Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان با ساخت محلول بی‌کربنات سدیم حاوی اسانس نعنا توسط داروساز، تاثیر آن را بر «موکوزیت دهانی» بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی‌درمانی بررسی کردند.

به گزارش ایسنا، «موکوزیت دهانی»؛ یکی از ناتوان‌کننده‌ترین و دردناک‌ترین عوارض شیمی درمانی است که به شدت وضعیت تغذیه این بیماران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این عارضه در طول دوره درمان از روز چهارم شیمی درمانی ظاهر و معمولاً ۷ تا ۱۴ روز بعد از شیمی‌درمانی ادامه می‌یابد.

موکوزیت دهانی، التهاب دردناک توأم با زخم‌های متعدد غشای مخاطی دهان است که در ۴۰ تا ۸۰ درصد بیماران تحت شیمی‌درمانی بروز می‌کند و با ناتوانی در خوردن، نوشیدن، اختلال در صحبت کردن، با درد پایدار در حفره دهان همراه است و به شدت وضعیت تغذیه و شرایط جسمی و به دنبال آن سلامت روانی و کیفیت زندگی این بیماران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

علی‌رغم بروز بسیار موکوزیت دهانی و عوارض جدی و ناتوان‌کننده آن، درمان مشخص و قطعی برای آن در دسترس نیست و عمده تلاش‌ها به صورت درمان‌های حمایتی و کاهش درد بوده است.

بر همین اساس؛ پژوهشگران در سال‌های اخیر در تلاش برای یافتن راهی برای کاهش بروز و درمان موکوزیت دهانی در بیماران تحت شیمی درمانی هستند.

در همین راستا برخی مطالعات به بررسی اثربخشی  بی‌کربنات سدیم یا جوش شیرین بر موکوزیت دهانی پرداختند چرا که بی‌کربنات سدیم ماده ارزان و در دسترس است و سبب ایجاد محیط قلیایی در بدن می‌شود و می‌تواند باعث کاهش میکروارگانیسم‌ها، پیشرفت عفونت و مهار عوامل التهابی شود.

بررسی‌های گذشته نشان داده که محلول بی‌کربنات سدیم ۵ درصد و ۱۰ درصد در پیشگیری از بروز موکوزیت دهانی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی موثر هستند و علی‌رغم این‌که انجام دهانشویه با محلول بی‌کربنات سدیم ۱۰ درصد در پیشگیری از بروز هر مشکل موثرتر بوده؛ اما بیماران به علت بو و طعم نامناسب این محلول و بروز تهوع زیاد، تمایل کمتری به استفاده از آن دارند.

همچنین در این مطالعات برای بیماران یک یا دو ویال بی‌کربنات سدیم همراه با سرم نرمال سالین غیرقابل تزریق برای بیماران تجویز می‌شد؛ بدیهی است که استفاده از محلول‌هایی که بر اساس اصول کلینیکی و داروسازی در کلین‌روم‌ها و شرکت‌های دارویی تهیه نشده‌اند، احتمال بروز عفونت و موکوزیت دهانی را در بیماران سرطانی که بسیار ناتوان و ضعیف هستند، افزایش می‌دهد.

بنابراین، ضروری است که دهانشویه مقرون به صرفه، با پایه بی‌کربنات سدیم ۵ درصد و با در نظر گرفتن اصول کلینیکی و داروسازی تهیه شود و در اختیار بیماران سرطانی در شیمی‌درمانی قرار گیرد.

بر همین اساس؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان با طراحی یک مطالعه، دهانشویه با پایه بی‌کربنات سدیم ۵ درصد دارای اسانس نعنا و نگهدارنده مناسب، طراحی و تهیه کردند و تاثیر آن را در پیشگیری بروز و شدت موکوزیت دهانی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی‌درمانی مورد ارزیابی قرار دادند.

این مطالعه کارآزمایی بالینی از فروردین ماه ۱۳۹۸ تا تیرماه ۱۳۹۹ در کلینیک انکولوژی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در غرب ایران انجام شد و در آن ۹۶ بیمار وارد مطالعه شده و به صورت تصادفی به دو گروه دهانشویه و دارونما تقسیم شدند.

دهانشویه با رعایت اصول کلینیکی و داروسازی توسط پزشک داروساز در کلین‌روم تهیه شد.

