Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@09:12:58 GMT

قابلیت فعالیت موزه‌ای در ۵۰ سایت صنعتی تهران وجود دارد

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۴۵۰۷

قابلیت فعالیت موزه‌ای در ۵۰ سایت صنعتی تهران وجود دارد

میراث صنعتی از مفاهیم جدید مطرح شده در حوزه میراث فرهنگی کشورهای توسعه یافته است و در تعریف جهانی در برگیرنده بقایای ملموس و ناملموس اولین گام های صنعتی شدن جوامع را در بر می گیرد.

نهادهای بین المللی و محلی مرتبط با حفاظت و احیای مطالعاتی و عملیاتی میراث صنعتی شکل گرفته اند و منشورها و دستور کارهایی به عنوان ضوابط و معیارها، سندیت یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرشید خدادادیان در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تاریخچه اجمالی میراث صنعتی اشاره کرد و افزود: حدود ۶۰ تا ۷۰ سال پیش ادبیات تاریخ میراث فرهنگی و باستان شناسی صنعتی(پارادوکس) ابداع شد که سازه ابنیه با فناوری جدید متروک می شوند.

وی با بیان اینکه میراث صنعتی از دوره صنعت بخار تا عصر دیجیتال ادامه یافت، گفت: سال ۱۹۷۳ نیز کمیته بین المللی حفاظت از میراث صنعتی «تیکی» (Ticcih) میراث صنعتی را ابداع کرد و پس از آن همکاری ایکوم با انتشار منشورهای مختلف به ماهیت این میراث بیشتر پرداخت.

این کارشناس حوزه میراث فرهنگی صنعتی با بیان اینکه در این بازه ۶۰ ساله موزه های مختلف صنعتی در دنیا شامل تاسیاست نفتی در آمریکا، کارخانه نفتی و فولاد در اروپا و آلمان و خودروسازی در فرانسه تشکیل شده است، خاطرنشان کرد: این کارخانه ها به مروز زمان و باتوجه به توسعه فضای شهری، و با توجه به قرار گیری در مرکز شهر، مسائل زیست محیطی و به صرفه نبودن اقتصادی، کاربری موزه را در پیش می گیرند.

خدادادیان با اشاره به اینکه این صنعت میراثی با تاخیر در ایران نیز شکل گرفت گفت: تا کنون سه مجموعه کهریزک، ورامین و سیلو های گندم ری در فهرست آثار ملی صنعتی کشور قرار دارد.

پژوهشگر میراث صنعتی اضافه کرد: هم اینک در مسیر جاده قدیم تهران کارخانه و تاسیسات متعدد صنعتی وجود دارد که مالکیت این بناها در اختیار نهادهای شبه دولتی است.

وی ادامه داد: یکی از بناهای فاخر در سطح تهران مربوط به کارخانه زمزم در خیابان آزادی (حد فاصل تقاطع بزرگراه یادگار امام خمینی(ره)) که معماری آن توسط هوشنگ سیحون اجرا شده است که سازنده ضمن توجه به معماری درون گرا، با تعبیه سازه شیشه به جای دیوار، به صورت عمدی می خواهد رهگذران فناوری جدید را در این کارخانه با چشم و از نزدیک مشاهده کنند.

خدادادیان تاکید کرد: کارخانه های مختلف شامل دخانیات در میدان قزوین (پهلوی اول)، ارج، روغن قو، ایران ناسیونال، چیت سازی، انبار نفت، دفتر پژوهشگاه ری، روغن نباتی جهان، پمپ بنزین ها و پالایشگاه نفت تهران می توانند با تغییر نگرش بخشی از فضا و آموزش بین دستگاهی به موزه های صنعتی کشور تبدیل شوند.

نویسنده هشت عنوان کتاب در حوزه میراث صنعتی گفت: باید تعریف کرد که با این کاربری جدید چیزی از حقوق مالک کم نمی شود، بلکه می توان این فضاها را با اطلاع رسانی، معرفی تاریخچه و نصب تابلو های محیطی هویتشان را در معرض دید علاقه مندان قرار داد.

خدادادیان اضافه کرد: برخی کارخانه های چند ملیتی در جهان از جمله در کشور های مجارستان، اسپانیا و آلمان به این سطح رسیده اند که نیازی به جمع آوری محیط نیست، بلکه با درآمد از طریق بلیط فروشی و معیارهای تبلیغاتی به فکر جا انداختن میراث صنعتی خود هستند.

وی افزود: در حال حاضر ثبت جهانی کارخانه ریسبافت اصفهان، کبریت سازی جهان زنجان (در مراحل مقدمات مستندسازی)، چاه شماره یک مسجد سلیمان و پالایشگاه آبادان قابلیت ثبت جهانی میراث صنعتی کشور دارند.

مسئول مرکز اسناد و گنجینه های صنعت نفت با بیان اینکه یکی از دغدغه های مالکان در ثبت بناها مربوط به حوزه میراث فرهنگی است، گفت: چرا که با ثبت این آثار هیچ دخل و تصرفی در ملک صورت نخواهد گرفت.

