Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-27@12:52:57 GMT

فقدان حفاظت، پس از ثبت ملی بناهای میراثی

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۸۰۴۴۳

فقدان حفاظت، پس از ثبت ملی بناهای میراثی

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، با وجود پیگیری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری درخصوص ثبت ملی بنا‌های تاریخی، هنوز خانه‌های ارزشمندی در پایتخت وجود دارند که بدون حفاظت و مرمت، دستخوش سرنوشت نازیبایی شده اند. خانه‌هایی که در فهرست آثار ملی ثبت شده اند، اما چهره‌ی غم زده شان، خبر از دل شکسته آن‌ها می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این قبیل خانه‌های رها شده، دور از چشم ما نیستند. به عنوان نمونه، خانه شیخ فضل الله نوری، که تحت مالکیت اتحادیه کفاشان است، در سال ۱۳۹۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. اما با وجود اثبات ارزش این بنا، نه از طرف مالک و نه از طرف میراث فرهنگی، اقدامی در جهت حفظ و مرمت این بنا صورت نگرفته است.

برای پیگیری درباره علت مرمت نشدن برخی از خانه‌های تاریخی ثبت ملی، با مرتضی ادیب زاده، معاون میراث فرهنگی استان تهران، گفتگو کردیم.

مرتضی ادیب زاده، معاون میراث فرهنگی استان تهران، در گفت و گو با خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: بناهای ثبت ملی یا تحت مالکیت دستگاه های دولتی، و یا دستگاه های خصوصی می باشند. بناهای تحت مالکیت دستگاه‌های دولتی، براساس قانون حفظ و احیا، دولت وظیفه دارد از بودجه‌های سالانه برای حفظ و مرمت این آثار ملی، اعتباری را در نظر بگیرد.

وی افزود: در خصوص بنا‌های تحت مالکیت بخش خصوصی، علاوه بر اینکه مالکین موظف به حفاظت از آن‌ها هستند، وزارت میراث فرهنگی نیز با ارائه طرح‌های مشارکتی، آن‌ها را جهت مرمت و باززنده سازی حمایت می‌کند.

بیشتر بخوانید:

آینده بزرگترین خانه ایران در گرو تصمیم بانک آینده +تصاویر

ادیب زاده درباره نحوه ارائه تسهیلات حمایتی جهت مرمت بنا گفت: در سال‌های گذاشته تسهیلات حمایتی مرمت به صورت نقدی در اختیار مالکان قرار میگرفته است، اما در حال حاضر این تسهیلات در قالب قرارداد‌های مرمتی در اختیار مالکان خصوصی، جهت احیا و طرح اشتغال زایی تعلق می گیرد. به عنوان نمونه در بازار تهران در قالب طرح‌های مشارکتی تیمچه حاجب الدوله توسط میراث فرهنگی، بامشارکت شهرداری و کسبه مورد مرمت و حفاظت قرار گرفته است.

وی همچنین درباره بنا‌های واجد ارزش که ثبت ملی نشده اند، بیان کرد: با حفظ بخش ارزشمند این بنا‌ها در قالب طرح‌های میان افزا و توسعه‌ای محدود می‌توان از فضا‌های خالی مانند حیاط، زمین و ... در پیرامون بنا‌های واجد ارزش استفاده کرد. این نوع بهره برداری با رویکرد حفاظتی در کشور‌های دیگر نیز مرسوم می‌باشد و در پی آن جداره ارزشمند حفاظت و بخش‌های فاقد ارزش نوسازی می‌شود.

وی افزود: امروزه بنا‌های تاریخی صرفا بنایی فرسوده و رها شده نبوده و ارزش افزوده‌ای پیدا کرده اند. در تهران نیز چند سالی است این حرکت به وجود آمده است و مالکین به جای تخریب، درصدد هستند بنا را مرمت نموده و آن را به فضا‌های فرهنگی، و یا کاربری‌های درخور هویت بنا تبدیل نمایند. برای مثال خانه رهاوی در خیابان هدایت نیز علیرغم دارا بودن رای دیوان جهت تخریب بنا، در حال حاضر درحال مرمت هستند.

ادیب زاده درباره بنا‌هایی که به مرمت آن‌ها رسیدگی نمی‌شود، گفت: این بنا‌ها عمدتا مالک خصوصی دارند و رها شده اند. برخی از این بنا‌ها حتی به دلایلی پلمپ شده و دارای پرونده‌های حقوقی می‌باشند.

