Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-27@09:18:06 GMT

آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN)

تاریخ انتشار: ۶ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۳۷۲۴۸

آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN)

آزمایش BUN چیست؟

به گزارش اقتصادآنلاین، این کار را با اندازه گیری میزان نیتروژن اوره در خون انجام می دهند.نیتروژن اوره یک ماده زائد است که با تجزیه پروتئین ها در بدن ایجاد می شود. به طور معمول ، کلیه ها این مواد زاید را فیلتر می کنند و ادرار آن را از بدن خارج می کند.

هنگامی که کلیه ها یا کبد آسیب ببینند ، سطح BUN تمایل به افزایش دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود بیش از حد نیتروژن اوره در خون می تواند نشانه مشکلات کلیوی یا کبدی باشد.

چرا آزمایش BUN انجام می شود ؟

آزمایش BUN یک آزمایش خون است که بیشتر برای ارزیابی عملکرد کلیه استفاده می شود. اغلب برای انجام تشخیص مناسب، همراه با آزمایش خون دیگر ، مانند آزمایش خون کراتینین انجام می شود.

آزمایش BUN می تواند به تشخیص شرایط زیر کمک کند:

آسیب کبدی

سوء تغذیه

گردش ضعیف خون

کم آبی بدن

انسداد مجاری ادراری

نارسایی احتقانی قلب

خونریزی دستگاه گوارش

حتی ممکن است از این آزمایش برای تعیین اثربخشی درمان دیالیز استفاده شود.

آزمایش BUN همچنین اغلب به عنوان بخشی از معاینات منظم، در طول اقامت در بیمارستان، یا در طول یا پس از درمان بیماریهایی مانند دیابت انجام می شود.

در حالی که  آزمایش BUN میزان نیتروژن اوره در خون را اندازه گیری می کند، علت افزایش یا کمتر از متوسط ​​نیتروژن اوره را مشخص نمی کند.

چگونه می توانم برای آزمایش BUN آماده شوم؟

آزمایش BUN نیازی به آمادگی خاصی ندارد. با این حال، مهم است که در صورت مصرف داروهای تجویزی یا داروهای بدون نسخه، به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروها می توانند سطح BUN شما را تحت تأثیر قرار دهند.

برخی از داروها، از جمله کلرامفنیکل یا استرپتومایسین، ممکن است سطح BUN شما را کاهش دهند. داروهای دیگر، مانند آنتی بیوتیک ها و دیورتیک ها، ممکن است سطح BUN را افزایش دهند.

داروهای معمولی که ممکن است سطح BUN شما را افزایش دهند عبارتند از:

آمفوتریسین B (AmBisome ، Fungizone)

کاربامازپین (Tegretol)

سفالوسپورین ها ، گروهی از آنتی بیوتیک ها

فوروزماید (لیزیکس)

متوترکسات

متیل دوپا

ریفامپین (ریفادین)

اسپیرونولاکتون (آلداکتون)

تتراسایکلین (سومایسین)

دیورتیک های تیازیدی

ونکومایسین (ونکوسین)

در صورت مصرف هر یک از این داروها حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک هنگام بررسی نتایج آزمایش شما این اطلاعات را در نظر می گیرد.

آزمایش BUN چگونه انجام می شود؟

آزمایش BUN یک آزمایش ساده است که شامل گرفتن یک نمونه کوچک از خون است.

قبل از گرفتن خون، یک تکنسین قسمتی از  بالای بازوی شما را با یک ضد عفونی کننده تمیز می کند. آنها یک نوار الاستیک به بازوی شما می بندند که باعث تورم رگ های شما از خون می شود.

سپس تکنسین یک سوزن استریل را وارد رگ کرده و خون را به داخل لوله ای متصل به سوزن می کشد. هنگام وارد شدن سوزن ممکن است احساس درد خفیف تا متوسط ​​داشته باشید.

پس از جمع آوری خون کافی، تکنسین سوزن را برداشته و بانداژ را روی محل سوراخ قرار می دهد. آنها نمونه خون شما را برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستند. پزشک در مورد نتایج آزمایش پیگیری می کند.

