Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@22:10:12 GMT

نگاه ویژه فرهنگستان هنر به حوزه هنر و اندیشه‌ چین

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۲۴۰۷۶

نگاه ویژه فرهنگستان هنر به حوزه هنر و اندیشه‌ چین

به گزارش روز پنجشنبه گروه فرهنگی ایرنا از روابط‌عمومی فرهنگستان هنر، در وبینار «چین‌شناسی در ایران؛ گذشته و چشم‌انداز آموزش زبان چینی و چین‌شناسی در ایران» که به مناسبت پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و چین برگزار شد، علیرضا اسماعیلی دبیر فرهنگستان هنر؛ حسین سالارآملی معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ رؤسای دانشگاه‌های شهید بهشتی، تهران، اصفهان، مازندران؛ معاونین دانشگاه‌های علامه طباطبایی، دانشگاه آزاد واحد تهران و نسرین دستان عضو هیئت علمی پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر و از سوی مقامات چین هم، معاون وزیر آموزش چین؛ رییس فرهنگستان هنر این کشور و همچنین رؤسای چند دانشگاه مرتبط در این نشست مجازی حضور یافته و به ایراد سخنرانی پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علیرضا اسماعیلی در ابتدای سخنان خود به تأثیرات فرهنگی متقابل میان حوزه‌های تمدنی که در امتداد جاده ابریشم شکل گرفته است، اشاره کرد و گفت: فرهنگستان هنر از آغاز فعالیت خود همواره نگاه ویژه‌ای به این حوزه داشته و تحقیق و پژوهش در این زمینه را یکی از اولویت‌های کاری خود قرار داده است.

دبیر فرهنگستان هنر  پیوندهای هنری ایران و چین در موضوعات گوناگون هنری و ادبی، همچون نقاشی، کتاب‌آرایی، سفالگری، معماری و روایت‌های اساطیری در دوره‌های مختلف را از ضرورت‌های این نگاه ویژه دانست و افزود: فرهنگستان هنر علاوه ‌بر انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با فرهنگستان هنر چین و انجام سفرهای علمی، گروه پژوهشی هنر شرق را بیش از یک دهة پیش در پژوهشکده هنر راه‌اندازی کرده است. این گروه یکی از مهم‌ترین شاخه‌های فعالیت‌ پژوهشی خود را بر هنر و اندیشه‌های شرقی، از جمله فلسفه، حکمت و هنر چین متمرکز کرده است.

وی تألیف، ترجمه و نشر منابع بسیار مهمی در زمینه مختلف فرهنگ و هنر چین را یکی دیگر از اقدامات فرهنگستان هنر برشمرد و علاوه بر ذکر برخی از عناوین این کتاب‌ها به تعدادی از طرح‌های پژوهشی و نشست‌های علمی انجام گرفته توسط فرهنگستان هنر در حوزه هنر چین مانند همایش بین‌المللی طبیعت در هنر شرق اشاره کرد.

اسماعیلی روزآمد کردن تفاهم‌نامة همکاری مشترک با فرهنگستان ‌هنر چین، برگزاری نمایشگاه هنرهای دیجیتال چین، تشکیل کنسرسیوم فرهنگستان‌های هنر جاده ابریشم و برگزاری هم‌اندیشی‌ها و رویدادهای مشترک هنری را برخی از برنامه‌های متعدد این فرهنگستان و پژوهشکده هنر بیان کرد که به منظور تعمیق بخشیدن به فعالیت‌های بینافرهنگی برای آینده تدارک دیده شده است.

نسرین دستان عضو هیات علمی پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر سخنران دیگر این وبینار بود که با موضوع غارهای دونهوانگ، پنجره مبادلات فرهنگ و هنر مابین ایران و چین درطول جاده ابریشم به ارائه بحث پرداخت.

این محقق و پژوهشگر که فارغ‌التحصیل دکترای تاریخ هنر چین از آکادمی مرکزی هنرهای زیبای پکن است، تعامل و پیوستگی دیرینه میان دو تمدن ایران و چین را بسیار آشکار دانست و توضیح داد: مبدا دقیق تاریخی برای سرآغاز آشنایی دو ملت از یکدیگر مشخص نیست، اما از آثار فراوان بجای مانده شامل نقاشی‌های دیواری و نسخه‌های دست نویس اسناد و مدارک تاریخی در سراسر چین بویژه در غارهای دونهوانگ و منطقه تورفان قدمت تاریخ روابط دیرینه میان دو ملت را می‌توان تخمین زد.

وی ادامه داد: امپراطوری چین با اشکانیان از طریق راه بزرگ ارتباطی آن زمان یعنی جاده ابریشم ارتباطات گسترده‌ای داشته‌اند و از همین مسیر مبادلات کالاهای مختلف و تبادلات فرهنگی را طی سالیان متمادی گسترش می‌دادند. با عبور کاروان‌های تجاری از این مسیر دستاوردهای گوناگون مردم دو کشور نیز با یکدیگر مبادله می‌گشت.

وی آثار فراوان بجا مانده مانند نقاشی‌های دیواری و نسخه‌های دست‌نویس اسناد و مدارک تاریخی در سراسر چین بویژه در غارهای دونهوانگ و منطقه تورفان را نشانه قدمت تاریخ روابط دیرینه میان دو ملت ایران و چین و تعامل و پیوستگی دیرینه میان دو تمدن دانست و گفت: این منطقه که بعنوان مرواریدی درخشان در جاده ابریشم همواره می‌درخشیده است، از این لحاظ دارای اهمیت ویژه بوده و مهمترین مرکز مبادلات فرهنگی، مذهبی و هنری روزگار به حساب می‌آمده است.

این وبینار به همت مؤسسه کنفسیوس دانشگاه تهران، دانشگاه یون نان و مرکز پژوهش آسیا برگزار شد.

برچسب‌ها وبینار فرهنگستان هنر چین حسین سالارآملی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وبینار فرهنگستان هنر چین وبینار فرهنگستان هنر چین فرهنگستان هنر پژوهشکده هنر جاده ابریشم ایران و چین هنر چین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۲۴۰۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی ندارد

به گزارش «تابناک»، در همین زمینه، روزنامه «شرق» در گفت‌وگویی با عبدالمحمد طاهری سعی کرده است جنبه‌های این اقدام و در کل مناسبات مرزی ایران و افغانستان در دوره حکومت طالبان را به شکل دقیق‌تر کنکاش کند. آنچه در ادامه می‌خوانید، ماحصل گپ‌و‌گفت با اولین مستشار و رایزن فرهنگی وزارت امور خارجه ایران در وزارت معارف افغانستان است که در کارنامه دیپلماتیک خود علاوه بر کارداری ایران، سابقه مشاور سیاسی برخی چهره‌های افغانستان نظیر محمد حنیف اتمر، وزیر امور خارجه سابق افغانستان را هم دارد.

‌جناب طاهری پنجشنبه هفته گذشته شاهد دستگیری تعدادی از مرزبانان ایرانی بودیم که به نظر می‌رسد با ورود اشتباهی آنان به خاک افغانستان رخ داد و ساعاتی بعد هم آزاد شدند. جدای از این نکته، شما روند درگیری و دستگیری مرزی بین ایران و افغانستان از زمان روی کار آمدن حکومت دوم طالبان را چگونه می‌بینید؟

اتفاقا نکته همین‌جاست که اگر موضوع صرفا ورود اشتباهی و غیرعمدی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان بود، دستگیری آنها از طرف طالبان می‌تواند یک واکنش طبیعی جلوه کند؛ کمااینکه در دیگر نقاط مرزی امکان وقوع آن وجود دارد. اما مسئله اساسی اینجاست که در بازه زمانی سه‌ساله‌ای که از روی کار آمدن حکومت دوم طالبان می‌گذرد، به نظر می‌رسد هم شدت درگیری‌ها با مرزبانان ایرانی و هم تعداد دفعات دستگیری مرزبانان کشور رو به افزایش است؛ تا جایی که اکنون خبرهایی دال بر این وجود دارد که وزارت کشور و هنگ مرزبانی ایران موضوع ایجاد دیوار مرزی را به شکل جدی‌تر در دستور کار خود قرار داده‌اند. هرچند به نظر می‌رسد در وهله اول این دیوار مرزی با هدف توقف در رفت‌وآمد مهاجران غیرقانونی به داخل خاک ایران، تردد‌نداشتن گروه‌های تروریستی و باندهای قاچاق مواد مخدر در مرز است، اما نمی‌توان شدت و وسعت درگیری نیروهای طالبان با مرزبانان ایرانی را هم یکی از عوامل مهم در تغییر نگاه تهران به حوزه مرزداری با افغانستان ندانست.

‌دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا از این جنبه قابلیت ارزیابی دارد یا حضرت‌عالی ابعاد تحلیلی دیگری را متصور هستید؟

دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌‌تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این‌دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و هم‌زمان با آن مؤیدی بر آن است که طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی‌ما‌بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.

‌پس به باور شما امکان تداوم و تشدید درگیری‌های مرزی و همچنین احتمال درگیری مرزبانان وجود دارد؟

بدون ‌شک چنین است. این یک چیز طبیعی است و در همه مرزها روی می‌دهد؛ اما موضوع مرز ایران و افغانستان از زمان طالبان فرق دارد.

‌چه فرقی؟

فرق اصلی به سایه سنگین نگاه‌های رادیکال ایدئولوژیک طالبان و خوانش‌های تند ناسیونالیستی آنان باز‌می‌گردد؛ بنابراین اساسا نیروهای مرزبانی افغانستان که همان نیروهای طالبان هستند، نیروهای آموزش‌دیده‌ای نیستند که بخواهند حرفه‌ای رفتار کنند، بلکه بر مبنای خوانش‌های ایدئولوژیک و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی خود به مسائل مرزی و سرزمینی نگاه می‌کنند. در‌حالی‌که با توجه به حساسیت موضوع مرزبانی و مرزداری و همچنین حوزه امنیتی مربوط به حوزه هنگ مرزی باید مرزبانان افغانستان یا مشخصا نیروهای طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری تجربیات لازم را ببینند که خدای ناکرده از تکرار این اتفاقات جلوگیری شود یا از وقوع حوادث تلخ‌تر پیشگیری کرد. کسی نمی‌تواند تضمین بدهد که در درگیری‌های پیش‌روی احتمالی یا بروز خطای سهوی مرزبانان ما که کاملا طبیعی است، شدت تنش تا چه حد بالا خواهد رفت و آیا خدای‌ ناکرده این تنش‌ها کشته یا زخمی به دنبال خواهد داشت یا نه؟ اینجاست که وزارت امور خارجه، وزارت کشور و همچنین هنگ مرزی جمهوری اسلامی ایران باید به شکل جدی، صریح و بدون پرده، طالبان را وادار کند در موضوع مشخص مرزبانی و مرزداری یا به قوانین و مقررات پایبند باشد یا آموزش‌های لازم را در‌این‌باره ببیند که بداند اختلافات مرزی باید چگونه اداره شود. نمی‌توان با نگاه‌های شعاری، احساسی و ایدئولوژیک پشتونی به مرزداری پرداخت؛ چون این نوع نگاه‌های تندروانه که متأسفانه با نگاه‌های ایدئولوژیک هم درآمیخته است، خود‌به‌خود زمینه‌ای برای هرگونه درگیری و تنش ناخواسته خواهد بود.

مسئله خطرناک‌تر اینجاست که چون نیروهای طالبان با همان نگاه ایدئولوژیک تندروانه و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی به مرزبانی و مرزداری نگاه می‌کنند، هرگونه تردد یا ورود سهوی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان را با نگاه امنیتی و تلاش برای بر‌هم‌زدن حاکمیت طالبان تحلیل می‌کنند که می‌تواند به یک واکنش و برخورد سخت طالب‌ها منجر شود. شاید در اتفاق پنجشنبه گذشته با یک مذاکره، شش مرزبان در کمال صحت و سلامت به کشور بازگشتند، اما نمی‌توان این یقین را حاصل کرد که در صورت بروز اتفاقات مشابه، درگیری‌ها بیشتر نشود. ما تجربه تلخ درگیری‌های مرزی طالبان افغانستان با نیروهای مرزی پاکستان در همین سه سال اخیر را فراموش نکرده‌ایم که کماکان ادامه دارد و حتی تشدید هم پیدا کرده است. پس این موضوع اصلا چیزی ساده و طبیعی نیست که بخواهیم از کنار آن و بدون حساسیت رد شویم. من معتقدم طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری با سوء‌نیت رفتار و برخورد می‌کند و باید هرچه زودتر جلوی آن گرفته شود تا این رویه به عادت طالبان تبدیل نشود که هر زمان و هر جا که دلش خواست، با سلیقه خود عمل کند. مرزبانی و مرز‌داری قاعده و قانون دارد و طالبان هم باید به آن تمکین کند؛ در غیر ‌این ‌صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

دیگر خبرها

  • مسقط، مهم ترین تسهیل کننده دیدارهای غیرمستقیم ایران و آمریکا / چرا عمان تمایلی به نمایش قدرت دیپلماتیک خود ندارد؟/ عمان کانال گفت و گوی غیرمستقیم میان تهران-واشنگتن را باز نگاه داشته است
  • بررسی زمینه‌های پژوهشی حوزه بازی میان ایران و دانشگاه سینرجی
  • طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی ندارد
  • همایش حکمت مطهر ۱۱ اردیبهشت برگزار می‌شود/رونمایی از ۵ کتاب و برپایی بیش از ۱۲۰ برنامه ملی
  • چالش‌های سلامت دهان و دندان در ایران
  • چالش‌های سلامت دهان و دندان در ایران/ مشکل افزایش دندانپزشک نیست
  • ظرفیت های استان تهران برای تعامل اقتصادی با «واسط»عراق مهیا است
  • برگزاری اردوی آموزشی تابستانه اندیشه جامع تمدن نوین اسلامی
  • قنادزاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است
  • قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است