Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحلیلگر مسائل ایران معتقد است: ایران با تمسک به روش‌های استفاده از نیرو‌های متعارف عملاً در حال تغییر موازنه راهبردی خاورمیانه است. منافع روسیه و ایران به شدت به‌هم گره خورده است.

خبرگزاری میزان - با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جایی‌هایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از جلوه‌های عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده می‌شود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.

«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکل‌گیری این سیاست‌ها ارائه دهد. خبرگزاری میزان در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.

گزارشی که مورد استناد وال استریت ژورنال قرار گرفت به قلم پائول بوکالا، تحلیلگر مسائل ایران نگاشته شده بود. مؤسسه مطالعات جنگ در آن استدلال کرده بود که ایران توانسته است الگوی جنگ هیبریدی را در همکاری مستقیم با روسیه در صحنه سوریه و عراق اجرا کند و در این میان، روسیه با برون سپاری قدرت مبنی با روسیه در صحنه سوریه و عراق اجرا کند و در این میان، روسیه با برون سپاری قدرت زمینی به ایران عملاً در این تقسیم کار ترکیبی موفق بوده است.    وی نتیجه‌گیری می‌کند «ایران با تمسک به روش‌های استفاده از نیرو‌های متعارف عملاً در حال تغییر موازنه راهبردی خاورمیانه است. منافع روسیه و ایران به شدت به‌هم گره خورده است.   در سوریه، روسیه و ایران در حال انجام یک جنگ ترکیبی هوا و زمین هستند و روسیه هیچ‌گاه هزاران نیروی زمینی را در سوریه با نیرو‌های ایرانی و حزب‌الله جایگزین نخواهد کرد؛ از این‌رو، ایالات متحده نخواهد توانست میان آن‌ها جدایی بیندازد و مقامات کاخ سفید باید بدانند حتی دور شدن روسیه از ایران نیز نخواهد توانست نفوذ ایران را در سوریه کاهش دهد.»
مؤسسه مطالعات جنگ ایالات متحده، پس از این درز اطلاعات جنجال‌برانگیز توسط وال‌استریت ژورنال، مقاله دیگری را با عنوان «همگرایی راهبردی روسیه و ایران» در اثبات غیر ثمربخش بودن پیگیری راهبردی واگرایی روسیه از ایران، به قلم کریستوفر کوزاک منتشر کرد.   در این مقاله، که انتشار گسترده‌ای در محیط‌های مرتبط با مسائل راهبردی در ایالات متحده داشت استدلال شده بود که روسیه و ایران منافع منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای متعدد و مشترکی در غرب آسیا، شمال آفریقا، قفقاز و آسیای مرکزی دارند که با هدفی بزرگ‌تر یعنی اخراج آمریکا از منطقه خاورمیانه تلفیق شده و آن‌ها را در قالب «مشارکتی بادوام و پایدار» به یکدیگر پیوند داده است.   این مقاله با تشریح شش محور همگرایی راهبردی میان روسیه و ایالات متحده نتیجه می‌گیرد هیچ امر غیرطبیعی، مصنوعی یا اقتضائی‌ای در مورد ائتلاف بین روسیه و ایران وجود ندارد. روابط آن‌ها بر بنیانی عمیق از اهداف و منافع استراتژیک مشترک استوار است.   دو کشور در حال ایجاد ائتلاف نظامی‌ای هستند که بتواند در سراسر منطقه از دریای مدیترانه تا خلیج‌فارس برای آن‌ها دسترسی ایجاد کند و اختلافات خرد نمی‌تواند باعث چشم‌پوشی از منافع راهبردی کلان شود.  
مسئله احتمال خیانت روسیه به ایران در مناسبات با آمریکا و غرب یکی از موضوعاتی است که همواره از مقطع فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تا کنون مطرح بوده و تجربه دو موضوع لغو قرار داد گور_چرنومردین در دوره یلتسین و لغو تحویل موشک‌های خریداری شده «اس ۳۰۰» در دوره مدودف به دلیل فشار طرف غربی باعث اعتبار یافتن آن در محالف سیاست خارجی ایران شده است.
به همین دلیل مسئولان کنونی روسیه همواره کوشیده‌اند در سیاست رسمی و اعلامی خود از این مسئله ابهام‌زدایی کنند. ولادیمیر پوتین در دیدار با آیت الله خامنه‌ای در نوامبر ۲۰۱۵، ضمن بر شمردن شرایط جدید در روسیه عنوان می‌کند «ما متعهدیم که برخلاف برخی‌ها به شرکایمان از پشت خنجر نزنیم و هیچ‌وقت در پشت‌پرده اقدامی بر ضد دوستانمان انجام ندهیم و اگر اختلافی هم داشته باشیم، با صحبت به تفاهم برسیم .   ما شما را متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان می‌دانیم. آمریکایی‌ها می‌خواهند اهداف محقق نشده خود را در میدان درگیری‌های سوریه پای میز مذاکره پیگیری کنند و ما مراقب این مسئله هستیم».
ولادیمیر یوسییف کارشناس برجسته نظامی و معاون مدیر مؤسسه کشور‌های جامعه مشترک المنافع روسیه می‌گوید «منطق اقدامات کاخ سفید در مورد روابط روسیه و ایران کاملاً ساده است؛ هر نوع تیرگی در روابط روسیه با ایران یا ترکیه، به منزله تقویت مواضع آمریکا در منطقه خواهد بود. روابط روسیه با ایران، دقیقاً مانند روابط روسیه با چین یا هر کشور دیگری، نباید تحت تأثر روابط روسیه با آمریکا یا روابط آمریکا با هر کشور دیگری بررسی شود.   هر یک از روابط دو جانبه و ویژ‌گی‌های خاص خود را دارند و نباید آن‌ها را به‌هم درآمیخت، بدین ترتیب، اگر کرملین بتواند چنین خط مشی‌ای را دنبال کند، قادر خواهد بود همکاری‌های متقابلاً سودمند خود را با ایران، از جمله در زمینه نظامی ادامه دهد و اهمیتی به علائم ارسالی از آن سوی اقیانوس ندهد.»   بیشتر بخوانید:  پوتین در ازای هر حرکتی برای فاصله گرفتن از ایران، هزینه سنگینی طلب خواهد کرد

