Web Analytics Made Easy - Statcounter

نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با بیان ایده‌ای در حوزه تاکسیرانی، گفت: از طریق خودروسازهای داخلی باید به یک پلتفرم اختصاصی برای تاکسی‌ها دست پیدا کنیم. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، تعداد تاکسی‌های فرسوده تهران تا پایان سال گذشته به 40 هزار دستگاه رسید که بر این اساس می‌توان گفت تقریبا نیمی از تاکسی‌های پایتخت فرسوده هستند و لازم برای بهبود این وضعیت یک گام جهشی برداشته شود اما میثم مظفر عضو شورای اسلامی شهر تهران معتقد است در حوزه تاکسیرانی باید به توسعه کیفی این ناوگان پرداخته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی می‌گوید: روند نوسازی تاکسی‌های فرسوده تهران به شدت کند شده است؛ شهرداری باید بستری برای اسقاط آنها فراهم کند تا بتوان با اختصاص تسهیلات ارزان قیمت نوسازی تاکسی‌ها را مانند گذشته انجام داد اما ایده اصلی این است که باید از طریق خودروسازان داخلی به یک پلتفرم اختصاصی برای تاکسی‌ها دست پیدا کنیم یعنی یک تاکسی با تجهیزات و فضای کالبدی مناسب برای شهروندان  که حتما برقی یا هیبریدی باشد. 

نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران در ادامه می‌گوید: تاکسیرانی بزرگترین مشتری خودروسازهای داخلی بوده و در  دوره‌ای که بنده مدیرعامل سازمان تاکسیرانی بودم 16 هزار تاکسی از ایران‌خودرو  و  هزار خودروی هیبریدی با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی وارد ناوگان شد.

توضیحات بیشتر مظفر را می‌توانید در ویدئوی زیر مشاهده کنید: 

 

تردد بالغ بر 47 هزار تاکسی فرسوده در تهران

آغاز بیمه شدن حدود 10 هزار راننده تاکسی تهرانی از امروزقیمت خودرو ثابت باشد 15 هزار تاکسی نوسازی می‌شوند/اقدام برای بکارگیری 50 اتوبوس برقی در تهران

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تاکسی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۵۵۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق ۱۰۰ درصدی نوسازی پلاک‌های بافت فرسوده در شرق تهران

شهردار منطقه۱۳ از تحقق ۱۰۰ درصدی نوسازی پلاک‌های بافت فرسوده با اتخاذ تمهیداتی خبر داد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمد هادی علی احمدی اظهار کرد: در سال گذشته در راستای  برنامه ابلاغی سازمان نوسازی و تحقق برنامه 4 ساله چهارم توسعه و تحول شهر تهران مبنی بر نوسازی سالانه 3 درصد پلاک‌ها در بافت‌های فرسوده شهر تهران با تلاش‌های صورت گرفته در حوزه معاونت شهرسازی و معماری این منطقه براساس برنامه پیش‌بینی شده موفق به تحقق 100 درصدی نوسازی پلاک‌های واقع در بافت فرسوده شده است.

شهرداری تهران در نوسازی بافت فرسوده می تواند الگوی سایر کلانشهرها باشد

وی افزود: با توجه به تشکیل ادارات نوسازی در مناطق 22 گانه که با تلاش‌های سازمان نوسازی شهر تهران در این دوره صورت گرفت، گام مهمی در جهت تسریع و تسهیل نوسازی بافت‌های فرسوده در مناطق انجام شده است که همین امر موجب شده علی‌رغم چالش‌های موجود و ریزدانه بودن املاک واقع در بافت فرسوده این منطقه، با پیگیری‌های بعمل آمده اداره نوسازی 161 پلاک در محدوه مورد نظر  نوسازی شود که این امر منجر به محقق شدن 100 درصدی برنامه ابلاغی توسط سازمان نوسازی شهر تهران شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بررسی قرارداد خرید ۴۰ هزار دستگاه اتوبوس، ون و تاکسی از چین 
  • تعیین مشخصات خودرو برقی مناسب ناوگان تاکسیرانی
  • مشخصات خودرو برقی مناسب ناوگان تاکسیرانی تعیین شد
  • پیشنهاد جدید برای دوچرخه سواری در تهران | عضو شورا : ۱۰ هزار دوچرخه رایگان در اختیار دانش آموزان قرار گیرد
  • طراحی پروژه تنیاتاون، شهرکی شناسنامه دار در سلمان شهر توسط پلتفرم طرح تو طرح
  • طراحی پلتفرم آنلاین معاملات مسکن در دستور کار
  • مشخصات خودروی برقی مناسب ناوگان تاکسیرانی اعلام شد
  • اعلام مشخصات تاکسی‌های برقی/ سقف تعداد تاکسی‌های برقی متناسب با زیرساخت شهر‌ها
  • تحقق ۱۰۰ درصدی نوسازی پلاک‌های بافت فرسوده در شرق تهران
  • ون‌های تاکسی تهران در اختیار یک شرکت شهرداری/ قرارداد‌های اتوبوسرانی خارجی به کجا رسید؟