نتایج آزمایش BUN به چه معناست؟

نتایج آزمایش BUN بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dL) اندازه گیری می شود. مقادیر طبیعی BUN بسته به جنسیت و سن متفاوت است. همچنین مهم است که توجه داشته باشید که هر آزمایشگاه محدوده متفاوتی نسبت به حالت عادی دارد.

به طور کلی ، سطوح طبیعی BUN در محدوده های زیر کاهش می یابد:

مردان بالغ: ۸ تا ۲۴ میلی گرم در دسی لیتر

زنان بالغ: ۶ تا ۲۱ میلی گرم در دسی لیتر

کودکان ۱ تا ۱۷ سال: ۷ تا ۲۰ میلی گرم در دسی لیتر

سطوح نرمال BUN برای بزرگسالان بالای ۶۰ سال کمی بالاتر از سطوح معمولی برای بزرگسالان زیر ۶۰ سال است.

سطوح بالاتر BUN می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

بیماری قلبی

نارسایی احتقانی قلب

حمله قلبی اخیر

خونریزی دستگاه گوارش

کم آبی بدن

سطح بالای پروتئین

بیماری کلیوی

نارسایی کلیه

کم آبی بدن

انسداد در دستگاه ادراری

فشار

شوکه شدن

به خاطر داشته باشید که برخی از داروها، مانند آنتی بیوتیک های خاص، می توانند سطح BUN شما را افزایش دهند.

سطوح پایین BUN می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

نارسایی کبد

سوء تغذیه

کمبود شدید پروتئین در رژیم غذایی

هیدراتاسیون بیش از حد

بسته به نتایج آزمایش شما، پزشک ممکن است آزمایش های دیگری را برای تایید تشخیص یا توصیه درمان انجام دهد.

هیدراتاسیون مناسب موثرترین راه برای کاهش سطح BUN است. رژیم کم پروتئین نیز می تواند به کاهش سطح BUN کمک کند. برای کاهش سطح BUN توصیه نمی شود دارویی مصرف کنید.

با این حال ، سطوح غیرطبیعی BUN لزوماً به این معنی نیست که شما دارای بیماری کلیوی هستید. برخی عوامل مانند کم آبی بدن ، بارداری ، مصرف زیاد یا کم پروتئین ، استروئیدها و افزایش سن می توانند بر سطوح شما تأثیر بگذارند بدون اینکه خطری برای سلامتی نشان دهند.

آزمایش BUN چه خطری دارد؟

مگر اینکه به دنبال مراقبت های اضطراری پزشکی باشید وگرنه پس از انجام آزمایش BUN ، معمولاً می توانید به فعالیتهای عادی خود بازگردید. در صورت داشتن اختلال خونریزی یا مصرف داروهای خاصی مانند داروهای رقیق کننده خون ، به پزشک خود اطلاع دهید. این ممکن است باعث شود خونریزی شما بیش از حد انتظار در طول آزمایش باشد.

عوارض جانبی مرتبط با آزمایش BUN عبارتند از:

خونریزی در محل سوراخ شدن

کبودی در محل سوراخ شدن

تجمع خون در زیر پوست

عفونت در محل سوراخ

در موارد نادر، افراد بعد از خونگیری دچار گیجی سر یا بیهوشی می شوند. در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی غیرمنتظره یا طولانی مدت پس از آزمایش، پزشک خود را مطلع کنید.

کلام اخر

آزمایش BUN یک آزمایش خون سریع و ساده است که معمولاً برای ارزیابی عملکرد کلیه استفاده می شود. سطوح BUN به طور غیر طبیعی بالا یا پایین لزوما به این معنی نیست که شما درعملکرد کلیه مشکل دارید. اگر پزشک شما مشکوک به اختلال کلیوی یا بیماری دیگری است، آزمایش های اضافی  دیگری را برای تأیید تشخیص و تعیین علت تجویز می کند.

