Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@18:28:33 GMT

آینده آبی ایران در جام جهان نما

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۷۰۶۷۲

آینده آبی ایران در جام جهان نما

سال آبی جدید از روز پنجشنبه هفته جاری آغاز می‌شود، اما خبرهای خوبی از وضعیت منابع آبی به گوش نمی‌رسد. سازمان هواشناسی نیز پیش‌بینی کرده است که بارش‌ها در پاییز 1400 کمتر از سطح طبیعی است و معنی این خبر آن است که اگر پیش‌بینی‌ها درست باشد، سال آبی 1401-1400 شروع خوبی نخواهد داشت و کم‌آبی تشدید می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرکت مدیریت منابع آب ایران در گزارش وضعیت بارندگی کشور می‌نویسد: «ارتفاع کل ریزش‌های جوی از اول مهر تا 29 شهریور سال آبی 1400-1399 بالغ بر 156 میلیمتر بوده است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت (238 میلیمتر) 34 درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (314 میلیمتر) 50 درصد کاهش نشان می‌دهد.»
بر‌اساس این گزارش، در میان 6 حوضه آبریز اصلی، حوضه‌های آبریز مرزی شرقی، قره قوم و خلیج فارس و دریای عمان به ترتیب با 57، 53 و 41 درصد اختلاف و کاهش بارش نسبت به میانگین 52 ساله شرایط سخت‌تری دارند. در میان 30 حوضه آبریز درجه دو نیز تنها یک حوضه آبریز نسبت به متوسط 52 ساله (5درصد) افزایش بارش داشته است. حوضه‌های آبریز فرعی «بندرعباس، سدیج» با 88 درصد و «هامون، مشکیل» با 74 درصد کاهش بارش نسبت به متوسط بلند مدت بدترین شرایط را طی یک سال اخیر در میان حوضه‌های آبریز سی‌گانه فرعی داشته‌اند.
مفهوم این ارقام، آن است که ایران سال کم بارشی را پشت سر گذاشته است و در شروع سال آبی جدید هم این کم آبی تدوام خواهد داشت. در صورتی که سال آبی
1401-1400 سال پربارشی باشد، وضعیت به شرایط طبیعی نزدیک خواهد شد، اما در حال حاضر نه میزان بارش‌ها طبیعی است و نه شرایط سفره‌های آب زیرزمینی قابل قبول.
سدهای ایران در آغاز سال آبی 1401-1400
بر‌اساس تازه‌ترین گزارش‌ها از وضعیت سدهای مخزنی کشور که مربوط به پایان 26 شهریور سال آبی 1400 – 99 است؛ ظرفیت کل مخازن سدها 50.5 میلیارد متر مکعب است اما درصد پر شدگی سدها در حال حاضر 39 درصد است. ورودی سدها در هفته گذشته 0.20 میلیارد مترمکعب و در مدت مشابه سال آبی گذشته 0.30 میلیارد متر مکعب بوده است. خروجی سدها در هفته نیز 0.59 میلیارد مترمکعب و در مدت مشابه سال آبی گذشته 1.03 میلیارد متر مکعب بوده است.
در همین حال، آمارهای کلی‌تر نشان می‌دهد که حجم آب موجود در مخازن سطحی 29 درصد کمتر از سال آبی گذشته است. از ابتدای سال آبی تاکنون 47 درصد ورودی مخازن و 34 درصد خروجی آنها کمتر از سال آبی قبل بوده است.  به این ترتیب آب کمتری از سدها برداشت شده اما بازهم با 29 درصد کسری در ذخایر مواجه هستیم. در میان مخازن ذخیره آب کشور نیز بدترین شرایط مربوط به چاه نیمه‌هاست. چاه نیمه شماره 4 با 76 درصد کاهش پرشدگی و تنها با 16 میلیون متر مکعب آب وارد سال آبی جدید می‌شود. چاه نیمه شماره 1 و 2 نیز با 23 میلیون متر مکعب موجودی حدود 67 درصد پرشدگی کمتری نسبت به سال آبی 1399-1398 دارد. چاه نیمه شماره 3 هم با 49 میلیون متر مکعب ذخیره آب، 40 درصد افت نسبت به سال آبی گذشته دارد. به این معنی که در حال حاضر ذخایر این مخازن مطلوب نیست و البته در اغلب سدها و مخازن آبی ایران (شرب و کشاورزی) این کاهش قابل توجه است، به طوری که اخیراً شرکت آب و فاضلاب استان تهران با اشاره به کمبود منابع آبی تهران اعلام کرد: «هر تهرانی به‌طور متوسط ۲۴۰ لیتر در شبانه‌روز آب مصرف می‌کند و میانگین کشوری این عدد ۲۰۰ لیتر است. این در حالی است که رویه کنونی، این استان را با ۱۱۰ روز کمبود آب مواجه کرده است.»