برای گروه مداخله دهانشویه حاوی بی‌کربنات سدیم ۵ درصد، اسانس نعنا و ماده نگهدارنده تجویز شد و ترکیبات دهانشویه گروه کنترل نیز مشابه گروه مداخله، اما فاقد بی‌کربنات سدیم بود.

بیماران  باید هر هشت ساعت دو مرتبه و در هر مرتبه ۷.۵ سی‌سی محلول دهانشویه را به مدت ۲ دقیقه استفاده می‌کردند. همچنین فاصله زمانی بین هر دو بار دهانشویه ۱۵ دقیقه تعیین شده بود.

در انتها بیماران در روزهای ۷، ۱۴ و ۲۱ به صورت حضوری به کلینیک‌ها مراجعه می‌کردند و از نظر شاخص‌های موکوزیت دهانی و شدت موکوزیت مورد بررسی قرار می‌گرفتند.

از میان ۹۶ بیماری که وارد مطالعه شده بودند، هشت بیمار از گروه مداخله و ۱۵ بیمار در گروه دارونما، از مطالعه خارج شدند و در نهایت ۴۰ بیمار از گروه مداخله و ۳۳ بیمار در گروه کنترل در طول ۲۱ روز پیگیری مطالعه را به اتمام رساندند.

یافته‌های حاصل از این مطالعه نشان داد که دهانشویه بی‌کربنات سدیم به خوبی توانسته است از بروز موکوزیت دهانی در بیماران تحت شیمی درمانی که هیچ علامتی از موکوزیت دهانی در ابتدای مطالعه نداشتند، جلوگیری کند. همچنین تفاوت معناداری نیز در شدت موکوزیت دهانی در گروه بی‌کربنات سدیم و گروه دارونما در روزهای پیگیری مشاهده شد.

یافته‌های به‌دست آمده از این مطالعه حاکی از این است که دهانشویه بی‌کربنات سدیم پنج درصد در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی، به طور مناسبی باعث ارتقای سلامت دهان و کاهش بروز و شدت موکوزیت از شروع شیمی‌درمانی تا حدود سه هفته بعد از آن می‌شود.

بر همین اساس پژوهشگران این تحقیق می‌گویند استفاده از این دهانشویه می‌تواند به عنوان یک اقدام مراقبتی درمانی در محیط‌های بالینی از شروع شیمی‌درمانی برای این بیماران توصیه شود تا سبب ارتقاء سلامت دهان و  به دنبال آن کاهش درد و رنج ناشی از عوارض شیمی‌درمانی شود.

به گفته این پژوهشگران؛ یکی از محدودیت‌های این مطالعه، حجم اندک شرکت‌کنندگان بود. بر همین اساس آن‌ها پیشنهاد می‌کنند مطالعات مشابه در سال‌های آینده در جوامع مختلف و با حجم نمونه بیشتر انجام شود.

در انجام این تحقیق سید رامش کمالان، خدایار عشوندی، سید یاسر وفایی، سلمان خزایی، حسین رنجبر و فاطمه محمدی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان بررسی تاثیر دهانشویه بی‌کربنات سدیم در پیشگیری از بروز و شدت موکوزیت دهانی در بیماران تحت شیمی درمانی در دوماه‌نامه «کومش»، زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی سمنان منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: شيمي درماني زخم دهان جوش شیرین بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی بیماران تحت شیمی درمانی بر همین اساس گروه مداخله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۶۴۸۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خواص قهوه + تاثیر بر لاغری و عوارض مصرف بیش از حد

قهوه یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های سراسر جهان به شمار می‌رود که خواص متعددی برای سلامتی به همراه دارد، اما در عین حال استفاده بیش از اندازه این نوشیدنی می‌تواند عوارضی از جمله افزایش فشار خون، سردرد، اضطراب، خستگی، سرگیجه، سوزش معده و لرزش عضلات را متوجه افراد کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، قهوه به عنوان یک نوشیدنی در بسیاری از نقاط دنیا مورد مصرف قرار می‌گیرد که از دانه‌های قهوه تهیه می‌شود و انواع مختلف دارد، حاوی مواد معدنی و سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها است؛ مهمترین ماده مؤثر در قهوه کافئین است، کافئین موجود در قهوه بلافاصله پس از نوشیدن جذب بدن و وارد گردش خون می‌شود و بر سیستم اعصاب مرکزی اثر می‌گذارد.

در واقع کافئین ابتدا عامل ایجاد آدنوزین که حامل احساس خستگی و خواب‌آلودگی است را از کار می‌اندازد و سپس بر عامل تولید نوراپی نفرین و دوپامین اثر می‌کند و تولید آن‌ها را افزایش می‌دهد؛ مزایای قهوه برای بسیاری از افراد در سنین مختلف به اثبات رسیده است و به دلیل خواص متعددی که برای سلامتی دارد، انگیزه افراد برای استفاده از این نوشیدنی محبوب را افزایش می‌دهد.

مزایای مصرف قهوه

از جمله مزایای مصرف قهوه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش سطح انرژی و کاهش خواب آلودگی کمک به افزایش فعالیت‌های فیزیکی و جلوگیری از بی حالی و کرختی در طول روز کاهش توده چربی بدن و کمک به افزایش سوخت و ساز و در نتیجه لاغری کاهش ریسک ابتلاء به بیماری‌های کبدی مانند کبد چرب کمک به کنترل بیماران دیابتی به ویژه دیابت نوع ۲ کاهش ریسک ابتلاء به زوال عقل و آلزایمر کاهش ریسک ابتلاء به بیماری پارکینسون افزایش قدرت باروری در مردان بهبود سلامت پوست به دلیل خواص ضد التهابی و ضد پیری بهبود سلامت قلب با کاهش فشارخون افزایش تنوع میکروبیوم‌های معده و روده و کمک به فرآیند هضم غذاها و بهبود سلامت گوارشی افراد کاهش ریسک ابتلاء به سنگ کیسه صفرا با پیشگیری از عوامل ابتلاء به این بیماری (اگر مبتلا به سنگ کیسه صفرا هستید، از نوشیدن قهوه اجتناب کنید) حاوی آنتی‌اکسیدان‌های زیاد و کمک به درمان سلول‌های آسیب دیده پیشگیری از رشد سلول‌های سرطانی و کاهش التهاب‌ها در بدن که عامل انواع بیماری‌های خود ایمنی هستند کمک به پیشگیری و درمان افسردگی

تأثیر قهوه بر لاغری و کمک به تناسب اندام

کافئین به تناسب اندام هم کمک می‌کند، چون با یاری رساندن به روده و ایجاد تغییرات در ذخایر چربی، ریسک ابتلاء به مشکلات مختلفی که به اضافه‌وزن مربوط می‌شوند مانند مشکلات قلبی را کاهش می‌دهد، پژوهشگران دریافته‌اند افرادی که مقادیر بیشتری از قهوه را به صورت مداوم مصرف می‌کنند، به خصوص در میان آقایان، سطوح چربی کمتری در بدن خود دارند.

پژوهشگران متوجه این نکته هم شده‌اند که میان مصرف قهوه و میزان فعالیت‌های ورزشی، ارتباطی مستقیم وجود دارد، زنانی که در روز یک یا دو لیوان قهوه می‌نوشند، ۱۷ درصد شانس بیشتر برای رسیدن به سطح فعالیت‌های فیزیکی پیشنهادی در روز برای سلامتی خود را دارند.

به طور کلی، قهوه علاوه بر تحریک سوزاندن چربی، باعث کاهش اشتها می‌شود و در نتیجه باعث کاهش میزان کالری مصرفی در طول روز خواهد شد، نتایج تحقیقات موجود نشان می‌دهند که نوشیدن منظم قهوه سبب افزایش قابل ملاحظه در متابولیسم بدن و در نتیجه، تقویت چربی سوزی می‌شود.

تأثیر قهوه بر بیماری آلزایمر و پارکینسون

بیماری آلزایمر، که به عنوان بیماری قدیمی شناخته می‌شود، بر سالمندان بالای ۶۵ سال تأثیر می‌گذارد و عامل اصلی زوال عقل است، همچنین شایع‌ترین بیماری اعصاب در سراسر جهان است که به تدریج افراد مبتلا به آلزایمر مهارت‌های حافظه خود را از دست می‌دهند؛ بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف کنندگان قهوه می‌توانند بیش از ۶۵ درصد شانس ابتلاء به بیماری آلزایمر را کاهش دهند.

بعد از بیماری آلزایمر، پارکینسون دومین بیماری عصبی شایع است که هنوز هیچ درمان شناخته شده‌ای برای این بیماری وجود ندارد، این بیماری در زمانی ایجاد می‌شود که نورون‌ها، دوپامین را در مغز مرده تولید می‌کنند، در افرادی که قهوه می‌نوشند حدود ۳۲ تا ۶۰ درصد این احتمال کاهش می‌یابد و می‌توان اعتقاد داشت این موضوع به این دلیل است که کافئین دارای اثر مثبت روی انتقال دهنده‌های عصبی دوپامین است.

فواید نوشیدن قهوه برای کبد

خواص قهوه تلخ برای کبد هم قابل‌توجه است، این موضوع درباره افرادی صدق می‌کند که روزانه چهار فنجان یا بیشتر قهوه می‌نوشند؛ مصرف این میزان و بهره‌گیری از فواید قهوه تلخ می‌تواند خطر ابتلاء به بیماری‌های کبدی را کاهش دهد، حتی نوشیدن قهوه بدون کافئین هم می‌تواند باعث کاهش سطح آنزیم‌ها را در کبد شود.

محققان ایتالیایی در تحقیقات مختلف متوجه شده‌اند خطر ابتلاء به سرطان کبد هم در بعضی از مصرف‌کنندگان قهوه به شکل چشم‌گیری کاهش پیدا کرده است، افرادی که روزانه سه فنجان یا بیشتر قهوه می‌نوشند، می‌توانند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۵۰ درصد یا حتی بیشتر، کاهش دهند.

قهوه از کرم خوردگی و پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند

کرم خوردگی نوعی بیماری دندانی است و مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که قهوه می‌تواند به جلوگیری از کرم خوردگی کمک کند.

عوارض نوشیدن بیش از حد قهوه

از جمله عوارض نوشیدن بیش از حد قهوه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش فشار خون سردرد اضطراب خستگی سرگیجه سوزش معده لرزش عضلات بی‌خوابی (دشواری در به خواب رفتن یا کسب خواب کافی) تپش قلب یا ریتم غیر عادی ضربان قلب تکرر ادرار کم‌آبی پوکی استخوان بیشتر در دوران پس از یائسگی (اگر رژیم غذایی حاوی کلسیم کافی نباشد) افزایش سطح کلسترول خون (ناشی از قهوه فیلتر و جوشانده‌نشده) تأثیر قهوه بر افزایش اضطراب

کافئین به افزایش سطح هشیاری شهرت دارد و برای اینکه قادر به چنین کاری باشد، اثرات «آدنوزین» را در بدن خنثی می‌کند، از سوی دیگر کافئین به آزادسازی «آدرنالین» کمک می‌کند که افزایش انرژی را به همراه می‌آورد، هنگامی که قهوه را در مقادیر بالا مصرف می‌کنید، این اثرات شکلی برجسته‌تر به خود می‌گیرد و منجر به بروز حس تشویش و اضطراب می‌شوند.

در واقع «اختلال اضطراب ناشی از کافئین» یکی از چهار سندرم مرتبط به کافئین است که از سوی اتحادیه روان‌شناسان آمریکا به رسمیت شناخته شده است، در گزارش‌ها آمده که مصرف یک هزار میلی‌گرم کافئین یا بیشتر در روز می‌تواند به شکل‌گیری حس اضطراب و بی‌قراری در بیشتر افراد شود، اما برای افراد حساس به کافئین، این اتفاق حتی با مصرف مقادیر بسیار کمتر هم رخ می‌دهد؛ بنابراین اگر به صورت مداوم احساس تشویش، بی‌قراری و اضطراب دارید، میزان مصرف کافئین خود را بررسی کنید و در صورت نیاز از آن بکاهید.

کد خبر 750229

دیگر خبرها

  • خواص قهوه + تاثیر بر لاغری و عوارض مصرف بیش از حد
  • آیا هر کسی می‌تواند نمک کم سدیم بخورد؟
  • راه اندازی بخش شیمی درمانی در بیمارستان سجادیه تربت جام
  • جذب ۱۱۰۰ میلیارد ریال برای بیماران خاص و صعب العلاج در کرمانشاه
  • راه اندازی مرکز متمرکز جراحی شکاف کام و لب در بیمارستان الزهرا (س) زاهدان
  • دعوت برای اهدای خون به بیماران مبتلا به سرطان
  • بیمارستان فوق تخصصی کودکان شرق کشور؛ مرکز کشت حلق بیماران CF
  • فراخوان اهدای خون به بیماران مبتلا به سرطان
  • بی‌نمک زندگی کنید!
  • هوش مصنوعی زندگی‌ها را نجات می‌دهد/ کاهش ۹۰ درصدی مرگ و میر بیماران قلبی