Web Analytics Made Easy - Statcounter

معیشت مردم در کشور به عنوان مهمترین مساله، این روزها خودنمایی می کند و مردم به لحاظ اقتصادی در شرایط سختی به سر می برند. به همین دلیل انتظار از دولت تازه بر سر کار آمده این است که در وهله نخست این مشکل مردم را مرتفع سازد. در خصوص همین موضوع پژوهشگر ایرنا گفت وگویی با «علی یوسفی‌نژاد» استاد اقتصاد دانشگاه امام حسین(ع) انجام داده است که در ادامه می خوانیم:

مشکلات معیشتی از تشدید فاصله طبقاتی تا مهاجرت روستاییان به شهرها

یوسفی نژاد مهم ترین آثار و پیامد اجتماعی ناشی از مشکلات معیشتی را فقیر شدن خانوارها و تشدید فاصله های طبقاتی دانست و گفت: فقر در واقع مادر تمام آسیب های اجتماعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند خود فقر به طور ذاتی یک مشکل و آسیب است اما این لزوماً به این معناست که افرادی که زیر خط فقر زندگی می‌کنند، افرادی نابسامان و مشکل ساز برای اجتماع هستند. مشکلات اقتصادی، عدم تامین نیاز های جسمی و روانی،  اغلب زمینه‌ای برای بروز و ظهور مشکلات اجتماعی دیگری است. عامل دیگر که باعث بروز مشکلات معیشتی می شود، بالا رفتن آمار سرقت و دزدی است. به طور کلی سرقت و دزدی هم از لحاظ عرفی و هم از لحاظ قانونی به عنوان یک آسیب جدی محسوب می‌شود.

استاد اقتصاد دانشگاه امام حسین(ع) از آسیب های دیگر در حوزه مشکلات معیشتی را گرایش سرپرستان خانوارهای مایوس از تامین حداقل های زندگی به سمت خودکشی دانست و عنوان کرد: آمارها نشان می دهند که هرچقدر مشکلات اقتصادی مردم افزایش می یابد، تعداد خودکشی ها هم افزایش می یابد. خودکشی هر چند در وهله اول یک مشکل فردی به شمار می‌رود ولی از آنجایی که فرد در اجتماع زندگی می‌کند و تاثیرات متقابلی همواره بین آنها برقرار است، به عنوان یک معضل اجتماعی نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

این اقتصاددان یکی دیگر از پیامدهای معیشتی افراد یک جامعه را مهاجرت و حرکت جمعیت از مناطق محروم به سمت مناطق نسبتا برخوردار دانست و خاطرنشان کرد: مهاجرت روستاییان به شهرها که خالی شدن روستاها از سکنه، کاهش کشاورزی، افزایش مشاغل کاذب و ... را به دنبال دارد و موجب می‌شود تا فرد برای سازگاری با تغییرات حاصل فشار زیادی را متحمل شود. بی ‌خانمانی نیز از دیگر آثار و پیامد اجتماعی است که می تواند ناشی از مشکلات معیشتی باشد و به دنبال آن بروز پدیده کودکان، دختران، زنان و حتی مردان بی خانمان است.

رابطه مشکلات معیشتی با کاهش سرمایه اجتماعی و چگونگی امنیت در جامعه

یوسفی نژاد با اشاره به اینکه مهم ترین آثار مشکلات اقتصادی و معیشتی برای کشور کاهش سرمایه‌ های اجتماعی است، اظهار داشت: مسایلی مانند اعتماد به حاکمیت، مشارکت افراد در فعالیت های سیاسی و اجتماعی، برقراری ارتباطات مناسب و تعهد و مسوولیت پذیری در چنین جامعه‌ای که مشکلات اقتصادی بسیار زیاد است، به شدت کاهش می یابد. تاثیر مشکلات معیشتی بر امنیت فردی و اجتماعی و بروز ناامنی در زندگی، جان و مال مردم نیز قابل پیش بینی است. آسیب اجتماعی به معنی اختلال و ناهنجاری اجتماعی ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با ناامنی اجتماعی دارد؛ بدین معنی که به هر میزان آسیب اجتماعی در جامعه افزایش می یابد، ترس، نگرانی و اضطراب هم افزایش پیدا می کند. این ترس و نگرانی به طور مستقیم بر روی افرادی که زیان دیده از آسیب اجتماعی هستند مشهود است و بر اطرافیان به شکل غیر مستقیم ظاهر می شود.

