Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس کشاورزی در رویداد کشاورزی و امنیت غذایی گفت:‌ از ۶۰۹ دشت آبی کشور ۳۸۰ دشت قرمز شده است.

به گزارش قدس آنلاین، اکبر لونی اظهار داشت:‌ با توجه به تجربه ۳۵ ساله که در کار دولتی و غیر دولتی داشتم سه موضوع مهم و مؤثر در مورد توسعه پایدار کشاورزی و امنیت غذایی مدنظر است که یکی موضوع زمین، دوم آب و سوم جنگل‌ها و مراتع است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: هر وزیر و یا هر دولتی که سر کار می‌آید باید در سیاست‌های خود به این سه موضوع توجه کند که اگر از آن غفلت کند نتیجه‌ایی حاصل نمی‌شود. متخصصان جنگل می‌گویند در ۵۰ سال گذشته یک سوم از سطح جنگل‌های کشور به خاطر بی‌توجهی از بین رفته است و این نابودی جنگل‌ها تبعاتی دارد از جمله اینکه مراتع از بین می‌رود و ذخیره آب کم می‌شود باران بر روی زمین به صورت روان آب تبدیل می‌شود و سیل به وجود می‌آید. یعنی یک اثر ترکیبی روی هم دارند هم بارندگی و هم رطوبت کم می‌شود و بر روی آب و هوا تأثیر می‌گذارد.

به گفته این کارشناس کشاورزی؛ وقتی جنگ تخریب می‌شود روی ذخیره آب زیرزمینی و روان‌آب‌ها هم اثر می‌گذارد.

لونی گفت: در حال حاضر از ۶۰۹ دشت آبی کشور ۳۸۰ دشت یعنی بیش از ۵۰ درصد از دشت‌ها قرمز هستند. به عبارتی اجازه برداشت آب نداریم چون بیش از حد از آب‌های زیرزمینی برداشت کرده‌ایم.

به گفته وی، از ۷۸۰ هزار چاه مجاز و غیر مجاز در ۵۰ سال گذشته حفر شده است که از این تعداد  ۳۵۰ هزار چاه مجاز و پروانه‌دار بوده و ۴۳۰ هزار چاه بدون پروانه به فعالیت ادامه می‌دهند.   این اتفاقات که می‌افتد باعث ترک وسیع زمین و فروچال‌ها در زمین می‌شود که در آن صورت اگر آب یک رودخانه را هم بر روی زمین بیاوریم جذب فروچال‌ها می‌شود و بخش مهمی از دشت‌ها دچار این معضل شده‌اند.

این کارشناس کشاورزی گفت: بشر همواره در کنار آب سکنی گزیده معمولاً روستاها در کنار چشمه، قنات و یا رودخانه تشکیل شده‌اند و بهترین زمین کشاورزی در حاشیه شهرها بوده‌اند که به خاطر توسعه غلط شهرها بهترین زمین‌ها زیر ساخت و ساز رفته و غیر قابل کشت می‌شوند. وقتی زمین به مسکن و یا کارخانه و جاده تبدیل می‌شود دیگر غیرقابل برگشت به کشاورزی است. بنابراین محدودیت خاک و آب بسیار مهم است.

لونی گفت: در چند سال اخیر به اندازه عمر یک آدم‌ زمین‌های کلاس یک و ۲ از بین رفته و حال می‌خواهیم به زور زمین‌های کلاس ۳ و ۴ را با هزینه زیاد قابل کشت کنیم که امکان ندارد.

این کارشناس کشاورزی گفت: باید وزیر جهاد کشاورزی و وزیر نیرو در برنامه‌های خود بگویند که ما در سطح زمینه آب زیرزمینی در چه وضعیتی قرار داریم و در ۴ سال اداره کشور می‌خواهیم سطح آب‌های زیرزمینی به چه مقدار برسد. مثلاً اگر در دشت قزوین سطح آب زیرزمینی در ۱۰۰ متری زمین است نمی‌خواهیم به گونه‌ای استفاده شود که مجبور شویم ۱۱۰ متر حفاری کنیم. حداقل باید این سطح آب را ثابت نگه داریم.

لونی گفت: در روستاهای قدیمی حتی خانه‌ها و قبرستان‌ها در روی تپه‌ها و زمین‌هایی بود که غیرقابل کشت بود یعنی مدیریتی بر آن حاکم بود اما اکنون شهرها در بهترین زمین‌های کشاورزی توسعه پیدا می‌کنند و زمین کشاورزی را از بین می‌برند. الان از رودهن تا قائمشهر زمین خالی کشاورزی پیدا نمی‌کنید، اکثر آنها تبدیل به شهر شده یا در گردنه حیران ویلاسازی شده است. اگر در زمین‌های شمال از بالا نگاه کنید تازه متوجه می‌شوید چه جنایتی انجام شده است.

وی افزود: باید مسئولان دولتی دقت کنند که در برنامه‌های دولت موضوعات پایه یعنی آب، خاک و جنگل‌ها مورد توجه قرار گیرند وگرنه برنامه‌های آنها با شکست همراه می‌شود.

این کارشناس کشاورزی همچنین گفت: مردم و کشاورزان کار خوشان را می‌کنند محقق و مروج کشاورزی هم وظیفه خود را انجام می‌دهند اینها تقصیری ندارند بلکه سیاستگذار کلان مشکل دارد که نتیجه این سیاست‌ها از بین رفتن مراتع، کاهش جنگل، از بین رفتن آب می‌شود. یعنی مشکل کشاورزی دست تولیدکننده مرغ یا تولیدکننده شیر نیست، دست سیاستگذار. کلان است باید بستر تولید را حفظ بکند.

