Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@08:36:06 GMT

افقانستان جدید و سیاست خارجی جدید در منطقه

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۰۷۶۶

افقانستان جدید و سیاست خارجی جدید در منطقه

به عقیده یک مقام ارشد حوزه خلیج فارس، تحولات اخیر نمایانگر کنار رفتن کامل دکترین منسوخ شده کارتر – تعهد یک آمریکای وابسته به نفت به استفاده از نیروی نظامی به منظور دفاع از منافعش در حوزه خلیج فارس – است.

به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه گاردین، این مقام که نامش را فاش نکرد، بیان داشت که ۲۰ سال جنگ، جنگی که قرار بوده"نبرد علیه آنهایی که اسلام را ربوده بودند باشد، در افغانستان هیچ میراثی به جا نگذاشته و تصاحب قدرت توسط طالبان باعث نگرانی رهبران حوزه غرب آفریقا و منطقه "ساحل" نسبت به ظهور یک افراطگری اسلامی جدید با اعتماد به نفس بالا می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او می‌گوید: خروج پرآشوب و سریع آمریکا از افغانستان پرسشهایی جدی را برای کشورهای حوزه خلیج فارس از بابت ارزش داشتن قول آمریکا در خصوص تامین امنیت طی ۲۰ سال آینده مطرح می‌سازد. افغانستان یک زلزله است یک زلزله بسیار قدرتمند و آثارش قرار است برای مدت زمانی بسیار طولانی نزد ما باقی بماند. آیا ما واقعا می توانیم برای ۲۰ سال آینده متکی به چتر امنیتی آمریکا باشیم؟ من فکر می کنم هم اکنون این بسیار غامض است.

این مقام اضافه کرد، توقع ندارد طالبان نسبت به زمانی که قبلا در قدرت بود متفاوت رفتار کند  و گفت: آنها اساسی مثل قبل هستند اما درک بیشتری از جهان پیدا کرده‌اند.

به گفته این مقام بزرگترین شگفتی مربوط به ناشایستگی محض عملیات آمریکا و بروز نشانه های درگیری بروکراتیک داخلی است که تفکر آمریکا را خدشه دار ساخت، است.

او تاکید کرد، افغانستان احتمالا به نشانه پیروزی پاکستان و فرصتی برای چین در حالی که آمریکا نقشی جزئی ایفا می کند، نگریسته می شود. این مقام بیان داشت: اگر درگیری ژئوپلتیکی بر سر افغانستان وجود دارد ما شاهد پاکستان و چین در یک سمت و هند، ایران و روسیه در سمت دیگر خواهیم بود. و من فکر نمی کنم که آمریکایی ها قرار باشد بخشی از نزاع ژئوپلتیکی بر سر افغانستان باشند.

بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس شروع به تنظیم مجدد سیاست خارجی خود و لحاظ کردن کاهش اتکای آمریکا به نفت و انزوای مردمی فزاینده آمریکا کرده اند اما مقام مذکور اظهار کرد، انتظار تسریع این فرآیند و در ادامه اعمال تغییر شکل و آرایش در ائتلافها و تمایل برخی رقبای تاریخی برای ایجاد روابطی عملگرایانه تر را دارد. به گفته او، هدف کلی کاستن از تنشها در منطقه خواهد بود.

این مقام گفت که انتظار مذاکرات بیشتر بین عربستان و ایران در آینده و همچنین بین امارات متحده عربی و ایران را دارد. او به امضای یک توافق دفاعی بین عربستان و روسیه به عنوان نشانه این که در عصر پساکربن کشورهای حوزه خلیج فارس خواستار تنوع بخشیدن به منابع امنیتی خود جدای از آمریکا هستند اشاره کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: خليج فارس افغانستان طالبان خروج نیروهای خارجی از افغانستان حوزه خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۰۷۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟

محمدعلی قدیری، کارشناس انرژی در خصوص اقداماتی که دولت سیزدهم و وزارت نفت در خصوص افزایش تعاملات با کشورهای منطقه در حوزه انرژی به اجرا گذاشته اند، به خبرنگار قدس تصریح کرد: دیپلماسی انرژی یکی از نقاط قوت کشور ما محسوب می شود. وابسته کردن کشورهای همسایه به لحاظ انرژی به خودمان، از ابعاد مختلفی برایمان نفع دارد.

