Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-30@11:49:40 GMT

وقوع ۱۱ کودتا در سودان ظرف ۶۴ سال

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۸۲۸۷۸

وقوع ۱۱ کودتا در سودان ظرف ۶۴ سال

ارتش سودان سه شنبه از ناکام گذاشتن تلاش جدید برای کودتا خبر داد. طی ۶۴ سال تلاش‌ها برای کودتا در این کشور به ۱۱ مورد رسیده است.

به نقل از خبرگزاری آناتولی، از جمله تلاش‌ها برای کودتا در سودان طی هفت دهه گشته سه مورد آن موفق بوده و هشت مورد ناکام مانده است.

اولین کودتا در سال ۱۹۵۷
گروهی از افسران ارتش و دانشجویان دانشکده نظامی با رهبری "اسماعیل کبیده" ژوئن ۱۹۵۷ علیه اولین دولت ملی دموکراتیک بعد از استقلال با ریاست اسماعیل الازهری این کودتا را رهبری کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کودتا در مراحل آخر ناکام ماند.

کودتای ابراهیم عبود ۱۹۵۸
اولین کودتای موفقیت آمیزی بود که" ابراهیم عبود" نوامبر ۱۹۵۸ علیه دولت منتخب متشکل از ائتلاف حزب الامه و حزب اتحاد دموکراتیک آن را رهبری کرد. کودتای عبود موفقیت آمیز بود و وی حدود هفت سال حکومت کرد اما با انقلاب مردمی در سال ۱۹۶۴ سقوط کرد.

کودتای نمیری ۱۹۶۹
بعد از چندین سال از حکومت دموکراتیک دولت منتخب "جعفر نمیری" و گروهی از افسران موافق حزب کمونیست و احزاب ملی عربی کودتایی را به راه انداختند.

این کودتایی بود که نام "کودتای ۲۵ مه" روی آن گذاشته شد و باعث شد نمیری برای ۱۶ سال حکومت کند. بعدا طی انتفاضه مردمی در آوریل ۱۹۸۵ برکنار شد.

کودتای هاشم العطا ۱۹۷۱
هاشم العطا و تعدادی از افسران حامی حزب کمونیست این کودتا را به راه انداخت. العطا دو روز قدرت را به دست گرفت اما النمیری مجددا به قدرت بازگشت و کودتاچیان را محاکمه کرد. آن‌ها به همراه تعدادی از رهبران حزب کمونیست از جمله عبدالخالق محجوب، رئیس حزب اعدام شدند.

کودتای حسن حسین ۱۹۷۵
طی حکومت نمیری افسری به نام حسن حسین برای کودتا تلاش کرد اما موفق نشد و کودتاچیان اعدام شدند.

کودتای ۱۹۷۶
گروه‌های سیاسی که مخالف نمیری بودند تلاش کردند بر قدرت سیطره یابند. محمد نور سعد تلاش برای کودتا را با عناصری که از طریق مرزها از لیبی به سودان نفوذ کرده بودند، برعهده گرفت. درگیری‌ها در خیابان‌های خارطوم بین نیروهای دولتی و کودتاچیان رخ داد و به قتل صدها تن از کودتاچیان منجر شد. رهبر آن‌ها نیز بعدا اعدام شد.

کودتای نجات ۱۹۸۹
عمر البشیر ۳۰ ژوئن ۱۹۸۹ توانست با کمک جبهه ملی اسلامی با رهبری "حسن الترابی" کودتای نظامی را به راه انداخته و قدرت را از دست دولت منتخب با ریاست الصادق المهدی بیرون بیاورد.

البشیر در قدرت ماند تا اینکه ۲۰۱۹ از سوی ارتش بعد از اعتراضات مردمی برکنار شد.

کودتای ۲۸ رمضان ۱۹۹۰
حکومت البشیر شاهد کودتاهایی بود که از جمله آن کودتای ۲۸ رمضان با رهبری عبدالقادر الکدرو و محمد عثمان بود و کودتا شکست خورد و البشیر ۲۸ افسر را اعدام کرد.

کودتای حزب بعث ۱۹۹۲
مارس ۱۹۹۲ کودتایی با رهبری احمد خالد، از فرماندهان ارتش رخ داد که به حزب بعث نسبت داده شد. این کودتا شکست خورد و رهبران آن زندانی شدند.

