Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-01@03:12:14 GMT

بی خوابی باعث نابودی سلول های مغز می شود

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۵۴۱۷۵

بی خوابی باعث نابودی سلول های مغز می شود

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فرادید، یک شب دیگر کم خوابیده‌اید و هنوز خمیازه می‌کشید و احساس خستگی شدید دارید؟ به شما تبریک می‌گوییم، زیرا به خیل میلیون‌ها آدمی در سراسر جهان پیوسته‌اید که از محرومیت از خواب رنج می‌برند. محرومیت از خواب یک مشکل بسیار جدی است که می‌تواند سلامت جسمانی و روانی شما را به خطر بیندازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش CNN، برطبق آمار روز جهانی خواب، مشکلات ناشی از خواب، «یک همه‌گیریِ جهانی است که سلامت و کیفیت زندگی نزدیک به ۴۵‌درصد از جمعیت جهان را تهدید می‌کند.»

اما سؤال اینجاست که آیا جبران یک‌شب بی‌خوابی، به‌خصوص اگر جوان هستید، کار ساده‌ایست؟ مثلاً آیا اگر بعد از یک شبانه‌روز بی‌خوابی، یکی دو شب را خوب بخوابید، آن یک‌شب جبران می‌شود و کاملاً کارایی خود را به دست می‌آورید؟

متأسفانه نتیجه یک تحقیق جدید می‌گوید حتی برای جوانان هم این‌گونه نیست. آزمایشی که روی ۱۳ نفر که بین ۲۰ تا ۳۰ سال سن داشتند، انجام شد، نشان داد آن‌ها بعد از آنکه بعد از ۱۰‌شب کم‌خوابی – ۳۰‌درصد کمتر از نیازشان – به مدت یک هفته بدونِ محدودیت خوابیدند، باز هم بیشتر پردازش‌های شناختی خود را به طور کامل بازیابی نکردند.

دکتر هانو پراکاش کلا، متخصص پزشکی خواب در مرکز پزشکیِ خواب در مینه‌سوتا در آمریکا، می‌گوید: «این پژوهش با تعداد کمی از افراد انجام شد، اما متغیر‌های زیادی از جمله تغییرات مغزی و عملکرد شناختی در آن در نظر گرفته شدند.»

دکتر کلا می‌گوید: «بعد از آنکه مشارکت‌کنندگان هفت روز کامل خوابیدند، برخی از وظایف شناختی به سطح اولیه بازگشته بود، اما همچنان برخی از وظایف شناختی شاملِ دقت به طور کامل در آن‌ها بازیابی نشده بود.»

دکتر راج داسگوپتا، استادیار پزشکی بالینی در دانشگاه کالیفرنیا جنوبی، می‌گوید: «این پژوهش نشان می‌دهد که چیز‌هایی مانند حافظه و سرعت پردازش‌های ذهنی حتی بعد از یک‌شب بی‌خوابی هم طول می‌کشد تا به سطح اولیه بازگردند.»

او توضیح می‌دهد: «به‌طور قطع، بخش‌های عمده بی‌خوابی را می‌توان جبران کرد، اما چیز‌هایی هستند که آنقدر‌ها سریع به حالت اولیه بازنمی‌گردند. برای همین است که باید ابتدا قرضِ بی‌خوابیِ خودتان را ادا کنید.»

مغز نیازمندِ خواب است

ممکن است این پژوهش کوچک باشد، اما نتایج پژوهش‌های پیشین را بازتاب می‌دهد. پژوهشی که در یک آزمایشگاه انجام شد نشان داد افرادی که به مدت دو هفته کمتر از ۶ ساعت خوابیده بودند و خودشان فکر می‌کردند خیلی خوب عمل می‌کنند؛ در یک آزمونِ شناختی و واکنشی به اندازه افرادی که دو شبِ کامل دچار کم‌خوابی بودند، بد عمل کردند.

علتش آن است که مغز به چرخه نامنقطع خواب نیاز دارد تا بتواند مهارت‌های تازه را جذب کند؛ خاطره‌های مهم بسازد و بدنی را که در طول روز خسته و کوفته شده را ترمیم کند. بدن شما در طول خواب در سطح سلولی ترمیم و بازیابی می‌شود.

