Web Analytics Made Easy - Statcounter

این روزها قیمت گاز طبیعی در معاملا جهانی نزدیک به ۱۲ درصد افزایش پیدا کرده و ایران کشوری است که عموما در ۶ ماهه دوم سال و با ورود به فصل سرد با کمبود گاز مواجه می‌شود. بنابراین این رشد قیمت می‌تواند تاثیر زیادی بر روند مصرف گاز در کشور داشته باشد.

مرتضی بهروزی‌فر کارشناس انرژی درباره تاثیرات افزایش قیمت گاز بر تامین منابع گازی کشور به تجارت‌نیوز می‌گوید:‌ به دلیل پاندمی کرونا، قیمت گاز از قبل کاهش داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر به دلیل واکسیناسیون در کشورهای توسعه‌یافته، مشاغل به حالت عادی برگشته‌اند. همین چشم‌انداز باعث افزایش قیمت نفت و گاز شده است.

این کارشناس انرژی ادامه می‌دهد: از طرفی دیگر ذخیره‌ گاز در آمریکا و اروپا نسبت به پنج سال گذشته کاهش داشته است. به همین دلیل افزایش قیمت گاز روندی کاملا طبیعی بوده است.

قرارداد با ترکمنستان

بهروزی‌فر درباره واردات گاز ایران اظهار می‌کند:‌ با توجه به توافقی که ما با ترکمنستان داشته‌ایم ممکن است طرف ترکمنستانی از تحویل گاز به ما سر باز بزند. مشتری‌هایی مانند چین و روسیه، کشورهایی هستند که ترکمنستان می‌تواند به جای ایران با آن‌ها قرارداد ببندد. افزایش قیمت گاز می‌تواند قیمت گاز وارداتی ما را هم بیشتر کند.

اما بهروزی‌فر اظهار تاسف می‌کند: متاسفانه حجم ذخیره گاز ما به قدر کافی نیست و مجبور می‌شویم در زمستان مانند سال پیش از سوخت مایع مانند مازوت و گازوئیل استفاده کنیم.

بهروزی‌فر خاطرنشان می‌کند:‌ این مساله فقط مختص به ایران نیست و تقریبا همه کشورهای دنیا در فصل سرد مجبور به واردات گاز هستند. فصل زمستان، ۸۰ درصد از گاز ما، مختص به بخش خانگی است.

این کارشناس بیان می‌کند: ‌ما هیچ‌وقت امکان ذخیره گاز نداشته‌ایم. به جز آن هم هرگز نتوانسته‌ایم به میزان کافی گاز وارد کنیم به همین دلیل هم این مشکلات پیش می‌آید.

او همچنین در آخر عنوان می‌کند: اگر مشکل کمبود گاز در زمستان به وجود بیاید اولین واکنش کشور قطع گاز صنایع و استفاده از سوخت مایع برای نیروگاه‌هاست.

در مقابل محمدعلی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک نیز درباره این مساله می‌گوید: علت این اتفاق و همچنین علت افزایش قیمت نفت، بهبود وضعیت تقاضا است. همانطور که می‌دانید درحال حاضر وارد فصل سرد سال شده‌ایم و به تبع آن میزان تقاضا نیز افزایش پیدا می‌کند.

او در پایان درباره وضعیت ایران و ترکمنستان برای واردات گاز بیان می‌کند : در سوی دیگر، در بحث قرارداد ایران با ترکمنستان برای واردات گاز، این کشور به ایران گاز صادر خواهد کرد و منابع گازی برای ایران تامین می‌شود چراکه قراردادی میان دو کشور در این زمینه بسته شده است. البته که در کل سال نیز ایران همیشه خود نیز یک صادر کننده گاز است./تجارت نیوز

منبع: فردا

کلیدواژه: ترکمنستان قیمت گاز افزایش قیمت واردات گاز بهروزی فر قیمت گاز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۳۲۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید لاستیک افزایش یافت/ فروش سایزهای بالای ۱۵ زیر قیمت مصوب

به گزارش خبرگزاری مهر، جمال میرزایی رئیس انجمن صنفی تولید کنندگان تایر کشور اظهار کرد: از ابتدای سال، شاهد افزایش نرخ نهاده‌های تایر هستیم و با افزایش نرخ بیست درصدی در رینگ تایرهای سبک، تولید تایر در کشور نیز افزایش قابل توجهی یافت.

