Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@10:37:56 GMT

آسیب روانی کرونا هم واکسن می‌خواهد

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۷۶۴۹۲

آسیب روانی کرونا هم واکسن می‌خواهد

همشهری- خدیجه نوروزی: گذشت بیش از ۲ سال از پاندمی کرونا این فرصت را در اختیار بسیاری از پژوهشگران و محققان گذاشت تا بتوانند ابعاد مختلف این بیماری و تأثیراتی که روی ارگانیسم هوشمند یا همان انسان می‌گذارد را مورد بررسی قرار دهند. نتایج تحقیقات و یافته‌ها هم بسته به داده‌ها در هر کشور متفاوت است اما آنچه روشن است این است که کرونا با ایجاد اختلال در یکپارچگی اجتماعی، یکپارچگی در منزل و فعالیت‌های مولد، در کنار تهدید سلامت جسم، سلامت روان را نیز نشانه رفته است تا جایی که ترس از آلوده شدن‌به آن، منجر به انزوای اجتماعی و اختلالات روانی مختلف بین مردم شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تحقیقات انجام‌شده از سوی برخی انجمن‌ها و مراکز روانشناسی و دانشگاه‌های علوم‌پزشکی مانند مرکز علوم و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله یا مراکز تحقیقات فیزیولوژی و فیزیک دانشگاه پزشکی و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با بررسی سبک زندگی در دوران کرونا این موضوع را به اثبات می‌رساند که کووید-۱۹ آسیب‌های جدی‌ای را به لحاظ روانی به ۹۹‌ درصد مردم وارد کرده است چراکه مشارکت مردم در بسیاری از زمینه‌های زندگی اجتماعی و فعالیت‌های روزمره مختل شده است.
 

زندگی جزیره‌ای

مصطفی فروتن، عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در به همشهری می‌گوید: «کووید- ۱۹ تأثیرات جهانی و همه‌جانبه‌ای را روی همه افراد گذاشته و بیماری تا جایی پیش رفته که تک‌تک افراد تأثیرات و تغییرات را در زندگی روزمره خود متوجه شده‌اند. مطالعاتی که هم‌اکنون در سطح بین‌المللی انجام می‌شود بیشتر شخصی و موردی است و در بیش از ۱۷۰ کشور دنیا به شکل‌های مختلفی در حال بررسی و تحقیق است و هرکدام از کشورها با توجه به ساختار علمی، فرهنگی و گستره موفقیت در حوزه‌های اجتماعی خود در حال کار روی مقالاتشان هستند تا بفهمند کرونا چه تأثیری روی سبک زندگی افراد گذاشته است. به جرأت می‌توان گفت ۹۹ درصد افراد جامعه درگیر تبعات کرونا شده‌اند و کسی نیست که از جهات مختلف گرفتار نشده باشد.»

عضو انجمن روانشناسی تربیتی به اثرات روانی کرونا در این مدت اشاره می‌کند و می‌افزاید: «در این مدت به‌طور ساختارمند سبک زندگی جزیره‌ای، تفرد و تجرد را تجربه کردیم. درحالی‌که تا قبل از شیوع کرونا در فرهنگ ما حتی در کشورهای توسعه‌یافته، معاشرت‌کردن را در بهبود سلامت روان بسیار مؤثر می‌دانستند. اما اکنون عامل پزشکی یا بیولوژیکی به ما می‌گوید که باید برخلاف یک ساختار نظام‌مند روانشناسی عمل کنیم و از هم فاصله بگیریم. درواقع در این مدت برای سلامت جسم، سلامت روان تحت‌الشعاع قرار گرفت و آسیب دید. گسترش فقر به‌علت قرنطینه و تورم و گرانی‌های پی‌درپی و بی‌رونق‌شدن بسیاری از کسب‌وکارها، کیفیت زندگی‌ها را در ابعاد مختلف تنزل بخشید و سطح امید به زندگی را به‌شدت کاهش داد. به‌عنوان مثال ۹۷ددرصد از مراجعان من تحت‌تأثیر کرونا دچار افت شدید مالی شده‌اند. البته در این بین برخی هم سعی کرده‌اند همسو با گسترش فضای مجازی کسب‌وکار خود را بهبود بخشند تا بتوانند کمی خود را سرپا نگه دارند.»