بیشتر بخوانید:

هویتی که ناباورانه تخریب می‌شود/ علت خروج بنا‌های تاریخی از لیست آثار ثبت ملی چیست؟

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، باوجود تلاش وزارت میراث فرهنگی بر ثبت ملی بنا‌های تاریخی دارای مالکیت خصوصی، جای خالی حمایت از این آثار، بعد از ثبت ملی به وضوح حس می‌شود. اما در این میان، رضایت و همکاری مالک خصوصی، حرف اول را در خصوص مرمت بنا می‌زند. طبق قانون، میراث فرهنگی نیز بدون رضایت مالک نمی‌تواند به شخصه برای مرمت بنا اقدام کند. همچنین عدم حفظ و احیا بنا‌های تاریخی، درنهایت باعث ویرانی بنا شده و در این صورت، احتمال می‌رود خروج بنا از فهرست آثار ثبت ملی امکان پذیر باشد.

گزارش از مرضیه میرزائی علی آبادی

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: خانه های تاریخی پایتخت تخریب بناهای تاریخی لیست آثار ثبت ملی بنا های تاریخی میراث فرهنگی تحت مالکیت ادیب زاده شده اند ثبت ملی بنا ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۸۰۴۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر

به گزارش خبرآنلاین،در پی ممانعت محیط بانان میانکاله از ورود مصالح ساختمانی به این منطقه، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به مذاکرات انجام شده، قرار شد اداره میراث فرهنگی استان گلستان پس از اخذ مجوز نسبت به ورود به میانکاله اقدام کند.

ایسنا در خبری نوشت: سرهنگ جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست افزود: برابر بررسی به عمل آمده از عطاالله کاویان -مدیر کل محیط زیست استان مازندران- و محمود تقی‌پور - مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله - روز سه شنبه هفته گذشته اداره میراث فرهنگی با مصالح ساختمانی بدون انجام هماهنگی، قصد ورود به منطقه حفاظت شده میانکاله را داشته است.

وی با تاکید بر اینکه دستگاه دولتی برای انجام هر گونه فعالیت عمرانی در منطقه حفاظت شده باید مجوز داشته باشد، ادامه داد: یک اثر باستانی در منطقه حفاظت شده میانکاله قرار دارد که وظیفه حفظ و نگهداری آن بر عهده میراث فرهنگی است، اما نیاز است از قبل، مجوزی برای ورود به منطقه گرفته شود؛ محیط بان نیز وظیفه کنترل مجوز را دارند.

محبت‌خانی اضافه کرد: مسئولان میراث فرهنگی مجوز ارائه نداده بودند، بنابراین محیطبانان میانکاله از ورود مصالح به منطقه ممانعت به عمل آوردند و با احترام از آنان خواستند که پس از اخذ مجوز نسبت به ورود مصالح به منطقه اقدام کنند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ادامه داد: فرماندار بندر ترکمن و چند نفر از دریابانی فراجا نیز مراجعه کرده و گفته‌اند با توجه به اینکه میراث فرهنگی دستور قضایی دارد، اجازه ورود آن‌ها داده شود ولی محیط بانان از ورود کارکنان میراث فرهنگی ممانعت کردند چون باید مجوز لازم به آنان ارائه می‌شد.

وی با تکذیب وقوع درگیری بین محیط بانان و کارکنان میراث فرهنگی گفت: بحث جزئی بین طرفین به وجود آمده بود اما درگیری رخ نداده بود. در نهایت آقای تقی‌پور مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله برای بررسی بیشتر موضوع به پاسگاه دریابانی محل می‌روند. از آقای تقی‌پور سوال کردم و گفت نیم ساعت در پاسگاه بودیم، هیچ اتفاق خاصی نیفتاد و در حد صحبت موضوع حل و فصل و قرار شد مجوز لازم از محیط زیست استان گرفته و سپس وارد منطقه شوند چون محیط بانان مجری هستند و مجوزدهنده نیستند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: بحث شفاهی بوده و بازداشت و درگیری رخ نداده است.

وی در ادامه با اشاره به همکاری بخش‌های مختلف فراجا با یگان حفاظت محیط زیست گفت: به همه استان‌ها سرکشی می‌کنیم و با محیط بانان ارتباط داریم و در همه استان‌ها این هم افزایی و همکاری وجود دارد. سال گذشته حدود ۲۳ درصد کشفیات با همکاری پلیس پیشگیری، پلیس آگاهی، دریابانی و مرزبانی اطلاعات انجام شد و آنها نقش موثری در کشف سلاح‌های غیر مجاز و قاچاق حیات وحش مانند پرندگان شکاری داشتند.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899720

دیگر خبرها

  • آمادگی میراث فرهنگی ساماندهی و مرمت کاروان‌سرای تاریخی جنب شرکت نفت ارومیه
  • کاروانسرای ینگی‌امام به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز با میراث فرهنگی
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا با میراث فرهنگی در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز
  • خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود
  • سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی با رویکرد کاربرد فناوری‌های نوین برگزار شد
  • بررسی کاربرد فناوری‌های نوین درجلوگیری از آسیب‌های طبیعی به بنا‌های تاریخی