آینده ایران کم آب
با وجود این رقم‌های منفی و کسری‌ها، برخی از کارشناسان بر این باورند که ایران همواره یک کشور کم آب بوده است و کاهش بارش‌ها نباید ما را غافلگیر کند. در این خصوص سید احمد علوی از اعضای اندیشکده تدبیر آب به «ایران» می‌گوید: «ایران یک کشور خشک و نیمه خشک است که روی کمربند خشکی کره زمین واقع شده است. مشکل از زمانی آغاز شد که ما بی‌توجه به ظرفیت‌ها، بیش از توان آبی اقدام به بارگذاری و توسعه منابع آبی کردیم. این یعنی حکمرانی غلط آب.»
او با اشاره به راهکار رهایی از وضع موجود ادامه می‌دهد: «اصلاح حکمرانی آب می‌تواند چشم‌انداز آبی ایران را تغییر دهد و شدت بحران‌ها را کم کند. بیلان منفی 10 میلیارد متر مکعبی آب‌های زیرزمین در هر سال و انباشت این بیلان منفی به صورت سالانه نشان می‌دهد که از نظر برداشت آب‌های زیرزمینی بسیار آسیب‌پذیر و نیازمند تجدید نظر جدی هستیم. این اتفاق در 5 دهه اخیر افتاده و اگر نوع حکمرانی تغییر نکند تمدن ایران را با بحران آبی جدی در دهه‌های آتی مواجه خواهیم ساخت.»
این کارشناس حوزه آب کشور اظهار می‌کند: «ما باید روی منابع آب سطحی تمرکز بیشتری داشته باشیم و از توسعه‌های پر آب بر پرهیز کنیم. حکمرانی غلط را با کاهش دولت‌سالاری و درگیر کردن بخش خصوصی و جامعه مدنی اصلاح کنیم. اگر به درستی برنامه‌ریزی شود؛ دیگر نیاز نیست نگران ارقام کاهش بارش‌ها باشیم.»
پیش‌بینی‌های جهانی
یک نگاه کارشناسی بین‌المللی بیان می‌کند که در نیمه قرن 21 کشورهایی قدرتمند هستند که به منابع آبی دسترسی دارند. اما کدام کشورها این قابلیت را دارند؟
مؤسسه بین‌المللی تحقیقات سیاستگذاری غذا در این زمینه گزارشی دارد که نشان می‌دهد، امروزه بسیاری از مناطق جهان به دلیل رشد جمعیت و رشد اقتصادی نامتناسب دچار تنش آبی شده‌اند. حدود 2.5 میلیارد نفر (36 درصد از جمعیت جهان) در این مناطق زندگی می‌کنند. تحقیقات این مؤسسه زمانی نگران‌کننده است، که نشان می‌دهد 4.8 میلیارد نفر - بیش از نیمی از جمعیت جهان - و تقریباً نیمی از تولید غلات در جهان تا سال 2050 به دلیل تنش آبی در معرض خطر قرار خواهند گرفت،البته راهکار برای جلوگیری از این تنش نیز وجود دارد. راهکار مؤسسه بین‌المللی تحقیقات سیاستگذاری غذا این است: تغییر رویکرد کنونی، کاهش هدررفت، آلودگی کمتر، استفاده مجدد بیشتر و تصفیه پساب، مدیریت کارآمدتر در همه مصارف آب - فردی، جمعی، کشاورزی و صنعتی. به عبارتی افزایش سطوح بهره‌وری آب (خروجی اقتصادی در هر قطره).
گفته می‌شود که با این کار، بیش از 1 میلیارد نفر و حدود 17 هزار میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی، دیگر در معرض خطر تأمین آب ناپایدار تا سال 2050 نخواهند بود. ایران نیز یکی از کشورهای آمده در گزارش است که بشدت در معرض تهدید قرار دارد.