وی ادامه داد: افزایش تعاملات با کشورهای منطقه در حوزه انرژی و به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال انرژی در منطقه باعث بالا رفتن سطح درآمدهای ارزی کشورها، وابستگی دیگران به ما و تقویت جایگاه مان در منطقه می شود. از آنجائیکه گاز خاصیت تحریم پذیری کمتری دارد، گسترش روابط گازی کشور با همسایگان می تواند بسیار موثر باشد.

استفاده از گاز وارداتی از ترکمنستان برای رفع ناترازی گازی کشور  برایمان مزیت بالایی دارد

این کارشناس انرژی توضیح داد: افزایش تعاملات در منطقه در حوزه گازی به درستی در دستور کار قرار گرفته است. از آنجائیکه ما خودمان با موضوع ناترازی گاز روبرو هستیم، دولت باید به فکر واردات گاز نیز باشد. گفته می شود که خط لوله گازی ایران و ترکمنستان از ظرفیت 40 میلیون متر مکعبی در روز برخوردار است. باید گزینه های جذابی پیش روی عشق آباد قرار دهیم که به جای صادرات گاز به چین، بخشی از آن را در حد ظرفیت خط لوله موجود در اختیار ما قرار دهد.

قدیری گفت: استفاده از گاز وارداتی از ترکمنستان برای رفع ناترازی گازی کشور و همچنین ارائه این گاز به نیروگاه ها و جلوگیری از سوزاندن گازوئیل برایمان مزیت بالایی دارد.

دریافت نفت کوره به جای وجوهات صادرات گاز به عراق روشی است که باید ادامه پیدا کند

وی ادامه داد: در ارتباط با عراق نیز سیاست های خوبی در زمینه انرژی به اجرا گذاشته شد. به ویژه دریافت نفت کوره به جای وجوهات مربوط به صادرات گاز به این کشور روش مناسبی است که باید ادامه پیدا کند. این ماده کاملاً نقد شونده است و قابل تحریم نیست. به طور کلی، تهاتر چاره اندیشی مناسبی است که در دستور کار قرار دادیم.

این کارشناس انرژی توضیح داد: دیپلماسی انرژی دولت فعلی نسبت به دولت قبل بهبود یافته است. به ویژه اقداماتی که در ارتباط با ترکیه، عراق، پاکستان و ترکمنستان به منظور گسترش روابط در حوزه انرژی انجام داده ایم، قابل قبول است. اما این حد از اقدامات هنوز کافی نیست و نیاز است بر فعالیت های خودمان در این حوزه ها اضافه کنیم.

گفتنی است، وزارت نفت طی سال های اخیر و به ویژه بعد از اعمال تحریم های همه جانبه علیه صنایع نفت و گاز کشور، نقش مهم و موثری در حوزه خنثی سازی تحریم ها برعهده داشته است. افزایش تعاملات با کشورهای همسایه و رایزنی برای برقراری روابط گسترده تر در حوزه انرژی نیز از جمله راهکارهای پیش رو برای بی اثر کردن تحریم هاست.

دولت فعلی به جای چشم دوختن به نتیجه مذاکرات و امید داشتن به رفع تحریم ها، درصدد خنثی سازی تحریم ها برآمد. در این راستا، سیاست هایی به اجرا گذاشته شد. استفاده حداکثری از توان دانش بنیانی کشور، توسعه زنجیره ارزش محصولات، عرضه نفت به پالایشگاه های کوچک در شرق آسیا، سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی و مهندسی از جمله این سیاست ها هستند.

در ادامه سیاست های اعمالی به منظور خنثی سازی تحریم ها، وزارت نفت دیپلماسی فعال انرژی را در پیش گرفته است. در این چارچوب، افزایش تعاملات با کشورهای منطقه در دستور کار قرار دارد.به زعم کارشناسان، افزایش روابط با کشورهای همسایه نه تنها به لحاظ اقتصادی برای طرف های درگیر رابطه سودمند است، بلکه به لحاظ تأمین امنیت منطقه نیز به نفع تمامی کشورهای منطقه است. از سوی دیگر، وابسته کردن کشورهای دیگر به خودمان، در راستای تأمین منافع ملی ماست.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟
  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • فرصت‌سنجی سناریوهای تعامل آمریکا در آینده جنگ غزه
  • جابجایی جنگنده‌های آمریکایی در خلیج فارس
  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه را تغییر نمی‌دهد
  • اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه تغییر نمی‌دهد
  • ۱۳ پیش تفاهم‌نامه‌ گردشگری استان فارس در نمایشگاه ایران اکسپو منعقد شد
  • رونمایی از ۴۰۰ هزار سند خلیج فارس در آرشیو ملی هند