وی افزود: با افزایش تولیدی که در ماه‌های اخیر صورت گرفته است و با افزایش ۲۰ درصدی تولید در سال جاری، تمام نیازهای کشور را پوشش خواهیم داد.

رئیس انجمن صنفی تولید کنندگان تایر در مصاحبه رادیویی تصریح کرد: با افزایش تولید غیر از رینگ ۱۳ شاهد هیچ گونه التهابی در تقاضا و عرضه تایر در کشور نیستیم. حتی می‌توان گفت که مردم می‌توانند سایزهای بالاتر از ۱۵ را نیز زیر قیمت مصوب تهیه کنند.

وی اظهار کرد: برای رینگ ۱۳ نیز حجم تولید افزایش خواهد یافت و این التهاب از بین خواهد رفت. در زمینه خودروهایی چون پژو ۲۰۶ التهاب در اواخر سال گذشته از بین رفت.

میرزایی افزود: با توجه به حجم بالای تولید نباید برای مردم سهمیه ایجاد کنیم. باید بستری را ایجاد کنیم که مشتری به راحتی احراز هویت شود و محدودیتی نیز برای ایشان ایجاد نکنیم؛ مثلاً برای یک مسافر که به شهر دیگر آمده است نباید از وی کارت سبز بخواهیم. برای این سامانه کافی است که کارت ماشین و کارت ملی همراه خریدار باشد و قرار نیست که این محدودیت‌های بیش از حد را اعمال کنیم.

رئیس انجمن صنفی تولید کنندگان تایر تصریح کرد: معتقد هستیم اگر قرار به پایش است نباید شرایطی ایجاد کنیم که ثبت نام در سامانه‌ای انجام شود و هفته بعد به وی بگوییم که شما شرایط احراز یک تایر را دارید یا خیر؟ وقتی موجودی بازار مناسب است نباید نگران کمبود تایر باشیم زیرا هم تولیدات ما بالا و هم واردات مطلوب است. اگر قرار است ارز تولیدکننده را فراهم کنیم باید میزان فروش شرکت را نیز بالا ببریم.

وی اظهار کرد: نظر ما این است که شرایط سامانه باید به شکلی باشد که متوجه پایش نشود ولی در عین حال پایش هم انجام شود. دریافت کارت سبز و کد ده رقمی و استعلام از چهار سامانه برای دریافت یک لاستیک واقعاً کار صحیحی نیست. این در حالی است که با کد ملی و کارت ماشین به راحتی می‌توانیم استعلامات لازم را انجام دهیم.

میرزایی گفت: با توجه به اینکه حجم تولید در سه ماه گذشته افزایش یافته در زمینه تایر ۱۳ مشکل خاصی در روزهای آینده نخواهیم داشت.

کد خبر 6095611 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن
  • تورم ترکیه چقدر است؟
  • نظرسنجی: تجربه شخصی شما درباره سرعت اینترنت بعد از افزایش قیمت
  • علت افزایش قیمت ریالی حج بالارفتن نرخ ارز در کشور است
  • ۵۰ هزارتن شیرخشک در کارخانجات دپو شده است
  • تولید لاستیک افزایش یافت/ فروش سایزهای بالای ۱۵ زیر قیمت مصوب
  • شکست نفت در فرار از بزرگترین کاهش هفتگی ۳ ماه گذشته
  • فرصت توسعه صادرات محصولات و ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان
  • خروجی اکسپو فرصتی برای پیگیری قراردادهای تجاری مناسب بین کشورهاست
  • دلیل آرامش نسبی قیمتها در بازار خودرو