این استاد اقتصاد دانشگاه امام حسین(ع) گفت: اندیشمندان اجتماعی معتقدند که اندازه گیری امنیت و ناامنی در یک جامعه هر چند به طور دقیق امکان پذیر نیست لیکن به طور نسبی از ۲ طریق محاسبه می شود: الف- از طریق احصاء و شمارش رخدادهای ناامن‌کننده (مانند جنگ، بلاهای طبیعی، جرم و بزهکاری). ب- از طریق سنجش احساس ناامنی. یعنی با نظرسنجی و طرح سوالات مشخص که ادراک و احساس افراد از ناامنی در جامعه آشکار می شود و نا امنی می تواند به شکل های مختلفی بروز و ظهور پیدا کند که عبارتند از: ۱-نا امنی جانی ۲- نا امنی مالی ۳- نا امنی خانوادگی ۴- نا امنی در ارزش های اخلاقی ۵- نا امنی ارزش ها و عقاید دینی و اعتقادی ۶- نا امنی عمومی ۷- نا امنی شغلی و اقتصادی.

لزوم اصلاح ساختار بودجه

یوسفی نژاد در مورد مواجهه دولت سیزدهم با مشکلات اقتصادی کشور تصریح کرد: نخستین و مهم ترین اقدامی که توسط دولت باید انجام شود اصلاح ساختار بودجه عمومی کشور است. با توجه به این که بودجه دولت، ابزار مالی مهمی است که در اختیار تصمیم سازان و تصمیم گیرندگان اقتصادی و سیاسی به شمار می رود بنابراین هر گونه نقصی در فرایند تصمیم گیری به شدت می تواند در دامن زدن به مشکلات معیشتی آحاد جامعه موثر و سرنوشت ساز باشد. کسری بودجه سالیانه نمادی از بی تدبیری است و  طبق  تجربه سال های گذشته، دولت برای جبران این کسری بودجه به دنبال استقراض از بانک مرکزی است که این نشان می دهد دولت برای جبران کسری بودجه چشم به افزایش تورم دارد.

این استاد اقتصاد در ادامه افزود: کارشناسان هم به همین دلیل تاکید بر اصلاح ساختار بودجه می کنند. دولت باید  لوایح مرتبط را به مجلس بدهد تا اصلاح ساختاری بودجه رقم بخورد. اگر مردم امروز فشار تورم را در زندگی احساس می‌کنند به دلیل همین کسری بودجه‌ای است که دولت با آن مواجه است و اقدام جدی در راستا اصلاح کسری بودجه انجام نداده و مطالبه جدی مردم، نخبگان و رسانه‌ ها باید برای انجام اصلاحات ساختاری باشد.

یوسفی نژاد گفت: می توان بودجه ۱۴۰۰ را این طور معنی کرد که شعار بهبود وضعیت معیشت و سطح رفاه مردم داده شده و آنطور که گفته می شود هدفش بهبود زندگی مردم است اما باید گفت اتفاقاً نه تنها این موضوع در آن دیده نشده است، بلکه با افزایش تورم، رفاه و معیشت مردم نیز به شدت آسیب خواهد دید.  این بودجه بیشتر با نگاه سیاسی بسته شده و در این شیوه بودجه ریزی  نگاه اقتصادی به خوبی لحاظ نشده است. ضمن این که دولت باید با توجه به توصیه های مقام معظم رهبری در خصوص بکارگیری روحیه جهادی و تلاش شبانه روزی و کمک گرفتن از کارشناسان خبره، مشکلات را برطرف و اقتصاد را به سمت ریل درست حرکت دهد.

