Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - سود عملیاتی آرامکو به‌عنوان یکی از 15 شرکت برتر حوزه انرژی جهان در سال 2020، در سه ماه نخست سال جاری میلادی، نسبت به دوره مشابه پارسال 6 میلیارد دلار افزایش یافته است که بخش عمده سود عملیاتی حاصل‌شده به بخش بالادستی مربوط می‌شود.
به گزارش خبرنگار شانا، غلامعلی رحیمی، عضو هیئت علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی در مقاله‌ای با عنوان «بررسی شرکت سعودی آرامکو» که در بولتن تخصصی فناوری این مؤسسه منتشر شده، به معرفی دقیق شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو به‌عنوان یکی از 15 شرکت برتر حوزه انرژی در سال 2020 پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در فهرست این شرکت‌ها که بر اساس شاخص‌های ارزش بازاری، درآمد کل، میزان دارایی‌ها و سود و زیان انتخاب شده‌اند، به جز شرکت نفت عربستان سعودی (سعودی آرامکو)، نام شرکت‌های رویال داچ شل، اکسون موبیل، پتروچاینا، توتال، بی‌پی، سینوپک، شورون، پتروبراس، جنرال‌الکتریک، شرکت ملی نفت فراساحل چین، اکینور، انی، اینترپرایز، فیلیپس نیز به چشم می‌خورد که مقاله پیش‌رو با موضوع معرفی شرکت آرامکو تهیه شده است:
معرفی
آرامکو در نتیجه توافقنامه امتیازی میان دولت عربستان و شرکت استاندارد نفت کالیفرنیا (SOCAL) در سال 1933 میلادی تشکیل شد. آرامکو نخستین تولید نفت تجاری خود را در سال 1938 آغاز کرد و در طول دهه بعد، این شرکت به‌سرعت در سراسر عربستان گسترش یافت و به تولید روزانه 500 هزار بشکه نفت خام در سال 1949 رسید. برای ادامه روند تولید، این شرکت خط لوله توزیع خود را تکمیل کرد و خط لوله Trans-Arabian را به‌عنوان طولانی‌ترین خط لوله جهان ساخت.
در سال 1973، دولت عربستان سعودی 25 درصد سهام آرامکو را خریداری کرد و به‌تدریج تا اواخر دهه 1970، سهام خود را به 100 درصد افزایش داد. در اواخر دهه 1980، شرکت نفت عربستان سعودی (عربستان سعودی آرامکو) رسماً تأسیس شد. در سال 1989، آرامکو در تلاش برای تبدیل‌شدن از یک شرکت تولیدکننده و صادرکننده نفت به یک شرکت یکپارچه نفتی، سرمایه‌گذاری مشترکی با Texaco در ایالات‌متحده انجام داد و تا سال 2017، غول نفتی سعودی به تنها مالک بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت خام آمریکای شمالی در پورت آرتور تگزاس تبدیل شد.
در طول دهه 1990، این شرکت به ایجاد اتحاد و معاملات مشارکت در سراسر جهان ادامه داد و در سال‌های اخیر نیز تلاش‌های خود را برای تنوع بخشیدن به تجارت افزایش داده و سرمایه‌گذاری زیادی در تحقیق و توسعه (R&D) برای گسترش محصولات غیرفلزی و تبدیل مواد خام به مواد شیمیایی انجام داده است.
میزان دخالت دولت عربستان در شرکت آرامکو بسیار زیاد است. این شرکت در درجه اول یک ‌نهاد دولتی است که دولت عربستان سعودی بخش قابل‌توجهی از ثروت خود را از آن به‌دست می‌آورد. این شرکت نفت، نرخ مالیاتی سنگین 50 درصدی را به دولت عربستان سعودی پرداخت می‌کند، پیش از سال 2017، نرخ مالیات 85 درصد بود.
دفتر مرکزی سعودی آرامکو در شهر ظهران است، اما فعالیت‌های آن در سراسر جهان انجام می‌شود و شامل اکتشاف، تولید، پالایش، مواد شیمیایی، توزیع و بازاریابی است. تمامی فعالیت‌های این شرکت توسط وزارت نفت و منابع معدنی عربستان همراه با شورای عالی نفت و مواد معدنی کنترل می‌شود. با وجود این، مسئولیت وزارت در این زمینه بسیار بیشتر از شورا است.
این شرکت دارای بالاترین حجم ذخایر نفتی اثبات‌شده است. شرکت سعودی آرامکو، مسئولیت 99 درصد از ذخایر اثبات‌شده نفت خام کشور عربستان سعودی را که میزان آن به 259 میلیارد بشکه (حدود یک‌چهارم مجموع ذخایر نفت فعلی جهان) می‌رسد، بر عهده دارد. شرکت سعودی آرامکو مالک اصلی میدان نفتی قوار است که بزرگ‌ترین میدان نفتی جهان به‌شمار می‌آید. این مقدار نزدیک به 12 برابر ذخایر نفتی ایالات‌ متحده آمریکاست، همچنین 279 هزار میلیارد مترمکعب ذخایر درجای گاز طبیعی دارد.
سودآوری
آرامکو در صدر فهرست 15 شرکت بزرگ انرژی در جهان قرار دارد و اگر فقط ارزش بازاری یا سود را در نظر گیرید، بزرگ‌ترین شرکت در کل جهان است. سود کلان این شرکت بیش از 88 میلیارد دلار بوده و 14 شرکت باقیمانده درمجموع 93 میلیارد دلار سود داشته‌اند. سقف ارزش بازاری 14 شرکت باقیمانده 58.1 تریلیون دلار است، در حالی ‌که سقف ارزش بازاری سعودی آرامکو به حدود 9/1 تریلیون دلار می‌رسد.
آرامکو دارای دومین ذخایر اثبات‌شده نفت در جهان است و بیشترین تولید نفت خام روزانه را میان شرکت‌های نفتی دارد. در عین حال، این شرکت مسئول انتشار حدود 4.5 درصد از گازهای گلخانه‌ای جهان از سال 1988 تا 2015 نیز بوده که آماری بسیار نگران‌کننده است.
آرامکو سعودی یک شرکت اکتشاف، پالایش و تجارت نفت و گاز است. این شرکت بزرگ‌ترین شرکت نفت و گاز یکپارچه جهان است که هم در بالادست و هم پایین‌دست فعالیت می‌کند. در سال 2019، سعودی آرامکو حدود 13.2 میلیون بشکه نفت خام و مایعات تولید کرد که بیش از 9.9 میلیون بشکه آن نفت خام بود. این شرکت حدود 96 هزار کارمند دارد.
شرکت سعودی آرامکو در سال 2020 در رتبه اول جهان قرار داشت. ارزش بازاری این شرکت در ژانویه 2020 حدود 1898 میلیارد دلار بود که در ابتدای سال 2021 به بیش از 2051 میلیارد دلار افزایش ‌یافته است. میزان کل درآمدهای این شرکت در سال 2020 حدود 330 میلیارد دلار بوده است. دارایی‌های آن 398 میلیارد دلار و سود حاصل از فعالیت‌ها نیز 88200 میلیون دلار است. حوزه‌های فعالیت این شرکت شامل انرژی، نفت و گاز و محصولات شیمیایی است.
تولید نفت خام
در سال 2020، میانگین تولید روزانه هیدروکربن آرامکو 12.4 میلیون بشکه معادل نفت بود که شامل 9.2 میلیون بشکه نفت خام می‌شد. در ماه آوریل، آرامکو به بالاترین تولید یک‌روزه نفت خام در تاریخ خود رسید، یعنی 12.1 میلیون بشکه در روز.
صنعت پالایش و مواد شیمیایی
اکنون ظرفیت پالایش نفت خام این کشور حدود 5.4 میلیون بشکه در روز است. شرکت نفتی سعودی آرامکو در مجموع 15 پالایشگاه نفت دارد که چهار پالایشگاه در مالکیت کامل آن است و 11 پالایشگاه دیگر با مشارکت شرکت‌های دیگر فعالیت می‌کنند.
پالایشگاه‌های مستقر در عربستان سعودی که مالکیت کامل آنها در اختیار شرکت سعودی آرامکو است:
• پالایشگاه جده: مستقر در جده
• پالایشگاه ریاض: مستقر در ریاض
• پالایشگاه ینبع: مستقر در ینبع
• پالایشگاه رأس تنوره: مستقر در رأس تنوره
پالایشگاه‌های مشارکتی با شرکت‌های دیگر نیز که در عربستان مستقر هستند به ترتیب زیر است:
• پالایشگاه آرامکو موبیل: با مشارکت اکسان‌موبیل
• پالایشگاه آرامکو شل: با مشارکت رویال داچ شل
• پالایشگاه پترو رابغ: با مشارکت سومیتومو کمیکال
• پالایشگاه لوبریف: با مشارکت شرکت سرمایه‌گذاری جدوا
• پالایشگاه ساتورپ: با مشارکت توتال، در الجبیل
• پالایشگاه یانبو: با مشارکت ساینوپک
پالایشگاه‌های مشارکتی بین‌المللی آرامکو نیز به این شرح است:
• پالایشگاه فوجیان: در چین
• پالایشگاه ساینوپک سنمی: در چین
• پالایشگاه موتیوا: با مشارکت موتیوا انترپرایز، در ایالات متحده آمریکا
• پالایشگاه شووا شل: با مشارکت رویال داچ شل، در ژاپن
• پالایشگاه اس - اویل: با مشارکت اس - اویل، در کره جنوبی
نخستین موج سرمایه‌گذاری در صنعت پالایش نفت عربستان در دهه 1980 و هنگامی شروع شد که ظرفیت پالایشی این کشور تنها حدود 700 هزار بشکه در روز بود. تا پایان سال 2012 ظرفیت پالایشی عربستان به 2.1 میلیون بشکه در روز رسید، اما به‌دلیل آنکه بیشتر پالایشگاه‌های عربستان پیش از سال 1990 ساخته‌ شده بودند، در مقایسه با پالایشگاه‌های مدرن ساخته‌شده در نقاط مختلف جهان، ضریب پیچیدگی نلسون کمتری داشتند و در نتیجه حجم تولید فرآورده‌های نفتی کم‌ارزشی مانند نفت کوره در این کشور زیاد بود.
با توجه به رشد سریع تقاضای داخلی و نسبت بالای تولید فرآورده‌های سنگین در سبد محصولات پالایشگاه‌های عربستان، کمبود فرآورده‌های نفتی سبک و میانی با سرعت بالایی فراگیر شد. به‌طور خاص، افزایش مصرف گازوئیل و بنزین به‌طور پیوسته به افزایش واردات این فرآورده‌ها انجامید، در نتیجه صادرات محصولات پالایشی عربستان کاهش یافت و به‌طور طبیعی بر درآمدهای دولتی تأثیر گذاشت.
چشم‌انداز توسعه سرمایه‌گذاری بالادستی
سعودی آرامکو با توجه به روند احیای اقتصاد جهان و رشد تقاضای نفت پس از بحران کرونا، تصمیم به افزایش سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت گرفته است. آرامکو قصد دارد رقم سرمایه‌گذاری خود را از 19.6 میلیارد دلار در سال 2020 به 25.6 میلیارد دلار در سال 2021 برساند که بخش اعظم افزایش سرمایه‌گذاری در سال 2021 مربوط به بخش بالادستی صنعت نفت است.
بر اساس صورت سود و زیان سه ماه نخست، شرکت آرامکو در سه ماه نخست 6.5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری داشته که از سه ماه چهارم سال 2019 تاکنون بی‌سابقه بوده است.
پیش‌بینی می‌شود اگر آرامکو با همین الگو تا پایان سال سرمایه‌گذاری کند، رقم سرمایه‌گذاری این شرکت به 25.98 میلیارد دلار برسد. سود عملیاتی شرکت آرامکو در سه ماه نخست برابر 41 میلیارد دلار گزارش ‌شده که 6 میلیارد دلار بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.
سود خالص نیز با رشد 5 میلیارد دلاری نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن به 21.7 میلیارد دلار رسیده است. بخش اعظم سود عملیاتی حاصل‌شده به بخش بالادستی مربوط می‌شود و بخش پایین‌دستی تنها 4.4 میلیارد دلار از مجموع سود عملیاتی را به خود اختصاص داده است.
عربستان سه میدان نفتی زلف، مرجان و بری را که توسعه آنها متوقف‌شده بود برای توسعه به مناقصه گذاشته است. طبق برنامه اعلام‌شده، میدان مرجان با افزایش ظرفیت 300 هزار بشکه در روز، به ظرفیت تولید 800 هزار بشکه در روز تا سال 2025 می‌رسد و میدان بری نیز با دو برابر ظرفیت تولید خود که معادل 500 هزار بشکه در روز است، در همین افق زمانی تولید خواهد کرد. میدان فراساحلی زلف نیز که هم‌اکنون دارای ظرفیت تولید 825 هزار بشکه در روز است، با سرمایه‌گذاری جدید شاهد افزایش ظرفیت 600 هزار بشکه‌ای خواهد بود.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: شرکت سعودی آرامکو هزار بشکه در روز 6 میلیارد دلار عربستان سعودی بخش بالادستی سرمایه گذاری دولت عربستان شرکت آرامکو ارزش بازاری میلیون بشکه سود عملیاتی سه ماه نخست فرآورده ها بزرگ ترین سال 2020 شرکت نفت شرکت ها نفت خام 15 شرکت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۴۲۵۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جدیدترین اظهارنظر وزیر خارجه عربستان درباره جنگ غزه

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی در سخنانی وضعیت جنگ در نوار غزه را مورد اشاره قرار داد.

وزیر امور خارجه عربستان سعودی تاکید کرد: هرگونه گسترش عملیات نظامی در غزه پیامدهای وخیمی را در پی خواهد داشت.

بن فرحان در ادامه ضمن اشاره به راه حلی که عربستان از آن در مورد مساله فلسطین حمایت می‌کند بیان کرد: راه حل دو دولتی تنها راه حلی است که عدم بازگشت به وضعیت کنونی پس از چند سال را تضمین می‌کند.

همچنین وزیر امور خارجه عربستان سعودی اعلام کرد: ما روی توسعه اقتصادی در منطقه و دوری از اختلافات برای رویارویی با چالش‌ها تمرکز داریم.

کد خبر 6091345

دیگر خبرها

  • (ویدئو) سیل وحشتناک در عربستان سعودی همه را ترساند
  • سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی باید در کنار تعاملات امنیتی با کشور هدف پیگیری شود
  • فیلمی از هوای طوفانی شهر مدینه در عربستان سعودی
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • رقابت چین و هند برای نفوذ به بخش انرژی سریلانکا
  • بازسازی غزه ۳۰ سال زمان می‌خواهد
  • رکوردشکنی فروش نفت با تمرکز بر ابتکارات جدید در بازسازی پالایشگاه‌های مستهلک شده
  • افتتاح مرکز پایش هوشمند انرژی برق در همدان
  • فیلم بارش برف سنگین در عربستان سعودی در اوایل اردیبهشت
  • جدیدترین اظهارنظر وزیر خارجه عربستان درباره جنگ غزه