پربیننده ترین همه گیری کرونا تا یک سال دیگر تمام می‌ شود؟ 3ماه تا تولید قرص کرونا تاثیر واکسیناسیون در کاهش مرگ و میر کرونایی ها آخرین آمار کرونا در ایران (۱۴۰۰/۷/۶) آخرین آمار کرونا در ایران (۱۴۰۰/۷/۵)

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: اوره نتایج آزمایش نیتروژن اوره انجام می شود سطح BUN شما آزمایش خون کم آبی بدن محل سوراخ آزمایش BUN پزشک خود میلی گرم دسی لیتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۳۷۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزمایشگاه های طبی کمترین شکایت را در بین حرف پزشکی دارند

به گزارش خبرگزاری مهر، شهروز همتی، در خصوص اخبار منتشر شده در برخی رسانه‌ها از نتایج، کیفیت و انجام آزمایشات پزشکی در سطح آزمایشگاه‌های کشور، جهت آگاهی افکار عمومی، اظهار داشت: آزمایشگاه‌های تشخیص طبی چه در بخش دولتی یا خصوصی به واسطه صدور جواب کتبی جزو مراکزی هستند که عملکرد شفافی داشته و این عملکرد قابل راستی آزمایی است و آزمایشگاه در قبال صدور جواب باید پاسخگو باشد.

وی گفت: نتیجه هر آزمایش باید در خروجی هر دستگاه وجود داشته باشد و ما از این خروجی به نام سند یاد می‌کنیم. در واقع از لحظه پذیرش درخواست آزمایش و اینکه توسط چه فردی خونگیری انجام شده، توسط چه دستگاه یا دستگاه‌هایی آزمایش انجام شده و توسط چه کسی آزمایش تحویل بیمار شده همگی مستند و قابل رهگیری و اثبات بوده و هر گونه مخدوش بودن آنها می‌تواند مورد بررسی و شکایت قرار گیرد.

همتی افزود: آزمایشگاه‌های تشخیص طبی کشور تحت نظارت ادارات امور آزمایشگاه‌های استان‌ها بوده و در سال چند بار در خصوص استقرار استانداردهای سخت گیرانه ایزو ۱۵۱۸۹ که از سال ۱۳۸۶ اجباری شده است، مورد بازرسی قرار می‌گیرند و تمدید پروانه آزمایشگاه‌ها منوط به استقرار این الزامات است.

وی ادامه داد: این استانداردها تمامی آیتم‌های را که در انجام آزمایش‌ها دخیل هستند مانند پذیرش، جواب دهی، قیمت‌های اعلام شده توسط دولت، انجام آزمایش‌های کنترل کیفیت در بخش‌های مختلف، ایمنی فضا و تجهیزات، استخدام و آموزش پرسنل و بسیاری از موارد دیگر را شامل می‌شود.

رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران یادآور شد: از چند سال پیش که پذیرش نسخ به صورت کاغذی حذف شده و پذیرش به صورت آنلاین صورت می‌گیرد، آزمایش توسط پزشک درخواست داده شده و توسط آزمایشگاه‌ها ثبت می‌شود و این درخواست قابل دخل و تصرف نیست.

همتی تاکید کرد: امروزه حدود ۸۰ درصد آزمایش‌های درخواستی بیماران به صورت آنلاین بوده که در سایت بیمه‌های پایه نیز همزمان ثبت می‌گردد. بنابراین امکان صدور جواب‌هایی که ضروری نباشد وجود ندارد.

وی همچنین گفت: از طرفی در سال‌های اخیر جهت افزایش کیفیت خدمات آزمایشگاهی تعداد زیادی از آزمایشگاه‌ها وارد فرآیند اعتبار بخشی داوطلبانه شده‌اند. بدین صورت که آزمایشگاه‌ها خود را به صورت داوطلبانه طی فرآیند سخت گیرانه ای مورد ممیزی نهاد اعتبار بخشی قرار می‌دهند.

همتی بیان داشت: به رغم اینکه سالانه میلیاردها جواب توسط آزمایشگاه‌های کشور صادر می‌گردد، آزمایشگاه‌های تشخیص طبی در بین گروه‌های مختلف پزشکی دارای کمترین شکایت در نظام پزشکی و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور هستند.