راهکارهای موثر برای حل مشکلات اقتصادی

استاد اقتصاد دانشگاه امام حسین(ع) در خصوص حل مشکلات اقتصادی کشور خاطرنشان کرد: راه حل ها برای حل مشکلات اقتصادی کشور ۲ جنبه دارند؛ یکی کوتاه مدت و دیگری بلند مدت. در کوتاه مدت می توان با استفاده از ظرفیت دستگاه های دولتی، عمومی و خصوصی از جمله نهادهای حمایتی و سازمان های مردم نهاد، به کمک اقشار آسیب دیده شتافت اما در بلند مدت با تغییر سبک زندگی و آموزش مهارت‌ های زندگی و توانمند سازی خانوارها در جهت کسب درآمد بیشتر، آنان را یاری کرد.

یوسفی نژاد در پایان یادآور شد: متأسفانه فقدان مهارت‌های فردی و افزایش مسایل حل نشده خانوادگی به سبب مشکلات اقتصادی بسیار مشهود است اما ادامه این روند می‌تواند زمینه ظهور آسیب‌های اجتماعی زیادی از جمله خودکشی، خشونت خانگی،  همسرآزاری، کودک آزاری، دعوا و نزاع، گرایش به سمت مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی را فراهم کند.

برچسب‌ها مقام معظم رهبری اختصاصی ایرنا وضعیت معیشت دولت بانک مرکزی دولت سیزدهم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مقام معظم رهبری اختصاصی ایرنا وضعیت معیشت مقام معظم رهبری اختصاصی ایرنا وضعیت معیشت دولت بانک مرکزی دولت سیزدهم اصلاح ساختار بودجه مشکلات اقتصادی مشکلات معیشتی کسری بودجه یوسفی نژاد نا امنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۱۴۹۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجلس هفته آینده جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند

گزارش کمیسیون تلفیق درباره جدوال لایحه بودجه ۱۴۰۳ در دستور هفته آینده مجلس شورای اسلامی قرار دارد.

به گزارش ایسنا، جلسات مجلس شورای اسلامی در هفته آینده در روزهای یکشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه تشکیل می شود که موارد کاری آن به شرح زیر است:

گزارش کمیسیون تلفیق در مورد بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (ایرادات شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح اصلاح برخی از احکام مالیاتی جهت  تسهیل فعالیت‌های اقتصادی کشور در سال جهش تولید با مشارکت مردم

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه یک فوریتی پیشگیری از آسیب دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوءرفتار

گزارش کمیسیون انرژی درباره لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و ‌توسعه گاز ایران با شرکت بازرگانی دولتی هند (اس.تی.سی) به داوری

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه ماده ۴۸ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی به مقررات مالی دولت (۱)

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه تبصره ۲ ماده واحده قانون اصلاح بند و ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه موافقتنامه بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری پرتغال در حوزه های زبان، آموزش، فرهنگ، ورزش، جوانان، گردشگری و رسانه های جمعی

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره طرح استفساریه جزء یک بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره طرح تاسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه

گزارش کمیسیون شوراهای درباره طرح اصلاح جدول حوزه های انتخابیه مجلس و تعداد نمایندگان آن ها

گزارش کمیسیون برنامه و بودجه درباره لایحه الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۳)

گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح ماده (۸) قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

گزارش کمیسیون حقوقی و قضایی درباره طرح اصلح قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه اصلاح تبصره ۵ الحاقی به ماده واحده قانون سرباز قهرمان

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در سازمان توسعه زنان سازمان همکاری های اسلامی

گزارش کمیسیون عمران درباره طرح الحاق ۷ تبصره به ماده ۷ اساسنامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بابت تسهیل روند ساخت و ساز روستایی برای بومیان روستا و حمایت از دولت در جهت ساخت یک میلیون مسکن در سال

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره لایحه پروتکل ارزیابی اثرات زیست محیطی فرامرزی الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر

گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح اصلاح موادی از قانون معادن کشور

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره لایحه ارجاع اختلاف قراردادی با کشور سودان به داوری