این روانشناس، مدرس و محقق علوم رفتاری در ادامه می‌گوید: «کرونا در این مدت با به‌تصویرکشیدن بی‌عدالتی‌ها، سلامت روان‌ جامعه را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داد؛ به‌ویژه در کشور ما. دوره‌ای که مردم ما  مشاهده می‌کردند در کشورهای توسعه‌یافته به‌علت واکسیناسیون و دریافت خدمات پزشکی و بهداشتی مطلوب، کرونا تا حدودی تحت کنترل درآمده اما در کشور آمار مرگ‌ومیر بالا می‌رود، دچار افت روحیه، ترس و اضطراب، غم و اندوه و خشم‌های درونی می‌شدند. نبود واکسن و داروی کافی و در مضیقه‌ماندن مردم نگرانی‌هایی را در وجودشان تزریق کرد که به‌شدت مخرب بود. در این مدت ترس از مرگ و عواقب ناشی از عوارض جانبی کروناویروس باعث کاهش فعالیت‌های اجتماعی افراد شد و یک طردشدگی از منظر اجتماعی به‌بار آورد و کاهش ارتباطات باعث کاهش چشمگیر کیفیت زندگی و تولید شدید ناامیدی در گستره جامعه شد. در مجموع کروناویروس توانست تعادل زیست جهانی را برهم بزند و بزرگ‌ترین تبعات روانی آن ایجاد بی‌اعتمادی و احساس ناامنی بود.»
 

انزوای اجتماعی

سعید شاهمیر، عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، در گفت‌وگو با همشهری می‌گوید: «بسیاری از کشورهای دنیا درگیر درمان‌های جسمانی کرونا و مراقبت‌های بهداشتی هستند اما این بیماری پیامدهای روانشناختی گسترده‌ای دارد و توانسته تأثیرات مخرب خود را در سطح فردی و اجتماعی برجای بگذارد. در این مدت اضطراب، افسردگی، ترس و رفتارهای بیش‌واکنشی ناشی از آن، انزوای اجتماعی و آسیب‌های روحی و روانی که قرنطینه روی افراد گذاشته، خیلی کمتر مورد توجه قرار گرفته. درحالی‌که احساسات منفی طولانی‌مدتی که این بیماری برای افراد دارد باید مدنظر قرار گیرد چراکه طبق مطالعات انجام‌شده سلامت روان افراد را در بلندمدت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.» 

کارشناس‌ارشد روانشناسی بالینی معتقد است باید به سلامت روان جامعه هدف که شامل کودکان و نوجوانان، سالمندان، کادر درمانی و مراقبتی، کسانی که عزیز از دست داده‌اند و خانواده‌ها، توجه بیشتری صورت گیرد. او می‌گوید: «پیامدهای روانی کرونا روی این افراد بیشتر از سایر افراد خواهد بود. کودکان آسیب‌پذیرترین اقشار هستند و قرنطینه، دوری از هم‌سن‌وسالان، نداشتن درک کافی از این بیماری و ترس و اضطراب ناشی از کووید-۱۹ تأثیرات منفی‌تر و پایدارتری را به لحاظ روانی روی این جامعه هدف گذاشته است. بی‌خوابی و اختلالات اضطراب فراگیر کادر بهداشت و درمان هم سلامت روان این افراد را بیشتر تحت‌تأثیر قرار داده و اندوه جمعی‌ای‌ که این افراد در خط مقدم دارند، نه‌تنها حال حاضرشان را متأثر می‌کند، بلکه در آینده هم برای آنها پیامدهایی منفی در قالب اختلال استرس پس از سانحه یا در قالب افسردگی بروز پیدا می‌کند. باید مراقب افرادی که عزیز از دست دادند و نتوانستند سوگواره‌ای مناسب را از خود نشان دهند هم بود چراکه تخلیه‌ نشدن روانی، غم، درد و احساس پوچی‌ای که دارند این افراد را با یک‌سری اختلالات روانشناختی در حوزه اضطراب و افسردگی‌های بلندمدت مواجه می‌کند.

خانواده‌ها هم در این بین از گزندهای کرونا در امان نبوده‌اند و در این مدت شاهد خشونت‌های خانوادگی، تنش میان همسر و اختلافات زناشویی بوده‌ایم و شاید دور از انتظار نباشد که در آینده شاهد افزایش آمار طلاق ناشی از تأثیرات این بیماری به‌عنوان یک عامل تهدیدکننده باشیم. سلامت روان افراد سالمند هم جزو آسیب‌پذیرترین‌ها بسیار باید مورد توجه باشد چرا که به‌علت انزوای اجتماعی و تجربه تنهایی‌های بیشتر تحت‌خطر است. این افراد معمولا بیماری‌های زمینه‌ای بیشتری هم دارند و طبیعتا آسیب‌پذیرترند. افسردگی، اضطراب، انزوای اجتماعی و تجربه تنهایی، اختلال شایع‌تر در افراد سالمند است و اکنون که ارتباطات سنتی خود را از دست داده‌اند بیشتر باید حواس‌مان به آنها باشد.»

شاهمیر درخصوص اقداماتی که دولت می‌تواند در پیش بگیرد می‌افزاید: «ویروس کرونا قطعا آخرین ویروسی نیست که بشر را تهدید می‌کند،، لذا جوامع، به‌ویژه دولت‌ها باید راهبردهای مؤثری را برای تقویت سلامت روان به‌کار ببرند و برنامه‌ریزی‌ها باید طوری باشد که پیامدهای روانی شیوع این بیماری کنترل شود یا به حداقل خود برسد. دولت ما نیز باید برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت انجام دهد، بدون اینکه اختلالی در فضای روانی جامعه ایجاد شود. در زمینه آموزش شهروندی و خانواده تولید محتوا داشته باشد با این هدف که سطح آگاهی مردم چه در بسته‌های بهداشتی و چه روانشناختی بدون ایجاد هرگونه استرسی بالا رود. باید از کارآفرینان حمایت سخت‌افزاری داشته باشد و از ظرفیت مردمی برای پیشبرد اهداف حمایتی بهره بگیرد و گروه‌هایی را ساماندهی و سازماندهی کند که سطح آموزش را در حوزه خدمات بهداشتی و روانشناختی ارتقا بخشند. دولت باید در بحث معیشت و ارزان‌بودن دریافت خدمات روانشناختی هم ورود جدی کند چراکه در دوره کرونا یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار، افت روحی خانواده‌ها بوده و منجر به آسیب‌های جدی روحی و روانی ازجمله خودکشی شده است. خدمات باید به‌گونه‌ای باشد که همه بتوانند با هر وضعیت مالی از آن بهره ببرند و تحت‌درمان قرار بگیرند. ایجاد فضای امن اجتماعی و تقویت روحیه مردم کاری است که دولت باید انجام دهد و به مردم اطمینان بدهد که کنارشان است.»

کد خبر 627781 برچسب‌ها آسیب اجتماعی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: آسیب اجتماعی انزوای اجتماعی سلامت روان تحت تأثیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۷۶۴۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

متخلفین در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شورای اجتماعی معرفی شوند

رئیس جمهور با اشاره به اینکه مشخص شدن نسبت دستگاه‌ها با مسئولیت مقابله با آسیب‌های اجتماعی و رصد مداوم از سوی دستگاه‌های مربوط، در کاهش و حذف آسیب‌های اجتماعی موثر است، سازمان امور اجتماعی را مکلف کرد سازمان‌هایی را که به وظایف خود در این زمینه عمل نمی‌کنند به شورای اجتماعی معرفی نمایند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، آیت الله سید ابراهیم رئیسی در جلسه شورای اجتماعی که عصر روز یکشنبه برگزار شد، با اشاره به فلسفه تشکیل سازمان امور اجتماعی با کار ویژه رصد و دیده‌بانی وضعیت اجتماعی، تطابق مستمر گزارش عملکرد دستگاه‌ها در زمینه رفع آسیب‌های اجتماعی با واقعیت‌های میدانی را از ضروری‌ترین اقدامات برای تحقق اهداف سازمان و شورای اجتماعی برشمرد و از مسئولان سازمان‌ها و نهادهای مربوطه خواست با رصد دقیق و مستمر شاخص‌های کنترل و کاهش معضلات و آسیب‌های اجتماعی، تصمیم‌گیران را در داشتن نگاهی واقع‌گرایانه از شرایط و اتخاذ تصمیمات درست و به‌هنگام یاری کنند.

رئیس جمهور دو طرح «نماد» در آموزش و پرورش و «سراج» در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را از جمله طرح‌های مؤثر در زمینه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی برشمرد و ضمن تأکید بر اجرای کامل این طرح‌ها از دیگر سازمان‌ها و نهادها خواست به وظایف خود در این زمینه عمل کنند.

وی همچنین در این جلسه بر اهمیت استفاده از ظرفیت‌های تشکل‌های مردمی، مساجد و امنای محلات و نقش مهم مراکز مشاوره در پیشگیری و علاج آسیب‌های اجتماعی تأکید کرد.

رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه تحلیل آماری از علل و چرایی پیدایش آسیب‌ها و احصای راهکارهای رفع آنها، لازمه ارائه نگاه دقیق و صحیح به تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان است، بر بهره‌گیری از ظرفیت کانون‌های فکری، علمی و دانشگاهی در زمینه مقابله با آسیب‌های اجتماعی تاکید کرد.

آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه مشخص شدن نسبت دستگاه‌های مختلف با مسئولیت مقابله با آسیب‌های اجتماعی و پیگیری و رصد مداوم از سوی دستگاه‌های مربوط، در کاهش و حذف آسیب‌های اجتماعی مؤثر است، سازمان امور اجتماعی را مکلف کرد عملکرد همه سازمان‌ها و دستگاه‌های مربوط را به طور مستمر رصد کرده و سازمان‌هایی را که به وظایف خود در این زمینه عمل نمی‌کنند به شورای اجتماعی معرفی نمایند.

در ابتدای این جلسه با حضور رئیس جمهور گزارش اجرا، آسیب‌شناسی و ارتقای آئین‌نامه‌های اجرایی طرح نماد (نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان) و سراج (سلامت روانی اجتماعی)، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

کد خبر 750979

دیگر خبرها

  • واکسنی که ویروس‌های ظهور نکرده کرونا را از بین می برد!
  • مصالحه ۷۸ درصدی پرونده‌ها در مراکز مشاوره پلیس ایلام
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • رئیسی: متخلفین حوزه آسیب‌های اجتماعی معرفی شوند
  • سیگار کشیدن چگونه به قلب آسیب وارد می‌کند؟
  • متخلفان در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شورای اجتماعی معرفی شوند
  • متخلفین در حوزه آسیب‌های اجتماعی به شورای اجتماعی معرفی شوند
  • آنروا: کودکان غزه‌ سطوح مخرب آسیب روانی را تجربه می‌کنند
  • آونروا: کودکان غزه‌ سطوح مخرب آسیب روانی را تجربه می‌کنند
  • ترومای اجتماعی، طوفان خاموش