وی ادامه داد: باید در این خصوص میراث فرهنگی باید نگاه تک بعدی خود مبنی بر حفظ اثر را کنار گذارد تا مالکان با تغییر کاربری، از فضای موجود بهترین استفاده را ببرند.

خدادادیان با تاکید بر اینکه برای جا انداختن میراث صنعتی باید نگاه علمی و فنی آن اثر را مورد تاکید قرار داد اظهار کرد: برای این کار با مولفه های مختلفی از جمله بخشودگی مالیاتی و کمک های مالی می توان به حفظ میراث صنعتی کشور توجه کرد چرا که این موارد می تواند برای مالکان بخش خصوصی مفید تلقی شود.

این پژوهشگر از مرمت غیر اصولی لوکوموتیو عبدالعظیم حسنی شهرری که در سال ۱۲۶۵ ساخته شد و یکی از کهن ترین میراث های صنعتی - ریلی کشور است، انتقاد کرد و افزود: این اثر و و همچون دهقان فداکار پارک ملت با نهایت بی سلیقه گی و به صورت غیر اصولی رنگ آمیزی شده است.

برچسب‌ها اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان تهران کمیسیون ملی یونسکو استان تهران میراث فرهنگی تهران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کمیسیون ملی یونسکو استان تهران کمیسیون ملی یونسکو استان تهران میراث فرهنگی تهران میراث فرهنگی میراث صنعتی حوزه میراث صنعتی کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۴۵۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشور نیازمند «سرمایه انسانی آموزش دیده» است

به گزارش خبرنگار مهر، حمید ضرغام بروجنی ظهر دوشنبه در همایش افق تحول دانشگاه، اجلاسیه گروه کشوری معماری و شهرسازی در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد شاهرود با بیان اینکه از آموزش گردشگری در سطح دانشگاه آزاد کشور برخی اهداف را انتظار داریم، تاکید کرد: در این ارتباط اهم مشکلاتی که استادان و پژوهشگران عرصه گردشگری و میراث و هتل داری با آن مواجه هستند مورد رصد و احصا قرار گرفت و در نشست‌هایی به آنها پرداخته شده است.

وی با بیان اینکه در راستای رفع کمبودهای ملموس توسعه رشته گردشگری و میراث اقدامات خوبی در دانشگاه آزاد اسلامی کشور صورت گرفته است، ابراز کرد: دیدگاه‌های نوسازی و عملیاتی مهارتی سازی رشته‌های گردشگری و هتل داری در نشست‌های متعدد با حضور اساتید و صاحب نظران مورد تاکید است.

مدیر گروه کشوری گردشگری و میراث فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: علیرغم تغییرات بنیادین اقتصادی جهانی، کشور ما گزینه‌های محدودی برای حوزه اقتصادی دارد اما بنا به تحقیقات گردشگری به عنوان یک فاکتور فوق‌العاده برای احیای اقتصاد ملی کشورهای دارای منافع گردشگری بسیار کارآمد است.

ضرغام بروجنی با بیان اینکه ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مملو از ظرفیت‌های عظیم گردشگری است، گفت: گردشگری فعال می‌تواند بسیاری از چالش‌های اقتصادی و اجتماعی کشور را کاهش دهد.

وی تاکید کرد: یکی از ضرورت‌های بخش گردشگری سرمایه انسانی توانمند و متعهد است و مهمترین ابزار دستیابی به این امکان نیز آموزش عالی است لذا آموزش گردشگری در دانشگاه آزاد اسلامی باید یک اولویت باشد تا بتوانیم با به کارگیری نیروی متخصص ضمن حفظ هویت و ریشه‌های فرهنگی، کشور را در ارتباط با تحولات قرن بیست و یکم آماده ساخت.

مدیر گروه کشوری گردشگری و میراث دانشگاه آزاد بیان کرد: دانشگاه‌ها در طول تاریخ خود ثابت کردند که می‌توانند تحول آفرین باشند همچنین دانشگاه‌ها همواره در خط مقدم ایجاد تعادل بین سنت و مدرن سازی بوده‌اند لذا دانشگاه هم حافظ سنت‌ها و هم کاتالیزور تغییر است

ضرغام بروجنی در خاتمه گفت: انتظار می‌رود که آموزش مؤثر و مقرون به صرفه و عادلانه به نیاز مبرم سرمایه انسانی کشورمان در زمینه گردشگری پاسخ دهد و برای بهبود عدالت و رشد اقتصادی و برابری اجتماعی و نیازهای فرهنگی جامعه و دانشجویان، دانش ایجاد شود.

کد خبر 6098485

دیگر خبرها

  • اطلس فرهنگی تهران تهیه می شود
  • کشور نیازمند «سرمایه انسانی آموزش دیده» است
  • تعلیق و لغو مجوز فعالیت ۲ دفتر خدمات مسافرتی در گیلان
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • عرضه صنایع‌دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • چشم انتظاری تاریخ بر بالین ریسباف پیر؛ رویای اصفهان تعبیر می‌شود
  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم
  • تعطیلی تمام موزه‌ها و اماکن تاریخی استان کرمانشاه
  • تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها فعال شوند