گزارش کمیسیون مشترک درباره طرح نظام قانونگذاری، تعیین حدود اختیارت و صلاحیت مراجع وضع قوانین و مقررات

گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح تأمین نیروی انسانی آموزش و پرورش

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره لایحه موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت ژاپن درباره کمک و همکاری متقابل اداری در امور گمرکی

گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور

بررسی طرح تشدید مجازات همکاری کنندگان با اقدامات کشورهای متخاصم علیه امنیت و منافع ملی

گزارش کمیسیون عمران در مورد  طرح اصلاح ماده(۱۰۰) قانون شهرداری‌ها

گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح یک تبصره به ماده ۴ قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی ارتش جمهوری اسلامی ایران

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد طرح اصلاح قانون بسیج سازندگی

گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح تبیین وضعیت شاخص‌های اقتصادی در پایان هر دولت

گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تأسیس شرکت‌های تعاونی توسعه و عمران شهرستانی و یا استانی

گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد لایحه اصلاح تبصره (۱) ماده (۲) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه مبارزه با قاچاق انسان و اعضای بدن و مجازات عبوردهندگان غیرمجاز افراد از مرزهای کشور

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح قانونی استفساریه ماده (۶) قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور

گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح ساماندهی نظارتی دانشگاه آزاد اسلامی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح ممنوعیت خروج مسئولین و مدیران نظام جمهوری اسلامی پس از اتمام مسئولیت از کشور تا سپری شدن مراحل قانونی

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری

گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح توسعه بهره برداری صلح آمیز از فناوری هسته ای

گزارش کمیسیون عمران درباره لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت

گزارش رد کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح تبدیل وضعیت استخدامی معلمین

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه نظام جامع باشگاه‌داری در جمهوری اسلامی ایران

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه ارجاع اختلاف بین بانک توسعه صادرات ایران و شرکت اسپیتمن‌اویل تاجیکستان به داوری

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه معاهده بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت مالزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه موافقت‌نامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی و تجاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقت نامه وین درباره تأسیس طبقه بندی بین المللی عناصر تصویری علایم و موافقتنامه استراسبورگ درباره طبقه بندی بین المللی اختراعات

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سند ژنو موافقتنامه لیسبون درباره اسامی مبدا و نشانه های جغرافیایی

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه موافقت‌نامه ترجیحی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی

موارد زیر نیز در دستور کار هفته آینده مجلس قرار دارد:

گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه برنامه هفتم توسعه (اعاده شده از شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره نقض و استنکاف در اجرای قانون خرید تضمینی خرید محصولات کشاورزی با اصلاحات و الحاقات بعدی

گزارش کمیسیون انرژی در مورد اجرای ناقص تکالیف قانونی مربوط به جمع آوری گازهای همراه تولید نفت و مشعل

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به استفاده سوخت مازوت توسط نیروگاه‌ها

بررسی تقاضای عده ای از نمایندگان درباره رسیدگی به  طرح ساماندهی و یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی و تعیین تکلیف آن پس از فوت مالک مطابق اصل ۸۵

گزارش رییس دیوان محاسبات در مورد تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  • مسؤولان پیگیر رفع بیکاری و مشکلات معیشتی مردم باشند
  • رئیسی: بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد/مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم/دستورات رئیسی برای رفع مشکلات درمانی، آموزشی و بافت فرسوده در جنوب غرب تهران
  • عملیات وعده صادق برای دوستان انقلاب اسلامی پیام همبستگی و برای دشمنان پیام مقاومت داشت
  • دولت توانسته بخش قابل توجهی از اهداف خود برای رفع ناترازی‌ها و مشکلات اقتصادی را محقق کند
  • کاهش آسیب های اجتماعی با حضور در یادواره شهدا
  • بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در مجلس
  • مجلس هفته آینده جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  •  استفاده از ظرفیت‌های مردمی بهترین راه برای حل معضلات اجتماعی
  • بهترین راه برای برطرف شدن معضلات اجتماعی استفاده از ظرفیت‌های مردمی است