کم‌خوابی مزمن بر توانایی تمرکز، یادگیری چیز‌های تازه، خلاقیت، توان حل مسئله و تصمیم‌گیری اثر منفی می‌گذارد. حتی یک شب وقفه در خواب نیز اثرات منفی خود را دارد.

برطبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در آمریکا، ۱۸‌ساعت بیداری آن‌چنان توانایی شما را مخدوش می‌کند که معادل مصرف الکل با غلظت ۰.۰۵‌درصد است. اگر ۲۴‌ساعت بی‌خوابی بکشید، این مقدار به ۰.۱۰‌درصد افزایش پیدا می‌کند.

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۷ انجام شد نشان داد در افراد میان‌سال سالمی که فقط ۱‌شب دچار بدخوابی بودند، میزان پروتئین بتا-آملوئید خون که مسئول بیماری آلزایمر است، افزایش یافته بود. مطالعه دیگری که اخیراً انجام شده است نشان می‌دهد که افراد مسن‌تر که دچار بی‌خوابی شبانه هستند و شب‌ها چندبار از خواب بیدار می‌شوند، در معرض خطر ابتلا به بیماری فراموشی یا مرگ زودهنگام هستند.

بسته به سن‌مان نیاز به بین ۷ تا ۱۰ ساعت خواب شبانه داریم. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در آمریکا بی‌خوابی را یک «مشکل سلامتیِ عمومی» می‌نامد، زیرا بی‌خوابی در ایجاد بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، ضعف عملکرد سیستم ایمنی، چاقی، افت میل جنسی، اختلال خلق، پارانویا، افسردگی، دیابت، سکته مغزی، بیماری قلبی، بیماری قلبی-عروقی، فراموشی و برخی از سرطان‌ها نقش دارد.

چه کار کنیم؟

چه مدت طول می‌کشد تا از بی‌خوابی بهبود پیدا کنیم؟ کلا می‌گوید: «ما هنوز دقیقاً نمی‌دانیم. این مطالعه نشان می‌دهد که بعد از بی‌خوابی شبانه انجام برخی وظایف شناختی در افراد جوان دچار اختلال می‌شود. کلیدی‌ترین نکته آن است که در وهله اول نگذاریم دچار کمبود خواب شویم.»

کلا می‌گوید: «خواب باید در اولویت‌مان باشد و حداقل ۷ ساعت خواب شبانه داشته باشیم.» پرهیز از سیگار و نوشیدنی‌های الکلی، خوردن غذای سالم، ورزش منظم، فعالیتِ ذهنی، تنظیم فشار خون و کلسترول خون می‌توانند کیفیت خواب را بهبود ببخشند.

کنار گذاشتنِ گوشی هوشمند، خاموش کردن تلویزیون و ... به این امر کمک می‌کند.

پربیننده ترین فواید آب پیاز روی مو و نحوه استفاده آن اثر بخشی واکسن کرونا همیشگی نیست مرگ ناشی از کرونا نصیب این گروه از افراد می شود آنچه پشت بوی عرق بدن شما پنهان است فردا؛ آغاز واکسیناسیون دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: خواب بی خوابی انجام شد کم خوابی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۵۴۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان

به گزارش خبرگزاری مهر، علی نریمانی رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان که دکتری باستان‌شناسی دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: شهرستان ورزقان واقع در منطقه شمال‌غرب ایران همواره به‌عنوان یکی از مناطق مهم در مطالعات باستان‌شناسی ایران و جنوب قفقاز مطرح بوده است که پژوهش‌های باستان‌شناسی انجام شده در این منطقه تاکنون آثار متنوعی از قبیل قلعه، گورستان، معماری صخره‌ای، مقابر دوران اسلامی را شناسایی و معرفی کرده است. در سال ۲۰۲۱ میلادی بررسی باستان‌شناختی که در محدوده معدن مس سونگون به انجام رسید و طی این بررسی‌ها و مطالعات نقوش صخره‌ای نویافته‌ای شناسایی شدند. این هنر صخره‌ای روی تخته سنگ‌های ایجاد شده که نمونه‌های مشابه آن در سایر مناطق ایران و جمهوری آذربایجان قبل شناسایی شده است. اهمیت این سنگ‌نگاره‌ها در تکمیل اطلاعات مربوط به هنر صخره‌ای دوران پیش از اسلام ایران و جنوب قفقاز حائز اهمیت ویژه‌ای است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان ادامه داد: براساس نتایج به دست آمده این نقوش در حالت‌های منفرد و دسته‌جمعی روی سنگ‌های سیاه از جنس آهنی به‌روش کوبشی ایجاد شده‌اند که بیشترین نقوش کشف شده در این سنگ‌ها متعلق به بز کوهی بوده که از این حیث قابل مقایسه با نمونه‌های زیادی از ایران و جمهوری آذربایجان است. نقوش نشانگر ماهیت کوچرو و شکارگر بودن طراحان این آثار است. دوره‌های زمانی شکل‌گیری این نقوش به دلیل نبود مطالعات آزمایشگاهی در ایران مشخص نیست و نمی‌توان براساس مطالعات مقایسه‌ای گاهنگاری خاصی برای آن‌ها ارائه داد.

وی بیان کرد: این نقوش صخره‌ای در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. همچنین این منطقه محیطی مناسب برای فعالیت‌های گله‌داری بوده و از قدیم‌الایام شغل اصلی مردم منطقه گله‌داری به خصوص پرورش بز و گوسفند بوده است. نقوش صخره‌ای قوشا داش برروی سنگ‌های سیاه رنگی از جنس آهن ایجاد گردیده که بر روی تراس شیب دار و مشرف به راه قدیمی موسوم به «ائل‌یولو» قرار دارد.

نریمانی با اشاره به عدم انجام مطالعات منسجم بر روی هنر نقوش صخره‌ای افزود: باتوجه به اینکه تاکنون در منطقه شمال‌غرب ایران شناسایی تعدادی نقوش صخره‌ای منجر به انجام مطالعات منسجمی در خصوص این هنر در ایران نشده است، مطالعات در خصوص این نقوش نیز مراحل اولیه خود را طی می‌کند. بنابراین نیاز است تا اطلاعات سایر محوطه‌ها نیز برای بررسی دقیق‌تر این موضوع، شناسایی و جمع‌آوری شود. برای این منظور بررسی باستان‌شناختی در محدوده معدن مس سونگون انجام شد که نتایج آن منجر به شناسایی محوطه قوشا داش شد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان و دکتری باستان شناسی در انتهای صحبت‌های خود با اشاره به اهمیت انجام مطالعات در حوزه هنر نقوش صخره‌ای و شناخت تاریخ جامعه‌شناختی و انسان‌شناختی منطقه آذربایجان، گفت: این محوطه شامل نقوش بز، آهو و انسان است که به‌صورت جداگانه یا در یک جمع به معرض نمایش درآمده‌اند. این نقوش می‌توان درآمدی بر شناخت برخی از مفاهیم انسان‌شناختی و جامعه‌شناختی مبتنی بر زندگی کوچ‌روی و دامدار و شکارگر است، به‌طوری که نقوش حیوان بز بیانگر اقتصاد متکی بر فعالیت‌های دامداری و کوچ‌روی بوده و نقش حیوان آهو نشان از وجود شکار در این جامعه دارد. برخی از پژوهشگران در ایران دوره زمانی ایجاد این نقوش به‌خصوص نقش بز را به دوران پیش‌از تاریخ ارتباط می‌دهند اما به دلیل نبود مطالعات آزمایشگاهی در ایران امکان تعیین قدمت این هنر صخره‌ای وجود ندارد و نمی‌توان دوره زمانی خاصی برای این آثار در نظر گرفت. این نقوش در تکمیل اطلاعات مربوط به هنر صخره‌ای ایران و جنوب قفقاز بسیار حائز اهمیت هستند.

کد خبر 6091458

دیگر خبرها

  • چه کنیم آلزایمر نگیریم؟
  • دوگین: اوکراین نباید وجود داشته باشد!
  • ساخت نخستین سلول مغزی مصنوعی با آب و نمک 
  • با این فناوری انقلابی می‌توان درون سلول‌های سرطانی را مشاهده کرد!
  • عوارض پرخوری قبل خواب و بیماری های آن
  • چگونه آسیب‌های ناشی از بدخوابی را از بین ببریم؟
  • روش های موثر برای از بین بردن آسیب‌های ناشی از بدخوابی
  • ۴ نشانه که خبر از نابودی کبد می‌دهد
  • کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست