Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-02@06:38:54 GMT

شورای شهر، شهردار جدید تهران و مساله مدیریت بحران

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۷۲۸۲

شورای شهر، شهردار جدید تهران و مساله مدیریت بحران

مهدی زارع؛ از نیمه مرداد ۱۴۰۰ به تدریج با استقرار شورای جدید شهر، شهردار جدید تهران مشخص شد و در هفته‌ای که گذشت سرپرست جدید سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز تعیین شد. اهمیت مدیریت بحران مخاطرات طبیعی در تهران به نحوی است که از همین ابتدای کار باید بر پایه دانسته‌های قبلی، بر پایه به‌روز کردن برنامه پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، چشم‌انداز مساله سوانح شهرتهران ۱۶ سال آینده را مشخص کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این برنامه راهبردی برای تهران ۱۴۱۶ تصویری از آنچه برای کاهش ریسک برای چهار دوره آینده شورای شهر انتظار داریم، ترسیم می‌کند. شبکه لرزه‌نگاری محلی داخل شهر تهران از خرداد ۱۳۸۳ از سوی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران راه‌اندازی شده و با ۱۲ ایستگاه در حال ثبت زلزله‌های محلی با کیفیت بالاست.

در بازه ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ لرزه‌های کمی در مجاورت گسل‌های طالقان، کهریزک و قطعه مرکزی گسل شمال تهران در شبکه محلی سازمان پیشگیری ثبت شده و در عوض لرزه‌خیزی قابل توجهی در امتداد گسل‌های مشاء، گرمسار و کندوان مشاهده شد. لرزه‌خیزی قابل توجهی نیز در امتداد قطعه شرقی گسل مشاء به ویژه در مجاورت شهر‌های دماوند و پردیس و منطقه شرق لواسانات ثبت شد.

از سوی دیگر قطعه مرکزی گسل مشاء (از لواسانات تا میگون و شهرستانک) در یک سکوت لرزه‌ای است و در عین حال توان لرزه‌زایی برای یک زلزله با بزرگای ۷ تا ۷.۵ در آن وجود دارد. نگارنده در سال ۱۳۷۴ در مطالعه‌ای در پژوهشگاه زلزله نشان داد که روی قطعه شرقی گسل مشاء- دماوند- لغزش سالانه ۴ میلیمتر به صورت عمودی و ۲ میلیمتر به صورت افقی - امتداد لغز - دارد.

این گسل در ۱۰ هزار سال گذشته ۹ زلزله ویرانگر و مخرب داشته است. حتی زمین‌لغزش بزرگ بخش مبارک‌آباد احتمالا در زلزله سال ۱۸۳۰ میلادی یا حرکت زمین در شمال شرق دماوند که باعث ایجاد دریاچه تار در سال ۱۶۶۵ میلادی و در دوره صفوی شده از جمله فعالیت‌های این بخش از گسل مشاء در زلزله‌ها بوده است.

تهران در دامنه‌های جنوبی رشته‌کوه البرز قرار دارد و یکی دیگر از مهم‌ترین مخاطرات زمین‌شناختی مورد توجه در این شهر، خطر وقوع زمین‌لغزش است. زمین‌لغزش‌های متعددی در محدوده داخلی شهر تهران رخ داده است که برای نمونه می‌توان به دو زمین‌لغزش قدیمی گلابدره در شمال تهران و زمین‌لغزش شهرک مجلس فرحزاد در سال ١٣٨٣ اشاره کرد. سومین مخاطره طبیعی مهم در تهران، خطر وقوع سیل است.

تجربه وقوع سیل ۲۸ تیر ١٣٩٤ در دره کن و روستای سیجان کرج، موید خطر این سانحه طبیعی در منطقه تهران و اطراف آن است. ساده‌ترین راه برای کاهش خطر سیل در یک محدوده شهری، رعایت حریم مسیر رودخانه‌ها و آبراهه‌هاست. بیشترین خطر سیل در تهران مربوط به حریم رودخانه‌ها و نواحی کم‌شیب در نیمه جنوبی تهران است. چهارمین مخاطره زمین‌شناختی خطر فرونشست زمین است.

فرونشست زمین می‌تواند دلایل مختلفی ازجمله تراکم سفره آب زیرزمینی، زهکشی از خاک‌های آلی و معدنکاری زیرزمینی داشته باشد. مطالعات نشان داده که قسمت‌های جنوبی شهر تهران به دلیل قرارگیری در دشت و وجود آبرفت‌های جوان، در معرض خطر بالای فرونشست است. به علاوه طی سال‌های اخیر، رشد جمعیت و برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی، بر میزان خطر فرونشست در این مناطق به شدت افزوده است.