سودان بعد از آن شاهد هیچ گونه کودتایی تا زمان انقلاب دسامبر ۲۰۱۸ زمان برکناری البشیر از سوی ارتش نبود. بعد از برکناری البشیر شورای نظامی رهبری دوره انتقالی را برعهده گرفت. بعدا عبدالفتاح البرهان ریاست شورای نظامی را برعهده گرفته و وارد مذاکراتی با گروه‌های آزادی و تغییر شد که رهبری اعتراضات مردمی علیه البشیر را برعهده داشتند.

بعدا دو کودتا صورت گرفت.

کودتای هاشم عبدالمطلب ۲۰۲۱
۱۱ ژوئیه ۲۰۲۱ ارتش از ناکام گذاشتن تلاشی برای کودتا و سرنگونی شورای نظامی خبر داد و به دنبال آن ۱۲ افسر بازداشت شدند.

۲۴ همان ماه نیز هاشم عبدالمطلب احمد، رئیس ستاد ارتش به عنوان رهبر کودتا بازداشت شد.

کودتای سپتامبر ۲۰۲۱
الطاهر ابوهاجه، مشاور اطلاع رسانی فرمانده کل ارتش از ناکام گذاشتن تلاش برای کودتا در کشور در ۲۱ سپتامبر و سیطره کامل بر اوضاع خبر داد.

درحالی که جزئیات زیادی درباره تلاش برای کودتا وجود ندارد، محمد الفکی سلیمان، عضو شورای حاکمیتی سودان اعلام کرد که اوضاع تحت کنترل است و برخی از کسانی که در کودتا دست داشتند بازداشت شدند.

وی گفت: ارتش درحال مذاکره با یگان نظامی در منطقه الشجره در جنوب خارطوم است تا بدون مقاومت تسلیم شوند./ ایسنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: برای کودتا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۸۲۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اگر جریان علمی در کنار جریان دفاعی نبود بازدارندگی رقم نمی‌خورد

رییس نهاد رهبری در دانشگاه‌ها گفت: اگر جریان علمی کشور در کنار جریان دفاعی نبود این بازدارندگی رقم نمی‌خورد.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سی و یکمین مراسم تجلیل از اعضای هیات علمی نمونه کشوری صبح امروز با حضور محمد علی علی زلفی گل، برخی از معاونان این وزارتخانه و تعدادی از روسای دانشگاه‌ها در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران برگزار شد.

حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با تبریک روز معلم گفت: این باور قطعی است که اگر بناست کشور حرکت رو به جلو داشته باشد با تکریم استاد و دانشمند رقم می‌خورد.

وی ادامه داد: افتخارات امروز در کشور و بازدارندگی که ایجاد شده همه محصول تلاش دانشمندان و معلمان کشور بوده است.

رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها با بیان این‌مطلب که بزرگ مدافع جریان علمی کشور مقام معظم رهبری بودند، افزود: جریان مداوم حمایت از علم در کشور توسط مقام معظم رهبری در تمام فراز و فرود‌ها وجود داشت.

وی با اشاره به وعده صادق افزود: اگر جریان علمی کشور در کنار جریان دفاعی نبود این بازدارندگی رقم نمی‌خورد این موضوع نشان داد اگر دانشگاه قوی باشد جریان اقتصادی هم در برابر آن تسلیم می‌شود. همان طور که شاهد بودیم جریان اقتصادی در برابر جریان دفاعی تسلیم شد.

وی تاکید کرد: باید در حوزه‌های مختلف به جریان دانش توجه شود.

دیگر خبرها

  • حکم اعدام بابک زنجانی با موافقت رهبری تبدیل به ۲۰ سال زندان شد
  • تشدید اختلاف میان انگلیس و امارات بر سر سودان
  • اگر جریان علمی در کنار جریان دفاعی نبود بازدارندگی رقم نمی‌خورد
  • نبرد دیپلماتیک میان سودان و امارات
  • تشکیل کمپین علیه آنتونیو؛ احتمال کودتا در استانبول!
  • وزیری‌تبار، قره‌نی‌نواز سال کودتا: قمرالملوک پیر دیر است و برایم ارشدیت دارد/ از مردها بنان و بنان و بنان
  • شکست یک جنبش بزرگ با توطئه‌های رنگارنگ داخلی و خارجی
  • سفر فرستاده ویژه پوتین به سودان
  • کودتا در کاخ سفید/ تلاش‌های نافرجام برای برکناری سخنگوی دولت بایدن
  • سودان خواهان برگزاری نشست فوری شورای امنیت درباره «تجاوزات امارات» شد