شانگهای وزارت امور خارجه حسن روحانی عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای سازمان همکاری شانگهای همکاری های منطقه ای سازمان شانگهای برای کشورهای کشورهای عضو عضویت دائم رئیس جمهور آقای رئیس رایزنی ها بازی برد ۲۵ ساله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۰۹۰۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها

‌به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان برنامه و بودجه کشور، داوود منظور در این دیدار که در محل کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) در بانکوک برگزار شد، با تأکید بر لزوم گسترش همکاری‌ها و نقش نهادهای توسعه‌ای مانند اسکاپ در ارتقای توسعه کشورها، گفت: استفاده از ظرفیت نهادهای وابسته به سازمان ملل در راستای توسعه همکاری‌های منطقه‌ای، تکمیل کریدورها و مقابله با خشکسالی، حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه نیاز به گسترش همکاری‌های منطقه‌ای در سطوح مختلف وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشورهای منطقه از جمله کشورهای ترکیه، پاکستان و هند و همچنین گاز مورد نیاز کشورهای اروپایی را دارد.

معاون رئیس‌جمهور با حائز اهمیت خواندن موضوع نشست امسال اجلاس اسکاپ، بر ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در آینده اقتصاد جهان تأکید کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن علاقه‌مندی به استفاده از تمامی ظرفیت‌های سازمان ملل در مسیر توسعه پایدار، آمادگی دارد در حوزه دیجیتال‌سازی هم همکاری داشته باشد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه با اشاره به مسئله‌محور بودن برنامه هفتم توسعه، گفت: در تأمین منابع مالی مورد نیاز برای رشد اقتصادی، به استفاده از منابع بین‌المللی هم توجه داریم.

وی نقش جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از فعالیت‌های مرکز سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) به عنوان یکی از مؤسسات منطقه‌ای زیرمجموعه اسکاپ مستقر در تهران مستقر را اساسی دانست و گفت: ما ضمن استفاده از همه ظرفیت‌های اپدیم، تجربیات موفقی در کاهش بلایا داریم که می‌توانیم آنها را با سایر کشورها به اشتراک بگذاریم.

منظور افزود: از جمله تجربیات موفق کشورمان، تجارب حاصل شده در مهار و مدیریت منابع آب و شیرین‌سازی آب است که با توجه به تأثیر تغییرات اقلیم بر بروز خشکسالی‌های پیاپی و کاهش منابع آب، همکاری مشترک به‌ویژه با کشورهای همسایه، اهمیت دوچندان دارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به کمبود منابع آب به‌عنوان یکی از چالش‌های مهم در سطح جهان، گفت: ما آماده همکاری در زمینه مدیریت منابع آب با سازمان ملل متحد هستیم.

منظور با بیان اینکه خوشحال می‌شویم در منطقه به کشورهای مختلف به‌ویژه کشورهای محصور در خشکی در جهت حمل کالا کمک کنیم، گفت: اسکاپ می‌تواند نقش بیشتری را در این زمینه بازی کند و جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد با تشکیل گروه کاری مشترک با کشورهای منطقه تحت مدیریت اسکاپ، نقش خود را در این زمینه ایفا کند.

وی با تأکید ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها و همکاری با اسکاپ در حوزه اقتصاد دیجیتال، علاقه‌مندی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری بیشتر با اسکاپ و کمیته‌های مربوطه را اعلام کرد.

کد خبر 6089685 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها
  • حملات تروریستی نتیجه حمایت کشورهای غربی از گروه‌های تروریستی است
  • دیدار وزرای دفاع ایران و روسیه در آستانه
  • وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • وزرای دفاع عضو شانگهای حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق را محکوم کردند
  • دیدار وزیر دفاع ایران و چین در حاشیه اجلاس سازمان همکاری‌های شانگهای
  • محکومیت حمله به کنسولگری ایران در دمشق در اجلاس وزرای دفاع عضو شانگهای
  • دیدار وزرای دفاع کشورهای عضو شانگهای در آستانه
  • امیر آشتیانی عازم قزاقستان شد
  • وزیر دفاع عازم قزاقستان شد