 

انتهای پیام/ 

 

برچسب ها: ایران روسیه

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: ایران روسیه روابط روسیه روسیه و ایران ایالات متحده منافع روسیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۲۰۸۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امنیت منطقه محور اصلی دیدار پوتین و علی‌اف

روسای جمهور آذربایجان در دیدار با پوتین گفت: روسیه از نظر امنیت منطقه‌ای در قفقاز و جغرافیای وسیع‌تر، کشور اصلی است. ما در تلاش برای تقویت اقدامات اعتمادآفرین، همکاری، درک متقابل و حل‌وفصل همه مسائل در راستای منافع متقابل هستیم. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، یکی از محورهای اصلی دیدار ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه و الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان، مربوط به امنیت منطقه بود.

رئیس‌جمهور روسیه گفت: از منظر تأمین امنیت منطقه به بررسی وضعیت خواهیم پرداخت. سؤالات زیادی در اینجا وجود دارد و آن‌ها مسائل بسیار حساسی هستند.

الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان نیز گفت: روسیه از نظر امنیت منطقه‌ای در قفقاز و جغرافیای وسیع‌تر، کشور اصلی است. خیلی مسائل به همکاری و فعالیت متقابل بین کشورهای ما بستگی دارد. ما در تلاش برای تقویت اقدامات اعتمادآفرین، همکاری، درک متقابل و حل‌وفصل همه مسائل در راستای فعالیت متقابل و منافع متقابل هستیم.

نشریه «کومرسانت» در این خصوص نوشت: دو رئیس‌جمهور پس از انتخاب مجدد به عنوان رئیس دولت در سال 2024 اولین تماس رو در روی خود را داشتند. تغییر وضعیت در قفقاز جنوبی نیاز به آغاز سریع تماس‌های شخصی بین رهبران دو کشور پس از آغاز مرحله جدید سیاسی در روسیه و آذربایجان را حکم می‌کند.

این نشریه می‌نویسد: وضعیت منطقه قفقاز ناپایدار به نظر می‌رسد و چندین سناریو جایگزین برای توسعه و امنیت منطقه با مشارکت بازیگران رقیب (روسیه از یک طرف و غرب از طرف دیگر) وجود دارد. دو رهبر آذربایجان و روسیه به دنبال پاسخی مشترک به تهدید خارجی هستند. نگرانی اصلی هر دو کشور افزایش تهدیدات خارجی در منطقه است.

آیدین حسین‌اف، نماینده مجلس ملی آذربایجان به خبرگزاری «ینی مساوات» گفت: موضوعات مطرح شده در دیدار الهام علی‌اف با ولادیمیر پوتین نشان از توسعه روابط بین کشورها بر اساس اراده سیاسی دو رئیس‌جمهور دارد. روابط متقابل آذربایجان و روسیه چندوجهی است و در عین حال روابط سیاسی جایگاه مهمی در این روابط دارد. مسائل امنیتی منطقه‌ای به‌ویژه به حوزه روابط سیاسی مرتبط است. این واقعیت که آذربایجان و روسیه سال‌هاست که بخشی از یک اتحادیه واحد بوده‌اند، ویژگی منحصربه‌فردی از روابط بین کشورهای ما را شکل داده است. این شامل بسیاری از اجزای مهم است. روابط ما در سال‌های استقلال بیشتر توسعه یافته است. همانطور که می‌دانید روابط دیپلماتیک بین آذربایجان مستقل و روسیه در 4 آوریل 1992 برقرار شد. در 25 سپتامبر 1992 سفارت روسیه در آذربایجان شروع به کار کرد. اگرچه روابط در ابتدا در سطح مطلوبی قرار نداشت و به طور کامل منافع هر دو کشور را برآورده نمی‌کرد، اما پس از بازگشت حیدر علی‌اف رهبر ملی به قدرت سیاسی در آذربایجان، روابط بین کشورهای ما در عالی‌ترین سطح توسعه یافت. سند اصلی تشکیل‌دهنده مبنای حقوقی روابط دوجانبه، «پیمان دوستی، همکاری و امنیت متقابل» است که در 3 ژوئیه 1997 بین روسیه و آذربایجان امضا شد.

این سند توسعه روابط روسیه و آذربایجان را در سطح مشارکت راهبردی نشان می‌دهد. پس از به قدرت رسیدن الهام علی‌اف در سال 2003، روابط دوستانه و همکاری در روابط روسیه و آذربایجان خط عمیق‌تری به خود گرفت. رئیس‌جمهور الهام علی‌اف بر گسترش روابط دوجانبه با روسیه به عنوان یک عامل مهم تأکید می‌کند.

این نماینده مجلس ملی آذربایجان تأکید کرد: مسائل امنیتی منطقه همیشه در روابط آذربایجان و روسیه مطرح است. این روابط به نفع کل منطقه در تضمین ثبات در منطقه و جلوگیری از مداخلات نامناسب و بالقوه خطرناک توسط قدرت‌هایی که به منطقه تعلق ندارند از اهمیت بالایی برخوردار است.

روسیه کشوری کلیدی برای امنیت منطقه‌ای در قفقاز و جغرافیای وسیع‌تر است. آذربایجان این عامل را در نظر می‌گیرد. این مسئله خیلی به همکاری و فعالیت متقابل بین کشورهای ما بستگی دارد.

آذربایجان در تلاش است تا اقدامات اعتماد آفرین، همکاری، درک متقابل را تقویت کند و همه مسائل را در راستای فعالیت متقابل و منافع متقابل حل‌وفصل کند. موفقیت‌هایی در این راستا وجود دارد.

روسای جمهور آذربایجان و روسیه در 22 فوریه 2022 در مسکو اعلامیه در مورد اتحاد بین جمهوری آذربایجان و فدراسیون روسیه را بر اساس سنت‌های دوستی تاریخی و حسن همجواری امضا کردند و کیفیت روابط بین دولتی ما به سطح جدیدی از اتحاد ارتقا یافته است. روابط ما هم اکنون بر اساس این اعلامیه است. توسعه روابط سیاسی در بالاترین سطح، تأثیر مثبتی بر گسترش روابط اقتصادی دارد.

موسی قاسملی دیگر نماینده مجلس ملی آذربایجان گفت: نشست پوتین و علی‌اف با پنجاهمین سالگرد افتتاح بزرگراه بایکال آمور که برای روسیه و کشورهای اتحاد جماهیر شوری سابق اهمیت استراتژیک زیادی دارد تصادفی نیست. از اواخر دهه 20 قرن بیستم، هر چقدر هم که دولت شوروی تلاش کرد تا بزرگراه بایکال آمور را بسازد، حتی با استفاده از زندانیان، با وجود اینکه ده‌ها هزار نفر در این راه جان خود را از دست دادند، نتیجه حاصل نشد. این کار تحت رهبری حیدر علی‌اف، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی اتحاد جماهیر شوروی و معاون اول رئیس شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی تکمیل شد.

موسی قاسملی معتقد است: همکاری‌های تجاری و اقتصادی که اساس مادی روابط بین کشورهای آذربایجان و روسیه است، در حال افزایش است. همانطور که مشخص است، در روابط بین‌الملل، بسیاری از کشورها می‌توانند اسناد امضا کنند و بیانیه بدهند، اما اگر پایه‌های مادی روابط قوی نباشد، احتمال شکسته شدن آن در مواقع بحران بسیار زیاد است. همچنین مسائل امنیتی منطقه‌ای جایگاه ویژه‌ای در روابط آذربایجان و روسیه دارد. بدون پرداختن به جزئیات باید بگوییم که عوامل اصلی مانع توسعه روابط دو کشور از جمله کمک به اشغالگران قره‌باغ و حضور نیروهای روسی در خاک ما، حذف شده است. دیدگاه‌هایی که از سوی رئیس‌جمهور علی‌اف بیان می‌شود، نشان‌دهنده سطح همکاری ما و نقش فزاینده آذربایجان در سیاست منطقه‌ای و جهانی است. از جمله سخنان مهم علی‌اف این بود که "مسائل امنیت منطقه همیشه در دستور کار نشست ما قرار دارد و روسیه کشوری کلیدی برای امنیت منطقه‌ای در قفقاز و جغرافیای وسیع‌تر است".

این دیدگاه‌های رئیس‌جمهور آذربایجان تأیید می‌کند که یکی از موضوعات اصلی که در دیدار با ولادیمیر پوتین مطرح شد، موضوع امنیت منطقه بود.

دعوت پوتین از همه کشورها برای گسترش کریدور شمال-جنوب

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • رئیس جمهور: نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • رئیس جمهور: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • نگاه ایران به آفریقا، راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • تامین منافع متقابل در تعامل ایران و کشور‌های آفریقایی
  • رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند
  • امنیت منطقه محور اصلی دیدار پوتین و علی‌اف
  • هیل: همه رؤسای جمهور آمریکا در تحریم ایران شکست خورده‌اند
  • هیل: همه رؤسای ‌جمهور آمریکا در تحریم‌ ایران شکست خورده‌اند