میزان فرونشست سالانه حدود ۳۶سانتی‌متر (یک میلی‌متر در روز) در دشت غربی تهران، خصوصا در مناطق جنوب‌غربی تهران است. تهران را می‌توان شهری با مخاطرات طبیعی بالقوه دانست. از طرفی طی سال‌های گذشته، جمعیت ساکن در این نواحی بالقوه مخاطره‌آمیز رو به افزایش بوده است.

جمعیت تهران در سال ١٣١٩ حدود ٥٥٠‌هزار نفر، در سال ١٣٣٥ حدود ۱.۵ میلیون نفر، در سال ١٣٤٥ حدود ۲.۷ میلیون نفر، در سال ١٣٥٥ حدود ۴.۵ میلیون نفر، در سال ١٣٦٥ حدود ۶.۱ میلیون نفر، در سال ١٣٧٥ حدود ۶.۷ میلیون نفر، در سال ١٣٨٥ حدود ۷.۷ میلیون نفر و در سال ۱۳۹۵، ۸.۷ میلیون نفر بوده است و برآورد می‌شود که در پایان تابستان ۱۴۰۰ حدود ۹.۴ میلیون نفر در شب برآورد می‌شود. حدود ۴.۵ میلیون نفر طی روز برای کار به تهران می‌آیند.

برای برآورد ریسک مخاطرات طبیعی چهارگانه پس از برآورد خطر هر یک از مخاطرات زمین‌لرزه، زمین‌لغزش، سیل و فرونشست به‌طور جداگانه، این مخاطرات با یکدیگر تلفیق شده و میزان خطر کلی بالقوه مخاطرات چهارگانه محاسبه شد. سپس با ضرب میزان خطر کلی بالقوه این مخاطرات در لایه اطلاعاتی تراکم جمعیت، نقشه ریسک مقدماتی برای شهر تهران به دست آمد. با توجه به این امر مشخص است که بیشترین ریسک سوانح طبیعی چهارگانه زلزله، زمین‌لغزش، سیل و فرونشست در نیمه جنوبی تهران متمرکز است.

اگر ۲.۵ میلیون جمعیت سرگردان طی روز در شهر و حدود ۳ میلیون نفر جمعیتی که برای کار و خرید طی روز به منطقه بازار تهران می‌روند نیز در نظر گرفته شوند، ریسک فزاینده طی روز (نسبت به شب هنگام) برای هر نوع مخاطره قابل انتظار در تهران قابل تصور است. در برنامه راهبردی شانزده ساله پیشنهادی، هدف‌های راهبردی بر پایه برآورد‌های واقع‌بینانه قابل تعیین است و می‌توان - و لازم است - برنامه عملیاتی برای مراحل مختلف کاهش ریسک سوانح در تهران تهیه و به تدریج اجرا شود.

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: فرارو

کلیدواژه: شهرداری تهران شورای شهر مخاطرات مدیریت بحران ۷ میلیون نفر شهر تهران زمین لغزش ۵ میلیون گسل مشاء طی روز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۷۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر ۲۱ شهردار و شورای شهر نسیم‌شهر در ۴ سال

مدیرکل شهری و شوراهای استانداری تهران با عذرخواهی از مردم نسیم‌شهر به دلیل حواشی دستگیری شوراها در کاهش خدمات گفت: نسیم‌شهر در دوره پنجم و ششم شورای اسلامی، شاهد تغییر ۲۱ شهردار و اعضای شورای شهر بوده که فروپاشی مدیریتی را در پی داشته است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم‌ از بهارستان، هادی رحمتی ظهر امروز در آیین معارفه شهردار نسیم‌شهر با عذرخواهی از مردم نسیم‌شهر به دلیل حواشی دستگیری شوراها و کاهش خدمات گفت: شهردار نسیم‌شهر باید تمام قد با تمام دستگاه‌ها به ویژه دستگاه‌های نظارتی و خدماتی ارتباط موثر داشته باشد تا مسیر پیشرفت شهر نسبت به گذشته هموار شود.

وی با تأکید بر عبور نسیم‌شهر از تلاطم و بی‌ثباتی مدیریتی افزود: باید بدون حب و بغض برای جبران کوتاهی‌ها در نسیم‌شهر به شهردار جدید کمک شود تا مردم طعم خدمت صادقانه را بچشند.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها استانداری تهران با بیان اینکه هیچ مدیر و مسئولی در استان تهران راضی به انحلال و دستگیری‌ شوراها نبود تصریح کرد: نسیم‌شهر در دوره مدیریت پنجم و ششم، شاهد تغییر 21 شهردار و اعضای شورای شهر بوده که به فروپاشی ثبات مدیریتی منجر شده است.