 

/ایران

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: میلیارد متر مکعب سال آبی گذشته نشان می دهد درصد کاهش منابع آبی کاهش بارش منابع آب چاه نیمه بارش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۷۰۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فیاضی: مجلس آینده باید مشکلات کارگران را تا حد امکان کاهش دهد

منتخب نور و محمودآباد در مجلس دوازدهم گفت: کمیسیون اجتماعی مجلس آینده می‌تواند با هماهنگی اصناف و اتحادیه‌های کارگری و نهادهای دیگر هم قانون کار را بازبینی کند و هم برای نظام پرداخت حقوق و دستمزدهای کارگری برنامه‌ریزی‌ داشته باشد که در نهایت به نفع این قشر تمام شود و مشکلات آنان در این شرایط اقتصادی تا حد امکان کاهش یابد.

عبدالوحید فیاضی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تاکیدات رهبری انقلاب درباره حل مشکلات کارگران از سوی مسئولان، اظهار کرد: باتوجه به اینکه شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم است، حمایت از کارگران که یکی از پایه‌های اساسی تولید محسوب می‌شوند، اهمیتی دوچندان پیدا می‌کند. جایگاه کارگران همواره در فرهنگ ما گرامی حفظ شده است اما باید متوجه شرایط اقتصادی فعلی باشیم و مشکلات معیشتی کسانی که نقش اصلی در فرایند تولید را برعهده دارند، رفع کنیم.

وی افزود: ناراضیتی‌های در حوزه کارگری که بیشتر ناشی از نظام حقوق و دستمزدها و وضعیت بیمه آنان است و اگر در این بخش تصمیم‌گیری‌هایی برای بهترشدن وضعیت پرداخت‌ها انجام شود، طبیعتاً به رونق جریان تولید و سرمایه‌گذاری که به رشد اقتصادی منجر خواهد شد، کمک کرده‌ایم. مجلس دوازدهم باید نگاهی ویژه به قانون کار و نیز نظام پرداخت دستمزد کارگران داشته باشد و کمیسیون اجتماعی در این زمینه می‌تواند نقشی مفید داشته باشد.

منتخب نور و محمودآباد در مجلس دوازدهم ادامه داد: کمیسیون اجتماعی مجلس آینده می‌تواند با هماهنگی اصناف و اتحادیه‌های کارگری و نهادهای دیگر هم قانون کار را بازبینی کند و اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد و هم برای نظام پرداخت حقوق و دستمزدهای کارگری برنامه‌ریزی داشته باشد که در نهایت به نفع این قشر نجیب و قانع تمام شود و مشکلات آنان در این شرایط اقتصادی تا حد امکان کاهش یابد.

فیاضی با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای حل مشکل بیمه کارگران، یادآور شد: در این حوزه بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی در طول بیش از ۱۲ سال گذشته شرایطی ایجاد کرده که کارگران ساختمانی یا رانندگان تاکسی با مشکلاتی در زمینه تامین بیمه مواجه شوند و بیمه آنان کم شود یا به حداقل برسد. اگر یک کارگر از بیمه حداقلی هم برخوردار نباشد چطور می‌توانیم از حمایت از اقشار فرودست صحبت یا خود را حامی آنان معرفی کنیم؟ در این زمینه هم نیازمند اقداماتی عاجل و اثرگذار هستیم تا باتوجه به زوایای گوناگون بیمه تامین اجتماعی، وضعیتی بهتر از امروز برای آینده کارگران و دیگر اقشار مستضعف جامعه فراهم شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قیمت درهم امارات امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت افغانی افغانستان امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت لیر ترکیه امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • آینده‌ی انرژی و سوخت در جهان
  • کاهش شدت وزش باد در ایلام/آغاز بارش‌ها از هفته آینده
  • هشدار سرمازدگی تا ۲ روز آینده در استان همدان
  • فیاضی: مجلس آینده باید مشکلات کارگران را تا حد امکان کاهش دهد
  • مقابله با آلودگی هوا در چین با رونمایی از نخستین موتور دیزلی جهان
  • مقابله با آلودگی هوا در چین با رونمایی از اولین موتور دیزلی جهان
  • آیا تابستان ۱۴۰۳ با شوک تورمی آغاز می‌شود؟