لونی گفت:‌در گذشته حتی گاوها به مراتع برده می‌شدند اما به خاطر استفاده بی‌رویه مراتع نابود شده و ریشه‌کن شد. اگر بستر کشاورزی مریض باشد هرچه تاکتیک خوب هم به کار بگیرید یک روز منفجر می‌شود. مثلاً سدها را برای ایام کم‌باران درست کردند که با کمبود آب مواجه نشویم اما  یکسال که خشکسالی آمد جواب نداد، قبلا در شهرها قنات و چشمه بود الان بسیار کم شده ا ست.

وی گفت:‌ وزیر جهاد کشاورزی باید بگوید سطح ایستایی آب‌های زیرزمینی چقدر است و ما می‌خواهیم این سطح را حفظ کنیم. ما نمی‌خواهیم افزایش تولید به هر قیمتی باشد اگر اینگونه پیش برود و جنگل‌ها از بین بروند در آینده حتی مردم مشکل تنفسی پیدا می‌کنند.

این کارشناس کشاورزی گفت: سؤال من از وزیر جهاد کشاورزی این است که تعهد بدهد سطح جنگل‌ها و سطح آب‌های زیرزمینی حفظ شود و زمین‌های درجه یک و درجه ۲ کشاورزی در همین  حد بماند، بقیه برنامه‌ها تاکتیک است. در مورد وزیر نیرو هم باید قول بدهد که میزان آب چقدر است و آیا آن را حفظ می‌کند یا خیر.

منبع: فارس

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: دشت وضعیت قرمز زمین جنگل کشاورزی کارشناس کشاورزی آب های زیرزمینی برنامه ها جنگل ها زمین ها سطح آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۶۴۰۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای مدیریت تلفیقی در ۳۰۰۰ هکتار زمین کشاورزی مازندران

سرپرست مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران از اجرای طرح مدیریت تلفیقی (ICM) در سه هزار هکتار شالیزار مازندران به منظور تولید برنج سالم خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، فرید بیگی، امروز _دوشنبه دهم اردیبهشت_ در جلسه ستاد گیاه پزشکی استان مازندران در ساری از اجرای روش مدیریت تلفیقی (ICM) در اراضی کشاورزی مازندران خبر داد و اظهار کرد: این روش با اهداف حاصل‌خیزی خاک، مدیریت آفات و بیماری‌ها، مدیریت آب، تناوب زراعی، کنترل علف‌های هرز و استفاده بهینه از نهاده‌های کشاورزی است.

وی افزود: برای تولید محصول سالم برنج به روش مدیریت تلفیقی (ICM)، مصرف بهینه کود، استفاده از تله‌نوری و مبارزه مکانیکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

سرپرست مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران از اجرای این طرح در سه هزار هکتار اراضی شالیزاری استان به‌منظور تولید برنج سالم خبر داد و گفت: این برنامه سال گذشته در ۱۴۰ هکتار اراضی شالیزاری مازندران اجرا شد.

بیگی با اشاره به اینکه بیماری زنگ زرد از جمله بیماری‌های مهم مزارع گندم است، تصریح کرد: تاکنون با بیماری زنگ زرد در ۱۹ هزار هکتار مزارع گندم استان مبارزه شیمیایی شد.

وی با تاکید بر اهمیت مبارزه با آفت شپشک توت روی کیوی یادآور شد: به لزوم مبارزه با این آفت و دریافت گواهی ارتقای سلامت کیوی (کد QR) دستور کار قرار گرفت که وجود این آفت مانع صادرات کیوی به خارج از کشور می‌شود.

این مسئول با بیان اینکه با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی سال گذشته برای فعالیت آفت مگس مدیترانه‌ای و شکار آفت در سال قبل و ادامه این شرایط مطلوب در سال جاری، مبارزه با مگس میوه با اولویت کانون‌کوبی مورد تاکید است، عنوان کرد: سال گذشته مبارزه شیمیایی با مگس میوه در ۵۰ هزار هکتار و مبارزه غیرشیمیایی با این آفت نیز در ۱۰۱ هزار هکتار از باغ‌های استان انجام و ۱۳۷ هزار مگس به‌وسیله تله‌های فرمونی و جلب‌شونده در ایستگاه‌های پیش‌آگاهی استان شکار شد.

کد خبر 749095

دیگر خبرها

  • آزادسازی اراضی کشاورزی در رامسر
  • رزمایش اطفای حریق در جنگل‌های تمام استان‌ها اجرا می‌شود
  • در این جنگل، چوب ها تبدیل به سنگ شدند! /درباره یکی از جالب ترین مکان های روی زمین (+تصاویر)
  • کشت نیشکر در ۲۹ هکتار از زمین‌های کشاورزی گیلان
  • توزیع روزانه ۴ تن گوشت قرمز در بازار روزهای کرج
  • (ویدئو) گوسفند غول‌پیکری که در تاجیکستان مثل طلا باارزش است
  • توزیع گوشت قرمز در بازارهای روز کرج + قیمت
  • اجرای مدیریت تلفیقی در ۳۰۰۰ هکتار زمین کشاورزی مازندران
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • واگذاری ۱۹ هزار هکتار از اراضی ملی برای اجرای طرح‌های کشاورزی