رحمتی با بیان اینکه شهردار نسیم‌شهر باید طبق بودجه مصوب عمل کند و حق ندارد انحرافی از بودجه داشته باشد، گفت: بودجه 1300 میلیارد تومانی نسیم‌شهر به امضای استاندار تهران رسیده است و شهردار نسیم‌شهر باید به جمعیت 48 درصدی بهارستان که در این شهر ساکن هستند خدمات ارائه کند.

وی با تأکید بر کنترل ساخت‌وساز غیرمجاز و وضعیت ایمنی نسیم‌شهر افزود: در ساختار تشکیلاتی و نیروی انسانی شهرداری استفاده از نیروهای متخصص در پست‌های مناسب، الزامی است.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها استانداری تهران با اشاره به سرانه 10 متری فضای‌ سبز نسیم‌شهر گفت: باید برای توسعه فضای سبز تلاش مضاعفی انجام بگیرد و با تعریف پروژه‌های جدید عمرانی، امید در نسیم‌شهر به وجود آید.

وی با بیان اینکه مناطق کم‌برخوردار نسیم‌شهر باید از خدمات متوازن برخوردار شود، ابراز داشت: شهرداری در ساخت بناها و پروژه‌ها از معماری ایرانی اسلامی بهره بگیرد.

عضو شورای شهر باغستان بازداشت شد

مدیریت شهری نسیم‌شهر به دنبال جلب اعتماد مردم باشد

 رئیس دادگستری شهرستان بهارستان با اشاره به بازسازی سلب اعتماد مردم در نسیم‌شهر در پی دستگیری اعضای شورای شهر گفت: آثار دستگیری اعضای شورای اسلامی نسیم‌شهر جامعه و شهر را در برمی‌گیرد که مردم از عملکرد شوراها ناراضی و بی‌اعتماد هستند.

رحیم علیش‌پور افزود: تغییر نگاه و نارضایتی مردم با خدمت صادقانه و به‌صورت عملی انجام می‌شود.

رئیس دادگستری شهرستان بهارستان با بیان اینکه نسیم‌شهر در چهار سال گذشته مدیریت شهری پایداری نداشته است، تصریح کرد: نسیم‌شهر دارای زیرساخت‌های بزرگی در حوزه‌های مختلف است که باید به دنبال ارتقاء آن بود.

علیش‌پور با تأکید بر استفاده از فضاها و زیرساخت‌های فرهنگی شهر توسط مدیریت شهری و متولیان فرهنگی بیان کرد: مشارکت مردم در استفاده از فضاهای فرهنگی و اجتماعی بسیار حائز اهمیت است و شهردار باید با برنامه‌ریزی درست مردم را در حوزه‌های مختلف پای کار آورد.

رئیس دادگستری بهارستان در پایان خاطرنشان کرد: بازسازی و استانداردسازی بافت‌های فرسوده و معابر اصلی و فرعی نسیم‌شهر در اولویت پروژه‌های عمرانی و خدماتی شهرداری قرار بگیرد.

به گزارش تسنیم، آیین معارفه شهردار نسیم‌شهر ظهر امروز با حضور مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها استانداری تهران، اعضای شورای تأمین بهارستان، امام‌جمعه نسیم‌شهر، کارکنان و معاونین شهرداری و اصحاب رسانه برگزار و محمدرضا باباحسینی به‌عنوان هجدهمین شهردار نسیم‌شهر معرفی شد.

انتهای پیام/

  

دیگر خبرها

  • هشدار فعالیت سامانه بارشی در ارتفاعات استان تهران
  • هشدار مدیریت بحران استان تهران درباره بارندگی‌های آخر هفته
  • افزایش سرانه فضای ورزشی در شرق تهران
  • تغییر ۲۱ شهردار و شورای شهر نسیم‌شهر در ۴ سال
  • هشدار درباره فعالیت سامانه بارشی در ارتفاعات استان تهران
  • هشدار مدیریت بحران استان تهران درمورد فعالیت سامانه بارشی در ارتفاعات
  • هشدار مدیریت بحران مبنی بر فعالیت سامانه بارشی در ارتفاعات استان تهران
  • تداوم فعالیت سامانه بارشی تا نیمه اردیبهشت
  • هشدار مدیریت بحران مبنی بر فعالیت سامانه بارشی در ارتفاعات استان تهران 
  • عملکرد مدیریت شهری خوی با کلانشهرهای کشور قابل مقایسه است