وی افزود: جهت حفظ و افزایش کیفیت، آزمایشگاه‌ها سه نوبت در سال توسط نهادهای کنترل کیفیت خارجی مورد پایش قرار گرفته و نتایج این ارزیابی‌ها نیز توسط ادارات امور آزمایشگاه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. بر اساس الزامات ۱۵۱۸۹ آزمایشگاه‌ها مکلفند بسته به نوع آزمایش، نمونه‌های بیماران را برای مدت مشخصی نگهداری کنند و اگر ادعایی مبنی بر عدم نمونه گیری و وجود نمونه در آزمایشگاه صورت گیرد این ادعا کاملاً قابل بررسی است و وجود نمونه در آزمایشگاه قابل اثبات می‌باشد.

وی تاکید کرد: ذکر این نکته قابل توجه است که علیرغم تحریم‌ها، مشکلات اقتصادی و بالا رفتن قیمت ارز، آزمایشگاه‌ها در تلاشند تا کیفیت خدمات خود را حفظ کنند. از آنجا که نتایج آزمایش‌ها ۷۰ درصد در تصمیم گیری بالینی تأثیر دارد، آزمایشگاه‌ها تمامی تلاش خود را در ارائه یک جواب درست و قابل قبول معطوف داشته زیرا معتقدند که افزایش کیفیت خدمات و ارائه به موقع و درست آن تأثیری انکار ناپذیر در سلامت بیماران داشته و از طرفی موجب کاهش هزینه بیماران و نظام سلامت خواهد شد.

همتی تصریح کرد: با وجود مشکلات فراوانی که آزمایشگاه‌های کشور با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، صحبت‌هایی که در خصوص نتایج آزمایشگاه‌ها می‌شود، علاوه بر اینکه زحمات ۶۰۰۰ آزمایشگاه تشخیص طبی در کشور را زیر سوال می‌برد بلکه بازرسی و نظارت ادارات امور آزمایشگاه‌های کشور و بیمه‌ها را نیز زیر سوال خواهد برد.

رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران افزود: در شرایط سختی که آزمایشگاه‌ها با آنها روبرو هستند آزمایشگاهیان ترجیح می‌دهند که آزمایشگاه‌های خود را تعطیل کنند تا به کارهای خلاف روی بیاورند و ما شاهد آن هستیم که هر ساله تعدادی از آزمایشگاه‌ها به دلایل اقتصادی درخواست تعطیلی آزمایشگاه خود را به کمیسیون ماده ۲۰ دانشگاه‌ها ارائه می‌دهند.

وی در پایان گفت: امیدوار هستیم اساتید گرامی هنگام مصاحبه‌های خود با اشراف بیشتری موضوعات را تجزیه و تحلیل کنند و اگر مشکلی وجود دارد از طریق مجاری قانونی با آن برخورد کرده و موضوعات را به شنیده‌ها و حدسیات واگذار نکنند و صحت و سقم آن را بررسی نمایند. زیرا درج این گونه مطالب موجب کدورت خاطر مسئولین فنی و بیش از هزاران پرسنل آزمایشگاه خواهد شد. قابل ذکر است که پرسنل و مسئولین آزمایشگاه‌ها در دوران کرونا با از خود گذشتگی و تلاش فراوان در ساخت کیت‌های تشخیصی، نمونه گیری و انجام آزمایش‌ها و حتی کمک در امر واکسیناسیون سهم بزرگی در کنترل بیماری کووید ۱۹ داشتند که قابل ستایش است.

کد خبر 6089655 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • آزمایش واکسن سرطان پوست وارد فاز نهایی شد
  • آزمایشگاه‌های تشخیص طبی دارای کمترین شکایت هستند
  • آزمایشگاه های طبی کمترین شکایت را در بین حرف پزشکی دارند
  • تشخیص چند دقیقه‌ای سرطان با یک قطره خون
  • رفع نگرانی کشاورزان با مصرف کود یارانه ای
  • شناسایی ۳ نوع سرطان با یک قطره خون
  • آمادگی کره شمالی برای آزمایش یک سامانه موشک‌انداز جدید
  • کره شمالی چند پرتابه راکتی آزمایش کرد
  • تشخیص سه سرطان مرگبار با هوش مصنوعی
  • تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه